2019. március 1., péntek

Ismertető: Mr. Sunshine

Cím: Mr. Sunshine (미스터 션샤인)
Műfaj: romantikus, történelmi
Epizódok száma: 24
Év: 2018
Csatorna: tvN

Szereplők:
Lee Byung Hun - Eugene Choi
Kim Tae Ri - Go Ae Shin
Yoo Yeon Seok - Goo Dong Mae
Kim Min Jung - Hee Na (Kudo Hina)
Byun Yo Han - Kim Hee Sung

Történet:
A szolgáló családba született Yu Jin szüleit megöli saját gazdájuk. A fiúnak is menekülnie kell, amiben egy amerikai misszionárius lesz segítségére. A kisfiú Amerikába hajózik és a kirekesztettség miatt az amerikai katonának áll. Évekkel később éppen Korea modernizálása és gyarmatosítására történő próbálkozások közepette érkezik vissza szülőhazájába, ahol találkozik az arisztokrata származású Ae Shinnel, aki minden erejével Korea függetlenségéért harcol.
Whalemény:
Mindig is nagyon szerettem két kultúra találkozásáról és együtt létezéséről szóló történeteket. (egyik nagy kedvencem Amy Tan írónő, aki a kínai és amerikai kultúra ütközéseiről ír, szülő gyermek kapcsolatokon keresztül.) A Mr. Sunshine-ban is rengeteg kultúra találkozását láthatjuk egy hatalmas színes kavalkádban. A történet akkor játszódik, amikor Korea ugyan bezárkózott volna a világ elől, Japán, Oroszország és Amerika ezt nem hagyván több kikötőjét is megnyitja és igyekszik modernizálni az elmaradt országot, (megjelenik az első hotel és jármű a tradicionális környezetben) ugyanakkor a nagy gyarmatosítás idejét éljük és (itt főként) Japán igyekszik az uralma alá vonni az országot. Nyilván a sorozat nem totálisan történelem hű, de én ezt sosem vártam el egy sorozattól sem.
A sorozat "érdemei" közé tartozik, hogy az első dél-koreai sorozat, amit a nemzetközi piacon ismert Netflixen elérhetővé tettek és a legőszintébben örülök, hogy ez lett az első nem pedig egy picsogós romantikus komédia.
A történet elég lassú lefolyású, ahogy azt a történelmi doramáktól megszokhattuk, de számomra ez mit sem vont le az egész élményből. A  ruhák, a díszlet, a színek olyan szépen vannak kivitelezve/megálmodva, hogy egy-egy hangsúlyosabb jelenetet percekig tudtam volna nézni, annyira szép látványban, és annyira megvolt tervezve egyes képek beállítása. Ezt sajnos az ismertetőhöz mellékelt képek nem igazán tudják átadni.
Nagyon tetszett, hogy nem féltek a látvány mellett arra is figyelni hogy megjelenjen a japán, angol, francia nyelv is, nem is akármilyen mértékben és minőségben. Nem hiába választották Byung Hunt főszereplőnek, így kapásból nem is tudnék mondani mást, aki alkalmasabb lett volna eljátszani egy Amerikában felnőtt férfit.
 
Senki ne ijedjen meg az első két rész "értelmetlenségétől" őszintén én is alig vettem fel a fonalat ki kicsoda és kiből mi lett, kellett pár rész mire minden letisztult és feltudtam venni a fonalat. (Emellett teljesen elképedtem Eugene anyjának bátorságán az első részben.) Azonban be kell valljam az utolsó részekre kicsit belecsömörlöttem már a sztoriba és már nagyon vártam hogy vége legyen. A történetben hirtelenjében picit gyorsabban zajlottak az események, mintha addigi téli álmából ébred volna a sorozat és egyre jobban bukkantak elő a karakterek enyhe "megszállottságára" utaló nyomok. A végét máshogy nem igazán zárhatták le, én mégis a felütés formáját másmilyennek képzeltem volna el.
A sorozat egészében a lassú snittek és hosszú párbeszédek viszik előre a cselekményt igazán. Az elején úgy gondoltam ez nem fog tetszeni, de végül jól a szemembe nevezett a sorozat, mert igen. Az egésznek a hangulata volt, ami megfogott igazán, az a borongós, mégis színes és káosz felé közelítő Korea, ami a szereplők jellemében is visszaköszönt, erősítvén a hangulatot.

Eugene Choi (Choi Yu Jin)
Yu Jin szolga sorba született szülők gyermeke. Anyját gazdájuk egy másik nemesnek akarják eladni, mert az szemet vetett rá. Emiatt menekülésre kényszerülnek, amit nemes uruk nem néz jó szemmel és Yu Jin apját agyon vereti, míg anyja hogy mentse fiát egy hajtűvel rátámad a nemes úr terhes lányára. Így Yu Jin elmenekül és anyja a rá váró megpróbáltatások miatt kútba ugrik.
Yu Jin végül sokak segítségével egy Amerikába tartó hajón köt ki, ahol katonának áll és évekkel később az éppen nehéz helyzetben lévő szülőhazájába helyezik át.
Eugene alapvetően teljesen ridegnek és érzelemmentesnek mutatja magát, azonban közeli barátai előtt megmutatkozik az ügyetlen és kedves oldala. Emiatt akik közel kerülnek hozzá nem tudják nem kedvelni és alkalmanként ugratni. (főként ezekből adódnak a sorozatban a megmosolyogtató jelenetek) Mindig elvei és legjobb meggyőződése szerint cselekszik és teljesen igaz rá az általa oly sokszor elhangzott mondat: Amit megtehet, megteszi. (bárkiért, bármikor, de szinte már megszállottam főként Ae Shinért)

Ae Shin
Nemes családba született, azonban árván nevelkedett fel, nagyapja oltalma alatt. Már kisebb korában is kiderült koránt sem hajlandó hímzéssel bíbelődni naphosszat és szüleihez hasonlóan ő is országát szeretné szolgálni a legjobb tudása szerint. Emiatt nagyapja megengedi neki, hogy egy mester mellett megtanuljon harcolni és fegyverrel lőni. A városban mindenki szeretettel gondol rá, mert nemesi származása ellenére segíti az alacsonyabb sorban élőket. Ae Shin nagyon megfontolt és eltökélt szándéka az ország védelme bármi áron, emiatt is külsőre Eugene-hez hasonlatosan erős és kemény.
Végre egy határozott és erős nő, aki emellett képes elesett is lenni és a maga módján cuki is. Ae Shinben minden benne van, amit egy nőnek képviselnie "kell" koreai szemmel és mind nagyon finoman és nem túlzóan tálalva, amitől kb. "tökéletesnek" lehetne mondani őt. (bár bőven nem az) Olyasfajta elegyét adta az erőnek és törékenységnek, amit nem tudom más színésznő hogyan tudott volna ennél jobban megjeleníteni. Kedveltem őt az elhatározásáért, és erejéért azonban döntéseivel sokszor okozott halálközeli élményt többeknek ezen elhatározásait követve. Emiatt a történet végefelé már nem tudtam ugyan úgy tekinteni már a karakterre. Sőt... a sorozat befejezése kifejezetten mélyen érintett... mivel a végére már nem tudtam ugyan úgy drukkolni neki.
Első találkozásom volt Kim Tae Ri színésznővel, de nem az utolsó. Zseniális, amit művelt, azt hiszem új kedvencet avathatok személyében.

És a teljesség igénye nélkül pár szó Kudo Hináról és Hee Sungról.
Hina: Sokáig gondoltam kimértnek a stílusát, azonban ő egy erős független női karakter, (mennyi ilyen van ebben a sorozatban :D) aki ügyesen mozgatja hotel tulajdonosként a szálakat. Kedvenc jelenetem vele, amikor az ellenség vázával történő fejbeverésénél teljes hidegvérrel, mint egy mellékes dolog közölte társával, hogy nem eredeti, az az beáldozható a váza. :D
Hee Sung: Oly keserű a sorsa, hogy nem igazán tudtam őt nem sajnálni. Ennek ellenére ő mindig a mosolygós oldalát mutatta és próbálta élvezni az életet, ami megadatott neki. A sorozat kivállóan reflektált a karaktereire, így rá is: Hee Sung párszor kiemelte, hogy szereti az életben a "fölösleges" dolgokat, mint pl.: a virágok, napfény, hold és maga a karakter is igazából hasonló szerepet töltött be a történetben. Egy színfolt volt, akinek a fejlődését és sorsát érdekes volt végig követni.

Összefoglalva:
Korea történelmének egy nagyon feszült időszakát dolgozza fel a sorozat, így nem egy vidám történetet láthat az aki belefog. Ettől eltekintve minden történelmi kdráma nézőnek ajánlom!

Trailer
Magyar Felirat

Pontozás:
Cselekmény: 9/10
Színészek: 10/10
Zene: 9/10

És egy kis képválogatás:2 megjegyzés:

 1. Hwayugi
  Live
  Man to Man
  My Only Love Song

  Ezek időben mind előbb jelentek meg, mind kikerültek Netflixre, sőt az alsó tévében nem is volt sugározva. Ezek csak a magyar felirattal rendelkezők, lehet volt több alkotás is :)

  VálaszTörlés
 2. Én nagyon vártam ezt a sorozatot és megjelenésekor rögtön elkezdtem nézni. Talán pont azért mert sokat vártam tőle, de számomra valahogy csalódás volt. Én a 7. résznél félbehagytam és azóta sem tudtam rávenni magam, hogy befejezzem. Talán egyszer... Ez pedig nagy dolog, mert rám nem jellemző, hogy félbehagyjak egy sorozatot, minimum végigtekerem, de ez valahogy még ennyire sem érdekelt. Szeretem a történelmi drámákat, gyönyörűek voltak a jelenetek, a színészeket is szeretem, de valahogy engem ez nem fogott meg. Számomra rettenetesen vontatott volt és nekem a női főszereplő egyáltalán nem volt szimpatikus, valahogy nem tudtam neki drukkolni. Személy szerint, én ritka bájtalan női főszereplőnek találtam, de úgy látszik van, akinek bejött. Azóta sem tudom, hogy vajon a színésznő nem tud játszani vagy kifejezetten kérték, hogy ilyen karót nyelt módon adja elő ezt a szerepet.
  Számomra is ezek voltak a pozitívumok: a látvány, a nagyon szép jelenetek, a kosztümök, a kultúrák találkozása, a történelmi kor, stb., ez már a trailerje alapján is látszott, ezért is vártam nagyon, de sajnos ez valami iszonyat vontatott, valószínűleg ebből is fakadóan, nem túl érdekes történet vezetéssel és egy számomra, egy nem igazán szimpatikus női főszereplővel párosult, így nem tudott lekötni.

  Üdv,
  Zazu

  VálaszTörlés