2017. március 10., péntek

21 nap Koreában - 11. rész~ Boseong ~

2015.07.31. Péntek
Amikor a terveket készítettük, felmerült a teaültetvény is, de elsőre úgy tűnt, nem fogjuk tudni meglátogatni ezt a részt, valahogy mindenhonnan messzinek tűnt a hely. Dehát, úgy látszik még is csak elég közel kerültünk, hogy megnézzük.
Ezt a részt elsősorban egyik társamnak, Ibolyának ajánlom, akinek eszébe jutott, hogy tegyük be a kívánságlistába.
Irány a boseongi zöldtea ültetvény(보성녹차밭대한다원).


Ezen a területen állítólag már a Seondok uralkodása alatti Sillában is termeltek teát. A konfuciánus Joseon dinasztia alatt azonban a buddhizmussal való kapcsolata miatt kegyvesztett lett a zöld tea is, bár a koreai háború után újraültették és ma már ez az elsődleges teatermelő helyszín Koreában. Az éghajlat és a talaj is megfelelő feltételeket biztosít. 
(Nemrég olvastam egy cikket – bár 2013-as, amiben azt írták, hogy a teafogyasztás csökkent egyrészt a kínai vegyszeres importnak, másrészt a tengerentúli kávézóknak köszönhetően és a boseongi ültetvény is elhagyottá vált, a teák nincsenek leszüretelve, turisták nem látogatják. Szakértők megpróbálnak ez ellen tenni termelői segítséggel. Úgy tűnik munkásságuknak köszönhetően újra élet költözött a területre, mi nagyon sok turistát láttunk szerencsére. Az eredeti cikk ).



Az ültetvény egy csodálatos hegyekkel körbevett területen helyezkedik el, melyet akár 20 méter magasra is megnőtt cédrusfák tarkítanak.  

Lépcső és hegy? Mit nekünk? XD  
Kispatak mellett indulunk útnak.  
Az erdő közepén mesterséges minitó.   
Már az első résznél kávézó, étterem, ahol különböző zöldteából készült dolgokat lehet megkóstolni.

A hegy tetejére közvetlen lépcsőn is fel lehet menni. Az egyik kedvenc jelenetem, amikor azt láttam, hogy tetkós csávó felkapja a gyerkőcöt és nekivág a lépcsőknek XD. 
Mi a hosszabb utat választottuk. szépen körbejárjuk az egészet.  
Szüretelés előtti terméseket láttunk.  
Kicsit meglepődtünk, amikor kis halmokat láttunk, vajon tényleg sírhalmok ezek? És igen, azt mondták, hogy már itt volt, amikor a területet megvették. Tiszteletbe tartják, nem hordják el. Máshol is találkoztunk ilyennel, hogy tulajdonoscsere esetén sem zaklatják az ott nyugvót. 
Meleg ellen szerencsére fák árnyékában pihenhetünk. 
Az egyik ilyen helyen szelfizők tömege fotózkodik. Megértem őket, csodás a háttér.

Kicsit fentebb a teabokrok sokaságát egy fa töri meg. Alatta épp beszélgetnek. Mintha egy filmképet látnánk. 
Az ültetvény legmagasabb pontjánál egy hatalmas fa lábánál pihenhetjük ki magunkat, ahonnan csodás a kilátás. 
A távoli kis tavat is látni, ez a Youngcheon tó (víztározó) (영천저수지) Jönnek ide öregek, fiatalok, minden korosztály szívesen látogatja ezt a helyet.
Almafákkal is találkoztunk.


A területet egy-egy bokor virág is tarkítja  
Az itt „lakókról” ember építette odú árulkodott. 
Láttunk érdekes alakú termést hozó fát. Sajnos nem sikerült megfejteni, hogy mi lehetett. (Bárkinek ötlete van, örülnék, ha megosztaná)
Néhány kép még a területről: 



Ha kigyönyörködtük magunkat a helyben, lassan leindulunk lefelé a legrövidebb úton, egy lépcsőn. Ami kicsit csúszott, lejtett. A korlátot meg alacsony magasságba rakták az egyik oldalon, a másikon pedig kötél volt XD. Szerintem itt feljönni könnyebb, mint lemenni.
Fáradt lábnak jó érzés a hűs patakban megpihenni XD. 
És ekkor láttam egy másik kedves jelenetet. A patakban egy srác a barátnője (gondolom) fáradt lábait hűsítette, amit a lányt úgy köszönt meg, hogy a hűsítő kezet viszonthűsítette – mosta a patak vizével. Ez a képsor még engemet is megfogott.

Visszaértünk a kávézóhoz, ahol megkóstoltuk a zöldtea fagyit.  

Minden év tavaszán megrendezik a Zöld Tea Fesztivált (보성다향제녹차대축제) , ami egy népszerű kulturális fesztivál Koreában. A fesztivál ideje alatt kipróbálható a tealevél szedése, a teából készült különböző ételek, italok készítése, teakészítés, szappankészítés, zöldtea-rizstortakészítés, teáscsészék, tálak készítése, vezetővel való séta a teamezőn. Még egy-két utolsó fotó a kocsiból és fájó szívvel hagyjuk hátunk mögött ezt a nyugalmas, csodálatos helyet. 

De nem szomorkodunk, hiszen szerencsére a tenger sincs messze, ezért egy gyors körbenézést megengedhettünk magunknak a Yulpo parton (율포).   

Meglepetten tapasztaltuk, hogy szinte teljesen üres. Azt mondták, hogy nem annyira felkapott, mint a busani híres part, ezért. És mégis csak jobban hangzik, hogy a busani beachen voltam, mint az, hogy a yulpoin, ami Pfff. Személy szerint én jobban élvezném, ha nem kellene tömegnyomorban fürdenem, hanem kényelmesen elférek a parton is.  Kevés ember ide, kevés ember oda, a biztonságra ügyelni kell. Állig felöltözött fény ellen, nap ellen védős ruhában quadmotoros vizimentős figyelt a strandolókra. 
Kár, hogy nem vízpartra készültünk. Azt a valamit a vízben kipróbáltam volna. Biztos, sokat nevettünk volna, ahogy lógunk rajta XD.
A mellettünk lévő medencés fürdőkomplexumba biztos többen voltak XD 
Sajnos apály is volt. Távolabbi halászkikötőnél is pangás volt. A parthoz közel megfeneklett halászhajók várták, hogy kifuthassanak a nyílt vízre.  
Az iszapban apró rákok.
Az ég annyira tiszta volt, hogy a távoli „kék”-nek tűnő hegyeket is látni lehetett. Meg sem lepődünk már, amikor azt mondják, hogy híres filmek, TV műsorok háttereként is szolgál (pl.: Infinite Challenge)
A tenger mellett haladtunk tovább és egy olyan kikötőbe értünk, ahol élesen elhatárolta a hosszú stég a tengert a „belső” víztől. Ahol az apály még mindig érződött.

Az „öreg” halász most csak megnézi, rendben minden a hajón, nem indul el sehova. 
A hajók majd csak hajnalban futnak ki.
A hálók üresen sorakoznak a parton, csak egy ott felejtett kagyló „árválkodott” az egyikben.

Mielőtt haza indultunk volna, szerencsére bőven volt még időnk, ezért egy újabb csodás helyre látogattunk meglepetésként. De előtte egy helyi egyszerű ebéd: hal és zöldség XD  
A nagani (낙안) hagyományos falut (Naganeupseong Folk Village (낙안읍성민속마을) ) néztük meg. A hely felkerült az UNESCO Világörökségét képező helyek listájára is.   
A falu kedvelt forgatási helyszín. Itt forgatták többek között az itthon is sokak által kedvelt Dae Jang Geum-öt, azaz A palota ékkövét.
A falu teljesen kettős. Egyrészt nagyon őrzi a hagyományos külsőt, a Joseon kori építkezést, másrészt kibővítették a modernkor vívmányaival, pl. légkondival XD.
Érdekes lehet itt lakni. Ma kb.100 családnak van itt háza. Van, aki állandóan itt lakik, van, aki csak pihenni jár ide. Sokan mezőgazdasági termelők itt.


Saját könyvtáruk is van 
Az erőd 1410 méter hosszú, először Taejo uralkodása alatt épült földből. Majd Im Gyeong-eop tábornok erősítette meg kőből, aki 17. században kiemelkedő alak volt a mandzsúriai háborúban. Emlékét műemlék őrzi.

(kép a netről)  
A falu és erőd 600 éves múltra tekint vissza megőrizve természeti és kulturális erőforrásait. Szerencsére kicsit a várfalra is felmehetünk,  
Természetesen a turistákra is felkészültek XD
A kapun belépve érezni is a kor szellemét a nádtetős házak között. a falak mentén az utcákon.
A kertekben agyagedények sorakoznak.
A melegben ingek száradtak
Helyi nénik integetnek nekünk A látogatók élvezhetik a hagyományos szertartásokat, kipróbálhatják a játékokat, megpihenhetnek.
Több totemoszlop is található a faluban a rossz szellemek ellen.

Nekünk megint szerencsénk volt. Alig fél óra múlva egy előadást nézhettünk végig.   Bár a helyiek meglepődtek rajtunk, gondolom, nem szoktak hozzá nagyon a külföldi turistákhoz. Nagy meglepetésünkre meg is köszönték, hogy eljöttünk megnézni őket. Ezzel zavarba is hoztak minket.
Ismert hangok csendültek fel a gajagüm(가야금) 
a phiri (피리)
haegeum(해금) 
és komungo (거문고) segítségével.  
Láttunk legyezőtáncot
hallhattunk pansorit
Arirangot is énekeltek, gyönyörű hangjuk volt. (Az előadásról készült felvétel, az ismert drive-on a videók között meg is hallgatható. Sajnos nem tökéletes, mert tablettel lett rögzítve, kicsit zúg. Ugyanis itt kezdett az összes műszaki cucc lemerülni, tartalék elemek, aksik meg a szálláson maradtak – grrrr – és még hátravan a forgatási helyszín. Szóval óvatosan kellett bánni mindennel, hogy legalább pár képet azért még tudjunk készíteni ott is XD. ) 
Egy helyi bácsi nagyon jó fej volt. Annyira élvezte az előadást, hogy felpattant és táncával segítette a produkciót, a színpadra is felmászott XD.
 Az énekes ugyan próbálta kedvesen megköszönni neki és leterelni a színpadról, de sokra nem jutott vele. Így inkább hagyta érvényesülni. Az öregek elég élénken kisérték tapssal az előadást. Némelyik komolyan biztatta a bácsit. Nagyon aranyosak voltak. Igazából nem voltak zavaróak
A műsor után elindultunk körbejárni a falut, hiszen a műsor megszakította ezt.


A börtönt is meglátogathatjuk
És amit lehetett, kipróbáltunk XD

És természetesen a forgatási helyszín sem maradhatott ki  
Természetesen nem csak a Dae Jang Geum-öt forgatták itt. Hanem a Hwajungot (화정) is Cha Seung-Won-nal (ezt pont most vetítik itthon A fény hercegnője címmel.)
Jung Yoo-Mivel a Maids (Szolgálók – 하녀들)
 és a Secret door (Titkos ajtó - 비밀의 문) is.
A férfi, aki királyt játszott (Gwanghae – 광해 ) 
The Brotherhood of War(Harcosok szövetsége - 태극기휘날리며) 
Egy gyönyörű tó látványával búcsúzunk a falutól 
A szálláson aztán ránk szóltak, hogy nagyon pirosak vagyunk és egyből „kezelésbe” is vettek minket. Én ugyan nem éreztem ezt vészesnek és szerintem a többiek rosszabbul néztek ki, de nem menekültem. 40 percre én is kaptam uborkapakolást XD. Az már sosem derül ki, hogy anélkül mi lett volna, de tény, hogy pirosság ellen hatott.  

További képeket és videókat láthattok ezen a  >> Drive link <<-en :) (folyamatosan frissül majd, csak várjatok egy kicsit, hogy betöltődjenek a mappák)



Írta: ~msandingo~

7 megjegyzés:

  1. De jó, hogy folytatjátok! Örülök :)
    Kedves Andingo! Köszönöm az újabb élményt. Szeretem ezeket a természetjárásokat :) Gyönyörű a táj.
    Egyébként milyen ízű volt a zöldteafagyi? Jól néz ki :) A tengerparttal kapcsolatban igazad van. Én is jobb szeretem, ha kevesen vannak, mint tömegnyomor.
    Köszönöm a beszámolót, a lányoknak pedig azt, hogy megosztották :)

    Üdv,
    GTO

    VálaszTörlés
  2. Hűű, szép kis cikk! Nem értem végére, csak a teaültetvényes résznek még, de ahhhh annyira jó lehetett ott! Nagyon szép hely.

    VálaszTörlés
  3. Megint nagyon érdekes! Köszönöm szépen!

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm! Jó volt olvasni :)

    VálaszTörlés
  5. Sajnos csak most, ennyi év után találtam ide. Köszönöm, érdekes volt.Nagyon érdekelnek a teaültetvények. A kérdéses "gaz" /Lol/, magnolia virága.

    VálaszTörlés