2018. október 12., péntek

Filmajánló: Fullmetal Alchemist

Cím: Hagane no Renkinjutsushi (鋼の錬金術師)
Rendező: Sori Fumihiko
Műfaj: akció, fantasy, kaland, manga adaptáció
Bemutató: 2017.12.01.
Játékidő: 133 perc

Szereplők:
Yamada Ryosuke - Edward Elric
Mizuishi Atomu - Alphonse Elric (voice)
Honda Tsubasa - Winry Rockbell
Fujioka Dean - Roy Mustang
Renbutsu Misako - Riza Hokuai


Történet:
Azoknak akik ismerik akár mangát, akár az animét nem nagyon kell leírnom, de tényleg körvonalakban a történet: Ed és Al édesanyja váratlanul meghal. A két fiú alkímiát tanul és anyjuk elvesztését nem viselvén el, megkísérlik visszahozni az életbe. Azonban a semmiből valamit nem teremthet senki és kísérletük kudarcba fullad. Al elveszti testét és Ed az egyik karja feláldozásával egy páncélba tudja zárni öccse lelkét. Felnővén Ed egyetlen célja lesz öccse testének visszaszerzése.

Whalemény:
Nem is tudom hol kezdjem. Az eredeti történetet még évekkel ezelőtt talán gimnazista koromban láthattam és halvány emlékeim szerint szerettem a történetet. A végével ugyan nem voltam kibékülve, de egyszer jó volt, bár sosem lettem Ed vagy Al fan.
Később készítettek egy újabb animét, ami Brotherhood néven futott, amiről ha jól tudom jobban követi az eredeti manga fonalát, míg a legelső anime sorozat közel sem. (mondjátok hogy ha rosszul tudom, de kb. ennyire van fogalmam róla ha rosszul írtam :D) A Brotherhood erősen kimaradt az anime élményeimből egyrészt nem vonzott annyira a történet, másrészt már szinte alig nézek animéket, ha bármilyen japán "rajzos" termékhez nyúlok, az főként valamilyen manga. Mégis gondolván egyet és az eddigi Warner Bros által fémjelzett anime filmfeldolgozások (Kenshin első film, vagy a Kuroshitsuji) okozta pozitív csalódások sarkalltak minket arra hogy megnézzük a filmes verziót. Nos, ez több szempontból sem volt jó döntést.
Egyrészt számomra úgy tűnt a Brotherhood fonalát kapta fel a film, (illetve jobban mondva az egész  manga történetét) ami miatt nem feltétlen volt minden tiszta. Emellett a filmes formátum miatt, mint mindig itt is kb. lehetetlen volt a sztoriba mindent beletuszkolni, amit az eredeti művekben megkaptunk, így itt is csak a felszín kapargattuk, de azt nagyon és folyamatosan. Muszáj megemlítenem a történet kapcsán az egyik jelenetet, amin korábban az animében is teljesen elképedtem. *nagyon pici spoiler* A Nina és Alexander párosból kiméra alkotása erős sokk volt. Még így pár nappal a film megnézése után is előttem van a félig kutya szerű lény, aki játszani akar. Nyilván hozom a sablont, hogy a társadalom leginkább a gyerekekre és kutyákra a legérzékenyebb, de hát akkor is ez van... döbbenet... *spoiler vége*
Anime élőszereplős verzióra ültetésénél ugye mindig az a kérdés, hogy mennyire lesznek "bénák" a karakterek és a látvány. itt azért adtak picit a CGInak, szerencsére nem mondhatjuk egy percig sem alacsonynak a költségvetésüket, azonban a karakterekkel és a színészekkel már több gondom is akadt.
Al-al mondanom se kell nem sok problémám volt (hisz egy páncélzat :D) Ed viszont nekem közel sem volt Edward Elric, hasonlítani sem hasonlított. Mivel nem követem alapvetően a japán idol világot, a színész maga sem jutatott közelebb a megoldáshoz, de bizonyára egy most igen népszerű egyénre esett a választás. (utólagos szerk.: és így legyen ötösöm a lottón, a Hey! Say! JUMP nevezetű Johnny's Ent.-es fiúbanda tagja) Itt is ment a japán férfiaktól megszokott durcás tekintett és az oda mondogatós stílus, amitől már a Kurosaki-kun no Iinari ni Nante Naranaia film esetében is a hideg futkosott a hátamon. (és nem a gyönyörtől)
Az összes karakter közül, talán Hughes volt a legjobb választás, nem tudom a többi mellett ő hogy került be, de látva a kategorikus melléfogást szerintem tuti nem vállalta el az akit eredetileg akartak. :D Winry egy tipikus ideál japán lánnyá "korcsosult" barna hajjal és Lust sem volt rossz, viszont kapásból tudok mutatni vagy két cosplayert is, akik jobbak lettek volna. (jó a színészi tudást itt nyilván nem vettem számításba ennél a kijelentésnél) 

Összefoglalva:
Összességében elmondható, hogy a trailer és a poszterek ugyan visszaadták a fullmetal hangulatot, de a film számomra elég félgőzösre sikerült. Sőt, tovább megyek, több helyen látni már a Bleach anime filmes verziójának előzetesét, (a filmet azóta már láttam is :D) és szívemből szólt egy facebook komment, hiába a Kenshin (szigorúan első!) filmje, nem sok létjogosultságot adok én sem a Live action filmeknek, akárhogy is gondolkodom. Nektek mi a whaleményetek a live actionökről? Az biztos, hogy ha tehetném nem néznék meg többet, de az is biztos, hogy mivel a Bleach a Fairy Tail mellett mindig is a szívem csücske lesz tuti látni akarom majd mit alkottak belőle, csak hogy újra tudjak egy "kiborulós" whaleményt írni. (na jó, lehet titkon reménykedem, hogy mégis valahol jó lesz... :D) szerk: Bleach live action filmajánlók itt elérhető

Trailer

Magyar Felirat (online nézős verzió)
Pontozás:
Cselekmény: 6/10
Színészek: 5/10
Zene: 6/10

1 megjegyzés:

 1. Sziasztok!

  Köszönöm a whaleményt! Én is láttam ezt a feldolgozást, és úgy tűnik, ugyanazon a whaleményen vagyunk! :)
  Én nagyon szeretem a Fullmetal Alchemist animét, történetét, mindkét feldolgozást láttam, de a film egy csalódás volt. Az Edwardot játszó színész engem sem nyert meg, főleg nem a műhajával. Sajnos összecsapták az egészet, olyan se eleje, se vége nem volt. Ha nem ismerném a történetet, akkor olyan lenne számomra a filmfeldolgozás, mintha pusztán belenéztem volna egy történetbe, amit ott is hagytam volna.
  A Kimera jelenet engem is elborzasztott. Undorító.

  A Bleach-et nem ismerem - mármint a pontos történetet - , az anime változatát elkezdtem nézni, de abbamaradt, viszont a filmet megnézem.

  Még egy kérdés: A Death Note 2016-os filmfeldolgozásáról írtatok-e már whaleményt, vagy ha nem, esetleg terveztek-e? Nem baj, ha nem, csak kérdezem. Ezzel kapcsolatban, szerintem lesz majd még egy, talán utolsó Death Note mozi rész. Hogy ezt miből gondolom? Nos, ha elárulnám, akkor azzal spoilereznék, azt pedig semmiképpen nem szeretném, míg nem láttátok :) Ha esetleg mégis megosztanátok annak a filmnek a whaleményét, akkor majd ott kommentben leírom, de addig nem :)
  Köszöntem, Üdv (^^)
  GTO

  VálaszTörlés