2012. június 21., csütörtök

Filmajánló: Paradise Kiss

Cím: Paradise Kiss (パラダイス・キス)

Rendező: Shinjo Takehiko
Műfaj: romantikus, dráma
Év: 2011
Játékidő: 116 perc

Szereplők: 
Kitagawa Keiko - Yukari
Mukai Osamu - George


Történet:
Yukari (Kitagawa Keiko, akit korábban már számos sorozatban láthattunk, többek között a Buzzer Beatben is) erejét megfeszítve tanult mindig is, hogy megpróbáljon anyja elvárásainak megfelelni. Egy nap az utcán egy piercinges, szőke hajú fiú leszólítja, hogy legyen a ruhatervező csapatuknak a modellje. Yukari először elutasítja az ajánlatot. Majd megismerkedik a csapat többi tagjával és „vezetőjükkel” George-al (Mukai Osamu, aki szintén nem a frissen felfedezett színészek közé tartozik hosszú dorama repertoárjával), aki végül maradásra bírja a lányt. Idővel Yukari egyre jobban elmerül a modell és divatvilágban, amit anyja nem néz jó szemmel. Vajon sikerül-e Yukarinak megtalálnia a saját útját, amit követni akar? És vajon George és a többiek is elérik céljaikat?


Whalemény:
A film alapját egy azonos nevet viselő manga, és a 2005-ben készült 12 részes sorozat adja. Amikor legelőször megláttam... Az anime rajzolását és ezt a félig kevert stílust (fotók használatát rajz helyett) a furcsa lényekkel, az erőltetett szinkronnal nagyon elbizonytalanodtam, hogy nekem kell-e ez a sorozat. Pár rész elteltével azonban egyre jobban belopta magát a szívembe. A végén pedig már mindenkinek ajánlgattam. Most jöhetne a bölcs kérdés: Miért, ha ennyi sebből vérzik az anime? :D De őszintén fogalmam sincs. A mangaka későbbi munkájával a Nanával is hasonló módon jártam. Talán egyszerűen érdekel mi lesz a főszereplővel, és talán az is benne van, hogy végre egy olyan lány a főszereplő, aki megpróbálja megtalálni a saját helyét a világban, keresni egy álmot, amit kergethet, és amit talán el is ér, nem pedig pusztán elvárásoknak megfelelni. A sok pasis sorozat mellett talán ebben rejlik a Paradise Kiss és a Nana varázsa is.
A sorozat hossza miatt attól tartottam, hogy nehéz lesz egyetlen filmbe sűríteni, de jobbára sikerült. Nyilván kevesebb mélységet kaptunk mint a sorozat során, de ez elkerülhetetlen ennyi játékidő mellett.
A legelső gondolatom az volt: látszik, hogy a WB keze is benne van a filmben. Kicsit modern, új. Gyönyörű és nagy valószínűséggel drága ruhákat láthatunk, amik láttán még nekem is előjött a p*csa énem. Lásd: "Uhh, az de szép..." "Nekem kell egy olyan!!!" "De jól áll neki!" felkiáltásaimat a film közben.
A színészek kifejezetten jók voltak. Nem nagyon tudtak melléfogni a modellként is dolgozó Keikóval, hiszen egy olyan lányt kellett játszania, akiből talán modell lesz egyszer, nem mellesleg nem tartozik a kifejezetten csak a külsejére építünk színésznők közé. Mukai Osamu pedig bizonyos esetekben biztos pontja tud lenne a történetnek, mert nagyon jó karakter színész és George szerepét neki találták ki.
A zenét Yui-nak köszönhetjük, akivel sosem tud egy filmes vagy animés sem melléfogni. Egy nagyon fülbemászó és a filmhez passzoló számot ötöltek ki.

A karakterek többsége annak ismerős, aki már olvasta mangát vagy látta az animét, számomra mindegyik valamiért kedves, és a készítőknek sikerült megtalálni hozzájuk a tökéletesen passzoló színészt. Kellemes meglepetés volt látni például Oomasa Ayát Miwakóként, vagy Yamamoto Yusukét Tokumori-kunként. (bár utóbbival sokat viccelődtünk :D)

Ami miatt még feltétlenül ajánlom, a filmet: más lesz a vége, mint az animének. Mondhatnák rá többen, hogy ez mekkora gáz így, de szerintem működött így, továbbá egy filmnél kevésbé fogadtunk volna más véget, főleg, hogy előre ki volt már élezve, hogy ez lesz. :D

Minden divatrajongónak, álmokat kergető lánynak és egy pici újra vágyónak bátran tudom ajánlani  a filmet, illetve akár a mangát és animét is. :)

Trailer:

A film pontozása:
Cselekmény: 10/10
Színészek: 10/9
Zene: 10/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése