2018. február 24., szombat

Ismertető: While You Were Sleeping


Cím: While You Were Sleeping (당신이 잠든 사이에)
Műfaj: romantikus, misztikus, vígjáték
Epizódok száma: 32
Év: 2017
Csatorna: SBS

Szereplők:
Lee Jong Suk - Jung Jae Chan
Bae Suzy - Nam Hong Joo
Lee Sang Yeob - Lee Yoo Beom
Ko Sung Hee - Shin Hee Min
Jung Hae In - Han Woo Tak


Történet:
Hong Joo édesanyjával él és besegít neki az étterme körüli munkákban. A lánynak minden este rémálmai vannak, különböző idegen emberek halálát látja álmában, ám azt nem tudja mikor fognak meghalni. Az az egy biztos, hogy megfog történni, amit Hong Joo álmodik. Egyik este Hong Joo anyja haláláról álmodik.
Jae Chan kezdő ügyész, aki egy gyerekkori ismerősével Yoo Beom ügyvéddel találkozik. Jae Chant kisfiúként csalásra biztatta Yoo Beom majd végül egyedül hagyta a bajban, ezért nem kedvelik egymást.
Jae Chan új házba költözik, szembe Hong Joo-ékkal és egyik este álmában megjelenik a lány Yeo Boomal. A pár balesetet szenved és a férfi a kómában fekvő lányra akarja kenni a gázolást, azonban Jae Chan még mielőtt a baleset megtörténne megakadályozza azt.
Hong Joo rájön, hogy a férfi képes változtatni szörnyű álmai végkimenetelén, ami neki korábban sosem sikerült.

Whalemény:
Majdnem egy év kihagyás a doramák világában eredményezte azt, hogy számomra ez volt az első olyan sorozat amit 30 perces blokkokra osztva néztem végig. Kifejezetten jó volt ez a fajta "szétszabdalás". Nem voltam oda kötve egy órát a gép/telefon elé, egy 30 percest részt szinte bármikor betudtam ütemezni a napomba.
Maga a sorozat is nagyon jó választásnak bizonyult, én az egészet szerettem úgy ahogy volt. Pont.
Kifejezetten tetszett benne az az apró misztikum az álmok körül, amit kaptunk. Hong Joo mindenkiről álmodott, Jae Chan csak Hong Jooról, míg Woo Tak csak Jae Chanról. Ez annak következménye, hogyha valakit megmentenek egy ilyen álom hatására és hálás ezért akkor egyszer csak elkezd megmentőjéről álmodni. A történetben ennyivel magyarázták és sajnos több megoldást és okot nem is kapunk végül erre a misztikumra, ami szerintem nem is volt visszás. Nem hiszem hogy tudtak volna erre bármilyen normál keretek között "elfogadható" magyarázatot adni.

A három fő karakter nagyon jól működött együtt a különböző ügyek kapcsán, egyfajta munkamegosztás alakult ki köztük. Hong Joo megálmodta, Woo Tak megtalálta a megoldást rá (és mindig adott hozzá egy kis árnyalást) és végül Jae Chan jelenléte oldotta meg. Ez szakmájukat tekintve is jelen volt a riporter, a rendőr és az ügyész személyében, így igazából egy "tökéletes" csapatot írtak a különféle bűntények megoldására. Sajnos, a sorozat közepe felé, ez átváltott arra, hogy leginkább a saját bajaikat oldották fel álmaikkal, de még így is élvezhető maradt a történet a főgonoszunk miatt.

Kellően szövevényesre és visszautalásosra sikerült  az egész, Yeo Beom motivációja és tettei a legvégéig kérdőjelesek maradtak számomra és kiválóan keverte kártyáit. Azonban itt szerencsére hőseinket is jutott némi sütnivaló, és nem csak sodródást láthattunk részükről.
A humor is jelesre vizsgázott a dorama egésze alatt, nagyon jó volt Jae Chan karaktere köré felépített ügyetlen antihős elemek és az ügyészségen belül uralkodó különös családias hangulat mindig hozott valamilyen mosolyog fakasztó pillanatot.


Jae Chan
Jae Chan gyerekként kicsit problémás volt. Rendőrként dolgozó apjának sokszor meggyűlt vele baja, mégis erős kötelék fűzte őket össze. Apja halálával Jae Chan egy idő után át vette az öccséről való gondoskodás körülötti felelősséget és betartva apjának tett ígéretét ügyésznek tanult. A maga módján ugyan igencsak ügyetlen és esetlen figura, mégis igazságérzete stabil és ügyeit kellő alapossággal vizsgálja ki, így sokkal hosszabb ideig tart egy-egy nyomozása. Kollégái emiatt sokszor teszik vicc tárgyává, és új dolgozóként meg kell küzdenie az elismerésért.
Nagyon szerettem ebben a szerepben Jong Suk-ot. Annak idején az I Hear Your Voice-ban lettem rá figyelmes, majd szépen lassan ki is ábrándultam belőle, mert tehetségéhez mérten folyton sablon karaktereket hozott. (bár azért a Budapesti forgatáson sikerült szereznem tőle egy ölelést) Ez sem volt egy Oscar-díjas alakítás, mégis itt már látszott a munka. Maga a karakter és alakítása nagyon szerethetővé tette számomra Jae Chant.

Hong Joo

Riporterként dolgozik egy nagy TV társaságnál. Megálmodja saját halálát a TV állomás logójával ellátott kabátban, emiatt nem mert visszatérni munkahelyére és inkább lézengve anyjának segít az éttermük körüli munkában. Álmait mindig lejegyzi egy kis post-itre, de a többségével végül nem találkozik, vagy ha meg is próbálja sosem sikerül megállítania azt. Így volt ez édesapja esetében is, akinek halálát előre látta, mégsem tudta megakadályozni azt. Jae Chan megjelenésével új fejezet kezdődik életében, ami nagy változásokra sarkalja.
Majdnem mindig megkapom Suzy kapcsán, hogy mennyire utalják. (főként ugye nők) Nos magam sem vagyok rajongó, mégsem a  tehetségtelen kategóriába sorolnám őt. (valahogy mégis csak a legkeresettebb dél-koreai nők között vigyorog a neve folyamatosan) Tény mindig sikerül a legbosszantóbb karaktert megkapnia, ezért nem is tudom firtatni azokat, akik elfordulnak tőle, azonban Hong Joo VÉGRE nem volt idegesítő a karakter. Talán kint is rádöbbentek, hogy nem csak a hisztis csitri karaktereket lehet ráosztani. Így minden Suzy utálónak üzenem, ha nem is ez lesz az a sorozat amiben megszeretik, de közel sem annyira bosszantó, mint eddig bármikor máskor. Jól megaszontam, de így van. :D Félrevezető a gif róla, de ez egy vicces jelenet volt Hong Joo-val, ezért muszáj volt beraknom.

Han Woo Tak
Az egyetemen kitűnően vizsgázó fiatal rendőr, akit egyik este hazafelé sétálva majdnem halálra gázolnak. Jae Chan menti meg az életét, amiért annyira hálás, hogy másnaptól kezdve Jae Chan körül történő szörnyűségekről kezd el álmodni. Segíteni szeretne megmentőjének ezért felkeresni, és csak hamar kiderül, Jae Chan és Hong Joo is rendelkezik ezzel a különleges képességgel. A különös kötelék egymás segítésére sarkallja őket, így Woo Takot is. Woo Tak gyors észjárású és hamar sikerült megoldást találnia különböző szituációkban. Higgadtsága és tisztánlátása segíti előre mindig a problémák megoldását, azonban őriz egy titkot, amit senkivel nem osztott még meg eddig soha.
Be kell valljam, nőként én is inkább Woo Takért rajongtam igazán. Kifejezetten dühített az ő szálának lezárása a sorozat végén. Ezt is csak a Dél-Koreiak fejében hívhatják jó zárásnak. A színész oké picit színtelen, és közel sem a mimika élharcosa, mégis olyan kis misztikum lengte körül Woo Tak-ot ami a nők többségének erősen imponáló.

Összességében, ajánlom minden dél-koreai sorozat kedvelőnek. Úgy gondolom mindenki megtalálja benne számítását és egy-egy kedvencét is. A humor és a különböző ügyek megoldása teszi kellően izgalmassá az egészet, amit a kis romantikus szál tesz teljessé.

Trailer
Magyar Felirat

Pontozás:
Cselekmény: 9/10
Színészek: 9/10
Zene: 8/10

1 megjegyzés:

  1. Felemás érzésem van. Nem volt rossz, de valahogy nekem mégis csalódás volt. Annyi szépet és jót hallottam róla, hogy valami tényleg, igazán kiemelkedően jó sorozatnak képzeltem el, de valahogy mégsem volt az. Őszintén szólva az első rész volt a legjobb, a rész végén az állam is leesett és úgy álltam neki, hogy "ez igen, itt valami érdekes, csavaros, izgalmas történet lesz.", aztán annyira mégsem. Ahogy haladt a történet, egyre kevésbé nem. A végén én már egy kicsit úgy voltam, hogy "legyek már túl rajta", már a romantikus részek is fárasztottak. Úgy érzem ebből az alapötletből és ezekkel a karakterekkel, ennél érdekesebb és jobb sorozatot is összelehetett volna hozni.
    Összességében nem volt rossz, voltak benne jó pillanatok, értem miért kedvenc sokaknak, de annyira azért nem jó sorozat mint amilyennek elképzeltem. Azt hiszem túl magasra tettem a lécet.

    Üdv,
    Zazu

    VálaszTörlés