2013. november 6., szerda

Ismertető: I hear your voice

No, sikerült az idei év legsikeresebb (oké, a You are the best Lee Soon Shin után) sorozatát kifognunk. Megnézés előtt azt gondoltam, hogy ezzel is úgy fogunk járni mint a The moon that embraces the sun-al, de valaki meghallgatta imáimat és egy nagyon jó sorozatot fogtunk ki. Tudom a The moon that embraces the sun bejegyzés még nem is volt, de elég nehezen vettem rá magam a megírására és talán jót is tett a bejegyzésnek, hogy jó sokáig halogattam, mert abban nem lett volna köszönet, ha rögtön megírom miután megnéztük. :D Hamarosan azzal is jelentkezem majd a hetekben. No, de térjünk rá a címben szereplő alkotásra.Cím: I Hear Your Voice
Műfaj: romantikus, vígjáték
Epizódok száma: 18
Év: 2013
Csatorna: SBS
Szereplők:
Lee Bo Young - Jang Hye Sung
Kim So Hyun - young Hye Sung
Lee Jong Suk - Park Soo Ha
Yoon Sang Hyun - Cha Kwan Woo
Lee Da Hee - Seo Do Yeon / Hwang Ga Yeon


Történet:
Park Soo Ha egy középiskolás diák és gondolatolvasó. Képessége egy gyerekkori baleset eredménye, ahol brutálisan meggyilkolták édesapját. A gyilkosság szemtanúja és egyben a fiú megmentője Jang Hye Sung. Tanúvallomásával lecsukatta az elkövetőt, aki halálosan megfenyegeti a fiatal lányt, hogy ha valaha kiszabadul végez vele. 
Soo Ha éveken keresztül keresi megmentőjét, míg egy osztálytársa peres ügye révén bukkan rá, az immár ügyvédként dolgozó nőre. Mivel megfogadta, hogy megvédi Hye Sungot az időközben kiszabadult gyilkostól (aki ellen korában tanúskodott) így mellette marad és képességével segíti ügyeit a bíróságon.

Whalemény:
Megnézés előtt nem csak a hírneve miatt voltak aggályaim, hanem olvastam a sorozatról, hogy annyira népszerű lett hazájában, (majd az összes részével az első helyen végzett a nézettségi adatok szerint) hogy még két résszel meghosszabbították. Tudom, nem ritka jelenség, hogy rádobnak még plusz kettő vagy négy részt egy-egy sorozatra, de ez engem mindig elszörnyeszt. Ennek több oka is van.
A forgatókönyvet már megírták, tehát van egy kész történet, rendes kezdettel és véggel. Általában ha jó vagy bejáratott író írja, talán nem lesz vontatott és teljesen felesleges az utolsó pár rész. Viszont ha "kényszerből" még további részeket kell hozzáírni, akkor nyilván nem előre úgy van megírva a történet, hogy ezt meglehessen tenni, mert fontos a dramaturgia. Ebből az következik, hogy legtöbbször előszedik a szokásos kliséket, amivel még minimum két részig ki lehet húzni. Általában elutazik az egyik főhős és a másik vár rá, vagy tesznek bele egy tök váratlan a semmiből előkapott fordulatot, (legyen az betegség, baleset, váratlan konfliktus) és a mellékszereplők szerepeltetésével is kiszokták tölteni az utolsó epizódok idejét. Ez a legyen még plusz rész sok elvakult fannak tetszhet, mert tovább láthatják kedvencük, de nekem örökre visszás marad, mert csökken a sorozat színvonala akárhogy is nézzük. Sajnos, az I hear your voice-ban is érezhető az utolsó két résznél az időhúzás, viszont itt szerencsére elég jól oldották meg. Pont kellően kitolták a főszereplők legfőbb problémáját ahhoz, hogy élvezhető maradjon valamilyen szinten a maradék két rész is. Nyilván nem sikerült tökéletesre, hisz érezhető volt, hogy eredetileg nem így akarták, de ennek ellenére teljesen elfogadható lett.
A következő probléma, amibe ütköztem akkor jelentkezett, amikor túl voltam az első részen. Ugyanis kiderült, hogy nem csak szimplán korkülönbség van a női főszereplő javára, de ez konkrétan szerepel is a doramában. Park Soo Ha középiskolás fiú, míg Hye Sung már rég egyetemet végzett és ügyvédként dolgozik. Korábban a Heartstrings kapcsán írtam, hogy engem zavar, ha egy kapcsolatban a nő az idősebb. Ennyi, pont. Ezen nem tudok változtatni. Itt mégsem zavart, sőt, egyáltalán nem érdekelt. Tehát, aki szintén hasonló problémákkal küzd, mint én annak bátran ajánlom. Nem azt mondom, hogy észre se vehető, hanem egyszerűen jól működnek egymás mellett a karakterek a korkülönbség ellenére, és ezért olyan érzése van az embernek, hogy igen ők egy szép pár és egymásnak valók. Nem éreztem azt hogy Soo Ha egy kiskölyök, akit terelgetni és pátyolgatni kell (pedig sokszor volt bizonytalan sőt egészen kölyök a karakter) mégis elfogadtam őket.
Leküzdvén már már túl soknak tűnő aggályaimat túl jutottam a második részen is, és kb. a harmadiktól kezdve nem volt megállás, mert teljesen magával sodort a történet.
A karakterek jók, és ami nagyon fontos szerethetőek. Ezt igaz az elején megcáfolja Hye Sung személyisége, de elfogadtam (viseltem?) olyannak amilyen. A történet kellően fordulatos, és szerencsére mindenre fény derül, nem hagynak bennünk kérdéseket. Teljesen logikusan (asszem ez a szó lassan már minden bejegyzésemben szerepelni fog xD) van felépítve. A gyilkosságok és a fedő sztorik zseniálisak. Nem tudjuk többségében kiszámítani mi fog történni. A romantikus jelenetek pedig hatásosak, olyan awwww, úúúúú... nah, de tudjátok ti. :D
Sokat filóztam, hogy miért lett hazájában ennyire népszerű, és azt hiszem a választ nem én fogom megmondani. Sok újítás van ebben a történetben, a klisék amik felfedezhetőek benne egyáltalán nem zavaróak, minden olyan természetes benne, (bár a bírósági perek lefolyásáról nincs bővebb tudomásom, így arra nem terjed eme kijelentésem) valószínűsítem azt is, hogy a színészek közti korkülönbség is szerepet játszott abban, hogy népszerű lett, hiszen kint egyre nagyobb divat, hogy fiatal pasik flangálnak idősebb nőkkel. És nagyon nem mellesleg a színészek választásánál sem fogtak mellé.

Jang Hye Sung
Én csak pökhendi asszonyságnak hívtam. Hye Sungnak nagy a szája, de ha cikis helyzetbe kerül (ami sokszor előfordul) mindig rosszul ment. Szerencséjére környezete bőven elviseli fennhéjázó stílusát, így minden esélye meg van, hogy normálissá váljon, ami idővel sikerül is neki.
Lee Bo Younggal most találkoztam először, és színészileg jól teljesített, az már más kérdés, hogy engem külsőre és stílusra nem fogott meg. Asszem nem lesz a kedvencem, de nem is fogom őt kerülni.

Park Soo Ha
A tragikus sorsú fiú, akinek a karaktere sok helyen el volt túlozva. (pl: Hye Sung iránti megszállottsága, vagy dühkitörései) de Lee Jong Suk kiválóan hozta a karaktert. Figyeljétek a mimikáját, zseniálisan játszik. Lee Min Hót a 10féle tekintetével vagy Lee Seung Git simán kenterbe veri ez mindössze 24 éves pasi. Rögtön be is vágtam a "Kedvenc koreai pasik khm... színész" listámra. :D
Soo Ha gondolatolvasó képessége az egyetlen misztikus dolog a történetben, aminek eredetét és miben létét nem is firtatják, és igazából nem is hiányoltam, hogy nem e köré épült fel végül az egész.

Cha Kwan Woo
Avagy mindenki Oscarja. (aki látta a Secret Gardent tudja miről beszélek :D) Cha ügyvéd végtelenül naiv, önfeláldozó, jólelkű. Pontosabban fogalmazva egy papucs, egy szociális munkás és Teréz anya összegyúrva, aki természetesen bele van esve "ki ha én nem" hősnőnkbe, és ott segíti, ahol tudja.
Az őt alakító színésszel egyszerűen nem tudtam megbarátkozni. Nekem ő mindig is túl harsány volt életkorához és megjelenéséhez képest. Ebben a szerepben viszont egy elfogadható karaktert hozott, ami még jól is állt neki.

Hye Sung édesanyja
Tudom, aki a látta a sorozatot most kérdezhetné, hogy miért őt emelem ki, amikor ott volt Hye Sung riválisa Seo Deo Yeon, de úgy érzem a főszereplő édesanyja több említést érdemel.
Az anya karakter általában háromféle szokott lenni a doramákban, illetve ezek keverékei:
1. a kizsigerelő, szuper könyörtelen, aki kb. sose foglalkozott a kölykével (lásd: Hana Yori Dango) 
2. a magatehetetlen, aki totál életképtelen annyira bolond, ezért nem tudja mi jó a gyerekének és később jön csak rá (lásd: Marry me, Mary, Coffee Prince, Secret Garden, Playfull Kiss)
3. a szeretni való anyuka, aki gondoskodó, bölcs. Megvédi csemetéjét és néha tanácsokkal látja el (lásd: Coffe Prince, I hear your voice)
Nyilván akadnak apróbb/nagyobb eltérések, de alapvetően ezekre rá lehet húzni a legtöbb szülő karakterét.
Nos, Hye Sung anyukája nagyon erősen a harmadik pontot erősíti, és ki merem jelenteni: az ő anya karaktere volt eddig a legjobb, amit valaha láttam. Korábban egyszer írtam hasonlót, még a Coffee Prince kapcsán, de ő számomra tényleg etalon anya figura.


Ajánlom, ajánlom és ajánlom!!! Nálam bekerült a TOP10-be (és az kevés sorinak sikerül) szóval menj és szedd le gyorsan, ha szereted a romantikus sorozatokat. :D

Felirat: d-addicts

Pontozás:
Cselekmény: 10/10
Színészek: 10/10
Zene: 9/10

15 megjegyzés:

 1. De jó, hogy megírtad a bejegyzést, mert már úgy is gondolkodtam azon, hogy ezt megnézem. :-)

  VálaszTörlés
 2. Szia!
  Végignéztem. :-)
  Tényleg érdemes volt, mert végre egy kicsit más, mint amiket eddig néztem. Bár még kamaszos, de már azért felnőttes is volt az összes sztereotípiájával együtt. Szóval figyelem a további ajánlásaidat is.
  Gabi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon örülök, hogy tetszett! :) Igen, szerintem pont ez volt benne a jó, hogy jól ötvözték és nem kellett ezért külön az időseknek vagy fiataloknak szánni benne egy-egy külön szálat.
   Köszönöm, hogy olvasod a blogot! Legalább már tuti, hogy nem csak magamnak írom. :D

   Törlés
 3. Valami miatt nagyon nehezen fejeztem be ezt a drámát. Talán kicsit vontatott volt néhol, de egyébként egyértelműen felső kategóriás sorozatok közé tartozik, kár is lenne tagadni. Engem is zavarni szokott a nő javára írható nagy korkülönbség, itt mégsem izgatott. A zenék felejthetőek voltak. Cha ügyvéd karaktere tetszett nagyon, illetve Min Jun Guk-é. Nagyon jól hozta a színész az utálható "gonoszt", a végén mégis megsajnálod kicsit.
  Remek gondolatokat közvetít a dráma, sok a tanulság is benne, szóval valóban jó sorozatról beszélünk. Szerintem érdemes megnézni. (:

  VálaszTörlés
 4. Ez jó sorozat. A többiről a véleményemet a Top 7 cikkednél leírtam...

  VálaszTörlés
 5. Nekem ez volt az első dorama amit néztem. A műfaj, és az egész korea vonal leges legelső műve. Azt hiszem szerencsém volt, vele, hogy egy ilyennel kezdthettem, mert most már sokat megnéztem, és volt ami nem igazán jött be. De az I hear your voice számomra egy remekmű, ami által megszerettem, sőt, imádni kezdtem a doramákat :D
  Továbbá te vagy az Amy, akinél olvasom az ajánlásokat, és mindig figyelemmel követem a bejegyzéseidet :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Úristen, nagyon köszönöm, hogy olvasol! :O Nagyon jól esik olvasni, hogy már többen olvassátok a blogot. :)

   Nekem nem az első volt az I hear your voice, de számomra is mérföldkő marad mindig. :) És kétség kívül egy igen jó kezdés. :D

   Törlés
 6. Ez tényleg egy nagyon jó dorama. Jók a karakterek, a gyilkost játszó szinész itt is jól hozza az utálható karaktert mint az "Empress ki" -ben. Lee Jong Suk nálam is fent van a kedvenc koreai pasi ill színész listán. Sőt...:) Van egy új sorija is a Pinocchio, nekem az is nagyon tetszett. Kíváncsian várom a whaleményeteket.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hamarosan érkezik róla az ismertető a héten vagy a jhéten ;)

   Törlés
 7. Ez egy olyan sorozat volt, melynek minden részében izgultam. Egyrészt ezért szerettem meg, mert nem tudhatta az ember, hogy mi lesz. ÚÚÚÚ az elején az a csengőhang... Will be there vagy valami hasonló. A frászt hozta rám :)
  Nekem fel sem tűnt, hogy megtoldották plusz részekkel. Ahhoz képest, hogy először találkoztam a JHS-t alakító színésznővel, elnyerte a szimpátiámat. Az elejétől kezdve sejtettem, hogy fog a karaktere változni, s örültem, hogy így lett. Csak sikerült megértenie az élet leckéjét.
  A háttérzenék és a végén felcsendülő Every Single Day remekül passzolt a történethez.

  A Park Soo Ha-t alakító színésszel is ebben a sorozatban találkoztam első ízben. Először egy kicsit tartottam a kisfiús tekintete miatt, de szépen végezte munkáját.

  A másik ügyész, aki számomra a Secret Garden-ből csak az Oska-ként maradt meg, először idegesítő volt, ám ő is fejlődött. Az öreget viszont nagyon megkedveltem :) Amilyen ijesztőnek tűnt az elején, olyan szerethető lett a végén, ahogyan az ügyésznő is.

  Egy negatívum csupán (nekem): amikor hallja a fiú mások gondolatait, megállítják a filmet. Ez zavaró volt.

  Egyszóval érdemes megnézni. Sokat tanultam én is belőle. Jó volt a bíróságon játszódó jelenetek többsége is.

  Köszönöm az összefoglalót! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ó, és még valami! A nő ruhái elképesztően divatosak voltak és nagyon illettek a karakteréhez :)

   Törlés
  2. Köszönjük a véleményt! :D

   Nekem is első találkozásom volt Jong Sukkal ez a sorozat és szerintem is nagyon hozta a karaktert. :)
   Azóta több sorozatot láttam vele és nagyon tehetségesnek tartom, csak kicsit visszavehetne az arcából, mert nagyon nagy lett neki a siker miatt. xD

   Én is imádtam a ruhákat! :O Nagyon jól álltak neki :D

   Törlés
 8. Tényleg jó ez a sorozat, eléggé tartottam tőle, mikor nekikezdtem. Izgalmas, vicces. Lee Jong Suk tényleg tehetséges, a Secret garden-ben már felfigyeltem rá, hogy elsöprően jobb volt, mint a többiek, pedig csak egy szemtelen mellékszereplőt játszott, de micsoda humor, hogy az akkor hallyu sztárt alakító Cha ügyvéddel ismét összeakadt. Most jóval kedvelhetőbb karaktert alakított az akkori Oska.

  Az ügyvédnő Boo Young nekem nem volt túl szimpatikus, és a végére sem mondhatnám, hogy jelentős jellemfejlődésen ment volna át, azért ez a semmennyire okulás a pofára esésekből irritáló volt.

  Én a gyilkost alakító Yeong Ung-in-t emelném ki. Amikor elmosolyodott a kapott ebédért hálásan: lehetett látni, hogy a valóságban egy kedves és humoros ember lehet (hasonlított egy régi töritanáromra), és ami még jobb, hogy amikor megláttam, Song Joong-ki jutott eszembe, tehát úgy nézzetek rá, hogy Song Joong-ki ilyen lesz 30 év, és +50 kg múlva. :)
  Ami nekem kicsit érthetetlen volt, hogy egy ennyire precíz gyilkos a végén leereszt: ha tényleg az a cél, hogy gyilkost csináljon a srácból, akkor valóban meg kellett volna ölnie a csajt, vagy a szeme előtt megkínoznia vagy valami... neki már mindegy volt, akkor viszont a tökéletes befejezésre kellett volna törekednie. Persze, ez egy romantikus vígjáték, meg minden, nem lehet, hogy pont a főszereplők szenvedjenek egy kis homloksérülésnél többet. Ez nekem kicsit hiteltelen volt így, de nyilván ezzel együtt is egy jó sorozatot nézhettünk meg.

  VálaszTörlés