2018. október 3., szerda

Ismertető: Erased (Netflix sorozat)

Cím: Erased (Boku Dake ga Inai Machi)
Műfaj: dráma. időutazás, krimi
Epizódok száma: 12
Év: 2017
Csatorna: Netflix

Szereplők:
Yuki Furukawa - Satoru Fujinuma
Reo Uchikawa - Satoru Fujinuma (fiatal)
Mio Yuki - Airi Katagiri
Rinka Kakihara - Kayo Hinazuki
Noriko Eguchi - Akemi Hinazuki

Történet:
Satoru egy népszerűtlen mangaka, akinek különleges képessége van, amit ő maga úgy nevez, hogy "újra élés". A képessége által vissza tud utazni az időben, hogy egy rossz eseményt megtudjon akadályozni. Sajnos irányítani nem tudja és sokszor azt sem tudja, mi az amit meg kell akadályoznia, de egy biztos, ha megtörtént lehetősége van egy rossz eseményt meg nem történté tenni.
Egy napon édesanyját meggyilkolják. A gyilkos pedig igyekszik úgy beállítani, mintha Satoru követte volna el a bűntettet. Képességének köszönhetően 18 évet utazik vissza az időben, gyerekkorához, ahol le kell lepleznie egy gyermek sorozatgyilkos kilétét, ezzel együtt pedig megmentheti édesanyját.

Whalemény:
Kei Sanbe nagy sikerű mangájának 2017-es Netflixen elérhető élőszereplős sorozatfeldolgozása a várakozásimat összességében felülmúlta. Sajnos csak úgy tudok a sorozatról nyilatkozni, hogy sem a mangát, sem az animét nem láttam a sorozat megtekintése előtt. Sőt a korábbi élőszereplős filmet sem sikerült megnéznem (bár abban a férfi színész ránézésre nagyon nem Satorus) a Netflix sorozat előtt. Az anime megnézése tervben volt, de aztán annyira izgatott lettem a komor trailer láttán, hogy végül ledaráltam két nap alatt az egészet. Jó volt, na.
Így most már a filmet és az animét biztosan nem fogom megnézni. Azonban, aki animés javaslom, mert szinte mindenhol dicsérik a rajzolás miatt is.
Összességében a színészekkel kapcsolatos számításaim beigazolódtak mert, amilyen jól eladható Yuki Furukawa pofija, annyira rossz színészi játékkal rendelkezik. Nem a borzasztó kategória, azonban a fiatalkori énjét alakító színész fiú (Reo) már most több tehetséget mutat. Nem ásom el, mert azért sokat sikerült fejlődnie, de sajnos ebben sem volt számomra kiemelkedő.
A történetet nem ismervén, nem tudtam, hogy sok gyerekkori jelenet lesz a sorozatban, így meglepő volt számomra, hogy részeken keresztül a fiatalkori Satorut és barátait látjuk, akik próbálják leleplezni a sorozatgyilkos kilétét. A fiatalkori Satorut játszó Reo Uchikawa egyszerűen zseniális volt. Ezzel fel is került a színészek, akiket követek listára. A Stranger Things-el (NÉZD MEG, ugyan nem ázsiai) megkezdett vonalat erősíti a sok gyerekszínész alkalmazása miatt, ami hála a magasságosnak most virágkorát éli.
A történet maga zseniális, nem egy lerágott csont, amit csak máshogy csavartak. A sorozat történetvezetése is csillagos ötös. Emellett a színészek mind hozták a nekik adott szerepet.
Mindenképp szeretném kiemelni a sorozat hangulatát, ami engem igazán és rendkívüli módon megfogott.  Az ismétlődő ugyanakkor mindig változó városkép valahogy mindig belebillentett a világba. Percekig tudtam volna nézni azt az egy-egy jelenetet.
Ha nagyon figyelmesen olvassátok az ismertetőimet (amik száma egyre kevesebb sajnos) rájöttetek, hogy ez a komor, gondolkozós és folyamatos bizonytalanságban tartó stílus áll hozzám legközelebb, ami egyszerűen lebilincsel. Ez történt az Erased-el is.
A sorozat vége felé nagyon elkezdtem szurkolni, hogy legalább olyan vége legyen, mint a Border sorozatnak. Nálam sorozat tekintetében és sorozat befejezés szintjén is azt kell minimum megütni, de sajnos ezen vágyam nem teljesült. Kaptunk azonban egy igazán "japános" befejezést, sok csavarral.

Satoru Fujinuma
Kifutófiúkén dolgozik, mert mangakaként egyáltalán nem sikerül befutnia. Álmát azonban, akármilyen szomorú is a helyzet nem adja fel, töretlenül rajzol szabadidejében kuckójában. Élete egyhangú, kivéve akkor, amikor képessége felbukkan és segíthet másokon. Akár a saját kárán is, de mindenképp igyekszik megakadályozni a szörnyűséget.


Összefoglalva:
Érdemes megnéznie a sorozatot azoknak, akik szeretik a japán kicsit nyomozós, kicsit nyomasztóbb hangulatú történeteket, igazán jó gyerekszínészekkel fűszerezve.



Magyar Felirat
>>Kawaii FanSub<<

Pontozás:
Cselekmény: 9/10
Színészek: 8/10
Zene: 8/10

1 megjegyzés:

  1. A dorama listán van. Amúgy ajánlom nagyon mind az animét, mind a filmet, mert mindkettő zseniális. Utóbbi főleg a gyerekszínészek miatt, akik nagyon odatették magukat. De Fujiwara Tatsuya is remek (egyik abszolút kedvenc japán színészem). Szóval, csak ajánlom őket. Az anime grafikája kissé fura (a mangáé még inkább), de ettől eltekintve én nagyon izgultam rajta. Nem tudom, hogy a dorama mennyiben tér el, de pl. a film esetében a végkifejlet enyhén eltér az anime végétől. Nem sokban, de nekem valahogy jobban tetszett, hatásosabb volt.

    VálaszTörlés