2014. október 19., vasárnap

Útmutató: zip/.rar fájlhoz avagy a felirat kezeléshez

Valószínűleg sokan belefutottatok abba, amikor leszedtek egy feliratot kicsit máshogy néz ki, mint a megszokott (lásd. a képen) és sehogy se rakja rá a lejátszó az adott részre, pedig te mindent úgy csináltál, ahogy az írva vagyon.

Miért lehet ez?
Ha a képen látható kis ikont látod, akkor valószínűleg egy zip fájlba futottál bele.

Mi értelme van ennek a plusz izének? 
Praktikusan a fájlok méretét csökkenti le. Leginkább akkor használják a felirat készítők, amikor egy letöltési link alá több részhez tartozó feliratot akarnak elérhetővé tenni (helyet spórolnak maguknak) VAGY olyan plusz dokumentumot szeretne egy felirathoz csatolni, ami fontos lehet a lejátszásnál.

Mik ezek a fontos dokumentumok?
Ez lehet az adott felirathoz tartozó betűtípus. Például nem calibri betűtípusba szerkesztette a feliratot, ami mindenki gépén megtalálható, hanem valami cicoma más betűtípusban. Te telepíted és teljes pompájában élvezheted a feliratot. Másik ilyen doksi lehet egy egyszerű jegyzettömb, ami megkér, hogy ne töltsd fel sehova a feliratot, ne add tovább, meg megjelöli saját magát, mint fordítót és az oldalának az elérhetőségét.

Egy link alá több részt? Az micsoda?
Példa! (szeretjük a példákat) A fordító elkészült az 1., 2., 3. rész feliratával. Összecsomagolja egy zip fájlba és kirakja az oldalára. Így neked egyszer kell kattintanod azaz letöltened, nem háromszor.

Akkor mi a teendőm?
1. Töltsd le EZT a programot. Maximum 2 percet vesz igénybe.
2. Jobb egérgombbal kattints az egérrel a zip fájlra. Majd válaszd a "kibontás ide" (Extract here) lehetőséget. Nekem angolul írja ki, de ez ne zavarjon össze. Kibontás után abban a mappában, látod is a feliratokat .srt vagy .ass formátumban, amit már tud kezelni a lejátszó. Tádám! Kész is vagyunk :)
Ezt csináld
Így kell kinéznie kicsomagolás után

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése