2014. június 26., csütörtök

Ismertető: Bridal Mask

Sokat gondolkoztam, hogy hogyan is lehetne mindenféle spoiler nélkül bemutatni ezt a doramát, mivel annyira összetett, és bármilyen kis mozzanattal ronthatom az élményt, ezért megpróbáltam teljesen visszafogni magam, és csak a szükséges infókat megadni, de azt úgy, hogy magát a hangulatot azért sikerüljön átadni.

Cím: Bridal Mask (각시탈)
Műfaj: akció, melodráma, romantikus
Epizódok száma: 28
Év: 2012
Csatorna: KBS2

Szereplők:
Joo Won - Lee Kang To
Shin Hyun Joon - Lee Kang San
Park Ki Woong - Kimura Shunji
Jin Se Yeon - Mok Dan
Han Chae Ah - Chae Hong Joo / Ueno Rie

Történet:
Az 1930-as években játszódik, Szöulban, mikor is Korea a Japán megszállás alatt élt elnyomva, rákényszerítve az embereket az azonnali hatalmi váltás elfogadására, hazájukról való lemondásra. Minden hatalommal rendelkező poszt japán kezekbe került, és direkt ezekre a posztokra a leghazafibb japánokat küldték, hogy szikrája se legyen az együttérzésnek. Mivel így a rendőrség is japán hatáskörbe került, mindennapossá vált a konfrontáció az utca emberével, és a közeggel.
A koreai nép azonban nem adja fel a reményt függetlenségük kivívására, így sorra növekszik az ellenállók száma, mindezt pedig egy fehér ruhába öltözött, maszkos (Gaksital) ember feltűnése csak még jobban tüzeli. Egyszemélyes igazságszolgáltatóként mindig feltűnik, amikor a nép elnyomására kerül sor, így a japán szervek fő ellenségévé vált.
Gaksital elfogására a fiatal, ám hatalmas tehetséggel megáldott Kang To-t kérik fel, aki bár koreai születésű, de mégis behódolva a japán elnyomásnak, rendőrtisztnek állt. Ezzel kihívta maga ellen saját népe, de még családja haragját is. Azonban Kang To mindezt épp értük teszi, mivel megözvegyült anyja, és mentálisan sérült bátyja nyomja vállát, akiket csak úgy tud ellátni, ha rendes fizetést visz haza.
Ezért a munkáért képes elviselni a mindennapi támadásokat, megjegyzéseket is, mindkét oldalról.

Gaksital elfogásával megkapná az előléptetést, mellyel azonnal biztosítani tudná családja helyzetét, ám amikor szembe találja magát vele olyan dologra bukkan, amire álmában sem gondolt volna.
Whalemény:
Miután befejeztem az Inspiring Generation c. doramát kicsit félve kezdtem neki, mivel hasonló mind az idő, mind a felállás, de annyi pozitívumot hallottam róla, hogy belevágtam. És ez az egyik legjobb döntésem volt.
Ez a sorozat alapjaiban rengette meg a "jó dorama" fogalmát nálam, és teljesen átrendezte a kedvenceim listáját. Olyan érzelmi hullámvasútba ültem be, miközben néztem, hogy néha szünetet kellett, hogy tartsak, feldolgozni a látottakat.
Sokkal hangsúlyosabb érzelmi töltettel dolgozik, mint az Inspiring Generation, és sokkal bensőségesebb viszonyt alakíthatunk ki mind a főszereplőkkel, mind a mellékszereplőkkel (akik teszem hozzá, itt is szép számmal vannak, de követhetőek).
A rendező fantasztikus módon mutatta be a nép oldaláról is a helyzetet, meg a koreai megmaradt nemesek oldaláról, akik lelküket eladva, kutyákká változva várják a japánok tányérjáról leesett falatokat.
Mivel mélyebb véleményt csak az egyes események kibontásával tudnék mondani, így tovább nem is szaporítanám a szót, nézzük csak a főbb szereplőinket:

Lee Kang To:
Apja koreai nemes volt, ki szintén a függetlenségi mozgalom élén állt, így egy összeesküvés folyamán meggyilkolták, és családjának menekülnie kellett. Később bátyja mentális betegsége miatt ő lett a család egyetlen eltartója, így eldobva büszkeségét, beállt a japán rendőrséghez, miután sikeresen felvételt nyert az akadémiára. Célja elérése érdekében mindenfajta érzelmet elzárt magától, és kemény, önfejű, célja érdekében bármit felhasználó kemény tiszt lett belőle.
Joo Won alapból nekem mindig egy játékos kiskutyaként jelent meg szemem előtt, akit nem lehet utálni, viszont itt annyira jól alakította a szívtelent, hogy tényleg egy-két résznél már magam vertem volna meg. Persze a sorozat folyamán hatalmas átalakuláson megy végig, ezzel is kiharcolva még nagyobb elismerésemet.

Lee Kang San:
Kang To bátyját ellenállóként elfogta a japán rendőrség, és addig kínozták, míg tartós mentális sérülést nem szerzett, és így mivel már nem volt használható információszerzésre, kiengedték. Azóta csak az öccsének él, keresi a szeretetét,és egyszerűen rajong Kang To-ért, és minden vágya csak az, hogy a kisöccse boldog legyen.
Shin Hyun Joon ezért az alakításáért minimum egy koreai Oscart kellett volna kapnia. (Aki látta: erre legjobb példa majd a sorozatban, ahogy Kang To után rohan a porban, miután összevesztek, illetve élete nagy titka....)

Kimura Shunji:
Apja hatalmas névvel rendelkező japán elit tiszt, kinek Shunji a 2. fia. Elsőszülött fia már szintén a rendőrségen belül van, megfelelő egzisztenciával, ám Shunji mindebből ki akar maradni, így apja sajnálatára, de beáll egy általános iskolába, mint tanár, és koreai gyerekeket tanít. Fiatal koruk óta Kang To-val a legjobb barátok, bármilyen probléma merül fel, azonnal egymáshoz sietnek, és támaszt adnak egymásnak. Shunji vidám jelleme mindig üde színt vitt Kang To életébe.
Park Ki Woong amúgy is személyes kedvencem, igazából miatta is kezdtem el nézni. A leghangsúlyosabb változáson talán ő megy keresztül, és bravúrosan hatja végre. Ha végiggondolom, hogy honnan idult, és hogy hova érkezett meg, és az út folyamán miket láttam... Bravo....

Mok Dan:
Apja a felkelők vezéralakja, és így, mint a lánya, ő is célpont lett, ezért apja beadta egy cirkuszhoz, és rejtve éli életét. Mok Dan gyerekkorában elvesztette édesanyját egy menekülés alatt, és egy koreai családdal találkozott, kik befogadták. A család egyik fiával közeli kapcsolatba került, de egy következő menekülés során elszakadtak egymástól, csak egy tőr maradt Mok Dan-nál, és várja azóta is azt a fiút, hogy megtalálja.
Mikor megláttam, hogy ebben is a főhősnő Jin Se Yeon lesz, nyeltem egyet. Végignézve a sorozatot meg már csak nevettem,hogy már értem miért kapta meg a szerepet a mostani Inspiring Generation-ben. Gyakorlatilag annyira karakterszínész lett, hogy csak a szövegkönyvet kellett megtanulnia, minden mást ugyanúgy kellett eljátszania. Számomra ő annyira semleges maradt a sorozat folyamán, ráadásul egy fő ellentét miatta alakul ki, így személy szerint a végére már irritált is a jelenléte, és semmit sem tudott megmozdítani bennem.

Összegezve: a színészi alakítások bravúrosak (kivétel pár szereplő... dehát a kivétel erősíti a szabályt), 28 rész alatt mindenfajta érzelmet végigélhetünk, és a cselekmény is szépen fel van építve. Nem maradnak megválaszolatlan kérdések, rejtélyes szereplő eltűnések/megjelenések, így a végére csak egy nagy levegőt kell venni, és megpróbálni feldolgozni a látottakat.

Jó tanács a sorozathoz:
  • legyen kéznél pár zsebkendő, mert néhány jelenetnél én közel voltam a teljes megsemmisüléshez
  • aki nem bírja a véres jeleneteket (kínzás során mindent bevetnek) annak lehet, hogy nehezen lesz befogadható
  • fogadjuk meg az összes ilyen sorozatnál, a következő tanácsot:: el kell tekinteni a normál életben bevett eljárásoktól, történetesen, hogyha valakit el kell fogni, akkor egyszerűen lőjjük le (mert ugye a sorozatban Gaksital simán nekimegy 10 rendőrnek, azok meg inkább egyesével mennek ellene puszta kézzel, pedig ott van náluk a fegyver). Ha ezen túl tudunk jutni, akkor teljes élményt fog nyújtani :)
Trailer:


Magyar felirat

Pontozás:
Cselekmény: 9/10
Szereplők: 9/10
Zene: 10/10
-> OST lista megtalálható >>ITT<<

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése