2014. december 23., kedd

Ismertető: Bad Guys

Így év végére egy rövid, de annál komplexebb, és sötétebb sorozatot hoztunk nektek.



Cím: Bad Guys (나쁜 녀석들)
Műfaj: akció, dráma
Epizódok száma: 11
Év: 2014
Csatorna: OCN

Szereplők:
Oh Goo Tak - Kim Sang Joong
Park Woong Cheol - Ma Dong Seok
Lee Jung Moon - Park Hae Jin
Jung Tae Soo - Jo Dong Hyeok
Yoo Mi Young - Gang Ye Won



Történet:
Szöul nyugalmát egy brutális sorozatgyilkos zavarja meg, kit egyszerűen nem tud elkapni a helyi rendőrség, így egy speciális és titkos program keretében egy, már leszázalékolt nyomozó engedélyt kap arra, hogy 3 elítéltet kihozzon a börtönből, és segítségükkel felgöngyölítsék ezt az ügyet. Mindezeket felügyelve Yoo nyomozónő lesi minden mozdulatukat, ha valami rosszul sülne el. 
Így kerül szabadlábra Woong Cheol, ki a szöuli alvilágot ismeri, Tae Soo, ki az egyik legjobb bérgyilkos illetve Jung Moon, ki félelmetes IQ-járól, és pszichopata sorozatgyilkosságairól híres.
Whalemény:
Izgalmasan indult a történet, először arra gondoltam, hogy ezen sorozatgyilkos felkutatása lesz a fő témája a sorozatnak, de rá kellett jönnöm, hogy a gyilkos felkutatása csak a csapat összeszoktatására kellett, így minden részben más történettel találhattuk szembe magunkat, miközben egy még sötétebb titok is kezdett felszínre törni, mely a végén gyökeresen változtatta meg az erőviszonyokat a szereplők közt. 
Nem egy gyors cselekményvezetésű sorozat, mégis ha egyszer belekerül az ember ebbe az atmoszférába, valahogy nehezen lehet belőle szabadulni. Erőszaktól persze nem mentes, így aki nem szereti az alvilági dolgokat, és módszereket, annak lehet, hogy megfekszi a gyomrát, viszont csak kellő mértékig mutatnak mindent.
A forgatókönyvírót most hatalmas dicséret illeti, mivel végig csak kis morzsákat hintett elénk, és bár már lehetett sejteni a dolgokat, de azért a végső bizonyosságra várnunk kellett. De nézzük is csak szereplőinket:

Oh Goo Tak:
A rendőrség egyik legjobb nyomozója, akit csak veszett kutyának hívnak, mivel ha szagot fog, mindenen átrágva éri el célját, és sosem engedi el zsákmányát. Sajnos egy szerencsétlen ügy folytán lelkileg összeomlik, és ezért eltávolítják munkájából, és így a teljes önsajnálatba és bosszúba fordul. Ezen új programnak köszönhetően újra visszakapja nyomozói rangját, és amennyire lehet, szabad kezet is kap, de senki sem sejti, hogy ezzel mi is a tényleges célja.
Kim Sang Joong-ot először a City Hunterben láttam, mint főgonosz, és most ez a karakter is nagyon jól állt neki. Kellőképpen volt egyszerre őrült, és profi, így végig szépen hozta a figurát.

Woong Cheol, Jung Moon, Tae Soo:
A három rosszfiú :)
Woong Cheol fiatal kora óta az alvilághoz tartozik, így a kisujjában van az összes befolyásos ember, és területi felosztások.
Dong Seok-ot mindig szeretem bármiben is van, itt is a sorozat humorosabb oldalát hozta, és teljesen rá illett a gengszter karakter.

Jung Moon pszichológiai vizsgálata szerint pszichopata, így képtelen az érzelmek megélésére, és teljes kegyetlenséggel gyilkolt le több szöuli nőt, így mint híres sorozatgyilkos került börtönbe. Furcsaság az ő esetében, hogy időszakos amnéziája miatt egyik gyilkosságára sem emlékszik.
Hae Jin tökéletes volt erre az érzelemmentes, és törékeny karakterre, végig nagyon profin csinálta.

Tae Soo az elit bérgyilkosok közé tartozik, aki mindig precíz, és hatékony. Ám elérkezett egy pillanat az életében, amikor is egyik áldozata feleségével véletlenül találkozott, és ezáltal szembesült a másik oldallal, és érzéseivel, így feladta saját magát.
Dong Hyeok az Inspiring Generation sorozatban is szamurájként bérgyilkos volt, így itt is hozta azt a fajta nyugodtságot, ami elvárható egy profi, hangtalan gyilkostól.

Yoo Mi Young:
Ambíciózus fiatal nyomozónő, aki mindig a szabályok betartására, és az igazságszolgáltatás megkérdőjelezhetetlenségére törekszik a nap 24 órájában. Próbálja 4 csapattársát kordában tartani, ám ez sosem egyszerű feladat.
A színésznőt még nem nagyon láttam másban, de szépen hozta a számára megírt karaktert.


Összességében: Mindenképpen ajánlom, ha egy kicsit más típusú történetet akartok látni, illetve bírjátok a kicsit melodrámásabb hangulatú alkotásokat.
Nagy szintű nyomozásokra ne számítsatok, arra nincs idő, viszont szépen viszik végig mindig a cselekményfonalakat.
Trailer:

Magyar felirat
(fordító oldaláról: lilomilo)

Pontozás:
Cselekmény: 7/10
Színészek: 7/10
Zene: 8/10

5 megjegyzés:

  1. A legjobbak között van ez a sorozat, azok közül, amiket eddig láttam. Azt kell mondjam, jobb az olyan sikerfilmeknél, mint a Descendants of the Sun, meg a Who came from the star. Ugyan romantikus szál nem igazán van benne, de banálistól és csöpögősségektől mentes, rendkívül izgalmas dorama. Nyilván a pontozás szubjektív, de tényleg nem értem, miért kapott a cselekmény+színészek 7est a skálán. Mindkettőt 9-esre értékelném, legalább. Jól összeszedett, jól megjelenített, igazi mondanivalóval telített ez a filmsorozat. Mondjuk a legkönnyebb szerep a pszichopatáé volt, aki, ha azt vesszük, hogy "a lelkiismerete nem engedte", meg még érdekes mód bajtársiasságot is mutatott, nem vehető pszichopatának. Azok magányos bűnözők, pont eme hiányosságaik miatt.

    Talán a 9. epizód volt az, ahol nekem leült a cselekmény, és alig vártam, hogy túllépjünk a múlt magyarázatain, de az egész javára írom, hogy nem időhúzásból volt egyik jelenet sem, és nem ismételték 60x a dolgokat (pl. a Who came from the starsnál a haláljelenetek sokszorosított lejátszása megőrjített).

    Azt mondanám, az ebben szereplő férfiak igazi hősök. És a mondanivaló lényeges, nem ilyen álidealista szarság, hogy pl. Élvezd az életet és tegyél boldoggá másokat, ami persze széppé teszi az életet, csak épp nem sok köze van az igazi küzdelmekhez, amik előfordulnak a létben.

    Imádtam a rendőr közmondásait ("Nem bírja otthagyni, mint kutya a hányást"), a köpcös börtöntöltelék mentalitását. A bérgyilkos nekem túl lágyra sikerült, nem igazán tudtam elképzelni gyilkolni, túl pozitív volt. A rendőrnő pedig előbb szerepelne nálam pornófilmben, mint egy ilyenben. Arckifejezése egy nagy nulla volt.


    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálam is a TOP 10-ben, inkább a te pontszámaid adnám én is. A részek rendben, nem volt üres járat. A karakterek izgalmasak, amit remekül hoztak a színészek. Mondjuk nekem két nagy kedvencem volt, a pszichopata, itt is belecsempészi azt a kicsit sötét titokzatosságot, amit a Sajt a csapdában sikerült megteremtenie. A másik nagy kedvencem az "őserő", Woong Cheol, nagy test - nagy szív. A harmadik,Tae Soo, már nekem is egy kicsit érzelgősre sikeredett profi bérgyilkosként, de mondjuk még belefért, főként ha a feltehető koncepciót tekintjük a karakterek jellemzőinek leosztásánál. A történet is piros pontos a forgatókönyvírónak, tudatos, átgondolt, jól építkezik.

      Törlés
  2. A legfélelmetesebb szereplő szerepére mindenkor jelölném a szervkereskedő Madame-ot.. Nem láttam még nála ijesztőbbet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Master's Sunban ő játssza a halottak számára házasságot szervező kínai üzletasszonyt, húúúúúúúúúúúú... abban is félelmetes volt, a hideg rázott tőle.:)

      Na, az a rész, ami e szervkereskedelmet taglalta az igazi fejbekólintós volt, nem véletlen, hogy a három "rosszfiú" is kiakadt és felháborodott...

      Törlés
    2. Ne is mondd, én azt nemrég láttam, és le is döbbentem, hogy az a nő már előzőleg is kapott ilyen hátborzongató szerepet. :)
      A pszichopata, ha megnézed, nem volt egy túl nehéz szerep. Erre jók a sötét színek (fekete haj, szem, sápadt bőr), meg a kicsit kornyadt arckifejezés. Gondolom, hogy a Cheese on the trap főszerepét és emiatt kapta. :) Furcsamód Woong Cheol nekem is nagyon bejött, bűnöző létére egy alakoskodástól mentes "őserő" volt tényleg. :)

      Törlés