2014. március 1., szombat

Recept: Okonomiyaki (お好み焼き)

Még pár éve az egyik kedvenc doramámban láttam, hogy a két főhős, eszi ezt az ételt.
(Ami a videóban van, nem az a jelenet, amit kerestem,(ott kikeverik és megsütik) de ebben az étteremben többször is megfordult a két szereplő és mindig más fázisban van a kaja. :D Itt éppen csak sült előttük és a végén Nakatsu bele eszik.) http://www.youtube.com/watch?v=s26guqaejfg
Akkor még annyira nem foglalkoztam vele, (bár nagyon csorgott a nyálam, amikor láttam, hogy készítik) és nem is kerestem utána, de nem rég egy twitter bejegyzésben láttam meg az ételt újra. Rákerestem és mivel nagyon egyszerű elkészíteni, még aznap hozzá is láttam.

Az első próbálkozás kicsit túl káposztásra sikeredett, mert ami alapján készítettem annyit írt egy fej káposzta (nekem 1,3 kg volt a káposztám xD) és miután kerestem angolul egy receptet, rádöbbentem, hogy nem éreztem rosszul, hogy sok benne. :D Másnapra is maradt a káposztából, és mivel még nagymamám is azt mondta rá hogy finom, ebédre újra megcsináltam, és tényleg nagyon jó lett.
Íme a recept, és a tanácsaim:

Hozzávalók:
- 300 g fejes káposzta
- 2 tojás
- 1 csésze / 100 g liszt
- víz
- bacon
- só
- 3-4 szál újhagyma
- majonéz, ketchup ízlés szerint

A fenti grammok nagyjából két közepes méretű tányérnyi okonomiyakihoz elegendőek, de akárhány részre is lehet osztani, attól függően ki mennyit bír enni. :D

A két tojást összekeverjük, és hozzáadjuk a lisztet. Lágy (ne legyen túl folyós, se túl sűrű)tésztát készítünk, úgy, hogy az előzőekhez vizet adunk. A tészta többféle lehet, mivel sok japán pizza variáció van, sokan úgy készítik, hogy nem keverik ki belőle a liszt csomókat.
Ehhez a lágy tésztához adjuk hozzá a felszeletelt (torzsájától megszabadított) káposztát, és a karikára vágott újhagymát, meg esetleg egy kis sót.

A serpenyő aljára egyenletesen elosztva bacont helyezzünk és pár másodpercig hagyjuk pirulni. Erre a baconre helyezzük rá, a fenti keveréket, kör alakban.
Ne púpozzuk fel túlságosan a káposztás masszát, mert akkor nem fog átsülni, de túl vékonyra se hagyjuk.
Ha látjuk, hogy barna, vagy barnul az alja, egy határozott mozdulattal fordítsuk meg. Kicsit nehéz megfordítani, de nem lehetetlen, ha jól megsült az alja.
A másik oldalát is barnulásig sütjük, majd tányérra csúsztatjuk.
A tetejét ketchuppal és majonézzel díszítjük gazdagon.

Ez lenne az okonomiyaki alap recepje. Ehhez bármit hozzá adhatunk. Például sajtot reszelhetünk a tetejére, vagy más húst is használhatunk a bacon mellé, esetleg fűszereket keverhetünk a tésztájába. Mint a kimchinek, ennek is számos véltozata létezik. Olyat is láttam már hogy a elősütöt húst (nem feltétlenül bacont) hozzákeverik a masszához.

Igazán finom, és laktató. :D

Jó tanácsok:
- én nem raktam se olajat, se zsírt a serpenyőmbe, mert nem is kell, te se tedd! viszont ne a legrégebbi zománc nélküliben csináld, mert abban leragad. Én a palacsintasütőnket használtam, annak a mérete és alakja is pont az okonomiyakihoz való.
- ne várd meg míg megszárad a tészta a tálban amiben kikeverted, mert életed végéig vakarhatod utána. :D

1 megjegyzés:

  1. Ez a barátnők kedvence. Mióta Koreában megismerte, csak áradozik róla. :-)

    VálaszTörlés