2015. november 6., péntek

Ismertető: Who Are You: School 2015

Nem kevés reménnyel fogtam neki a sorozatnak, mert nagyon sokat ajánlottátok az Angry Mom kapcsán a blogon és egyéb más posztoknál facebookon. Tehát íme a School 2015 kritikája.

Cím: Who Are You - School 2015 (후아유 - 학교 2015)
Műfaj: romantikus, iskolai élet, dráma, rejtély
Epizódok száma: 16
Év: 2015
Csatorna: KBS2
Szereplők:
Kim So Hyun - Lee Eun Bi / Go Eun Byeol
Nam Joo Hyuk - Han Yi Ahn
Yook Sung Jae - Gong Tae Gwang
Lee David - Park Min Joon
Kim Hee Jung - Cha Song Joo
Lee Cho Hee - Lee Shi Jin


Történet:
Lee Eun Bi egy kicsi árvaházban nő fel egy kisebb városban, ahol ő a legidősebb, ennél fogva sokszor ő foglalkozik a kisebbekkel. Emellett részmunkaidőben dolgozik. Nem kiemelkedő tanuló, barátai egyáltalán nincsenek, és három lány az osztályából folyamatosan terrorizálja/megalázza. Ez egy idő után olyan mértékeket ölt a durvaság, hogy Eun Bi nem találván ebből kiutat öngyilkos lesz.
Eun Byeol jólétben nevelkedik, több barátnője van, kitűnő tanuló és népszerű osztályában. Általában csípős megjegyzései és "durva" modoráról ismert. Rájön, hogy van egy sosem látott ikertestvére. Többször ajándékot küldd neki, és az osztálykirándulásuk alkalmával megkísérli felkeresni, ami kudarcba fullad. Eun Byeol-nak azonban történt valami a múltjában, ami kísérti és az osztálykiránduláson egyszerűen nyoma vész a lánynak.
Hosszú idő elteltével bukkannak rá, de a lány amnéziás és valójában ő Eun Bi, aki tudta nélkül belecsöppent ikertestvére hétköznapjaiba, mert mindenki Eun Byeol-nak hiszi. Amnéziája miatt pedig ő is ezt gondolja magáról.
Whalemény:
A történet alapja erősen a Két Lottira hajaz, azzal az aprócska különbséggel, hogy itt nem az a történet célja, hogy a régen különvált szülőket újra mosolyogva összehozza az egymástól elszakított ikerpár, hanem "kemény" iskolai erőszak elleni harc az egész sorozat.
Az elején amikor még maga Eun Bi se tudta ki is ő valójában, egészen nyugodtan szemléltem az eseményeket, hisz ekkor alakult ki az a felállás, amiből a későbbi bonyodalmaknál számíthattunk a támogatókarakterekre Eun Bi életében.
Amikor megérkezett a korábban Eun Bi öngyilkossági kísérletéért felelős lány az osztályba egyértelművé vált, hogy ki fog derülni Eun Bi valódi kiléte, akár akarja, akár nem.
A történet több szempontból hagynak minket "izgulni". Szurkolhatunk Han Ji Ahn-nak (elérje célját és kiváló úszó legyen, felkeltse végül Eun Byeol figyelmét) vagy Tae Gwang-nak (apja elleni harcában és hát a lány kegyeiért való küzdésében). Kinek éppen melyikük a szimpatikusabb, illetve magának Eun Bi-nek. Nem csak azért, hogy sikerüljön legyűrnie félelmeit és ellenségét, hanem azért is, hogy végre nyugodt és normális gyerekkora legyen, amire mindig is vágyott. Eközben persze lassan-lassan mi is megismerjük eltűnt ikertestvére igazi személyiségét, ami merőben más, mint a lágyszívű Eun Bi-é.
Sok mondanivaló szorult az egész sorozatba, és az egész tini stílusban és problémákkal tálalva kaptuk meg. Igaz, maga a történetvezetés számomra igencsak lassú volt, (kicsit sokszor álltak és néztek csúnyán és mondta nagyokat egymásnak a lányok) de lévén hogy iskolai élet témakörre épült, így nagyon sok akcióra nem számíthattam egy-két hajtépést és durca nézést leszámítva. Mégis valamiért nem érzem életem sorozatának, valami számomra hiányzott belőle, de nem igazán tudnám megfogalmazni mi. Ha nagyon erőszakolom magam talán a karakterekben keresnék a hibát, de ez sem lenne teljesen igaz. Mindegyikben találni szeretni valót, még ha összességében egyikük sem mondható kifejezetten izgalmas egyéniségnek a dilis Gong Tae Gwang-ot leszámítva.

Lee Eun Bi és Go Eun Byeol
A lányok külsőre teljesen ugyan olyanok. Még kiskorukban választották szét őket. Egy hiba során Eun Bi helyett Eun Byeol-t fogadták örökbe és így Eun Bi-nek kellett árvaházban felnőnie és elviselnie hogy az osztályában 3 lány folyamatos terrorizálja őt. Eközben Eun Byeol pénzügyi gondoktól mentesen cseperedett egy magabiztos és szókimondó lánnyá, akinek nemcsak szépsége és biztos anyagi háttere van, hanem kiváló tanuló is. Azonban egy sötét emlék mindig visszakúszik a hétköznapjaiba, ami teljesen kikészíti a lányt.
Kim So Hyun-nal korábban a The Moon That Embraces The Sun sorozatban találkoztam először és már akkor kiviláglott, hogy fiatal kora ellenére tehetséges színésznő. Nem ez volt élete szerepe azt elkönyvelhetjük, de azért néha megmutatta tehetségét, amikor módja volt rá. Jól hozta a két ellentétest karaktert, ami nem sokaknak sikerül ilyen szépen.

Han Ji Ahn
Egy szegény családból származó kiváló képességekkel rendelkező fiatal úszó, akinek az a vágya, hogy családját az úszásból eltudja tartani (amire minden esélye meg is van) és Eun Byeol mellett tudnia magát. Ji An egy igen egyszerű karakter, akit Eun Byeol papucsként tart, igaz emellett burkoltan szereti is a fiút.
A színészhez korábban a Surplus Princessben volt szerencsém és egy tök ugyan ilyen karaktert játszott ott is, és ha jól láttam a legközelebbi sorozatában is ugyan ezt a karaktert fogja hozni. Erre a típusú karakterre ő valóban jó választás, az más kérdés, hogy emiatt nem igazán tudja megmutatni képes-e ennél többre.

Gong Tae Gwang
A sorozat fő mozgatórugója. Az apja az iskola igazgatója, de ez mindenki előtt szuper titkos. Nem csak azért, mert Tae Gwang erős magatartási problémákkal küzd, és csak a számára érdekes és szórakoztató dolgok foglalkoztatják, hanem azért is, mert apjával korántsem felhőtlen viszonyt ápol. Emiatt sok nehézsége van, amit Eun Bi kedvessége enyhít a számára így ragaszkodni kezd a lányhoz.

Ajánlani mindenképp tudom, hiszen rengeteg kibogozásra váró bonyodalom adja a sorozat alapját, ami miatt bőven van izgulni valónk. Az iskolai környezet és a színészek fiatalsága egyfajta könnyedséget és olyan stílust ad, amit sulis témákat kedvelők élvezni fognak.
A School sorozat következő tagjaként megállta a helyét, bár számomra a School 2013 még mindig jobb.

Trailer

Magyar Felirat a felirat befejezését Saranghaeyo dorama-nak köszönhetjük, akinek nem az első olyan projektje ez, ahol egy félbehagyott munkát fejez be sokak örömére. Köszönjük neki!
Pontozás:
Cselekmény: 7/10
Színészek: 7/10
Zene: 9/10

14 megjegyzés:

  1. Nagyon szépen köszönöm nektek, hogy megemlítettetek engem a fordítás befejezésében, hihetetlenül jól esett. És tényleg igazán nincs mit, hihetetlenül könnyen ment a fordítása, főleg, hogy ennyien vártátok már! (Halkan megsúgom, hogy hamarosan újabb befejezetlen sorozatokat fogok befejezni. De psszzzzt...ez meglepi :D)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ^^ Örülök! :) Mi köszönjük! ;)

      Hú, akkor várjuk a többit is! :D Szerintem, különösen jó dolog, hogy ilyenekbe vágsz, nagyon sok sorozat van félbe hagyva... de így eljutnak sokakhoz. :)

      Törlés
  2. Szia!:) Tudnál nekem abban segíteni, hogy elküldenéd azt a linket ahol le tudom tölteni a sorozathoz a magyar feliratot? Megnéztem a fordító oldalát de nem találom a sorozatot! Szerintem megint csak bénázok!:D
    Előre is köszi!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Az ismertető végén ott a link a magyar felirathoz. Le kell görgetni és megtalálod. :)

      Törlés
    2. Mármint ha rákattintottál akkor a fordító oldalán kell legörgetni. :D

      Törlés
  3. Annyeong!
    Elkezdtem online (magyar felirattal) nézni, viszont az ötödik rész lefordítására (illetve feltöltésére) nem került sor, online pedig sehol sem találom magyar fordítással. Letöltögetni nemigen szeretek a gépemre, szóval a kérdésem a következő volna: valaki nem tudja esetleg, hogy online, magyar felirattal, hol nézhetem meg? Kellemetlen, hogy a negyedik résznél abba kéne hagynom.
    A válaszaitokat előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Nem igen feliratkészítő barát hely, de sorozatbaráton azt hiszem fent van. Még indavideón láttam. Nézd meg ezeken, hátha. :/

      Törlés
    2. Azóta már megtaláltam az összes részt, mindenesetre köszönöm szépen! Mint mondtam, indavideon a negyedik részig volt fent (az egyik csatornán a harmadikig, aztán a negyediket már egy másik feltöltőnél tudtam megnézni), viszont egy kis kereséssel megtaláltam online is:-)
      Még egyszer köszönöm!

      Törlés
    3. Szia.Hol találtad meg az összes részt?

      Törlés
  4. „Mégis valamiért nem érzem életem sorozatának, valami számomra hiányzott belőle, de nem igazán tudnám megfogalmazni mi.”
    Nekem is volt ilyen érzetem. Vhogy az utolsó részeknél vált vontatottá és következetlenné a sorozat, szükségtelen kanyarok betűzve, mint például a költözés…

    A főgonosz zseniális benne, nagyon tudjuk utálni!:)

    Egy időben elég sokat hallgattam ezt a számot belőle:
    https://www.youtube.com/watch?v=i1KCK2ihvNw&list=PLQRxeYQB0mlfynhi20tJiy5UhHab3Ly2Q

    üdv, edimir

    VálaszTörlés
  5. Valaki segítene hol nézhetem meg online a az 5. és a 6. részt? mert sorozatbaráton nincs fenn ><

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sorozatbaráton tudnál nekem küldení meghívót? Kérlek!

      Törlés
    2. szia! ha beirod a keresőbe h school 2015 who are you ep __ akkor ki hozza =nekem elsőként) a youtube videóját és ott be tudod állítani h autómatikusan lefordítsa magyarra... ha kell még segítség szólj

      Törlés
  6. Sziasztok! Indavideón csak a 4.részig van fent a sorozat valaki megtudná nekem mondani hogy hol máshol tudom megnézni a többi rész? Sorozatbaráton még csak úgy lehet megnézni ha regisztrálsz ahhoz pedig meghívó kell. Valaki segítene? Előre is köszönöm!

    VálaszTörlés