2015. január 16., péntek

Ismertető: Liar Game

A töménytelen romantikus sorozat után besokkal az ember és egy kicsit más felé is szétnéz, ha már nagy krimi és akció rajongó az illető. Bele is futottunk a Liar game-be, amiben gonosz oppa meglehetősen jól hozta az elvárt gonoszságot.

Cím: Liar Game (라이어 게임)
Műfaj: thriller, misztikus
Epizódok száma:12
Év: 2014
Csatorna: tvN

Szereplők:
Lee Sang Yoon  Ha Woo Jin
Kim So Eun - Nam Da Jung
Shin Sung Rok - Kang Do Young


Történet:
Nam Da Jung egyedül próbál meg boldogulni az életben, miután apja elhagyja, hogy pénzt keressen nagy adóssága miatt. A lánynak kell törlesztenie, ezért egy kávézóban dolgozik. Minden reggel elmegy hozzá az uzsorás cég behajtója, aki reggelit szokott tőle követelni.
Egy nap Da Jung segít egy hatalmas szatyrot cipelő nénin, aki eltévedt. A néni elmegy wc-re és Da Jungra bízza táskáját, de sose tér vissza. A táskában pedig több százezer dollár lapul. Elviszi másnap a rendőrségre és mielőtt bemenne kiderül, hogy ez egy játékban való részvételhez volt teszt és Da Jung így bekerült a titokzatos Liar Game-be, ahol a tét több millió dollár. Ehhez nem kell más tenni, mint átverni/hazudni a vetélytársaknak. Da Jung játékhoz való alkalmatlansága az első körben kiderül, így az uzsorás éppen szabaduló pszichológus végzettségű cellatársától kérnek segítséget, hogy Da Jung bent tudjon maradni a játékban. A nyereményig 40 emberen kell átverekedniük magukat, plusz kiderül valójában miért is jött létre ez a különös játék.

Whalemény:
Röviden tömören: elég jó kis sorozat lett belőle. Ez talán köszönhető a japán gyökereknek ugyanis egy mangából ered a történet, amit a japánok két évados sorozatban feldolgoztak korábban (van rá felirat is, ha valakit érdekel).
Az elejébe elég bizonytalan léptekkel vágtunk neki, sokszor nem volt olyan szinten felcsigázó a történet, hogy tövig rágjam a körmömet. Az első két hazugság játék során ugyan rendesen voltak fordulatok, mégis paraszti ésszel egyes fontos darabokat rögtön leszűr a néző (pl. hogy ki valójában az Áruló X). Azonban érdekes volt a professzor karaktere, aki rögtön kiszúrja a hazugságot és a naiv, tele bizalommal lány, akiket összehozott a sors vagyis nem a sors, de majd megtudjátok. Hozzátenném talán Da Jung karaktere volt számomra a legelgondolkodtatóbb. Végig fogtam a fejem, hogy megint és megint átverik. Nem tanul egyik tapasztalatból se. Először azt gondoltam, azért bánt ennyire a "butasága", mert én nem ilyen vagyok, rávetítem saját magam, máshogy csinálnám és bosszantó látni, hogy saját magával szúr ki a folyamatos kedvességgel. Aztán ráfogtam a készítőkre, hogy jól eltúlozták az egész lányt, minek is bosszantom magam rajta. Közben a sorozat hevében feldobtam Amynek a kérdést, ami az ominózus "Olyan rossz az, ha valaki megbízik a másikban?" kérdésre a válaszom: Igen, mert magadat teszed tönkre lelkileg és pénzügyileg (ha úgy vesszük a híd talpa is felfogja a szelet). Végül rájöttem, mint oly sokszor a való életben, hogy neki így jó. Nagyobb baj lenne számára, ha máshogy cselekedne, segíteni tudunk, de a világát felborítani nem. Nekem ez a tanulságom a sorozatból. :)
Miután mindenki a helyére kerül, a készítők is elkezdtek rendesen ráérezni a sorozatra és a nézőkre. Csavar csavar hátán, nem lehetett tudni épp mi jön, együtt találgattam a többi versenyzővel, hogy ki és mit csinált, milyen stratégiával állt elő. Végre átvették a klasszikus krimi elemet, hogy a fogyasztó is nyomoz a nyomozóval, de egy-két lépéssel mindig a nyomozó mögött jár a segítő mellett. Biztos a mangában is hasonló módon zajlott a cselekmény, itt a koreai verzióban talán az első két hazugság játék adagolásával volt baj. Vagy csak én láttam már túl sok krimit :D
A sorozat zárása azért sok kérdőjelet hagy az emberben és nagyon előrevetít egy folytatást, amit nem tudni végül elkészítenek-e. A Japán dorama 2 évados volt, lehet ennek is érdemes lenne adni még egyet és tisztázni a miérteket. Nem volt sem túlzóan sok és megfejthetetlen a történet, pont kellő izgalmat és feszültséget adtak nekünk. Egy ponton túl már kevesebb csavart tartogatott az utolsó rész,  (ez érthető is) de végül sikerül egy jó lezárást adni neki. Várom nagyon a folytatást.

Ha professzor
Zseniként igen könnyen tette le diplomáját, majd Dél-Korea legfiatalabb professzoraként válik híressé. Alkalmazott pszichológiát oktat egyetemen. E két jellemzője miatt pillanatok alatt megtudja állapítani, ha a beszélőpartnere, vagy bármilyen ember az utcán épp hazudik-e vagy sem. Ezért tökéletes versenyzője a Liar Game-nek, mert pillanatok alatt dolgoz ki stratégiát pusztán az ellenfeleit megfigyelve. Múltbéli cselekedetei miatti börtön rabságból szabadulva próbálja újra helyrerakni az életét.  A zseni, akit nem lehet megtéveszteni. Jó karakternek ígérkezik és az átlagember nem is fog tudni csalódni benne. Viszont a színésznek nem lehetett nagy kihívás, szinte minden részben ugyan azt a formát hozza. Nem rossz, sőt jó, de nem kiváló.
Nam Da Jung
Tökéletesen naiv és mindenkihez bizalommal forduló lány, aki a saját látásmódját próbálja megértetni az emberekkel, mert nem érti, hogy nem lehet bizalom nélkül bármit is tenni. Ahogy fent, írtam az ő karaktere volt nagyon elgondolkodtató számomra, mégsem volt ez olyan szerep a színésznőnek, ahol nagy dolgokat tudott volna villantani.

Gonosz oppa (Kang Do Young)
A rejtélyes milliárdos, aki az egész Liar Game kiagyalója és pénzelője is. Lassacskán ki is derül, hogy nem pusztán a TV állomás megmentéséért indította el a játékot.
Mind színészileg, mind karakterben ő volt a legizgalmasabb. Titokzatos, gonosz és szintén zseni. Az You who came from the star óta felfelé ível a csillaga és zseniálisan állnak neki a gonosz szerepek. Nagyon sokat nem is írnék ide, mert vele kapcsolatban minden spoiler lenne. Érte megéri megnézni a sorozatot.

Összességében melegen ajánlom a sorozatot. Kis nyomozás, kis gondolkozni valót ad saját magunkról, a hazugságainkról a pénzhez és az emberekhez való hozzáállásunkról. És egyben szórakoztató is, miközben gonosz oppa a fogsorával csak úgy brillírozik.

Trailer


Magyar felirat

Értékelés:
Cselekmény: 10/10
Színészek: 9/10
Zene: 10/10

9 megjegyzés:

  1. Jó kritika lett ^^ Elöljáróban mondom, hogy nekem rögtön a kedvencemmé vált, miután megnéztem, és nagyon remélem, hogy hasonló színvonalú második évadot is csinálnak :) tényleg egy nagyon jól felépített, intelligens sorozat, engem már a legelejétől magával ragadott, ráadásul az, hogy Ha professzor révén tele van pszichológiával, az nekem, pszichológiát tanulónak maga volt a Kánaán :) emellett egy csomó olyan jelenséget is boncolgat, ami manapság elég égető, a pénzhez való hozzáállás elsősorban, de azért a bizalom örök kérdése is - mindez remek sok gondolkodnivalót adott, magukról a játszmákról nem is beszélve :D Kang Do Young-ot pedig tényleg félelmetesen jól hozta a színész, még megijedtem tőle egy-egy jelenetnél, az zseniális volt :D nekem Kim Seo Eun és a professzort játszó színész - mindig elfelejtem a nevét... - is meggyőző volt,és hitelesen hozták a karakterüket :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen! ^^ Szakmabelieknek tényleg csábítóbb egy ilyen szálra felépített sorozat. Sokáig a Hazudj ha tudsz talán amerikai sorozat volt felkapva és mindenki ámult meg bámult, hogy így meglehet állapítani a hazugságot. Holott tudjuk, hogy mi az ábra.
      Mindenesetre érdekes és izgalmas elegye lett a pszichológiának és a sorozatiparnak. Még több ilyen sorozatot! *kampányol* :-D

      Törlés
  2. A sok mainstream, hulladék koreai dorama között kifejezetten üdítő sorozat, még akkor is ha japán eredetiből adoptálták. Érdekes, hogy pl. a The Heirs szenny utolsó részei (gondolom Lee Min Ho miatt is) majdnem 30 százalékos nézettséget produkáltak országos átlagban, míg ez 0.96 százalékot ért el, de egy lapon sem lehet emlegetni színvonalban a kettőt.

    A sorozatnak félelmetesen jó hangulata van. Aki járatos a japán anime-ok világában annak leginkább a "Death Note" két kultikus szereplőjének a csatározása jut majd eszébe Yagami Light és L személyében, valamint a klasszikusok közül talán a "12 dühös ember".

    2014-ben a "Secret Love Affair" mellett ez talán az egyedüli amit maradéktalanul élvezhet az ember, a többi egykaptafás, kiizzadt sorozat nem sok vizet zavart a leáldozóban lévő korean wave felhozatalában.

    Szerintem...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos nem mindegy a csatorna sem. A tvN az előfizetős csatornák közé tartozik, mint nálunk a HBO. PL. az SBS meg mindenki számára elérhető. Szóval a statisztika, ezért is ilyen kirívó, sajnos. Viszont azért elszomorító, hogy sok esetben tényleg mindegy milyen a sorozat, ha "VALAKI" benne van.

      Törlés
  3. Lesz második évada ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. mi még nem hallottuk hírét, hogy megcsinálják :/
      mondjuk a Three musketeers 2 évadát se készítette el végül a tvN.

      Törlés
  4. Ez a sorozat engem teljesen kimerített. Először csak az első két részt néztem meg, aztán kb. másfél hónapos szünet érkezett, utána naponta egy résszel folytattam.
    Imádom az efféle történeteket, nem is ezzel volt gond...
    Eleinte a lány naivsága bosszantott, ezért is hagytam abba. Aztán rájöttem, hogy nem is a lány van annyira a főszerepben, hanem az általatok elnevezett "gonosz oppa". Miatta kellett ehhez a módszerhez folyamodnom. Do Young egy pszichopata, lerí róla. Imádja az embereket manipulálni, félrevezetni és végül jól szórakozni a kétségbeesésükön. Nagyon jól játszotta a színész a szerepét, sőt, már túlságosan is.

    Nekem mindvégig a professzor volt a kedvencem. Nyilván, nem röhöghetett, romantikázhatott, hülyéskedhetett mint olykor a többiek, mivel eleve egy L féle ember, azaz csendes, magának való, gondolkodó, aki ráadásul tényleg tudja, hogy senkiben sem lehet megbízni. Számomra ő pont így volt jó, ahogy van. Ha másként kezdett volna el viselkedni, az megbontotta volna a karakterét.

    Végül már a többi szereplőt is megkedveltem :)

    A lány, Da Jung, nekem ő a "jó tündér" a sorozatban. ÁTverik sokszor, ennek ellenére hű marad magához, a lelke megingathatatlan. Néha nem ő került középpontba, de amint fent írtam, hiába ő is egy főszereplő volt, a Do Young volt inkább a középpontban és az egész Hazug játszma.

    Igen, érdekes a vége. Nem jöttem rá arra, hogy ki mondja a "Van egy győztes stratégiám" szállóigévé vált mondatot? Jól láttam-e hogy az a személy volt-e, aki? :) Értitek, ugye?
    Van egy elméletem a végével kapcsolatban, de azt, ha leírom, spoilereznék, azt pedig nem szeretnéK. :)

    Az lenne a kérdésem - még nem jártam utána - hogy a japán feldolgozás második évada a folytatás, vagy ők ezt az egészet két évadban dolgozták fel? Van hozzá magyar felirat, ha igen, hol találhatom meg?
    Nagyon szépen köszönöm.

    Üdv,
    GTO

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Igen, hű marad magához és a jeligéjéhez, úgyhogy a tulajdonosa mondja :) Elvileg ugye ez lenne a felvezetés a 2.évadhoz, amiről viszont sajnos még mindig semmi hír :(
      A japán 2. évad elvileg a folytatás, szóval már mi is gondolkoztunk, hogy talán meg kellene nézni.

      Innen le tudod tölteni a magyar feliratot a japán 2. évadhoz:
      http://azsiaekkovei.hu/jdorama/liar-game-2

      Örülök, hogy neked is tetszett ;) Gonosz oppához kapcsolódóan: ezután nézd meg a Trot Lovers-t :) Garantáltan az évtized színésze Shin Sung Rok szerintem.

      Szép hetet!

      Sophie

      Törlés
    2. Nagyon szépen köszönöm az információkat. A Trot Lovers fent van a megnézendő listámon, semmiképpen sem hagyom ki :)
      Jelenleg a One more happy ending idei sorozatot nézem, mely felüdülés volt ez a történet után :) Noha, az is komoly témát ölel fel, azért van benne humor.

      Mindenképpen megnézem a folytatását, ha egyelőre csak japán verzióban van akkor is.

      Mielőtt elfelejteném. Rákerestem a sorozatra "liar game korean behind the scenes" címen, és találtam egy rövid videót, melyben a Da Jung-ot, Do Young-ot és a professzort játszó színészek, beharangozzák a második évadot. A minimális koreai tudásomból ennyit megértettem: "Egy, két, há'. Második évad." Csak azt nem tudom, hogy lesz is valóban és azt reklámozták volna, vagy a nézettségtől és érdeklődéstől függ.
      Itt megnézhetitek, ha érdekel, 2:35-nél mondják, éppen a végén:

      https://www.youtube.com/watch?v=3kDQo-HwgHM

      Köszönöm, nektek is szép hetet! :)

      Üdv,
      GTO

      Törlés