2015. július 7., kedd

Filmajánló: Roaring Currents

2014 egyik talán legbeharangozottabb filmjét hoztuk most el nektek, mely a koreai történelem egy jeles csatáját hivatott bemutatni, történetesen Lee Sun Shin admirális tengeri ütközetét a japán flottával híres teknőshajójának kíséretében.



Cím: The Admiral - Roaring Currents (명량 )
Rendező: Kim Han Min
Műfaj: háború, tradícionális, akció
Dátum: 2014. július 30.
Játékidő: 128 perc


Szereplők:
Lee Sun Shin Admirális - Choi Min Sik
Kurujima Admirális - Ryoo Seung Ryong
Wakizaka - Cho Jin Woong
Lee Whe - Kwon Yool
Haru - No Min Woo
Soo Bong - Park Bo Gum



Történet:
Az 1597. október 26-ai Myeongryang-i csata elevenedik meg a vásznon, melyben az összesen 12 megmaradt hajóval rendelkező  koreai flotta veszi fel a harcot a 300 körüli létszámmal felvonuló japán megszállókkal szemben, akik a fővárost akarják bevenni a tenger felől. Ezen kis csapatot Lee Sun Shin Admirális vezeti, kit saját királya ítélt kínzásokra koholt vádak alapján, mégis cseppet sem vesztve hűségéből, vállalja azt, amit más már nem. Mindebben próbálja támogatni fia, Lee Whe, mikor már a saját emberei sem állnak mellette.

Japán oldaltól Wakizaka egy titokzatos ütőkártyát vár, melyet direkt erre a csatára küldenek hozzá, ám amikor megjelenik Kurujima Admirális - akit mindenki csak kalózkirálynak hív - kétségbe vonja a döntést. Viszont hamar belátja, hogy az egyetlen ember, aki nem fél szembenézni a japánok közt is nagy hírnévvel rendelkező Sun Shin Admirálissal, az nem más, mint Kurujima. "Kalóz"csapatának egyik fő alapja Haru, aki különleges tehetséggel megáldott mesterlövész, így mindenhova árnyékként követi Urát.
Mikor ezen két erő összecsap, elkezdődik a fennmaradásért való csata.

Whalemény:
Nagyon vártam már ezt filmet, mivel annyit hirdették és dicsérték már a megjelenés előtt, hogy igazán felkeltette a kíváncsiságomat. Nem is kellett csalódnom, nagyon szépen összerakták (néhol azért persze átírták az eredeti cselekményt) és igényesen lett felvéve minden egyes jelenete. Megállná a helyét bármely moziban. Kidolgozott, látványos csatajelenetekkel dolgozik, vegyítve a lelki őrlődések bemutatásával illetve a természet erejének tiszteletével. Persze mivel háborúról van szó, így elengedhetetlen a néhány brutális jelenet, de sikerült megtartaniuk azt a szintet, amivel még nem esnek át a ló túloldalára. Meg merném kockáztatni, hogy lett annyira jó film, mint a 2010-es 71-Into the Fire
Nézzük is csak szereplőinket.

Lee Sun Shin Admirális:
Hatalmas névvel rendelkező tengerészeti katona, kit mindenki tiszteletben tart, mégis egy - a filmből nem tudható - koholt vád miatt kínzásoknak vetették alá, és próbálták megtörni. Ám mégis amikor a szükség úgy hozta, visszahelyezték posztjára, és elvárták tőle az ugyanolyan engedelmességet, mint amilyennel előtte is szolgálta az országot. Maréknyi emberének megtartásához képes bármilyen eszközhöz nyúlni, és alaposan kitervel minden egyes részletet, mielőtt szembeállna a japán flottával.
Choi Min Sik nagyon szépen hozta a karakterét, mindig éppen annyit adott, amennyit elvártunk, hitelesen jelent meg a nagy Admirális előttünk.


Kurujima Admirális:
Saját elveit követő, szinte megzabolázhatatlan japán katona, ám tényleg ért a csatákhoz. Viszont gyengesége a magabiztosság, és a hirtelen harag. Túl könnyen veszi semmibe Sun Shin-t, így hamar elkövet olyan hibákat, amiért fizetnie kell önmagának és a saját embereinek is.
Ryoo Seung Ryong tényleg úgy adta elő magát, mint egy kalózkapitány. Néha már viccesen csiricsáré japán harci ruhái és maszkjai csak még jobban ezt az érzetet adta neki. Nagyon nem kellett megerőltetnie magát, a karaktere önmagában is életképes volt.

Lee Whe
Lee Sun Shin fia, ki látva apja állapotát mindig csak aggódik, és sürgetné apja visszavonulását. Nem érti, hogy maradhatott hű a királyhoz, mikor ennyi szenvedésen kellett átesnie miatta, és nem is hiszi, hogy ebben a csatában még győztesként is kijöhetnének. Mégis mindig kiáll nyilvánosan apja mellett,sosem hagyja cserben, és ad neki egy biztos pontot.
Kwon Yool végig szépen hozta a támogató szerepet. Kellően volt aggódó, jól képviselte az új generáció nézeteit, így egy teljesen szép fiú karaktert hozott létre.




Haru:
Kurujima jobb keze, szinte árnyéka. Bárkit bárhonnan le tud lőni, ezért senki sem érezheti biztonságban magát nyílt terepen. Sokat nem tudhatunk meg róla, hogy hogyan is került Kurujima közelébe, viszont azt éreztették, hogy ő az egyetlen, akiben feltétlen megbízik az Admirális, és akit a terveibe is beavat.
No Min Woo-nak ez egy elég egyszerű feladat volt, mivel a "néma" árnyék eljátszása nem vette annyira igénybe memóriáját, de adott egy kellő feszültséget a filmnek.


Soo Bong:
Sun Shin egyik kapitányának fia, kinek végig kellett nézni, amint apját lefejezik a japán katonák, ráadásul a levágott fejeket vissza is küldték nekik, így elhatározta, hogy ezért bosszút áll. Engedélyt kért arra, hogy a vezető csatahajón lehessen az ütközet folyamán, igaz csak evezősként. Bátor, harcolni sem rest fiatal fiú.
Park Bo Gum ezen szerepe hasonlít a Bridal Mask doramában játszott karakterére, ahol szintén a japán megszállás ellen harcolt, így annyira nem volt új neki a helyzet.


Összegezve: Ha szeretitek a háborús filmeket, akkor mindenképpen ajánlom, mert tényleg igényesen lett összerakva, és nem is húzzák annyira, hogy közben ráunnál. A kicsit keményebb részek is tűrhetőek, aki látta a Bridal Mask-ot, annak meg sem fog kottyanni ;)

Trailer:


Pontozás:
Cselekmény: 8/10
Szereplők: 8/10
Zene: 7/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése