2018. február 11., vasárnap

Ismertető: Black

A Goblin megjelenésével egy új hullám indult, mely megint csak a fantasy felé hajtotta a forgatókönyvírókat, fantasyn belül is a Kaszások irányába. Így született meg ezen sorozata is az OCN csatornának mely vegyes gondolatokat hagyott maga után.

Cím: Black (블랙)
Műfaj: fantasy, akció, romantika
Epizódok száma: 18
Év: 2017
Csatorna: OCN

Szereplők:
444 / Han Moo Gang - Song Seung Heon
Kang Ha Ram - Go Ara
Yoon Soo Wan - Lee El
Oh Man Soo - Kim Dong Joon
007 - Jo Jae Yoon


Történet:
Han nyomozónak látszólag szinte semmilyen affinitása sincs a gyilkossági esetekhez, még a gyomra sem bírja a helyszínelést. Mégis jól fizető amerikai könyvelői állását hagyta ott, csak azért, hogy nyomozó lehessen Koreában. Gyermekkorának árnyait próbálja elkapni, így ragaszkodik állásához, pedig társai számára is inkább csak kolonc. Azonban találkozik Ha Ram-mal, a lánnyal, aki látja a halál árnyait. Így együtt próbálják megmenteni azokat, akiket kísérnek ezek az árnyak vagyis maguk a Kaszások. Azonban az egyik alkalommal úgy alakul a helyzet, hogy saját maga is veszélybe kerül, majd a kor legsikeresebb Kaszása, 444 bújik a testébe.
Az eddigi Han Moo Gang eltűnik, helyette a Kaszás próbálja felhasználni a detektív testét arra, hogy saját terveit véghez tudja vinni. Viszont fontos szabályokat kell betartania az emberek világában, ami viszont az idő múlásával kihívás elé állítja még a nagy zord Kaszást is.

Whalemény:
Az első rész/ek egész jó látványvilággal mutatta be a 2 világot és fektette le a szabályokat a Kaszások illetve az emberi világ között, így nagy hévvel láttam neki a többi résznek is. Sok-sok dologról csak belekapva kapunk infót vagy egyáltalán nem is kapunk, így többször olyan érzésünk lehet, hogy most már azért mondjanak valamit, mert nagyon nagy a sötétség. De ahogy haladunk a sztoriban, úgy jönnek be egymás után a következő szálak, melyekből a végére már körvonalazódik, hogy mi is lehetett a múltban. Viszont nem tudom magamban helyrerakni azon gondolatomat, hogy vajon mennyire előre is volt megírva a sztori? Mert jó néhány csavarnál olyan érzésem volt, hogy ezt a sorozat folyamán találták még ki és rakták bele.
Szeretem, amikor olyan meglepetés szálak jönnek be, amit utána azzal magyaráznak meg, hogy újra megmutatják az adott jelenetet és leesik, hogy tényleg akkor és ott annak a bizonyos dolognak vagy cselekedetnek eredményeképp lehetett volna következtetni a most kialakult helyzetre. Nos, ez itt többször nem sikerült. Ők is ugye visszamennek az adott jelenethez, csak éppen soha nem látott plusz részleteit mutatják be, ergó csak leforgattak egy új jelenetet, mivel azzal tudták csak megmagyarázni az új helyzetet. Így akármennyire is tetszene a csavar, mivel logikailag még sejteni sem lehetett és így ugye nem is engedték az írók hogy esetleg magunk jöjjünk rá, így csak egy: "pfff, na jól van, akkor haladjunk" érzésem támadt.
Ahogy haladtam a történetben, úgy lettek egyre vegyesebbek az érzéseim. Egyik oldalról tetszettek a karakterek, a szomorú részek utáni könnyedebb, néha viccesebb helyzetek,
viszont másrészről pedig pont a fentebb említett kaotikus történetvezetés miatt nem éreztem benne magam. Nem engedte a sorozat, hogy megpróbáljam én összetenni a nyomozási darabkákat így mindig csak egy kívülálló nézőként éreztem magam, akinek bármit le lehet nyomni a torkán, mert nincs esély az elrejtett kis bizonyítékok felderítésére.
És végül pont ezen történetvezetés pecsételte meg nálam a sorit. Egy bizonyos mennyiségig elfogadható, hogy kiderül valakiről, hogy mégsem ő az a bizonyos elkövető, de itt a végére már a szomszéd macskájáról is kiderül, hogy valahol valakit megölt/megzsarolt...stb. Egyszerűen már nem tudtam komolyan venni a nyomozási szálakat, úgyis mindig bejön egy újabb hirtelen előkerült emlék/bizonyíték így már csak azt néztem, hogy mikor is érek a végére. Ezt nagyon sajnálom, mert ebben a sorozatban is meg lehetett volna a potenciál de nálam ez félrement.
Nem akarok spoilerezni, így a végéről is csak annyit jegyeznék meg, hogy egyszerűen feleslegessé tette az utolsó rész az előző 17-et. Amiért epizódokon át dolgoztak és szenvedtek, az hirtelen repült a kukába. Úgyhogy hagyjuk is a további ecseteléseket, nézzünk rá szereplőinkre.

Han Moo Gang:

Okos, tanult és sikeres. Amerikában mindene meg volt, amit csak képzelhet magának az ember, mégis fogta magát és visszautazott Koreába letenni a rendőrtiszti vizsgát. Elszántan próbál bent maradni a nyomozói csapatban, mivel saját családi tragédiájának okozóját akarja titokban felderíteni. Persze kollégái szemében mindig csak kolonc volt, így pont jól jött neki, hogy annyira nem is figyelik őt, örültek is ha nem volt éppen láb alatt. Azonban arra ő sem számított, hogy rögtönzött kis nyomozásával olyan szálakat bolygat meg, aminek következményével már nem tudott mit kezdeni.

444:
A Kaszások között is vannak kasztok. Akik öngyilkosok lesznek, azok úgy válnak Kaszássá, hogy előtte már volt egy emberi életük, amit eldobtak maguktól, így mint büntetés kell csinálniuk feladatukat. Azonban vannak olyan Kaszások akik "aranyvérűek" szóval Kaszásnak születtek. Legalábbis ez a legenda. És mind közül 444 a leghatalmasabb és legkegyetlenebb.

Beosztanak mellé egy friss Kaszást, aki szintén öngyilkossága miatt került ebbe a pozícióba, de mivel 444 alkalmatlan arra, hogy csapatban dolgozzon, egyedül küldi le a világra újoncát, hogy hozzon el egy lelket.
Azonban azzal nem számolt, hogy ez az ifjonc egy emberi testbe bújva megszökik. Így saját magának is le kell mennie és előkeríteni a szökevényt, mielőtt a Halál Brigád rájönne a szökésre és 444 felelőtlenségére. Lenézi az embereket és nem is érti, mi a jó az emberi világban. Persze ahogy egyre többet lesz Han Moo Gang testében, úgy elkezdi megtapapsztalni, hogy miért is ragaszkodik a legtöbb ember az életéhez. Miközben saját érzéseivel vívódik, saját történetéről is fellebben a fátyol.

Kang Ha Ram:

Gyerekkora óta mindig is azt hitte, hogy képessége átok, mely egy szörnyeteggé teszi, így persze barátai sincsenek. Sosem értette, hogy családján belül miért pont ő az, aki látja a halál árnyait azok mellett, kiknek hamarosan eljön az utolsó pillanatuk. Nyomozó apja volt az egyetlen, aki nem tekintett tehetségére átokként és folyton tartotta Ha Ram-ban a lelket. Viszont sajnos gyerekkorában édesapjától is búcsút kellett vennie ráadásul sima balesetként állították be halálát. Onnantól kezdve anyja új családot alapított és Ha Ram örök kívülálló lett. Han Moo Gang volt gyerekkora óta az első olyan, aki szintén tehetségként tekintett képességére, ráadásul mikor kiderül, hogy sorsuk már gyerekként is "összehozta" őket, Ha Ram elhatározza, hogy végig mellette marad.


Összefoglalva: Nem tudom nyugodt szívvel ajánlani ezt a sorozatot. Mégha tényleg volt jópár olyan rész ami lekötött és izgalmas is volt, valahogy összességében olyan érzésem van, hogy nagyot akartak fogni de semmi sem lett belőle. Furcsa, mert alapjából az OCN jó, átgondolt sorikat szokott adni így tényleg nagyon sajnálom.

Trailer





Magyar Felirat (fordítás alatt)


Pontozás:
Cselekmény: 4/10
Színészek: 6/10
Zene: 7/10


2 megjegyzés:

  1. A Sorozat Jó, de már hosszú idő óta, nincs folytatása a feliratnak. Miért?

    VálaszTörlés
  2. Huuu. Nem rossz sorozat, de Go Ara kikészített! Nem a kedvencem!
    Song Seung Heon viszont csodálatos!

    VálaszTörlés