2013. október 16., szerda

Filmajánló: Secretly, greatly

Egy blogon találtam rá a film trailerére, és azonnal megtetszett, ezért még aznap este le is ültünk és meg is néztük. Fele más érzésekkel távoztam, no de nézzük a filmet.


Rendező: Jang Cheol Soo
Év: 2013
Játékidő: 124 perc
Szereplők:
Kim Soo Hyun
Park Ki Woon
Lee Hyun Woo


Történet:
Won Ryu-Hwan észak-koreai, az 5446-os Alakulat tagja, akit fiatalkorától elit katonák képeztek.
Dél-Koreába küldik, ahol kémként kell tevékenykednie. Feladata, hogy a falu bolondját játssza, míg meg nem kapja a parancsot küldetése elvégzésére. Azonban két év alatt egy utasítás sem érkezik és lassan-lassan beilleszkedik dél-koreai környezetébe. Ekkor érkeznek meg hozzá társai, akik szintén az 5446-os egységben szolgálnak, csak más fedő sztorival érkeznek: az egyiküknek rocksztárrá kell válnia, a másiknak pedig egy egyszerű középiskolai diáknak kell kiadnia magát. Kellemesen csordogáló életüknek hamar vége szakad, amikor Dél-Korea tudomást szerez a kémek létezéséről és nevüket követelik az északiaktól. A kémek kézre kerülése ellen megparancsolják mindegyiküknek, hogy végezzenek magukkal, de három főhősünk nem engedelmeskedik a parancsnak, ezért kiképzőjük személyesen érkezik Dél-Koreába, hogy kezdetét vegye a leszámolás.

Whalemény:
Sok szempontból tudom ajánlani a filmet, mert éltek nagyon jó megoldásokkal, mégis sok helyen érzem levegőben lógósnak és értelmetlennek is.
A film humora szerintem kiváló! Kim Soo Hyunnak teremtették a foolish karaktereket, és sokszor ha komolykodnia kell, azt gondolhatjuk: hogy ugyan már, ez nem is te vagy.  Épp ezért zseniális a film első fele. Megismerjük Ryu-Hwan környezetét, és álcája részleteit, amin nagyjából végig visítva lehet röhögni, amikor aztán beindulnak a dolgok kezd kicsit eltűnni az értelem szikrája. A szereplők maguk sem tudják miért szegülnek szembe a paranccsal és mi se. Nagyon nagy szakadék ez, mert hiába érthető ez a kettősség (dél-koreai kutya leszek vagy szolgálom hazámat) mégsem lesz számunkra kézzel fogható, szagolható a vívódás, ezért egyszerűen nem értjük, hogy most akkor miért is harcolnak. Életben akarnak egyáltalán maradni? Mint néző ezért kéne drukkolnom, nem? De most akkor komolyan eldobják elveiket és Dél-Koreában fognak élni? És most én komolyan azért szurkolok, hogy maradjanak meg Észak-Koreainak? o.O
A tömérdek kérdőjel miatt kicsit hosszúnak éreztem a film két óráját. Jobban működött volna másfél órában, kevesebb gyötrődéssel és több akcióval, mert folyamatosan az kattogott az agyamban, hogy ezzel most mit is akarnak üzenni. Komédiának kevés, és nagy üzenetet sem közvetít, csak úgy van, bár azért kicsit bekönnyeztem azon, amikor Ryu Hwan fogadott anyja várja vissza fiát.
A rendezőt külön csak azért tudom megemlíteni, mert igazán sok filmje ugyan még nem jelent meg, de rendező asszisztensként dolgozott Kim Ki Duk mellett a Tavasz, nyár, ősz, tél... és tavasz elkészítése közben. Reméljük, jobban kiforr a stílusa és eredményesebb munkákat is láthatunk majd tőle.

Kim Soo Hyun mellett két másik színész tűnik fel, az egyikük a To the beautiful you-ból ismerős Lee Hyun-Woo, aki Ryu Hwant fanoló, gyilkolásra kész kölyköt alakít igencsak hitelesen (többet kéne őt foglalkoztatnia az iparnak) illetve a nulla gitártudással rendelkező rocksztár jelöltet játszó Park Ki-Woong, aki számomra kicsit háttérbe szorult Ryu Hwan és Hae Jin közös háttértörténete miatt. Igazán lett volna idő jobban kifejteni a karakterek múltját, jellemét, de ez se történt meg, csak a vízfelszínen pacsáltunk, a mélybe még a legvégén se dobtak be minket. Való igaz, hogy nagy nézettsége volt a filmnek Dél-Koreában, de ez inkább tudható be Kim Soo Hyun szereplésének, mint a film jellegének.
A színészek szuperek, a jelenetek, helyszínek és az akció is piros pontot kap. (a humort már említettem, hogy jó) Mégsem tudom könnyű szívvel azt mondani, hogy ha leül valaki elé, annak tutira tetszeni fog és Happy Endet se várjon senki.

Trailer:
Magyar felirat: Ázsiafilm.hu

Pontozás:
Cselekmény: 7/10
Színészek: 9/10
Zene: 9/10

3 megjegyzés:

  1. Az, hogy miért szegültek szembe, szerintem teljesen érthető volt. Lehet, hogy nem figyeltetek oda rendesen, nem ? :D

    VálaszTörlés
  2. Logikailag megfogható az a bizonyos miért. Család, barátok ráhúzható a miértre, de jobban megnézve inkább önmagukért harcoltak, akit se ide sem oda nem tudtak elhelyezni ők maguk se, és ezáltal mi sem. Azt gondolom ez a film olyan dolgokkal is foglalkozik, mint én és a világ, az én kiterjesztése. Nem csak tipikusan az észak- dél konfliktus, család, sanyarú gyerekkor kérdése. :) És ennek a félsikeres megjelenítése okozta a zavart.
    De jó, hogy te máshogy látod, ez is egy whalemény ;)

    VálaszTörlés
  3. A két főszereplő miatt akartam megnézni, de még inkább Lee Hyun Woo miatt, a végén pedig annyira szomorú lettem, hogy mindenki meghalt (vagy csak szerintem, én nem figyeltem rendesen?). Ebből a felindulásból pedig megnéztem a The Technicians-t. Szerintem ebben is remek (jó képű) színészek játszanak, és itt megvan az úgynevezett Happy End. :DDD

    VálaszTörlés