2016. január 19., kedd

Filmajánló: A Fiú és a Szörnyeteg

Január elején röppent fel a hír, miszerint hazai művész mozik egy japán animációs filmet fognak vetíteni, melynek rendezőjét hazájában már Miyazaki méltó utódjának is emlegetnek. Mi sem kellett több, január 15-én összeálltunk adminok, és együtt megnéztük Hosoda Mamoru (Az idő felett járó lány) új, egész estés történetét.

Cím: A Fiú és a Szörnyeteg (Bakemono no ko/ バケモノの子)
Rendező: Hosoda Mamoru
Műfaj: fantasy, anime
Dátum: 2015. július 11. (Japán)
->2016. január 14. (Magyarország)
Játékidő: 119 perc


Szereplők:
Ren/Kyuta - Sometani Shota / Miyazaki Aoi (fiatal)
Kumatetsu - Yakusho Koji
Tatara - Oizumi Yo
Hyakushubo - Lily Franky
Kaede - Hirose Suzu


Történet:
Ren alig 9 éves, mikor édesanyja meghal és mivel elvált szülők gyermeke, így rokonaihoz kellene költöznie. Azonban ő másként gondolkodik életéről, elszökik és Tokyo utcáin csatangol. Azonban belefut egy rejtélyes alakba, akit követ egy sikátorig, ami is egy másik világba vezeti őt át, ahol is a Szörnyek laknak.
Ebben a világban mindig van egy Nagymester, aki miután átadja tisztjét egy párbajban nyert utódjának, meghatározhatja, milyen istenségként akar újjászületni. Jelenleg Kumatetsu és Iozan a két kiszemelt utód, azonban tűz és víz a két karakter. Iozant mindenki szereti és mindenki őt akarja a következő Nagymesternek, ám Kumatetsu hatalmas erővel bír azonban lusta, antiszociális és nem hajlandó tanítványt fogadni maga mellé. Kumatetsu kinézte magának a fiút az embervilágban, így elhatározta, hogy ha lesz is neki tanítványa, az ő lesz. Így kezdődik kettejük története...

Whalemény:
Már a legeleje a filmnek pezsdítően indult a kiválasztási ceremóniával és ezen jelenet digitalizált bemutatásával. Majd áttértünk az embervilágba Renhez és talán az első 10 percben feltűnt Ren hűséges társa, Picúr, aki kilóra megvett az egész film alatt :)
Amíg el voltam foglalva a kis fehér pamacslény gyönyörűségével, szépen magába szippantott a film atmoszférája. A kezdeti összecsiszolódás sosem zökkenőmentes, pláne ha két ennyire makacs természetet raknak össze, így biztosítva volt a vígjáték faktor.
Kicsit éreztem benne Avatar-Aang legendája ízt, ahogy a kisfiút próbálják felkészíteni, hogy ő is hatalmas harcos legyen. Ahogy haladtunk előre a filmben, úgy lehetett érezni, hogy itt változás is lesz Kyuta életében, így mikor kezdett összemosódni az emberi és a szörny világ, úgy kezdtünk képet is kapni egy fiatal fiú felnövéséből. Egyre komplexebbek lettek a dolgok és persze a végén mindig ott van a nagy kérdés, hogy akkor milyen utat is választunk. Nem akarok spoilerezni a történettel kapcsolatosan, így most többet nem is írnék róla.
Nézzük is csak röviden szereplőinket:

Ren / Kyuta:

Makacs, önfejű mégis a végsőkig kitart ha valamit a fejébe vesz. Apja hiánya miatt Kumatetsu lett nála az ideális apakép, így amit csak lehetett, tőle próbált ellesni. Mindene megvan a Szörny világban, mégis érzi, hogy nem oda tartozik és hogy neki más utat kell majd járnia. Sötét árnyként követi őt múltja és rossz érzése mindenhová, de ha megtanulja kezelni és túllépni rajta, akkor teljes életet élhet.





Kumatetsu:
Árvaként a Nagymester vigyázott rá és tanítgatta, így talán ő az egyetlen aki mindig mellette állt. Az egész városban talán 2 barátja van, Hyakushubo szerzetes és Tatara. Ren felbukkanása fenekestül felforgatja életét és végre kiteljesedhet ifjú tanítványa mellett és ő is megtalálja célját ebben a világban.


Összegezve: Igazán jó kikapcsolódás volt megnézni, főleg moziban (nézőközönséggel együtt nevettünk minden apró megmozduláson). Sokszor nincs lehetőség ilyenre, úgyhogy mindenképp ajánljuk mindenkinek, hogy amíg van lehetősége, menjen el és nézze meg ezt moziban.
Ad mindent a film, amire vágyunk: szórakozás, kicsi elgondolkodtatás, szomorkodás

Hazai vetítés eseménye további információkkal >>ITT<<

Trailer:
Magyar trailer >>ITT<<

Pontozás:
Cselekmény: 8/10
Karakterek: 7/10
Zene: 7/10
Látvány/animáció: 8/10

1 megjegyzés:

  1. Érdekesnek ígérkezik. Remélem jobban elnyeri a tetszésemet, mint Az idő felett járó lány című története. Hogy arról egy kicsit írjak: nos, elkezdtem nézni, félórát bírtam, majd a végéhez tekertem. Annál a pontnál elszakadt nálam a cérna, amikor ötödjére néztem újra ugyanazt a jelenetet. Eleinte kedveltem a főszereplő lányt, együtt éreztem vele, aztán idegesítővé vált. Ezért is remélem, hogy ez jobb lesz.
    Ami viszont elnyerte teljes mértékben a tetszésem, az a Hotarubi no Mori e 45 perces történet volt.
    Köszönöm az ismertetőt. :)

    VálaszTörlés