2019. február 10., vasárnap

Ismertető: Kingdom - 1.évad (16+)

Pár éve az HBO mellé beállt a versenybe a Netflix csatorna és hatalmasat dobbantott saját készítésű sorozataival, mely szép nézettségi adatokat is hozott a konyhájára. Ebbe a folyamatba csöppent most bele Korea is, mivel ők is megjelentek ezen a felületen egy saját gyártású sorozattal, mely azóta - kommenteket figyelve - kiérdemelte a "The Walking Dead" lehetséges trónfosztója címet. Íme jöjjön akkor a koreaiak zombis sorozatának első évada, mely a Joseon korba repít minket.


Cím: Kingdom [킹덤] / 1. évad
Műfaj: tradícionális, zombi, fantasy
Epizódok száma: 6
Év: 2019
Csatorna: Netflix


Szereplők:
Lee Chang - Ju Ji Hoon
Seo Bi - Bae Doo Na
Jo Hak Joo - Ryu Seung Ryong
Királyné - Kim Hye Jun
Moo Young - Kim Sang Ho

Történet:
Lee Chang koronaherceg egy ágyas gyermeke, így fenyegetés pozíciója számára egy esetleges újabb fiú gyermek a királyi családban. Az új Királyné oldaláról egy hatalom éhes klán kerül a vezetés élére, akiknek egyetlen reménye a totális uralomra, ha a várandós Királyné fiúnak ad életet. Ezért bármire képesek. Miután a Király beteg lett, mindenki elől elzárták, így felröppent a hír, miszerint lehet már nem is él.
A Koronaherceg minden lehetséges módon próbál harcolni a Klánnal, de ereje alig, így elhatározza, kideríti, mi is történt apjával. Testőrével felkerekedik megkeresni azt az orvost, aki elátta apját, de nem várt események középpontjába került. Egy furcsa fertőzés üti fel a fejét délen, mely hatására a holtnak vélt betegek szörnyként feltámadva éjszakánként prédára vadászva egyre több embert fertőznek meg és senki sem ismeri ezen kitörés forrását.
Lee Chang testőrével és egy ispotályban dolgozó ápolóval felveszi a versenyt az idővel és a kórral, hogy megmentsék Joseon népét és fényt derítsenek az igazságra.

Whalemény:
Már az első előzetestől nagyon vártam, hogy mit is fognak kihozni ebből a felállásból. Be kell valljam, személy szerint én a The Walking Dead-et is követtem kb 3 évad erejére, de ott a kezdeti lendület és sztori a végére már sehova sem tartott. Így külön élmény volt ezt a zombi témát viszont látni kvázi egy tradicionális köntösben. Őszintén szólva, ennek a projektnek szerintem első hallásra csak 2 végkifejlete lehet: totális bukás vagy totális siker. És szerintem bizton állíthatom, hogy szerencsére a siker igazolódott be.
Valahogy minden egyes tradicionális sorozatnál az az érzés fog el, hogy miért is nem csak ilyen sorozatokat gyártanak. Nem mondom, ebből a műfajból is volt már olyan, amit úgy szenvedtem végig, hogy már számoltam visszafele a perceket, mégis nagyobb bizodalommal kezdek bele, mint a modern társaiba. Lehet, hogy a díszletek, tájak miatt van ez az egész, de itt is azonnal jó érzés fogott el, amint elkezdődött. Különösen tetszettek azok a képi megoldások, ahogy panoráma képeket használtak a korabeli Hanyang bemutatására.
Majd kezdődött a "parafaktor", mely ugye a zombis részt adja. Nos, itt pedig előjött a Train to Busan érzés, miszerint nem egy gagyi, hörgő "beleket húzó" valamit pakolnak elénk, hanem tényleg egy örökös izgalomforrást tartogató "gonosz"-t kaptunk.
Megint ráéreztek arra a stílusra, hogy egyszerre ne kapjon meg a néző minden lényeges információt, hanem amikor épp eljön az ideje, vagy találkozunk egy új szereplővel, akkor kapunk még egy morzsát, amivel összerakhatjuk a nagy egészet. Bár amennyire enged rálátni a nagy egészre :)
Tetszett az is, hogy igazából már az intro képsorai utalnak egy bizonyos okra, de ügyesen ezt az infót csak akkor tudjuk összerakni, ha már elértük azt a szintű történet szálat.


Történeti szálat tekintve is örülök annak, amit kaptam, mivel sikerült egy kerek egész sztorit adni igazából a zombik alá, tehát nem érezzük azt, hogy  csak kellett egy felület ahol pár vonagló, oszló valami csinálja majd a balhét, hanem ténylegesen van egy sztori amibe szépen belehelyezték ezt a "fertőző járványt".

Karakterek/színészek:
- Ju Ji Hoon: Nagyon jó volt látni ebben a köntösben is, főleg az Along with the Gods filmek után. Szerepét nem írták meg mindenható, mindenben a legjobb karakternek, épp annyira esendő, mint kell, mégis kellő nyomás hatására szépen megmutatja, miből is van.
 - Bae Doo Na: Végre egy "tökös" csaj korabeli köntösben. Ezen műfajban legidegesítőbb szál ugye az szokott lenni, amikor a női nem teljes elnyomásban van, így szinte meg sem szólalhat a legtöbb esetben. Nos, itt ezt kicsit lazábbra vették. Karaktere ugyan csak egy gyógyító nővér, mégis amikor kell, hallatja a hangját, legyen a Koronahercegről szó vagy akár egy elöljáróról.

Támogató karakterek is szépen hozzák a rájuk írt feladatokat. 
Személyes kedvencem Kim Sang Ho, aki megannyi filmben/doramában mindig színt hoz a jelenetekbe. Itt is amikor kell bohókás, amikor viszont a tettek mezejére kell lépni, nem rest semmire sem.

Összefoglalva: Aki amúgy is bírja a zombis témát és mondjuk tetszett neki már a Train to Busan is, annak ez a sorozat is ígéretes lesz. Igényes, jól összerakott forgatókönyv, fair rendezés és nagyon jól válogatott színészgárda. Mindehhez persze hozzájön egy kis thriller rész, de pont annyi, amivel megtartják az alap fokozott hangulatot.
Egyetlen egy negatívum amit találtam benne....hogy Neflix-es sorozatként ebben a 6 részben pont csak addig jutunk, amíg egy újabb nagy "csata" nem bontakozik ki,így most várhatunk legalább 1 évet, hogy láthassuk a folytatást. Remélem nem tervezik sok-sok évadosra, mert szakállt fogok növeszteni a sok várakozástól :D


Trailer


Magyar Felirat


Pontozás:
Cselekmény: 8/10
Színészek: 9/10
Zene: 9/10


1 megjegyzés:

  1. Én csak Bae Doo Na miatt kezdtem el nézni, de ha nem ő szerepelt volna benne, el se kezdtem volna. Így is csak két részt láttam belőle, mert nem bírom se a horrort, se a zombist.
    Pedig látszik, hogy jól kidolgozott :)

    VálaszTörlés