2014. szeptember 19., péntek

Filmajánló: Monster

2014 elején Sora hívta fel a figyelmemet, hogy Lee Min Kinek új filmje lesz, ráadásul nem is akármilyen. Már a poster alapján sejtettem, hogy ez nem lesz egyszerű, így tűkön ülve vártam, hogy végre kijöjjön....
Végül nem igazán azt kaptam, amit szerettem volna.


Cím: Monster (몬스터)
Rendező: Hwang In Ho
Játékidő: 114 perc
Műfaj: akció, thriller
Dátum: 2014. március 13.


Szereplők:
Lee Min Ki - Tae Soo
Kim Go Eun - Bok Soon
Ahn Seo Hyun - Na Ri
Kim Roe Ha - Ik Sang


Történet: 
Egy kis falu mindennapi életének központjában kezdünk, a piacon, ahol is Bok Soon minden egyes nap árulja zöldségeit. Nagymamájának engedelmeskedve szorgosan kint ül egész nap, annak ellenére is, hogy nem megy jól az üzlet. Akinek lehet, inkább zöldséggel fizet. De nem is ez vele a probléma, hanem történetesen az, hogy Bok Soon egy mentálisan sérült lány. Egyedül élnek húgával egy kis házban, mikor is az éjszaka folyamán egy kislány kerül be a kertjükbe teljesen kifáradva. A kislány, Na Ri,  teljes sokk alatt van, így nem is nagyon mesél semmit, hogy hogyan is került pont az ő kertjükbe, de nem is kérdezték. Másnap Bok Soon húga magával viszi a kislányt be a faluba, azonban az odavezető úton feltűnik az az ember, aki miatt Na Ri elmenekült, így kiderült, hogy ez a Szörnyeteg, Tae Soo, ölte meg Na Ri nővérét, és mivel elszökött tőle, így utánajött. 
Tae Soo az erdőbe viszi kettejüket, és Bok Soon húgát meg is öli, és pont ekkor Bok Soon is odaér, így látja testvére gyilkosát is. Innentől kezdődik a vérbosszú a mentálisan sérült lány és a Szörnyeteg között.

Whalemény:
Alapvetően nem lett volna rossz a film, ha megmaradnak pusztán a kellő mennyiségű erőszak mutatása mellett. Mivel alapvetően Bok Soon és Tae Soo is mentálisan sérült, így érthető is a film atmoszférája, de mivel a vége annyira véresre sikeredett, hogy még az én horroron nevelkedett lelkem is ugrott egyet, és menekültem vissza inkább a Fűrész c. filmhez, így teljes káoszt okozott nekem ez a film megemésztése.
Vegyük is csak részletesebben a szereplőket:

Tae Soo:
A Szörny....egy szegény árva kisfiú, akit kitettek egy ház ajtaja elé....valószínűleg azért, mert már kiskorában is látszottak a pszichopata vonások rajta. Nevelőszülei befogadták, de mivel a nevelőapja inkább árvaházba adta volna be, így rejtélyes módon el is halálozott. Az egész újonnan szerzett családja tudta, hogy mi lakozik Tae Soo-ban, de ezt kihasználva inkább alvilági feladatokra használták fel.Mivel egész életében senki sem mondta ki neki egyszer sem, hogy ölni rossz, így ez az értékrendje nem is alakult ki, viszont így amint valami neki nem tetsző dolog történt, azonnal a gyilkoláshoz folyamodott. 
Valahol legbelül érezhette azért valamennyire bűne súlyát, mivel minden egyes gyilkolás után magára tetováltatott még egy strigulát. Azonban ennek ellenére erdei házának pincéjében lévő kis magán krematóriumában bőszen égette el áldozatait, akiknek fennmaradó hamuját egybekeverte az agyaggal, és mindegyik áldozatból egy cserépedényt gyártott, és névvel ellátva felrakta kis relikvia polcára.
Lee Min Ki tökéletes volt végig, jellegzetes arcfelépítése, és nézéseitől tényleg a hideg tud futkosni az ember hátán, viszont a film végének forgatókönyvét még ő sem tudta megszépíteni.

Bok Soon:

Egy egyszerű kis falusi lány, egy 8 éves értelmi színvonalán. Minden napja ugyanolyan, egészen húga haláláig. Onnantól kezdve csak a bosszúvágy élt benne, és amikor kellett, meg is valósította. Neki sem szabott gátat az erkölcsi morál, hogy ölni nem megengedett...ilyen dolgok neki már nem számítottak.
Kim Go Eun nagyon hitelesen adta elő a fogyatékos lány szerepét, zseniálisan tudott vitába keveredni a filmben szereplő kislánnyal, mivel értelmi színvonalban vele helyezték egy szintre.



Összegezve: Akit érdekel, az egyszer nézze meg, az utolsó 20 percig azt mondom, hogy egész jó kis film.....de hogy azt az utolsó 20 percet miért kellett így megcsinálni....ez rejtély....Bár az biztos, hogy sokáig emlékezni fogok erre a filmre.

Trailer:

Angol felirat (magyar még nincs, amint lesz, frissítünk)

Pontozás:
Cselekmény: 6/10
Színészek: 7/10
Zene: 5/10

4 megjegyzés:

  1. Az ajánlód alapján néztem meg a filmet és nekem nagyon tetszett...Azonban pár dolog feltűnt ami nem teljesen úgy történt a filmben mint ahogy leírtad kezdjük ott ,hogy TaeSoo nem azért ölte meg a nevelő apját mert az árvaházba akarta küldeni (ez még lehet nem is igaz abból kiindulva,hogy az anya menyire kétségbe esett volt mikor ezt elmondta) hanem azért mert meg akarta védeni a bátyát.Az biztos,hogy már akkor is volt benne valamilyen hajlam a mentális betegségekre mikor 5 évesen kitették ennél a családnál de ebből még nem következik,hogy sorozat gyilkos válik belőle.Viszont itt jön a pláne hisz ebben a családban akik örökbe fogadták ki ne kattant volna be egy kicsit : A nevelő apja rendszeresen verte a vérszerinti fiát,ebből a fiúból egy pénzért bármire képes manipulatív férfi vált,a nagybátya egy milliárdos szadista aki azt hiszi pénzzel bármit elintézhet,valamint az anya aki a félelemtől vezérelve bármit képes össze hazudni valljuk be nem éppen eszményi család kép abban igazad van ,hogy az sem tett jót neki,hogy soha senki nem világosította fel :"ölni bűn" .Valamint az,hogy folyamatosan csak kihasználták mikor szükség volt arra ,hogy gyilkoljon amúgy meg évekig felé sem néztek...Komolyan csak én kezdtem meg sajnálni szegényt?
    BokSoon értelmi fogyatékossága nagyon sokat dobott a filmen hisz már csak ezzel az egy csavarral sikerült nagyon sok klishét kikerülniük amik általában egy bosszúról szóló filmben előfordul.Nagyon tetszett,hogy az egész nem vált bosszú hadjárattá hanem egymás kölcsönös üldözése volt ,ahogy te is említetted eszméletlen jó atmoszférát teremtett ,hogy mind 2 fő szereplő mentálisan sérült valamint a mellék szereplők sem voltak teljesen normálisak ha engem kérdezel és én pontosan ezért nem tartom túlzásnak a végén kialakult vérfürdőt sőt reálisabnak tűnt az előzményeket ismerve mintha vége lett volna azzal pl ,ott ahol TaeSoo-t leütik és ott meg is hallt volna.Nekem tetszet ez a befejezés.
    A színészekkel nagyon elégedett voltam eltudták hitetni velem ,hogy betegek egyszer sem éreztem erőltetettnek a játékukat . Csak egy dolog a rejtély számomra: egyetlen egy stábtag,sminkes vagy színész nem tetováltatott még korábban? Mert annyi biztos,hogy nincs az a tetoválás amiből ilyen szabályosan és ilyen erősen folyna a vér...(miken fent nem akadok ,igaz ? XD)
    Remélem nem baj ,hogy írtam ide egy kisregényt de nagyon bele éltem magam ebbe a filmbe :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Semmi gond, ha megszaladnak a sorok ;) Újra elő kell vennem ezt a filmet, mert már meghalványultak az emlékeim, szóval majd odafigyelve korrigálok ;)
      Köszi, hogy írtál! ^^

      Törlés
  2. hello esetleg van hoza magyar felirat is mar nagyon reg ota keresem ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Panda Dorama oldalán megtalálod :)
      http://lorddorama.blogspot.hu/p/monster_29.html

      Törlés