2016. január 16., szombat

Ismertető: Oh My Venus

Ez a sorozatot talán a legtöbb dorama követőnek nem kell bemutatnom, hisz mindenki nagyon várta So Ji Sub miatt. Én is, és főként azért is, mert vártam idén a She Was Pretty mellé egy újabb jó kis romantikus vígjátékot.

Cím: Oh My Venus (오 마이 비너스)
Műfaj: romantikus, vígjáték
Epizódok száma: 16
Év: 2015-2016
Csatorna: KBS2

Szereplők:
So Ji Sub - Kim Young Ho
Shin Min A - Kang Joo Eun
Jung Gyu Woon - Im Woo Sik
Yu In Young - Oh Soo Jin
Sung Hoon - Jang Joon Sung
Henry - Kim Jo Woong

Történet:
Kang Joo Eun középiskolásként, de még egyetem alatt is nagy népszerűségnek örvendett a pasik körében. Szülővárosában Daegu-ban Daegu Vénusznak is nevezték szépsége miatt. Összejön az idősebb úszóbajnokkal, akivel 15 évig tart kapcsolatuk. Ez idő alatt Kang Joo Eun ügyvéd lesz és fel szed pár kilót. Párja pedig lassan-lassan másik nő után néz.
Ekkora ismerkedik össze a titokzatos John Kim-el, akit élőben még senki nem látott, de fogyasztási módszere világhíres lett egy botrány miatt. Joo Eun a hallgatásáért cserébe azt kéri tőle, hogy segítsen neki a fogyásban, hogy megmutathassa exének mit is veszített azzal, hogy elhagyta őt.
A történet azonban nem merül itt ki, ugyanis John Kim alias Young Ho egy nagyvállalat leendő örököse, aki nem akar az őt megillető pozícióba lépni és múltjában rengeteg fájdalom rejtőzik.

Whalemény:
Nagyon röviden megfogalmazva ez egy nem kifejezetten rossz sorozat. A karakterek hamar közel kerülnek a nézőhöz és apró bohóságaikkal képesek maguk mellett tartani, ha eltekintünk a történet alapjául szolgáló unalomig ismételt chaebol örökösödési "háború" felett és enyhe már-már szappanoperás húzások mellett, nem rossz sorozatot kapunk.

A humor a helyén, a karakterek szintén, picit gyenge a történetet összetartó szál. Na, de mit üzen nekünk ez a sorozat valójában? Hiszen a történet nem kis részt Kang Joo Eun fogyasztásáról, avagy életmódváltásáról szól, ami mellett nem igazán lehet elmenni különösebb szó nélkül. Előre leszögezném kifejezetten örülök, hogy végre elővette valaki ezt a témát és hajlandó volt képernyőre tűzni. Nem pedig csak a plasztik szépséget bemutatva (Birth of Beauty) elsiklani a fontosabb kérdések felett.
 

Vékonyak vagy dundik legyünk? :D Mit üzen a sorozat?
Sokszor kaptam fel a fejem a sorozat kezdetén, hogy már megint valaki (tök ismeretlen vagy régi ismerőse) osztja Kang Joo Eun-t a túlsúlya miatt és, hogy le kéne fogynia. Pedig azért a valóéletben senkinek se kezdünk el megjegyzéseket tenni a súlyára, maximum családtagnak, (vagy hisztériás vita közben) mert egyébként mi köze hozzá másoknak? Kint alapból erős erre a társadalmi elvárás és ez keményen be is lett mutatva... Emiatt sokat gondolkodtam jó-e vagy nem, mit is ad át ezzel a sorozat.

Kang Joo Eun dundi karakterének erős tükröt mutat Oh Soo Jin, aki régen erősen túlsúlyos volt, de az évek során sikerült bombanőt faragnia magából. Lassan-lassan mi is meglátjuk ennek árnyoldalát. Nem evett sose csak üres salátát, sosem tudta kényelmesen elengedni magát még egy moziban se, mert folyamat látszott, hogy azon kattog, ha ezt megeszi megint kövér lesz, gyógyszereket/vitaminokat szedett, sőt... Az élete romokban volt, pedig pont ettől a változástól várta a sikert, de minden bent dől el, nem pedig kint. Hiába gyönyörű valaki, ha legbelül képtelen összekaparni magát.
Mindkét karakter kap azért a sorozatban, bár tény az elhízott Kang Joo Eun többet. Egészségnevelés szempontjából sok jó példát hoznak, például mit ne tegyünk, ha egészségesebben akarunk élni, ugyanakkor megkérdőjelezem a híres John Kim fogyasztási módszerét. Mert nagyon sokáig semmire sem figyelve megterhelő sportokat űzettek Kang Joo Eun-al, és az étkezésére nem is figyeltek. Tény megvolt ennek is az oka, miért adtak lehetetlen küldetéseket a nőnek, de ha annyira egészségtudatos valaki, (már pedig John Kim a sorozat szerint nagyon az) ennyire nem szúrhat ki senkivel, főleg ha emellett orvos is. Ez persze a későbbiekben kompenzálva lett, rengeteg jó/hasznos kijelentéssel és meglátással, ami enyhítette az sorozat elejének furcsaságát...
 

Tehát, ha összefoglalnám azt mondanám, ha arra akart a sorozat kimenni, hogy kicsit megmutassa hogyan éljünk egészségesen, hogyan szokjunk le bizonyos rossz szokásokról és hogy ha (ha nem is rendszeresen…) mozgunk az nagyon jót tesz, akkor szép próbálkozás volt és valószínűleg sokaknak ad majd pozitív lökést az életmódváltáshoz. (ami nagyon jó lenne) De nekem kicsit hitelét vesztette a nyögvenyelős kezdettel (és véggel) és az utólagos korrigálásokkal, hogy azért kell minden csepp (hasi) zsírjától megszabadulnia Kang Joo Eun-nak hogy egészséges legyen. Az egészség nem azon múlik van-e még rajta pár (!!! tényleg csak pár és nem sok) kiló felesleg, hanem az étkezésen és a mozgáson. (és nyilván ebből következően csökken majd a súly is)
Kerekebb, jobban átgondolt felépítéssel hibátlan lett volna az egész, de komolyan. Nem a szálkát keresem, de nem tudom csak feketének vagy fehérnek látni az üzenetet, amit átadott.
A sorozat vége sajnos erősen leült és sok jónak mondható fordulatot sem kaptunk, így a hossza is kicsit több lett mint kellett volna.

Young Ho
Egy sokat megélt férfi, akinek gyerekkorában diagnosztizáltak csontrákot a térdében. Emiatt rengeteg fájdalmas műtétet és rehabilitációt élt át. Ez kellően megedzette és kitartással sikerült kigyógyulnia a betegségből. Ennek köszönhetően az elesett embereken mindig segít, és nagyon egészségtudatosan éli életét Amerikában, miközben nagyanyja alig várja, hogy neki adhassa milliókat érő családi birodalmukat.
Az elején tanúsított "keménység" utána Young Ho karaktere számomra kicsit talán túl sokat oldódott, a lelkemnek jobban esett volna egy kis durvaság tőle, annyi átvészelt fájdalom után irreálisan cukika pasi vált belőle.
Ji Sub maga elég volt számomra a karakterhez hogy megkedveljem, ő valamiért mindig kicsit garancia arra, hogyha a sorozatot magát nem is, de a karaktert mindenképp kedveljem, akit alakít.

Kang Joo Eun
Joo Eun fiatal korában nagyon népszerű volt a pasik körében, ami jellemét erősen megnyomta, ugyan akkor 30 éves korára elhízott és régi fénye fakulásnak indult. Ebből a szempontból és talán minden más szempontból is Joo Eun egy teljesen átlagos nő, átlagos külsővel, tudással, lakással és kapcsolatokkal. Számomra pont ezért volt kicsit megfoghatóbb mint a legtöbb "gazdag divat picsa" vagy "a legújabb okos telefonnal rohangáló kegyetlenül szegény lány vagyok" főhősnők. Ennek ellenére nagyon közel nem tudott hozzám kerülni, de nem különösebben zavart ez a tény a dorama közben hála az ügyeletes "bromanceaköbönt" szolgáltató triónak.
Shin Min A a My Girlfriend Is A Gumiho óta nem a süllyesztőben pihent, mert felkérései és filmszerepe akadtak, de nem a legnépszerűbb színésznők között tudhatta magát. Azt hiszem Woo Bin-nal lévő párkapcsolata és ez a sorozat most adott neki egy újabb löketet, amit személy szerint nem igen bánok, mert nem rossz amit a vásznon művel.

Nálam a sorozat nagy kedvence volt Snake-shi, aki folyamatos tisztelet tudatos és simulékony jellemével és alázatos megnyilvánulásaival elég nagy kontrasztban volt bokszoló szakmájával. Nem kicsit kapták fel a korábban évekig "harmadik sírásót" játszó színészt. Egyértelműen a fiatal lányoknak volt kitalálva ő is és Jo Woong is. De még azért várjuk meg máshol hogy teljesít ezek után. Henryvel viszont nem tudtam mit kezdeni, nagyjából ugyan azt a karaktert hozta mint a Persevere, Goo Hae Ra-ban, cuki volt meg minden, de csak ez a karakter megy neki?
Megnézésre minden romantikus komédia rajongónak tudom ajánlani, (akik szeretik, ha pár csepp drámaisággal van megfűszerezve az ízvilág) azonban vigyázat a sorozat vége/közepe fele nyögvenyelősre sikerült, ezért nem és érdemli meg, hogy az egekig legyen magasztalva. Egyszer nézős kategória.

Trailer
Magyar Felirat

Pontozás:
Cselekmény: 7/10
Színészek: 7/10
Zene: 8/10

9 megjegyzés:

  1. Nem tudom miért de engem nagyon elkapott ez a sorozat :D már egy ideje nem láttam olyan sorozatot ami igazán lefoglat és szórakoztatott :) nagyon tetszett én csak ajánlani tudom

    VálaszTörlés
  2. Nem voltak benne hű de nagy csavarok, de szerintem nagyon jó volt. Élveztem, hogy a végén mindenki megkapta a a boldog befejezését és azt is hogy nem volt olyan hogy "te aztán nem leszel a menyem". Meg az is tetszett, hogy nem volt benne az a csúnya ármány feeling. Hogy én most bekavarok,és mindenkinek rossz lesz. Nagyon aranyos és romantikus sorozat volt, véleményem szerint :D

    VálaszTörlés
  3. Nyüssz, miért kellett a végére elcseszni? o.O Egy szerelmes pár tényleg így viselkedik egymással? Meg egy év után onnan folytatni, ahol abbahagyták? Á... Pedig az elején annyira imádtam, ott még a vonzalom is több volt közöttük. Így tényleg csak egyszer nézős lett...

    VálaszTörlés
  4. Előre is elnézésedet kérem, de az én véleményem más (nem azért kérek elnézést, mert más a véleményem, hanem ,hogy le is írom :) ).
    Kezdettől fogva megfogott a sorozat, a története, a színészek játéka.
    Már háromszor néztem végig (gondolom, ez is jelzi a tetszésindexemet).
    Tudjuk, ízlések és pofonok ...
    A főhős szerintem azért nem lett durvább, keményebb, mert egyrészt sokat szenvedett már eddig az életben és emiatt empatikusabb talán az átlagnál (amit el is mond a sorozatban), másrészt a lány iránt érzett szerelem miatt ő is nagy változásokon ment keresztül (bár ő belül, nem mint a lány, aki inkább kivül :) ). So Ji Sub fantasztikus volt.
    Shin Min Ah játéka is nagyon tetszett. A szerepe igen érdekes, teljesen eltérő az általam látott dorámák főhősnőitől, igazi harcos típus.
    A szerelem vonalat nagyon szépen, életszerűen hozták. (Gondolkodtam is a sorozat közben, hogyan lehet ezt így eljátszani, ha közben semmit sem érez egymást iránt a két szereplő? )
    A két fiú is igen a szívemhez nőtt.
    Összességében mind a történet maga, mind a szereplők nagyon elnyerték a tetszésemet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én teljes mértékben veled értek egyet! Én most néztem meg harmadjára, de engem megvett kilóra, ugyanúgy mint az első két alkalommal :)
      Én eddig kb 15 koreai sorozatot láttam, de nálam ez benne van a top 3-ban!
      Arról ne is beszéljünk, hogy ennél cukibb lánykérést még nem nagyon láttam! :)

      Törlés
  5. Nekem az lenne a kérdésem, hogy ki hol tudta megnézni? A 'Viki' itt Magyarországon nem játsza le...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Ha jó angol felirattal is, akkor mostanában találtam rá erre az oldalra, kb minden sori fent van rajta online.
      Oh My Venus: http://kissdrama.club/oh-my-venus

      Törlés
  6. Sziasztok,

    Ennek a sorozatnak esetleg nincs folytatása?

    VálaszTörlés