2014. június 19., csütörtök

Filmajánló: Black Butler/Kuroshitsuji live action movie

Direkt úgy vágtunk neki a filmnek, hogy nem láttuk sem a mangát, sem az animét. Miért? Hogy teljesen függetlenül tudjuk azoknak értékelni, akik nem is szándékoznak megnézni vagy elolvasni őket.
A bejegyzés végén azonban kicsit kitérünk a hasonlóságokra és eltérésekre, mert Sophie látta már előtte az animét.


Rendező: Otani Kentaro, Sato Keiichi
Év: 2014
Játékidő: 119 perc
Szereplők:
Mizushima Hiro - Sebastian
Gouriki Ayame - Shiori/ Genpo Kiyoharu
Yuka - Wakatsuki Hanae

Történet
Kiyoharu egy igen gazdag cég tulajdonosa. Árva, de Sebastian a komornyikja mindig mellette áll. Kettejük kapcsolata egy rég köttetett szerződésen alapul, ahol is Sebastian, a démon segít Kiyoharu bosszúját beteljesíteni cserébe a lány lelkéért.
A bosszú közel, rejtélyes halálesetek történnek a városban, aminek Kiyoharu a végére szeretne járni, mert a tettesnek köze lehet meggyilkolt szüleihez.

Whalemény
A film nem teketóriázik, az események közepébe találjuk magunkat az első jelenetben, ahol Sebastian villant egy kis harci tudást a vajkenő késeivel. Első 5 percnek tökéletes volt. Ezután kapunk egy igen jól sikerült intrót, majd lassan kezdik adagolni nekünk a főbb információkat.
Eddig az összes Warner Brosos anime/manga feldolgozás eszméletlenül oda lett rakva. A képek és az egész film hangulata mindig nagyon kidolgozott volt, soha nem zökkentett ki semmi ilyen téren a filmélményből és a történet hangulatából. (Lásd korábban: Paradise Kiss vagy Kenshin film) Ennek a filmnek hangulata is végig tartja magát, sötét borongós, misztikus és jó! Szürke és sötét képekkel operálnak, a díszletre milliókat költhettek. Durván csillagos ötöst kap erre a készítő brigád. Nagyon ügyesen ötvözték a régmúltat a modern korral, nem tudtam azt mondani, hogy: "Úristen ez a kalap de furcsa a felhőkarcolók között!" Ahogy azt sem, hogy Mizushima Hiro sablonos volt. Nem egy TOP színész és valószínűleg sose lesz az, de a bunyós jelenetekben és amikor nem kellett megszólalnia tökéletes Sebastian volt. (hiába a néma pózolás a vérében van modellből lett színészként) Jó, most kicsit túlzok, de azért sokszor elég erőltetetten tudott beszélni egyes jelenetekben. A férfi nézők számára oké lehet a karakter. Akik már látták tőle Mei-sama no shitsuji szerepét, azoknak meg semmi újat nem hoz a játéka.
Ayame karaktere nem vitt le nagyon a mélységekbe, (sőt!) ahogy egyik más karakter sem, akik nagyon hátraszorultak. Ebben a filmben maga a történet, és az akció a fontos nem pedig a karakterek. Ez valószínűleg a film rövidsége miatt is lett így, hisz egy sorozatban nyilván több mindent tudunk meg egy-egy karakterről.
A rajongói részleg már egy átfogóbb problémával találja szembe magát. Ilyenkor mindig felmerül, hogy minek kell ezt és azt megváltoztatni, kinek ez nem tetszik, kinek az. Óhatatlanul összehasonlítjuk a mangával és az animével. Igen, sajnos, itt is kihagytak pár dolgot, és cseréltek pár dolgot (lásd. a főszereplő lány és nem fiú, hupszika) és még sorolhatnám, de ezeket vagy eltudjuk engedni és tudjuk élvezni  "feldolgozásként" vagy sem. Egyik változtatás sem ment a film és a történet romlására, nem vett le az élményből, így nem is érdemes miattuk panaszkodni, talán csak megemlíteni. :)
De ki-ki döntse el maga, hogy érez. Mindentől eltekintve egy kellemes kikapcsolódás lehet, akik egy kis rejtélyes, démonos, nyomozós filmet szeretnének megnézni szombat este és (szerintünk) azoknak is, akik egykor szerették az animét és a mangát. Érdemes meglesni ;)

Trailer:
Magyar felirat


Pontozás:
Cselekmény: 9/10
Színészek: 8/10
Zene: 8/10

5 megjegyzés:

  1. Tegnapelőtt néztem meg a filmet. Nem volt rossz. Tetszettek a karakterek, annak ellenére, hogy én ismerem az animét, sőt Sebastian-Ciel rajongó vagyok.Habár hiányoltam pár szereplőt, akik az animében elég jelentős szerepet kaptak. A zenei aláfestések sem voltak rosszak, de a legtöbb párbeszédet az animéből/mangából kölcsönözték. Nem egy Oscar-díjas alkotás, de egyszer mindenképpen érdemes rászánni az időt. Már megjelent a magyar felirat is.
    Itt a link:http://www.filmfeliratok.org/film-felirat/kuro-shitsuji-2014-felirat-124471.html

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Ha esetleg valakinél ott lapul a felirat megosztaná velem (szerkezet@index.hu)? Sajnos már nem elérhető a link és hiába kerestem sehol se lelem :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Próbáld meg itt :)
      https://www.opensubtitles.org/hu/subtitles/5731779/kuroshitsuji-hu

      Törlés