2014. november 6., csütörtök

Filmajánló: The King and the Clown

Mostani filmajánlóm egy nagy sikerrel bemutatott tradicionális film lesz, mely igazán mély nyomot hagyott bennem.

Cím: The King and the Clown (왕의남자)
Rendező: Lee Joon Ik
Műfaj: tradicionális, dráma
Év: 2005
Játékidő: 119 perc

Szereplők:
Lee Joon Gi - Gong Gil
Gam Woo Sung - Jang Sang
Jung Jin Young - King Yeon San
Kang Sung Yeon - Jang Nok Su

Történet:
A 16. századi Chosun dinasztiában játszódik a film, melynek 2 főszereplője az utcai színészkedésből élnek meg. Egyikük, Jang Sang, a macsó, nagyhangú, provokatív, míg Gong Gil, a feminim vonásairól és csendességéről híres. Ez az összeszokott páros azonban fejükbe vett egy nagy tervet, miszerint is a Fővárosban akarnak híresek lenni. Így miután Gong Gil a helyi nemessel feminim vonásai miatt ellentétbe került, nekivágtak az útnak. 
Hamar rájöttek azonban, hogy a városban nem egyszerű felhívni magukra a figyelmet, így egy kétélű tervvel álltak elő: történetesen a nemeseket kezdték el kiparodizálni, melynek eredményeképp azonnal az udvari rendőrségen találták magukat, sőt, azonnal a király elé vitték őket. Ezek után kaptak egy alkut, miszerint, ha sikerül megnevettetniük a királyt, akkor az udvarban maradhatnak, egyéb esetben azonnal végeznek velük.Gong Gil szépségével azonnal felkeltette a király érdeklődését, így szinte egyenes útjuk lett az udvarba....de a királynak több terve is lett vele, mint a sima előadások...

Whalemény:
Joon Gi-t én ebben a filmben láttam először, és jópár percig magamhoz sem tudtam térni, mikor először megláttam. Konkrétan egy nőt láttam, fantasztikus derékkal...erre megfordult, és *Úristen, dehát ő férfi*.
Tényleg nem tudok rá mást mondani, minthogy ebben a filmben gyönyörű. (És most ne menjünk bele, hogy egy férfi mitől is gyönyörű....). Lekötött a film már az elejétől kezdve, és izgalommal vártam, hogy vajon hogyan alakul kettejük karrierje, élete. Mint minden tradicionális történetben, itt is sejtettem, hogy nem várhatok nagy happy end-et a végére, de aztán sikerült még a teljesen logikus, és elfogadható keretben maradniuk.

Nézzük csak szereplőinket:

Gong Gil:
Mint már mondtam: gyönyörű. De ne nyissa ki a száját...Egyszerűen életképtelen szegény. Még a legelesettebb női karaktereknél is gyengébb. Hogy valaki ennyire ne tudjon vigyázni magára...FÉRFI létére. Itt azért elgondolkodtam, hogy az alkotók ezzel a karakterrel mit is akartak elérni a közönségnél...Burkolt elfogadást?

Jang Sang:

Gong Gil védelmező "bátyja", ki mindig kisegíti a fiút minden szituációból, és igazából csak neki köszönheti, hogy még életben van, és nem az egyik földesúr kitartottja. Meg van a magához való esze, de néha elvakítja a sokat akarás.




Yeon San király:
Nem tudok mást mondani rá, mint hogy zakkant. A kemény király, aki gyerekkori sérelmei miatt annyira rögeszmés, hogy az már ártalmas az egészségére. A 2 színész felbukkanásával kieszelt egy tervet,melyben saját családján állhat bosszút anyja halála miatt, de ebbe már annyira belesüllyedt, hogy még amikor már sikerült is terve, nem tud lenyugodni.

Jang Nok Su

Egy Giseng, aki a király kegyeltje, és tulajdonképpen már ágyasa is lett. Nok Su azonnal féltékeny lesz Gong Gil-ra, mivel észreveszi a királyon nem éppen titkolt érdeklődését. Sok szerepe nem volt a történésekben, igazából csak a féltékenység megjelenítésére kellett.



Összegezve:
Szerintem mindenképpen egy kötelező darab ez a film, aki fél az esetleges "meleg" tartalmaktól, az is bátran nézze meg, talán összesen pár kockányi jelenet van benne, ami úgy súrolhatja az ingerküszöböt, de az is művészien megoldva. Üzenetét tekintve mindenképpen ajánlom.
Trailer:
Magyar felirat

Pontozás:
Cselekmény: 7/10
Színészek: 7/10
Zene: 6/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése