2018. augusztus 4., szombat

Filmajánló: Vanishing Time: A Boy who returned

Cím: Vanishing Time: A Boy who returned (가려진 시간)
Rendező: Uhm Tae Hwa
Műfaj: misztikus, dráma
Bemutató: 2016. november 16.
Játékidő: 129 perc


Szereplők:
Sung Min - Kang Dong Won
-> gyermek: Lee Hyo Je
Soo Rin - Shin Eun Soo
Tae Sik - Um Tae Goo
-> gyermek: Kim Dan Yul
Nyomozó - Kwon Hae Hyo


Történet:
Soo Rin kénytelen nevelőapjával egy szigetre költözni, miután édesanyja meghalt egy autóbalesetben. Apja a szigeten lévő alagút építésén dolgozik éjjeli műszakban, így az eddig sem rózsás kapcsolatuk most sem tud jobbra fordulni.
Az iskolában mindenki különcnek csúfolja a lányt, aki magányában blogot vezet féreglyukakról és alternatív dimenziókról / testen kívüli élményekről. Egyik nap összeismerkedik Sung Min-nel, aki árvaházban él és nyitott a lány érdeklődési körére, így hamar barátokká válnak.
Egyik nap Sung Min barátaival és Soo Rin-nel be akarnak lopódzni az alagút építési területésre, hogy meglessék a robbantásokat.
Azonban közben találnak egy titkos barlangot a föld alatt, ahol egy különleges világító tojás rejlik, melyről úgy tartják, hogy egy koboldé, aki egy perc alatt felnőtté változtat egy gyereket.
Sung Min és Soo Rin sosem gondolta volna, hogy ez az ártalmatlannak tűnő felfedezés örökre megváltoztatja majd az életüket...

Whalemény:
Nos, sajnos ezen film esetében muszáj egy bizonyos fokig spoilereznem, így aki nem akar egy picit sem többet tudni, annak azt ajánlom, hogy csak a fenti történet részig olvasson :)

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>SPOILER<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Miután Sung Min és barátai megtalálják a barlangban a tojást - Soo Rin kihagyásával - fel is törik. Ez azt eredményezte, hogy teljesen megállították az időt. Semmi, de semmi nem mozdult egy arasznyit sem. Se az élőlények, se maga a víz sem. Ebben a tökéletesen inger- és hangszegény környezetben kellett elérniük azt a felnőtt kort, amikor is az idő újra elindul és a külvilág számára ők már csak ismeretlen felnőttek lesznek.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>SPOILER VÉGE<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Nagyon érdekes atmoszférával dolgozik a film. Lassabb a történetvezetés de épp emiatt nincs bennünk hiányérzet, szépen felfestenek minden kapcsolatot és nem mellesleg minőségi kameramunkával is hozzájárulnak mindezen élményhez.
Az alap szituáció már önmagában felvet kérdéseket, hogy ha mi kerülnénk ilyen szituációba, mit is kezdenénk a mi kis szubjektív időnkkel? Először persze jó ötletnek tűnik, de utána mindenki szerintem rájön, hogy társaság és fejlődés/előrelépés nélkül igazából nem élet az élet.
Próbálnak abba kapaszkodni, amiben hisznek, várva a napot, mire végre újra beindul a világ. Ehhez néha elég egy új hobbi találása, vagy éppen csak az optimizmus töretlensége.

Azonban mint mindenkinél, itt is megjelenik az a holt pont, aminél valaki feladja, valaki pedig új erőre kapva folytatja tovább a harcot.


Nem mondanám egy szívderítő filmnek, mégis valahogy az ember szívébe lopja magát és amikor vége, akkor is utána még egész este kattog a fejedben. Mit csinálnál másképp? Mit csinálnál ugyanúgy? Meddig mennél el az igazadért? Egyáltalán lehetséges-e elvárni az emberektől, hogy higyjenek abban, ami lehetetlen?
Persze az igazságérzetünk végig dühöng a film során, mégis tehetetlenül ülünk mi is a képernyő előtt. Pont ez is a film célja, hogy szinte egy cipőben legyünk főszereplőinkkel és végigmenjünk mi is a történetükön.

Most viszont jöjjön pár sor a színészekről is:
Kang Dong Won (felnőtt Sung Min) neve mindig húzóerő számomra egy filmnél, így került ez az alkotás is a listára....És megint csak nem csalódtam. Különös érzéke van mindig a projektek kiválasztásához, így már egy hatalmas palettát játszhatott végig. Mindezt 150%-os teljesítménnyel.
Ebben a filmben egy hatalmas buktatót láttam előre lelki szemeim előtt, ami miatt féltem, hogy is fogják ezt a nézők számára megjeleníteni. Ez nem más, mint annak a kapocsnak a bemutatása, ami összeköti Soo Rin-t és Sung Min-t. Gyerekként szinte összeforrtak, amit akkor is meg kellett jeleníteni, amikor Sung Min már felnőttként tér vissza. Nos itt picit tartottam attól, hogy rossz irányba megy el ezen érzelem felszínre hozása, viszont Kang Dong Won profi módjára tudta úgy megjeleníteni ezt a kötődést egy felnőtt és egy gyerek közt, hogy az nem csap át félreérthető irányba.


Shin Eun Soo (Soo Rin) fiatal kora ellenére nagyon szépen hozta a szerepét. Remélem még sokat fogok hallani felőle, mert ha szépen halad tovább és csiszolja képességeit, akkor  remélhetőleg sok-sok emlékezetes karaktert láthatunk majd tőle.

Um Tae Goo (felnőtt Tae Sik) számomra mindig fekete báránynak tűnik a szakmában. Sok-sok nagy produkcióban szerepelt, ráadásul kiemelkedően, mégis sosem tudott kitörni és saját főszerepet kapni és ezt nem is értem, hogy miért?

Plusz kiemelném újra a látványvilágot!
Egyszerűen pazar!!! Nem spóroltak a speciális effektekből, a részletes díszletekből, mindenre odafigyeltek és egy utolsó pillanatig emlékezetes filmet alkottak ezáltal.



Összefoglalva: Mindenképpen ajánlom, ha szeretitek a misztikus, fantasy vonalat. Viszont készüljön mindenki a keményebb lelki háttérre is. Több, mint 2 órás a film, így nem éppen egy gyorsan lezavarós, de szerintem nem is éri meg csak háttérzajnak berakni. Erre oda kell figyelni. Érdemes ;)

Trailer


Magyar Felirat


Pontozás:
Cselekmény: 8/10
Színészek: 9/10
Zene: 7/10


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése