2015. január 23., péntek

Ismertető: Modern Farmer


Hosszas tologatás után végül elkezdtem nézni a következő, sokak által egekbe magasztalt doramát, mely a koreai földművesek, falusiak életét hivatott bemutatni számunkra.



Cím: Modern Farmer (모던파머)
Műfaj: vígjáték
Epizódok száma: 20
Év: 2014
Csatorna: SBS

Szereplők:
Lee Min Ki - Lee Hong Ki
Kang Hyeok - Park Min Woo
Yoo Han Cheol - Lee Si Un
Han Ki Joon - Kwak Dong Yeon
Kang Yoon Hee - Lee Ha Nui
és még sokan mások...

Történet:
Helyszínünk a nyüzsgő Szöul, ahol is egy épp debütálásra váró banda bontogatja szárnyait, akik történetesen az ExSo (Excellent Souls) nevét viselik. Azonban egy megmagyarázhatatlan incidensnek köszönhetően épp a debüt előtt kirúgják őket a cégtől, így megsemmisülve mindenki megy a maga dolgára.
Majd egy jópár évre rá, vezetőjük, Min Ki olyan pénzügyi helyzetbe kerül, melyre már nem találja a megoldást. Ekkor kapja a hírt, hogy falusi nagymamája meghalt, és így ő örököl egy meglehetősen nagy földterületet. Elkezd kattogni az agya, hogy mit is tudna csinálni egy olyan földdel, ami senkinek sem kell, és ekkor elhatározza, hogy káposztát fog termeszteni, és majd azt jó áron eladva ki tudja egyenlíteni adósságát. Viszont ehhez kellenek volt társai segítsége is, kik a kecsegtető bevétel hatására belemennek, és kiköltöznek vele mamája falujába....Ott azonban nem találnak baráti fogadtatásra....








  
                                                    

Whalemény:
Most egy kicsit nehéz dolgom van, mivel vegyes érzelmekkel néztem végig ezt a doramát.
Már elsőre látszott, hogy ez nem lesz egy egyszerű eset, mivel a helyzetkomikumokból adódóan vagy ráérez az ember ennek az ízére, vagy végig csak idegesíteni fogja. (Gondolok itt a néha tényleg agybuggyantó helyzetekre [már-már japán feeling], és ezen helyzetek különös kameraállású képeire....)
Magasröptű történetre ne számítson senki, igazából ez a sorozat csak azzal a tanulsággal szolgál, hogy sose adjuk fel álmainkat, és hogy minden elérhető, ha teszünk is érte valamit. Ezzel nem is lenne semmi baj, de mindezt 20 részen keresztül...az már kicsit problémásabb.
Viszont mivel szerintem a forgatókönyvírók is érezhették, hogy ezt a tanulságot nehéz lesz 20 részen keresztül lenyomni az ember torkán, így telerakták mellékszereplőkkel (egy egész falu, tele "ütődöttekkel", akik arra hivatottak, hogy bemutassák a vidéki életet).
Amennyire tartottam először ezen mellékszereplőktől, annyira tudtak a végére mégis egy működő egységet alkotni, és tényleg mindenkit csak szeretni lehetett, igazán kellemes pillanatokat adtak a sorozat folyamán :)
[itt jegyezném meg, hogy megint egy olyan sorozathoz lett szerencsém, ahol a mellékszereplők viszik el hátukon az egész doramát...]
Az utolsó rész nekem megfeküdte a gyomromat, szerintem igazán hanyagolhatták volna ezt a történetet, mert teljesen gyerekessé és irracionálissá tették az eddigi "most akkor felnövök és komoly leszek" fejlődést.
De nézzük is csak szereplőinket.

ExSo - Modern Farmer:
Min Ki a csapat vezetője, énekese, kinek egója a Jupitert súrolja, és bármilyen helyzetből ki tudja magát beszélni. Gyermekkorát mamája falujában töltötte, ahol is megismerte élete első szerelmét, kinek emléke azóta is követi. Bármit megtenne azért, hogy egy albummal debütálhasson a bandájával, ezért tényleg hajlandó lesz keményen is dolgozni.
Hong Ki itt is hozza szokásos formáját, kicsit Jeremy-s, kicsit Kang Joon-os, de igazából semmi extra.


Hyeok a banda billentyűse, akinek apja elismert orvos, így fiát is erre a pályára akarja nyomni, viszont Hyeoknak semmi kedve hozzá. Kívülről egy játékos kis labradornak tűnik, viszont nagyon komoly és mély érzelmekre képes, és barátaiért bármire hajlandó.
Min Woo már a Flower Boy Ramyeon Shop sorozatban is a kedvencem lett, itt is azonnal megszerettette magát velem :)

Ki Joon a banda dobosa, szüleinek egy éttermük van, melyet rá akarnak majd hagyni, viszont neki semmi kedve sincs a vendéglátóiparhoz, így inkább köztisztviselőnek akar tanulni (persze csak azért, hogy ne legyen otthon....de semmi kedve levizsgázni).
Dong Yeon az Inspiring Generation sorozatban nagy hatással volt rám, mivel zseniálisan játszotta el Jung Tae fiatalkori szerepét (olyannyira, hogy szívesen végignéztem volna inkább vele a sorozatot ;) ), és itt is az egyik kedvencem lett :)

Han Cheol  a banda gitárosa, kirúgásuk után irodai munkás lett, és ami rossz megtörténhetett vele, az meg is történt. Sokszor lett rosszul, majd az egyik kivizsgálás során rossz hírt is közölnek vele, így mikor Min Ki megkereste káposztatermelő ötletével, felhagyott eddigi életével és belevágott élete utolsó nagy kalandjába.
Si Un-t még nem nagyon láttam semmiben sem, viszont nála volt párszor az az érzésem, hogy ez már sok(k).

Yoon Hee:
Gyerekkora óta a faluban él, gyönyörűen zongorázik, ám egy váratlan haláleset miatt rámaradt kisfiú gyökeresen megváltoztatta az életét, így zongorista szerelmét el kellett engednie, és vállalni az egyedüllétet a faluban azért, hogy a kisfiút felnevelhesse. Sors fintora, hogy pont miután elengedte szerelmét, kiderül, hogy terhes, így már a rámaradt kisfiúra és születendő gyermekére is neki kell vigyáznia. Szépen megszokta új életét, keményen dolgozik nap, mint nap, így a végén a falu vezetője is lett. Mikor Min Ki-ék a faluba kerülnek, ő az egyetlen aki melléjük áll, sőt még szállást is ad a fiúknak.
A színésznő igazán viccesen tud beszélni, nagyon szerettem végig a sorozatban, igazán kellemes karaktert alakított ki :) Persze ő is tud ám rikácsolni, ha éppen olyan kedve volt, de minden tökéletesen a karakterébe tartozott :)

Mivel tényleg nagyon sok szereplőt vonultattak fel a sorozatban, így nem tudok mindenkit részletesen bemutatni, és szerintem nem is lehetne átadni a karakterüket így írásban, úgyhogy akinek felkeltettem az érdeklődését, az mindenképpen nézzen bele :)

Összegezve:
Egyik felem azt mondja, hogy mindenképpen nézzetek bele, viszont a másik felem sikít, hogy NEEE, és még mindig nem tudtam rendbe tenni magamban, hogy miért is alakult ki ez a kettősség bennem.












Így csak annyit mondhatok, hogy ha bármelyik színészt egy kicsit is szeretitek, akkor nyugodtan kezdjetek bele, aztán majd meglátjátok, hogy meddig juttok vele ;)

Trailer:

Magyar felirat

>>OST<<

Pontozás:
Cselekmény: 5/10
Színészek: 7/10
Zene: 9/10 (Hong Ki...nincs mit mondanom)

4 megjegyzés:

  1. Határozottan érdekelne, hogy a koreai falusiak milyen szemmel nézik az olyan sorozatokat, ahol kifigurázzák őket és nevetség tárgyává teszik a nehéz munkájukat - ezek a klisék szerintem sértőek.
    Min Woo-nak szurkoltam, de nem jött össze! :] Legalább a gimis "menedzser lány"-nyal (akinek gyönyörű hangja volt) később összehozhatták volna, ha már úgyis a többiek megtalálták életük párját és bénáztak tovább! :DD
    Összességében nem bántam meg, hogy időt szakítottam rá, de örülök, hogy a vele párhuzamosan futó Mr. Back-et utólag nem hagytam ki. :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönet a whaleményért! Mindig örömmel olvasom a bejegyzéseid.

    A MF kapcsán:

    Én egy kicsit mélyebben beleástam magam a sorozat nézésébe (nem véletlenül :)). Azt kell mondjam, hogy pár helyen eltér a véleményem (ha szabad így fogalmaznom, "ellen-whaleményem" van :)). Az első és talán legfontosabb, hogy szerintem az ég egy adta földön nem szolgált semmi tanulsággal. Egy agyament koreai Monty Python show volt. Ahogy írtad, már-már japános idiotizmussal (a legjobb értelmében). No, meg persze egy kis romantikával (de ez a vonulat is inkább a poénok kiapadhatatlan forrását táplálta. Legékesebb bizonyítéka ennek, hogy még csók sem csattant el Min Ki és Yoon Hee között...). A vidéki életet sem mutatta be. Kötve hiszem - hogy a gumicsizmától, a tehenektől és a melegháztól eltekintve - ilyen lenne a koreai falusi élet.(Bármilyen környezetbe helyezhették volna a történetet némi átalakítással...) Ezért aztán sok sértő sincs benne (bár ez Blackfield meglátása volt). A lényeg, hogy senki ne számítson sem "A" kategóriás "nagysorozatra", sem egy átlagos romantikus sorozatra. Ez egy eszeveszett komédia (ami viszont a koreai sorozatok közt pont ezért meglehetősen rendhagyó). Majdnem minden színész telitalálat volt a szerepre. (Talán Park Min Woo számomra az egyetlen, aki mintha nem vette volna fel a ritmust az elején, de a végére ő is elég meggyőző lett.) Számomra szintén újdonság volt, hogy ennyi teret kaptak a mellékszereplők. Néha úgy tűnt, hogy ebben a sorozatban mindenki főszereplő. (Ezért nehéz is lett volna visszapakolni főhőseink hátára a sorozat cipelését... egyszerűen a forgatókönyv nem engedte.) Először én sem értettem, hogy miért lett a vége az, ami... de bármilyen nyálas befejezés egy rossz romantikus doramát csinált volna - a szerintem is túlnyújtott - sorozatból. Így viszont az tudott maradni, aminek indult. Vegytiszta, őrült, rendhagyó komédiának.
    Akinek ez bejön (és annak fogadta el a sorozatot ami valójában), az "egekig magasztalta", akinek nem, az nem is értette, hogy mi a szösz ez az egész, és azt mondta, hogy "NEEE".
    :)))... Szerintem ebben van a megoldás kulcsa.

    VálaszTörlés
  3. desertqueennel értek tökéletesen egyet. Ez egy komédia. S mint ilyen, felesleges bármilyen mondanivaló, vagy magasröptű tanulság elvárása. Az egész lényegében egy bohózat, könnyed, szórakoztató, pihentető, kikapcsoló. Ritkán lehet ilyet találni, mely ennyire akar semmi mást, mint SZÓRAKOZTATNI, s azt ilyen jól csinálja.

    VálaszTörlés
  4. Zseniális vígjáték! Nagyon szeretem. A Coffee Prince után azt hittem nem leszek képes többé koreai sorozatot nézni - az maga volt a nagybetűs unalom, de a Modern farmer visszahozta a hangulatomat. Remek, sokat lehet rajta kacagni, akinek ez tetszett, annak ajánlom még a Vineyard Man-t, az is jó, bár talán ennyire nem vicces.

    VálaszTörlés