2013. október 2., szerda

Ismertető: Who are you?

Egyik doramás barátnőnk ajánlására fogtunk neki a sorozatnak, meg nem mellesleg Kim Jae Wook is ott virít a főszereplők között, így egy hangyányit kötelező darabnak éreztük a 2013-as év ijesztgetős, nyomozós doramáját.


Műfaj: romantikus, horror, thriller, krimi, melodráma
Év: 2013
Epizódok: 16
Csatorna: tvN
Szereplők:
So Yi Hyun - Yang Si Ohn
Ok Taecyeon - Cha Gun Woo
Kim Jae Wook - Lee Hyung Joon
Több infó: >>itt<<


Történet:
Hyung Joon egy fiatal és tehetséges nyomozó, aki egy hajón bevetés közben az életét veszti. Mindennek tanúja szerelme Si Ohn, aki szintén a hajón tartózkodott. A lányt is elkapják, de egy ütés következtében kómába esik és hat évig magához sem tér. Miután felébredt nem emlékszik semmire abból, ami a balesete napján történt, de mintegy a kóma mellékhatása szellemeket kezd látni, akik a segítségét kérik.
Si Ohn a rendőrségen valami folytán a talált tárgyak osztályára kéreti magát, ahol az életvidám és (nem tudok más jelzőt adni neki) cukika Gun Woo (TaecYeon) lesz a beosztottja és egy idő után támasza is, hogy kiderüljön mi is történt pontosan azon a hajón.

Whalemény:
A történet műfaja nagyon figyelemfelkeltő, hiszen kevés azon doramák létszáma, amelyek a horror/thriller és krimi műfaját elegyítik. Itt is volt erre próbálkozás, de csak félsiker lett.
Nem tudtak megfelelni egyik előbb említett műfajnak sem. A szellemek megjelenése már másodjára sem volt libabőröztető (nem hogy tizedjére) csak a Si Ohnt alakító színésznő próbált egyre meglepettebb fejeket vágni, hogy izguljunk, azonban ezek sem voltak sokszor indokolt reakciók.
A hatalmas rejtély és a titokzatos napon történtek kitalálása igazából csak a szereplőknek volt nehéz feladat. És sokszor előre kitalálható volt, hogy mikor kit fog elütni egy autó, vagy éppen kit mikor támadnak meg, vagy éppen ki lesz a fő gonosz.
Az akciójelenetek sokszor vérszegények voltak (bár Taec és Si Ohn verekedni legalább jól tudtak) de sokszor borzalmasan amatőr megoldásokkal éltek: jaj, pont kifogyott a golyó vagy hasonlók, és valamiért egyik gengszternél sem volt lőfegyver... nem értem...
Sok karakterrel nem tudtam mihez kezdeni, a mellékszereplők szinte csak lógtak a levegőben és amikor nem volt mit mesélni berakták szegény raktáros fiú szerelmi kálváriáját.
De hogy ne csak teljesen lehúzzam a sorozatot akadtak benne értékelhető részek is. Kifejezzen szerettem, amikor Hyung Joon és Si Ohn visszaemlékezéseket láttunk, a két színész nagyon jól dolgozott együtt, ezért sokszor összeszorult a pici szívünk, hogy Hyung Joonnak több létjogosultsága van Si Ohn mellett mint Gun Woonak.

Yang Si Ohn:
Hősnőnk egy csoda folytán látja a szellemeket és előszeretettel kap tőlük frászt. (jó, én is frászt kapnék :D)
A jelleme teljesen ellenmondásos:
1. iskola első volt a rendőrakadémián vs. teljesen amatőr komolyabb szituációkban, semmi bátorsága
2. állandóan keménykedik Gun Woo előtt és játsza a határozott nőt vs. tele van kételyekkel félelmekkel és teljesen határozatlan, ha egyedül van 
3. hat évvel a kóma előtt egy fiatal "libát" láthatunk Hyung Joon mellett vs. miután felébredt komoly, szigorú és felelősségteljes nővé vált.
Oké, nyilván minden ember önmagában ellentmondásos, főleg egy nő. :D De szerintem nem ennyire kirívó mértékben.
A színésznő Heartstringsben gyújtott alakítása és ez se győzött meg létjogosultságáról ebben a szakmában. Sorry.
Cha Gun Woo:
Egy cuki, mosolygós és nagyszájú rendőr, aki a tipik kutyuli karakter. TaecYeon számomra teljesen közömbös volt, mégis belenéztem az idén készült We got marriedbe, amiben szerepelt és jellemre nagyon szimpatikus embernek tűnik. Ez a szerep nagyon nem az a kép, ami bennem él, ami ugye nem kéne, hogy baj legyen, (hiszen most színészkedik és az a dolga, hogy más karaktert adjon vissza) mégis nekem ebben a szerepben nem volt meggyőző és nem is állt jól neki, hiába volt kiscsilliószor megmosolyogtatóan aranyos.
Lee Hyung Joon:
A volt nyomozó, akiből egy búskomor és néma szellem lett. Jae Wook szerintem elég jól hozta ezt a karaktert, szinte már a szerepeihez tartozik, hogy legyen mindig egy olyan kép róla, amin teljesen szét van csúszva. Sokszor hiányoltam tőle több mimikát egyes jelenetekben, de ez korántsem volt annyira zavaró, mint Si Ohn ellentmondásos jelleme. Oké, talán egy kicsit elfogult vagyok vele, de igazából miatta voltam képes csak végig nézni az egész sorozatot. :D Nagyon kevés jelenete volt, ami számomra nem eléggé mélyítette el Si Ohn és Hyung Joon kapcsolatát. 

A végén sem igazán lepődtem meg, tudtam, hogy valami hasonló végkifejletet szánnak hőseinknek. Az utolsó részt pedig nem tudom eldönteni, hogy teljesen felesleges vagy sem, mert jó volt látni a végre nem rohanó és folyamat bajban lévő karaktereket, hanem dolgoztak és élték mindennapjaik.(mert a sorozat közben szinte sose jártak be dolgozni xD) Talán ha a rész elején történt volna a lezárás és 30 perc lett volna ez a rész nem érezném kicsit felesleges időhúzásnak a 16-os részt. Mondjuk legalább nem rontották el, ami a doramák többségére jellemző. :D

Nem ajánlom azoknak a sorozatot, kik egy jó horrort keresnek vagy egy jó kis nyomozós történetre vágynak. (én mint Agatha Christie fan sírtam sokszor) Ajánlom azoknak, akik bármelyik főszereplőért rajonganak, nekik teljes kikapcsolódás lesz látni kedvencüket, illetve azoknak, akik elnézőbbek a műfaji hibákkal és elfogadják olyannak ezt a sorozatot amilyen. :)

Felirat: Ázsiaékkövei

Trailer (aminek szerintem nem sok köze van a sorozathoz és annak jellegéhez):
Pontozás:
Cselekmény: 7/10
Színészek: 7/10
Zene: 8/10

1 megjegyzés: