2017. február 24., péntek

Filmajánló: The Age of Shadows

2016-ban Gong Yoo filmes karrierje rakétát kaphatott, mivel szinte csak az ő filmjei uralták a piacot. A Train to Busan világkörüli hírneve mellett azonban készült egy Warner Bros. filmje is, mely a '20-as évek Japán megszállás alatti ellenállási mozgalmat dolgozta fel. Sok-sok nagy név és hatalmas látvány került a filmbe, azonban nézzük is csak meg, mennyire is hatott ezen összetevők kombinációja.

Cím: The Age of Shadows / Secret Agent (밀정)
Rendező: Kim Jee Won
Műfaj: dráma, kém, akció
Dátum: 2016. szeptember 7.
Játékidő: 140 perc

Szereplők:
Lee Jung Chool - Song Kang Ho
Kim Woo Jin - Gong Yoo
Yun Gye Soon - Han Ji Min
Jo Hwe Ryung - Shin Sung Rok
Hashimoto - Um Tae Goo
Higashi - Shingo Tsurumi
Jung Chae San - Lee Byung Hun


Történet:
Az 1920-as évek Japán megszállása alatt Koreában felütötte a fejét egy ellenálló csapat, mely Korea függetlenségéért harcol. Ezen testvériség tagja - és eszméjük követője - volt régen Lee Jung Chool, azonban mostanra már a Japán Hatóságok tiszteletnek örvendő rendőrkapitánya lett, így persze elsődleges céllá vált a Testvériség felkutatása és likvidálása.
Ezen cél eléréséhez mindent be kell vetniük, ugyanis a Testvériség feje, Jung Chae San szinte megközelíthetetlen. Azonban találnak egy műkereskedő/fotós szakembert (Woo Jin), akiről kiderül, hogy ebben a  csoportban már területi vezetői szerepe van, így Jung Chool a bizalmába férkőzve akar Chae San és a csoport közelébe kerülni.
Azonban nem olyan egyszerű hátrahagyni származását és régen követett eszméit akkor, mikor saját hazája embereit kellene a megszállók kezére adni.
Ezen a ponton a Testvériség mindent kockára tesz, és nyíltan kérik a kapitány segítségét egy előre kitervelt terv véghezviteléhez, azonban nem csak a japán hatóságokon és kémeiken kell átjutniuk, hanem saját embereik árulásain is.



Whalemény:
A zseniális húzónevek miatt már egy ideje vártam, hogy végre láthassam a filmet, így nagy elvárásokkal ültem le a képernyő elé. Már az első percekben látszott, hogy a Warner Bros. azért nem cicózik, ha a látványvilágról van szó, azonban 5 perc után már túl is teljesítettek. Elég kemény jelenetekkel dolgoznak, melyek persze az akkori időkben teljesen életszerű volt, de azért ezt így látni is képernyőn kicsit sokkoló volt. (*Bridal Mask sorozatban is láthattunk már japánok általi kínzásokat)
Mindegyik szereplőnk nagyon jól hozta a játékát és így sikerült egy  - a borzalmaktól eltekintve - élvezhető, izgalmas mozit összehozniuk. Azonban sok újdonságot már nem tudtak adni. Aki ismeretes ezen időszak filmjei/sorozatai közt, annak már lehet nem is nyújt újat. Csak még egy megszállásos filmet a sok közül.
Azonban ha megpróbáljuk a teljes egészből szétszedni az adott kis részekre a történetet, akkor azért találunk majd szépen élvezhető és izgalmakkal teli részeket is.
Személy szerint nekem Lee Byung Hun-t nagyon jó volt látni végre a saját közegében. El is felejtettem már milyen is az igazi koreai hangja és nem csak az amerikai filmekben szájába adott mondatok :) (*Bár itt kell megjegyeznem, hogy támogatom terveit, szerepeljen csak még sok-sok amerikai filmben is, mert jól csinálja ;) mondjuk szívesen viszontlátnám a RED 3-ban xD )

Ami a filmben az egyik legnagyobb meglepetés volt, az szerény hazánk közreműködése a japánok elleni merénylet tervben :) Bizony, "magyar szereplő" is van a filmben, mégha egyfolytában csak angolul is szólal meg és köze sincs országunkhoz a színésznek :D De vicces volt látni, ahogy folyton minket emlegetnek, mint robbantási szakértőket.
+ az, hogy csak simán " a Nyugatinak" (westerner) emlegettek minket végképp mosolyt csalt az arcomra :D Tényleg minden csak viszonyítás kérdése :)
Persze a végére maradt a katarzis, mely várhatóan nem happy-end. Mégis egy nagyon szépen összerakott, logikusan felépített történet lett, melyet azért érdemes volt végignézni.
Így nézzük is csak szereplőinket nagy vonalakban:

Lee Jung Chool: A Japán megszállás neki is érzékeny téma volt mindig is, mégis a megélhetéséért és saját karrierista céljaiért mégis maradt a rendészetnél és ezzel japán főnökök keze alá kerülve kellett saját népe/barátai ellen fordulnia. Így persze senki sem bízott soha a hűségében és ahol csak lehetett, kémlelő japán szemek követték minden lépését. Mégis elkötelezve végezte munkáját, de eljött egy pont, mikor már döntenie kell, hogy mégis melyik oldalra áll. Ahogy látja volt társait elveszni, úgy fogalmazódik meg benne a kérdés, hogy vajon tényleg jó helyen áll-e, rendet tud-e bármikor így rakni lelkiismeretében.
Song Kang Ho már nagyon "öregmotoros" a filmiparban, zseniális filmek köthető a nevéhez és ezen film is már a negyedik közös filmje volt a rendezővel. Szépen hozta a tapasztalt rendőrkapitányt aki egyszerre próbál mindenkinek és saját magának is megfelelni.

Kim Woo Jin: Művészeti iskolában tanult, így mindenkinél jobban ért a műtárgyakhoz, főleg a kerámiákhoz. Van egy kis fotós üzlete, ahol portrékat is gyárt megrendelésre, de elsődleges feladata a Testvériség dolgainak irányítása. Chae San jobb keze, akiben vakon megbízik és követné mindenhová. Mivel a japánok is egy rakat kémet küld rájuk, így nekik is meg kell, hogy legyen a saját ellátó hálózatuk, viszont ezzel épp olyan embereket is közel engedtek magukhoz, akiket talán nem kellett volna.
Gong Yoo ebben a filmben is nagyszerűen hozza karakterét. Valahogy nekem ő mindig sokkal hatásosabb, ha egy problémákkal küzdő, keményebb karaktert kap. Romantikában is jól tudja hozni a szerepét, de azért egy ilyen közegben hat a legjobban :) És megint egy vonatra kerül a film során :)

Yun Gye Soon: Gye Soon a felelős a magyar specialista bemutatásáért a Testvériségnek, ezáltal ő az egyetlen női tagja is a csoportnak. A Magyar feleségeként ismerik, ám Woo Jin-hez köthető inkább, bár ez egyik oldalról sincs megerősítve a filmben. Kemény karakter, aki szintén vakon képes Chae San minden tervét követni akár a halálba is. Soha senki nem ismeri az arcát, így ő a legjobb összekötő az informátorok közt is.
Han Ji Min-t szerintem gyakrabban foglalkoztathatnák mert egy nagyon tehetséges színésznő. Ezen karaktert is hiba nélkül hozta és adott egy kis szívfacsarást a nézőknek is.
Tulajdonképpen most csak ezen három szereplőnket fejteném így ki bővebben, mert a többiekkel már olyan dolgok is kiderülnének, amiket nem szeretnék elrontani.

Összefoglalva: Mindenképpen ajánlom egyszer megtekintésre. De válasszatok olyan időpontot, mikor teljes nyugalomban vagytok és jó kedvben, mert ez azért kivesz az emberből egy nagy adag pozitívumot. Kemény sztori, kemény korban, így fel kell készülni a végkifejletre is. De ezen túllépve tényleg egy izgalmakkal teli nyomozós, akciót láthatunk nagyon jó színészekkel.

Trailer



Magyar Felirat (Köszönjük RX-nek a feliratot)


Pontozás:
Cselekmény: 8/10
Színészek: 9/10
Zene: 7/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése