2018. szeptember 20., csütörtök

Filmajánló: BLEACH Live Action

Sok-sok reklám és promo járta körbe a sokak által várva-várt live action feldolgozását a méltán híres Bleach szériának, amely már a Netflix által is elérhető. Lássuk csak, hogy is sikerült :)
Rendhagyó ismertető lesz, mivel hármunk közül 2-en hatalmas rajongói a manga/anime szériának, míg jómagam (Sophie) full friss húsként láttam hozzá.


Cím: BLEACH 
Rendező: Shinsuke Sato
Műfaj: fantasy, akció
Bemutató: 2018. július 20.
Játékidő: 108 perc


Szereplők:
Kurosaki Ichigo - Fukushi Sota
Kuchiki Rukia - Sugisaki Hana
Ishida Uryu - Yoshizawa Ryo
Kuchiki Byakuya - MIYAVI


Történet:
Ichigo egy gimnazista srác, akinek különleges képessége van, látja a szellemeket. Egyik éjjel összetalálkozik Rukiával, a Halálistennel. Mivel Ichigo kivételes energiákat sugároz, így vonzza a gonosz lelkeket / Lidérceket, - kik a lelkére sóvárognak - így hát a találkozás során nem maradt más választása Rukiának, mint átadni erejét Ichigonak. Azonban túl jól sikerült a segítség, így képességétől megfosztva a Földön ragadt. Ereje nélkül nincs lehetősége visszatérni a Lelkek világába, azonban azzal, hogy egy embernek adta az erejét megszegte az egyik legfontosabb szabályt, amely miatt a Lelkek városának egy Kapitánya (aki történetesen Rukia bátyja) haragját is kiváltja. Csak azzal tisztázhatja magát, ha Ichigo megerősödik és ezáltal képes lesz visszaadni számára az erejét.

Whalemény:
Nos, kezdjük a teljesen kezdő Bleach-néző szempontjából :)
~Sophie~:
Mindig tartok egy kicsit a live action (élőszereplős) feldolgozásoktól, mivel a komplexebb animéket/mangákat nagyon nehéz belehelyezni a fizikai világba. Amytől és Sorától sokat hallottam a szériáról, így körülbelül körvonalazódott bennem, hogy miről is fog szólni (illetve azért az első 3 részig eljutottam az animében is ;) ). Ezen 3 rész vonatkozásában csak azt tudom mondani, hogy teljesen jól követte az általam látottakat :) Későbbi eseményekről majd szakértőink fognak nyilatkozni. Szereplők tekintetében elégedett voltam mindenkivel, bár be kell ismernem, inkább MIYAVI miatt vártam a filmet :D Így pozitív csalódásként ért, hogy mind a történet, mind a szereplők tekintetében székhez szögező élmény volt.
Látványvilágában is  - a filmes lehetőségeket nézve - fair volt és a nagy kardozós, harcolós jeleneteknél sem volt "gagyi" érzésem. Jó, persze azért a japán stílust tükrözte, de a történet szépen ment, nem volt ez kizökkentő.
Számomra a Halálistenek "design"-ja miatt jobban illett volna egy korhű időbe, de végülis ebben a modern világban is működött a dolog, csak kicsit így kilógtak számomra :) (de ez nem a filmnek róható fel, hiszen az eredeti manga is a modern világban játszódik)

~Amy~:
Én félig izgatottan félig fenntartásokkal vártam a filmet, mert többségében nem szoktak ezek a live action-ök jól sikerülni. xD
Őszintén mondom, hogy jó lett a film. A történet vezetése néhol eltért és néhol emiatt pont Byakuya tettei lettek "nyeh" kategória, de látványban nagyon igyekeztek visszaadni az eredeti történetet,(a Hollow-k, Zabimaru és Ishida fegyverei szuperek voltak) a karakterek, ha külsőre nem is mind, de összességében passzoltak, a legtöbben még az anime szinkronok beszéd stílusát is igyekeztek hozni. *piros pont* Viszont sajnos nálam Isshin és Byakuya nem jött össze, pedig nagyon drukkoltam Miyavinak... és itt nem azt értem, hogy borzalom lett, csak nekem valahogy nem lett az igazi...
Az elején nem tetszett hogy nem kapjuk meg a szokásos harci muzsikákat, amiket megszoktunk, de végül rájöttem, hogy nem is baj. Ha túlságosan hasonlítani akarna az eredetire pont nem sikerült volna a nagy erőlködésben.
Őszintén várom a folytatást. Ugyan vannak hibái a filmnek, mégis az FMA után üdítő volt nézni. Viszont nem tudom elképzelni, hogy valaha készítenének folytatást, hiszen akkor már a Lelkek világában kéne folytatódnia a történetnek, (de ugye Orihime és Chad elég háttérbe szorultak, lehet érnek egy időhúzós filmet a későbbiekben) ahol várna minket 13 kapitány és hadnagy megformálása és mozgatása. Nem tudom elképzelni, hogy film szinten ezt megtudnák jól lépni, de meglátjuk.

Szereplők:

Kurosaki Ichigo
Ichigo látja a szellemeket és ha úgy adódik megpróbál segíteni rajtuk. Narancs színű hajával mindig mindenhonnan kilógott, de  határozott, makacs ugyanakkor kedves személyiségével barátokra lelt osztályában. Édesapjával és két kisebb lánytestvérével él. A családi idillt édesanyja halála árnyékolja be, ami miatt Ichigo önmagát okolja, mivel édesanyja fia védelmezése közben vesztette el életét.

Kuchiki Rukia
Shinigami azaz Halálisten, aki a földön kószáló szellemeket segíti a Lelkek Világába, emellett védi a magas spirituális energiával megáldott embereket és szellemeket a Hollow avagy Lidérc lényektől, amik a rossz érzéseket hordozó szellemekből alakulnak ki és minél több spirituális energiát akarnak szerezni maguknak.
Rukia szabálykövetően és határozottan végzi munkáját, sokat múltjáról és jelenéről a filmben nem tudunk meg. Ichigóval az együtt töltött idő alatt szoros kötelék alakul ki, aminek okán Rukia igyekszik minden megtenni azért, hogy saját hibájából Ichigónak ne essen bántódása. Róla a mangában is a későbbiek során tudunk meg többet, így további leírást nem is merek írni róla, mert csak olyat írnék le, ami a filmből nem derült ki. :D

Összefoglalva:
Aki nem látta vagy olvasta előtte a sztorit, annak egy jó kis halálistenes/lidérc-vadászós sztorit ad a film, mely nem laposodik és érdekes karaktereket hoz a nézőnek. Így aki kicsit is szereti a fantasy-s vonalat, annak mindenképpen ajánlom megtekintésre.
Aki pedig hatalmas Bleach rajongó szintén nem fog nagyon melléfogni, ha megnézi. :)

Trailer



>>Magyar Felirat<< (köszönet érte a Kawaii Fansub oldalának)

Pontozás:

~Sophie~:
Cselekmény: 8/10
Színészek: 9/10
Zene: 8/10

~Amy és Sora~:
Cselekmény:  7/10
Színészek:  8/10
Zene:  7/10


2 megjegyzés:

  1. Én sem a mangát, sem az animét nem szeretem, de a filmet mindenképpen meg akarom nézni. Nem szoktak előítéleteim lenni a live-actionök kapcsán (kivéve, ha amcsi feldolgozás, mert hát... igen), és nem is szoktam hasonlítani az alapműhöz az adaptációt. Netflixem nincs (nem is kell), de szerintem pár hónap és láthatom anélkül is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Andro! :)
      A fordító honlapján (amit linkeltünk a bejegyzésben) megtalálható online is már feliratozva :) Csak hogy ne kelljen hónapokat várni :) meg avistaz-on is fent van már.

      Törlés