2015. szeptember 18., péntek

Ismertető: Scholar Who Walks the Night

A 2015-ös év úgy tűnik, hogy a vérszívók éve. Sorra jönnek a vámpírokkal foglalkozó sorozatok, azonban valakik most nagyot gondoltak, és egészen a Joseon korig vitték vissza a történetet. Ráadásul Sado herceg újragondolt történetét láthatjuk megelevenedni a képernyőn egy jó adag átdolgozással, amit elég ügyesen hajtottak végre.


Cím: Scholar Who Walks the Night (밤을 걷는 선비)
Műfaj: misztikus, vámpír, tradicionális
Epizódok száma: 20
Év: 2015
Csatorna: MBC


Szereplők:
Kim Sung Yeol - Lee Joon Gi
Jo Yang Seon - Lee Yoo Bi
Lee Yoon koronaherceg - Shim Chang Min
Gwi - Lee Soo Hyuk
Myeong Hee/Hye Ryeong - Kim So Eun
Jung Hyun koronaherceg - Lee Hyun Woo




Történet:
Kim Sung Yeol, mint Jung Hyun koronaherceg gyerekkori barátja, és birodalmi tudósa, boldogan tervezi közelgő házasságát szerelmével, Myeong Hee-vel, amikor is belecsöppen egy olyan eseménysorozatba, melyre nem volt felkészülve. Az ifjú koronaherceg beavatja abba az immár 200 éve tartó titokba, mely királyról királyra száll, miszerint is van egy Vérszívó a palotában, akinek köszönhetik a királyok uralkodásukat, és minden koronahercegnek be kell hódolnia ezelőtt a lény előtt, hogy királlyá válhasson. Ez a Vérszívó, Gwi dönt a koronahercegnék sorsáról is, így aki kicsit sem nyeri el tetszését illetve ha nyomást akar gyakorolni a koronahercegre vagy magára a királyra, akkor azonnal megöli. Jung Hyun szembe akar szállni ezzel a Vérszívóval, és ehhez írt egy saját memorandumot is, melyben megtalálta a módját Gwi megsemmisítésére. Miután Sung Yeol végighallgatta ezen történetet, elhatározta, hogy mindenben a segítségére lesz a koronahercegnek, ám Gwi gyorsabb volt, és így nem sikerült véghez vinniük tervüket, ráadásul Sung Yeol egy hatalmas terhet kapott a vállára, mely következtében ő maga lett a Vérszívók Örzője, így neki is "Szörnyként" kell tovább élnie, míg rá nem jön, mi is az a titkos terv, ami Gwi-t legyőzhetné.

Whalemény:
Elég nehezen tudtam úgy megírni a fenti történetet, hogy érthető is legyen, mégis ne lőjjön le semmit, mivel az első 1-2 részben annyi minden történik, hogy lehetetlen lenne szépen végigvezetni :)
Mikor elkezdtem nézni, Gwi azonnal meggyőzött, mint a Főgonosz, így érdeklődve vártam, hogyan is fognak 20 részen át közelebb kerülni hozzá. Aztán teltek-múltak a részek, és azt vettem észre magamon, hogy nem is igazán akarom, hogy ennek így vége legyen. Jó csak úgy simán benne élni ebben a történetben,nézni, hogyan alakul a sorsuk a szereplőknek, és ezért még ha kicsit lassabb is a történetvezetés, ez egyáltalán nem okozott számomra problémát. Teljesen fiktív történetként kezelik az eseményeket, de egy idő után szépen be lehet azonosítani, hogy kinek is a történetét próbálják egy új köntösben tálalni, és ez még egy plusz pontot eredményezett részemről. (Arról nem is beszélve, hogy ugyanaz a színész alakítja az öreg királyt, mint a Korona Hercege c. doramában ;) Véletlen lenne? Nem hiszem :) )
Próbálom rövidre fogni a mondanivalómat, mert ebben az esetben szerintem most oldalakat tudnék írni, hogy mi is tetszett ebben a doramában. Legelső kiemelendő szempont a színészek. Egyszerűen zseniális a casting. Mindegyik karakter tökéletesen hozza a szerepét, szerethetőek, tehetségesek. Egy felesleges, vagy erőltetett karakter sincs a történetben, aki kicsit is rontana az összképen.

Következő elem a kosztümök. Gyöngyörű anyagokkal dolgoznak, és már nálam is sikerült azt elérniük, hogy egyszer fel akarjak próbálni egy ilyen típusú ruhát is :) (Próbáltam már hanbok-ot, de a szabása sosem volt a kedvencem :P )

Harmadik elem a sorozat zenéi. Ilyen rég fordult elő velem, hogy mindegyik megjelenő betétdal azonnal rákerüljön a telefonomra is. Nagyon szép dalokat választottak a sorozathoz, amit még ha már 50.alkalommal is hallok a sorozatban, egyszerűen nem tudok megunni.
Muszáj a végét is kiemelnem, mert minden sorozatnak az a legkritikusabb pontja :) Itt is szépen bedobtak apait-anyait, és persze nem tudták kihagyni a szokásos ütőkártyákat sem, de azért azt kell mondjam, elég elviselhető lett a lezárás :) 
No de hagyjuk is csak a felsorolásokat, nézzük a szereplőinket :)
*mostani karakterleírásaimban található majd néhány SPOILER, úgyhogy csak finoman a végigolvasással ;)

Kim Sung Yeol:
Hűséges és intelligens alattvaló, akinek a mindene a családja és a barátai, aki között a Koronaherceg is fő helyet kapott. Így hatalmas lelki megrázkódtatást jelentett neki, hogy pár óra leforgása alatt mindenkit elveszített, aki csak fontos volt számára, ráadásul innentől egy Szörnyetegként kell élnie, még ha az emberi szívét meg is tudta tartani. Hatalmas vesztesége után csak egy cél miatt maradt életben, hogy végleg eltüntesse Gwi-t a föld színéről, és ő maga is utána megpihenhessen. 120 éven át ezen cél, és menyasszonya tragikus elvesztése járt a fejében, míg nem a sors úgy hozta, hogy talán összeálltak a szereplők ahhoz, hogy sikerüljön a terv. Yang Seon felbukkanásával azonban egy olyan dolog is újra előkerült, amire sosem gondolt volna. A szerelem. Immáron célja elérésének lett egy másik oldala is, mi szerint most már van kiért harcolnia. Mindent elkövet, hogy mostani szeretteinek semmi baja ne essen, és hogy a történelem ne ismételhesse meg magát újra.
Lee Joon Gi azt hozza, amit elvártunk tőle. Nem ez élete szerepe, de nagyon szépen és tisztelettel bánik a karakterével. Semmi rosszat nem tudok rá mondani, ahogy haladt előre a sorozat, újabb és újabb színeket hozott elő magából, ami nagyon dicséretre méltó :)

Jo Yang Seon:
Családjával nehéz körülmények közt élnek, mivel húga képtelen járni. Így férfinak öltözve Yang Seon is beáll dolgozni, mint könyvárus, és csak egy célja van, minél több pénzt szerezni, hogy húgának ki tudja fizetni azt a kezelést, amivel képes lenne újra mozogni. Könyvárusként találkozik Sung Yeollal, aki Jung Hyun Herceg elveszett memorandumát keresi mindenhol, és megbízást ad neki, hogy segítsen neki előkeríteni ezt a könyvet. Innentől fonódik össze sorsuk, ahol is kiderül, hogy Yang Seonnak is szerepe van Gwi elpusztításánál. A lány szépen lassan beleszeret a tudósba, nem is tudva róla, hogy ki ő, és milyen szerepe volt eddigi életében. Mégis miután kiderülnek ezen tények, akkor is hű marad szerelméhez, és amiben tudja, segíti a munkáját.
A színésznő nagyon aranyosan formálta meg a karaktert. Sosem volt olyan érzésem, hogy maníros, vagy erőltetetten idegesítő lenne, így szépen összeillettek Joon Gival.
Lee Yoon Koronaherceg:
Miután végig kellett néznie, ahogy saját nagyapja ítéli halálra édesapját, magába fordult, és csak a túlélésre törekedett. Mikor aztán meg tudta az igazságot, elhatározta, hogy ő nem fog egy Vérszívó alatt uralkodni, így magánakcióban elkezdte felvenni a harcot Gwi ellen. Kim Sung Yeolban sosem tudott megbízni, ám az idő múlásával rá kellett jönnie, hogy ők egy oldalon állnak, és igenis csak együtt tudják majd legyőzni ellenségüket.
Changmint most láttam először doramában, így kiváncsi voltam, hova is fogom őt betenni, dehát ő sem tudott csalódást okozni nekem. Igazán ügyesen játszik, jók a non-verbális kifejezései is, így tényleg csak gratulálni tudok neki, sikerült egy teljesen szerethető, esendő, mégis hatalmas akarattal bíró Koronaherceget megjelenítenie.

Gwi:
Pár száz évvel ezelőtt az akkori király nem tudta volna segítség nélkül megtartani trónját, így Gwi segítségét kérte ellenségei legyőzésére, melynek az lett az ára, hogy onnantól minden királynak be kellett hódolnia előtte. Csak a palotabeliek tudtak a létezéséről, mégis mindent az irányítása alatt tud tartani beépített embereivel, kik kapzsiságuk miatt állnak mellette, jobb pozíció reményében. Gwinek nem fontos senki és semmi. Csupán eledelnek nézi az embereket, kik értelmetlen okból harcolnak, szeretnek. Igazából már meg is unta a földi létet, mivel egész nappal földalatti "tróntermében" kell várnia az éjjelt, így elhatározza, hogy amint lehetőség adódik, a nappal uralkodója is lesz. Sung Yeol megjelenése számára legalább egy kis izgalmat hozott, így várva-várja az alkalmat, hogy végre szemtől-szemben összecsaphassanak.
Lee Soo Hyuk-ot én most láttam először, és a hangjába azonnal beleszerettem. Tökéletes erre a szerepre. Sokat nem tudhatunk meg Gwiről, csak kis részleteket ismerhetünk meg, de mégis sikerült egy olyan karaktert megelevenítenie, aki tényleg végig fenntartja az érdeklődésünket.
*na meg ugye szimpla látványnak sem utolsó ;)
Myeong Hee/Hye Ryeong:
Myeong Hee Kim Sung Yeol menyasszonya, aki maga a bűbáj, és kedvesség, ám Gwi gonoszságának köszönhetően fel kellett áldoznia magát annak érdekében, hogy szerelme túlélhesse.
Ezek után 120 évvel később az aktuális Miniszterelnök lányaként találkozhatunk vele, mint egy újjászületett Myeong Hee, ám semmi köze sincs Sung Yeol kedveséhez. Hye Ryeong hideg, számító, és csak egy cél lebeg szeme előtt, hogy hatalmasabb pozícióba kerülhessen, mint édesapja, így biztosítva magát a további szenvedésektől. Apja 10 évesen Gwinek adta őt, cserébe megkapva a Miniszterelnöki széket, így a lány egy rideg, szeretetmentes közegben kellett, hogy felnőjjön, egy Vérszívó játékszereként. Azonban meg van a magához való esze, így még tartogat némi meglepetést mindenkinek...
Kim So Eun számomra mindig is kedvenc volt :) Mindig is egy élő babának tartottam, mivel folyton szerethető, kedves, kissé naív, de támogató karaktert kapott, így jó volt kicsit ridegebben, és számítóbban viszont látni. Aztán némi meglepetést okozva, sikerült átformálnia karakterét, így ő is egy nagyon jó történeti szálat adott az eseményeknek.

Muszáj megemlítenem a mellékszereplőket is, mivel annyi üde színfoltot vittek a történetbe :)
Sung Yeol segítői: Su Hyang és Ho Jin végig nagyon szerethető, és lojális volt. Ho Jin aggódásai szinte egy kis labrador kölyök viselkedéséhez hasonlítottak :)
Koronaherceg barátja, Hak Young is azonnal az ember szívéhez nő.

+ Muszáj az epizódszereplő Jung Hyun Koronaherceget is megemlítenem, akit nem más alakít, mint Lee Hyun Woo :)
Összegezve:
Ajánlom mindenkinek, aki szereti a régi korban játszódó, mégis modern elemekkel tarkított sorozatokat :) Szerintem senki sem fog csalódni ebben a sorozatban, mert mindenki tud majd találni magának egy olyan karaktert, aki azonnal a szívéhez nő majd.

Trailer




Pontozás:
Cselekmény: 8/10
Színészek: 9/10
Zene: 9/10
-> OST lista megtalálható >>ITT<<

4 megjegyzés:

  1. Könyörgök valaki segítsen :D
    Elkezdtem nézni Vikin, teljesen rákattantam, de nincs fent a teljes magyar fordítás. Nem tudjátok honnan tudnam (egyszerűen) letölteni? egy számítástechnikai analfabéta vagyok egyébként.... A legjobb viszont nyilván az lenne ha online tudnám végignézni magyar felirattal.
    Valaki okosítson ki ez ügyben, szépen kérem :)
    Csóközön
    Lucretia

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Letölteni a torrent segítségével a leggyorsabb és legegyszerűbb, Ehhez le kell töltened a utorrent egyik verzióját (http://www.szoftverbazis.hu/szoftver/utorrent.html), majd ha ez megvan, akkor ajánljuk ezeket az oldalakat:
      http://amyolvas.blogspot.hu/2014/06/letoltesi-segedlet-doramakhoz.html

      Megkerestem neked a sorozat összes részét tartalmazó torrent fájlt (1-20 rész, 19 GB)
      http://www.torrentair.com/torrent_drama/202247#

      Ha megvan letöltve a pár kb méretű torrent fájl, akkor csak simán kettőt rákattintasz, és megnyílik a utorrent panele, ahol ki kell választanod, hogy hova töltse le a részeket, és amint kiírja, hogy kész, meg is vagy :)
      Utána már csak a feliratokat kell leszedned :)
      Innen: http://www.yisanprojekt.hu/2015/06/07/the-scholar-who-walks-the-night-2015/

      Remélem sikerül :) Hajrá! :)

      Törlés
  2. Kedves Sophie!
    Nekem linuxom van de letöltöttem egy ktorrent nevezetű szoftvert (ezt ajánlották utorrent helyett)
    amit belinkeltél torrentair-nel be kell regisztrálni? Mert amikor rákattintottam a torrent linkre átdobott egy másik oldalra (vegadisk)
    Előre is köszönöm a segítséget :) Tudom hogy menthetetlenül buta vagyok ezügyben :D
    Lucretia

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok!
    Az egyik legjobb sorozat amit valaha láttam:)
    csak ajánlani tudom. Végig érdekes marad a cselekmény a szereplők nagyon jók, a zenék meg azonnal nálam is letöltésre kerültek!
    Üdv, Letcy

    VálaszTörlés