2015. december 25., péntek

Ismertető: Oh my ghost

Cím: Oh my ghost (오 나의 귀신님)
Műfaj: romantikus, vígjáték, szellemek, misztikus
Epizódok száma: 16
Év: 2015
Csatorna: tvN

Szereplők:
Park Bo Young - Na Bong Sun
Cho Jung Seok - Kang Sun Woo
Lim Ju Hwan - Choi Sung Jae
Kim Seul Gi - Shin Soon Ae


Történet:
Shin Soon Ae lassan három éve a földön bolyongva, emlékei nélkül, szűz szellemként próbál fiatal csinos nők testébe bújva elveszteni szüzességét, hogy a másik világra vezető ajtó megnyíljon előtte. Sorozatos próbálkozásai kudarcba fulladnak, mert a dologhoz egy jang energiájú férfit kell találnia. A sámánától való menekülés közben beleugrik egy gyengének tűnő nő testébe, aki annyira illik hozzá, hogy benne ragadt. Így felvéve Na Bong Sun életének a fonalát, kicsit helyrerántja a munkahelyén Bong Sun kapcsolatait és helyzetét, na és persze megtalálja ott a jang energiájú férfit is.

Whalemény:
Meg kell mondjam őszintén az első rész után nem voltunk túlzottan elájulva tőle. Olyan kis nyeee-nek indult. Érdekes volt ahogy elkezdődött a történet, ugyanakkor a hangulata valahogy nem kapott el. Meg Shin Soon Ae kicsit antipatikus volt az akaratosságával és önzőségével. Végül úgy döntöttem folytatom tovább, esélyt adva a tartalmas folytatásnak.
Shin Soon Ae karakterével teljes mértékben nem tudtam megbarátkozni, hozzám nem passzolt, értékeltem a vidámságát és a vicceit, de ennyiben ki is merült a "kapcsolatunk". Ellenben a sokáig megszállt Na Bong Sun érdekesnek indult a nyámnyilaságával, az extrém visszahúzódásával. Gondoltam, hogy ebből nem nagyon lesz szerelem, ha csak nem változik Bong Sun személyisége apránként, tehát változni fog, tehát az jó lesz, tehát az érdekel. A szellem és a főhős férfink szerelmi kapcsolatát már a kezdetektől elvetettem, mert furcsa lett volna NEKEM, ha mondjuk feltámad vagy esetleg "megölik" Bong Sunt és a szellem benne marad a testében. Happy endig és boldogan csócsálják az étterem teraszán az épp lepirított szigorúan olasz tésztát. Ugye sose tudhatjuk mi lesz a vége, így ezeket az opciókat mélyen őriztem magamban, mint lehetséges számomra rosszat jelentő vég. De hogy rossz esetleg mennyire lett rossz a vége, azt nem árulom el.
Végül a gonosz karakter szála egészen tetszett benne, kellően alattomosan gonosz volt a gonosz. Gonoszságával a gonoszoknak gonoszsági kódexet lehetett volna összegonoszkodni a gonoszkodáshoz (:D Szóismétlés power!). Sokáig nem is érezhettük, hogy lesz egyáltalán gonosz a sorozatban, végül amikor elindult az ő szála is már az tartotta egészben a sztorit.
Természetesen a szerelmi szál van a középpontban, amit szerencsére nem rögtön tálcán hoztak elénk, ám amint egymásra talált a pár, (akinek egymásra kellett) onnantól a szerencsétlen férfiből csináltak egy totális juhász kutyát. Igen, az elején is balfék volt, jó önmarketinggel, de úgy tűnik, ha csaj van a marketing nem marad. A szerelmi szálnál nagyon fura volt a "hogy oldjuk meg, hogy kibe lett szerelmes a férfi". Nekem egyértelmű volt, hogy a szellembe (és nem, nem elég ha két rohadt semmi utalást tesznek bele), szóval itt volt egy kis csalódásom.
És még ő is bekacsintott a végére, nem is akárhogyan!
Na Bong Sun
Sanyarú gyermekkorú fiatal lány, aki szerencsétlenségére sámán nagymamája vérvonalát örökölvén látja a szellemeket, akik megijesztik és az őrületbe kergetik. A szülei nélkül kellett minden problémájával megbirkóznia, így beforduló, naiv és igen alázatos felnőtté válik. Szeret az árnyékban meghúzódva jelen lenni, jobb neki ha nem lehet senki terhére és észre sem veszik. A színésznőt nagyon kedvelem és itt is jól állt neki Bong Sun és a szellem karaktere is. Sajnáltam, hogy a végére nagyon összemosták őket.

Kang Sun Woo
Egy nagymenő étterem tulajdonosa, ahol természetesen ő A séf, aki menő, helyes és természetesen nagyon nagyon tud főzni. Gyermekkora neki is meghatározó volt, így a menőség marketingje a személyiségébe ivódott, természetesen nem lehet balfék, valamit nem tudó senki előtt sem. Természetesen ő is fejlődött, próbálták ezt a tulajdonságát feloldani a nője előtt, de olyan pásztor kutya lett belőle, hogy Lassie inkább lemondott a haza találásról. Pedig nagyon jó húzás volt a béna, de menőnek tűnő férfi karakter. Minden nő felzabálta tízszer.

Összegezve azt kell mondjam, hogy amennyire nem tetszett a hangulata úgy rendben volt az egész, miután kellően megismertem a karaktereket. Nem azt mondom, hogy ez egy igazán szipi-szupi sorozat, azonnal rohanjatok megnézni, de egyszer, kétszer meglesős.

Trailer:

Magyar Felirat
Köszönjük vajandi fordítását!

Pontozás:
Cselekmény: 8/10
Színészek: 9/10
Zene: 8/10

9 megjegyzés:

  1. Egyik kedvenc sorozatom lett. Alapból fogékony vagyok a szellemek létezését hangsúlyozó történetekre.
    A filmnek valóban voltak pozitív és negatív "hibái". Ám szerintem egy-kettő nem is hiba volt, inkább a nézőre hagyták a filmkészítők az értelmezését.
    A Bong Sun-t játszó színésznővel először talkálkoztam. Rögtön levett a lábamról. A karaktere az első részben nekem idegesítő volt, ám amikor felbukkant a szűz szellem is, már sejtettem, hogy útjaik keresztezni fognak, s végül a filmmel kapcsolatos elvárásaim is beigazolódtak.

    A séfről egy mellékes mondat először is: róla a Bernáth (?) József séf jutott eszembe :) Vagy fordítva.
    Nála jelentkeztek az aprócska hibák, melyekre én azt mondanám, hogy talán nem azok, hanem így lett megálmodva. Pl.:
    Igen, tudom, hogy egy mondattal elintézték, miért is nem a szellemet szereti. Ezért beleképzeltem magam a helyébe, hogy kiderítsem, el lett rontva vagy nekünk kell értelmeznünk a jelenet üzenetét: van egy csendes lány az alkalmazottaim között, aki egyik pillanatról a másikra 180 fokos fordulatot tesz, ami még tetszik is. Nem vagyok tisztában azzal, hogy mindez egy szellemnek köszönhető, vagyis azt hiszem, hogy a lány szenved egy furcsa betegségben. Amikor kiderül az igazság, még sokkol a tudat is, hogy a lány nem beteg, csak megszállott. Valljuk be: kit nem rázna ki ettől a hideg? Azért látszott a hapsin, hogy ez tényleg megrázta. Valószínűleg ezt akarták mondatni a karakterekkel, de nem biztos.
    Másik hibája a karakterének, hogy papucsbarát lesz. Ezt is megemésztettem, aztán rájöttem, a forgatókönyvíró(k) valószínűleg utána nézhettek a pszichológiának, ami egy kicsit végül furcsán jött ki. Mégpedig: a múltjából megtudjuk, hogy az anyja nem gondoskodott róla. Úgy olvastam, hogy azok a férfiak lesznek papucsbaráttá, akik nem részesültek az anyjuk szeretetében. Csak itt azért furcsa, mert ezek a férfiak az idősebb nőkhöz ragaszkodnak, míg a filmben tőle fiatalabb a kiscsaj. De nem biztos, hogy ezt akarták kihozni, pusztán én értelmeztem annak.

    A szellemlányt alakító színésznővel is ebben a sorozatban találkoztam először. Nekem ő a pont elég kategóriába tartozott. Sőt voltak jelenetek, amikor annyira átjött szellemléte, hogy megborzongtam tőle.

    A gonoszunk jól elrejtette magát s ez is pont így volt jó :) Tetszett, hogy nem a szokásos befejezéssel oldották meg a sorsát.

    Nekem ez a sorozat újra megnézős lesz. Talán azért is indított meg engem és érett kedvencemmé, mert személyes tapasztalataim is voltak és vannak szellemekkel, mely által én nem feltétlenül a romantikára koncentráltam, hanem a túlvilágon rekedt és a fény felé vágyó szellemekre.
    Ja, és hogy el ne felejtsem: egy piros pont a sámán asszonyságnak :) Nem szeretem a sámánokat, de amiért az utcán az emberek előtt ordítozott a szellemmekkel, melyért a járókelők kétes tekintetekkel figyelték, valamint állandóan meghívta magát barátnéjával egy kiadós ebédre, ezekkel vidámperceket okozva :)

    Üdv,
    GTO

    Ui.: Tudom, sokszor ismételtem a valószínűleg-et. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, engem is emlékeztetett a magyar séfre a sorozatbeli séf :D
      Én szeretem a szellemes filmeket/sorozatokat, amíg nem megy át borzongatóssá a dolog, mert egyébként meg "félek" tőlük. Ami furcsa, mert realista nézetemből azt mondom nincsenek, de a semmitől csak nem félek. Mondjuk az ufóktól is félek, lehet igazából az ismeretlen, ami zavar :) Ez kicsit túl sok adat volt rólam :D

      Javaslom a színésznőtől A werewolf boy filmet. Ott még nagyon kis "fiatalka" de nekem ott szimpatikus volt. :)

      Törlés
    2. Én nem félek a földönkívüliektől, mivel én is az vagyok :)
      Ezzel megnyugtattalak? :)

      Lehet, hogy valóban az ismeretlen zavar, de ha az ember szerez információkat a számára ismeretlenről, elmúlik a félelemérzete. Legalábbis velem mindig ez történik.

      Szerintem a média eleve szereti az ismeretlent, mint a szellemeket, ufókat, félelmetesnek ábrázolni. S ilyenkor gondolkodom el én, hogy vajon miért? Ha egyik sem létezik, akkor mire fel a félelemkeltés? Ha pedig léteznek, miért kell(ene) félnünk tőlük? Hadd döntsem már el én, hogy mi az, amitől félni akarok.

      Köszönöm a javaslatot, mindenképpen megnézem a sorozatát :) Nem fogok visszaélni az általad elárult adatokkal :)

      Kívánom, hogy a következő év is legyen tartalmakban, sikerekben gazdag, mint az elmúltak :) BÚÉK!
      GTO

      Ui.: De ha nagyon akarsz egyszer borzongani, van egy szinte hihetetlen és hátborzongató ufós sztorim, melyet a saját fülemmel hallottam. Ugyanakkor kellemes történetek is vannak velük/róluk. Ha érdekel, majd jelzed :)

      Törlés
  2. Nekem tetszett is meg nem is, az alap ötlet nem volt rossz, de az első leírás alapján én nem erre számítottam. Én úgy gondoltam, hogy majd a szellem trainingeli, de nem meg szállja, így ha túlzóba menne át, majd visszafogják a gátlások. És sajnos nekem itt vett el nagyon sokat az élményből, mert valahogy idegesített a tudat, mi szerint a női főszereplő azt sem tudja mi történik vele és sodródik az árral, majd beéri egy másodlagos helyzettel, mert neki nincs kellő bátorsága. Véleményem szerint sokkal élvezhetőbb lett volna, ha nem esnek ki neki az események és tudott volna küzdeni a tudatával vagy ha ténylegesen nem lett volna megszállva. Viszont így kissé idegesített a helyzet, mert úgy gondoltam senki nem akarna sem ilyen helyzetbe kerülni, sem ilyenben maradni, valahogy ez rányomta a bélyegét a hangulat, ezért a viccesnek szánt jeleneteken nem mindig tudtam szívből nevetni és valahogy mindig ott volt egy kellemetlen mellék íz, pedig amúgy tetszett volna a sztori. Az hogy a végén azt mondja az élő csajt szereti jobban számomra annyira nem volt meglepő, mert mindig a visszafogottabb Bongot dicsérte és őt jobban is kedvelte, aztán a végén mikor határozottabb és magabiztosabb lett hihetővé is vált, hogy nem a túl sok harsányság hölgyemény a befutó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ez a sodródás nem tette túl kompetensé Bong Sunt a saját életének kontrollálására, amit valahogy túl kompenzáltak a végére a nagy önmegvalósítással.
      Ahogy Looney Tunes mondaná: ez van srácok :D :D

      Törlés
  3. Az év egyik legjobb sorozata volt.

    VálaszTörlés
  4. A legjobb sorozat volt 2015-ben.

    VálaszTörlés
  5. Miután olvastam az itteni véleményeket, erősen figyeltem a sorozatot, hogy végülis kit szeret a séf. Nekem egyértelmű volt, hogy Bong izét. Az eredeti csajt, na. Tényleg mindig akkor dicsérte meg, ha önmaga volt, de az biztos, hogy kellett a fejlődéséhez, hogy kiforduljon ebből. A szerelmi vallomásban viszont ugye a séf mást mond, hogy mi volt az a pont... de szerintem akkor csak ráébredt. Hiszen a lány blogját is nagyon kedvelte. A megszállásokkal történő totális felejtés a többszörös személyiségeket juttatta eszembe. A helyzetkomikumok miatt lehetett rá szükség, hogy ne tudja az egyik, mit is csinált előtte a másik.
    Amúgy Shin Ae és a sámánnő egy borzadály volt. Az első 6 részben legyen a hangerő gombján a keze mindenkinek, aki nem kedveli a rikácsolós, sipítozós, óbégatós jeleneteket. :)

    VálaszTörlés
  6. Egyetértek :) De csak annyiban nem, hogy szerintem Sun Woo (a séf) tényleg szerelmes lett Bong Sun-ba. Az igaziba nem a szellembe és ez a végén is látszik. :)

    VálaszTörlés