2018. május 7., hétfő

Filmajánló: The Battleship Island

Hatalmas híráradat és várakozás előzte meg ezt a filmet, mely megint egy japánok általi sérelmet dolgoz fel és amelyhez a stáblistát is úgy alakították, hogy tényleg nagyot üssön. Nos, ütni ütött (....1x...talán egy picit) de maradandó tuti nem lesz.


Cím: The Battleship Island (군함도)
Rendező: Ryu Seung Wan
Műfaj: háborús, történelmi, dráma
Bemutató: 2017. július 26.
Játékidő: 132 perc


Szereplők:
Lee Kang Ok - Hwang Jung Min
Choi Chil Sung - So Ji Sub
Park Moo Young - Song Joong Ki
Mal Nyeon - Lee Jung Hyun
So Hee - Kim Soo Ahn


Történet:
A második világháború végén járunk, ahol is több, mint 400 koreait tartanak rabszolga körülmények közt egy japán bányász szigeten. Lee Kang Ok zenekarával és kislányával indul útnak, hogy Japánban jobb és biztonságosabb életet élhessenek, ám látszólagos jó kapcsolata a japánokkal mégis azt eredményezte, hogy ők is ezen a szigeten kötöttek ki.
Mindenre képes, hogy kislányának ne essen semmi baja. Mindeközben szövődnek a szálak a koreai függetlenséget elérni vágyó mozgalom környékén is, melynek megbecsült tagja Yoon mester, aki a mozgalom arca és mozgatórugója. Kimenekítésére beküldenek hozzá egy hivatásos, képzett katonát, Park Moo Young-ot, azonban nem minden sikerül úgy, ahogy tervezték és nem mindenki az, mint akinek kint gondolják.


Whalemény:
A Japán megszállással kapcsolatos filmek sosem könnyűek. Mindig előjön a mérhetetlen brutalitás és az emberi élet semmibe vétele. Ezt itt is megkaphattuk, ráadásul jópárszor elég kendőzetlenül. Viszont mivel ez már az (x+1)-dik japán sérelmekkel kapcsolatos film csak az elmúlt 2 évben, így már tényleg várnánk egy kicsit film szempontból is több igyekezetet és nem csak a nagy nevek bevonzását és megint csak a japán brutalitás előtérbe hozását (mivel ugye először mindenki nézzen szét a saját háza táján is mielőtt újra meg újra felhoz régi sérelmeket)
A történetet majdnem végig Lee Kang Ok nézőpontjából vagy éppen hozzá köthető oldalról láthatjuk, így végig izgulhatunk kislányáért és vele együtt az összes koreaiért.
Koreaiak mindig odateszik magukat az ilyen történelmi filmjeiknél azonban számomra még mindig nem tudták azt a közeget megteremteni, amit átéltem a 71-Into the Fire c. filmnél. Persze, borzalmas időket élhettek át és így el is hiszem, hogy ezekkel a filmekkel próbálnak ha nem is visszavágni elnyomóiknak, de legalább a világ számára újra meg újra mutatni egy kis darabot abból, ami érte őket. Mégis valahogy a legtöbb esetben szerintem már átesnek a ló túloldalára. Ez a film is sokkol, elborzaszt, viszont már olyan szinten, hogy egyszerűen nem tudsz úgy tekinteni rá, hogy az sokáig megmaradjon benned, mert legszívesebben csak "Én kicsi pónim"-at néznél utána. És ebben a sok borzalomban maguk a karakterek sem tudnak kibontakozni, mivel minden egy kaotikus brutalitás köré épül. Ennél a filmnél mondjuk gondoltak erre is, így beraktak egy kislányt, akiért végig izgulhattunk. Ő az egyetlen pont, ami megtöri ezt az egész miliőt, mivel annyira nem illik oda, hogy akaratlanul is csak az a cél kezd el lebegni mindenki szeme előtt, hogy "csak a gyerek jusson már ki onnan".
Szereplőink között szinte mind nagy név. Song Joong Ki-t vártuk már vissza, mint a Messiást, So Ji Sub és Hwang Jung Min is mind-mind képernyő elé szegező. Mégis normális mértékben csak Hwang Jung Min-t hagyták játszani is a filmben, még Song Joong Ki karaktere is csak olyan "ott van, jól van, menjünk már" érzet.
So Ji Sub pedig egy töltelék karakter lett, aki sajnos sok vizet nem zavart. Úgyhogy kicsit olyan érzésem volt ennél a filmnél, hogy direkt telepakolták húzó nevekkel, hogy ezzel kiemeljék már a sok-sok japánokkal foglalkozó filmek közül ezt az alkotást, de nem sikerült olyan hatást kelteniük bennem, mint a fent említett filmnél, ahol szinte ismerni sem lehetett a legtöbb szereplőt, mégis olyan mélyen megmaradt mindenkiben, hogy ezt a címet akár álmából felkeltve is bárki megemlítené, mint történelmi/háborús film.

Összefoglalva: Nem ajánlom nyugodt szívvel. Igazából ha nincs más éppen talonban és pont egy keményebb lelkű filmet keresünk, akkor egyszer ajánlatos megnézni. Ha a történettől eltekintünk, akkor egy szokvány film+ csatornás bumm-bumm filmet kapunk, amit hétvégén délután újraismételnek, csak mert kifizették.

Trailer




Magyar Felirat


Pontozás:
Cselekmény: 8/10
Színészek: 7/10
Zene: 6/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése