2013. november 27., szerda

Ismertető: School 2013

Mivel a meghirdetett szavazáson erre és a Heirs-re szavaztatok legtöbben, ezért gyorsan el is készítettem a benyomásom a School 2013-ról. :) A Heirs-re picit várni kell még, de az is hamarosan érkezik. :D

A Dél-Korea kedvelő barátnői körömben talán nekem van a "legfurább" vagy legeltérőbb ízlésem, ha színészekről vagy idolokról van szó. (bár ezt a kijelentést sem lehet kézpénznek venni, tekintve, hogy mindenkinek más a fura :D) 
Miután kitaláltam, hogy nekem Woo Bin a number 1... Jó, nem csak ő a number 1 és tudom, még van még mit fejlődnie színészet terén, de ez van. xD Szóval ne kérdezd miért, ránézek és két szót se tudok kinyögni, míg ha Lee Min Hót látom, hááát... mondjuk úgy, érdekes lesz így majd Heirst nézni. :D
Nos, ezután ki is találtuk, hogy engem a "balta fejű"(ez azt jelenti hogy nem szokványos az arcberendezésük) pasik vonzanak. Az I hear your voice után pedig Lee Jong Suk fan is lettem, és miután végig néztem mikben szerepelnek rajongásom tárgyai, ráakadtam egy közös doramára: School 2013. Ez a sorozat lett az én Mekkám, Kánaánom, Mennyországom. :D

Cím: School 2013 -  Hakgyo 2013
Műfaj: iskolai
Epizódok száma: 16
Év: 2012-2013
Csatorna: KBS2
Szereplők:
Tanárok:
Jang Na Ra - Jung In Jae
Choi Daniel - Kang Se Chan
Uhm Hyo Sup - Uhm Tae Woong
Park Hae Mi - Im Jung Soo

Tanulók:
Lee Jong Suk - Go Nam Soon
Park Se Young - Song Ha Kyung
Hyo Young - Lee Kang Joo
Kim Woo Bin - Park Heung Soo
Choi Chang Yeob - Kim Min Ki
Kwak Jung Wook - Oh Jung Ho

Történet:
A Seungri Gimnázium legproblémásabb és legrosszabb jegyeit produkáló osztálya a 2 - 2-es osztály, akiket szerencsétlen In Jae tanárnő kap meg, hogy javítson a jegyeiket. Eközben az igazgatónő, hogy javuljon az iskola színvonala felveszi a Gangnamból "szabadult" sztártanárt Kang Se Chant és végül kettejükre hárul a nemes feladat, hogy megregulázzák az osztályt. Ennek fő akadályozói nem csak maguk a diákok és problémáik lesznek, hanem kettejük nagyon eltérő személyisége, az igazgató, a szülők (o.O) és tanítási módszerük, a diákokhoz való hozzáállásuk is összeütközik, majd megmérettetik. 

Whalemény:
Sajnos, nehéz nem fangörcs módban nyilatkozni, ha ennyire sok az 1 négyzetméterre jutó kedvenc száma, de higgyétek el igyekszem. xD
Annak ellenére, hogy úgy futottam neki, hogy mennyire király lesz, hogy Woo Bin és Jong Suk egy sorozatban(!!!) voltak fenntartásaim. (mint mindig)
Ha doramákról van szó, én a vicces romantikusra teszem le általában a voksom, engem leginkább azok kötnek le, (tudom, reménytelen esett vagyok...) ezért kicsit tartottam attól, hogy a pusztán iskolai élettel és problémákkal foglalkozó School 2013 nem lesz elég izgalmas, és pörgős ahhoz, hogy engem lekössön. Sokaknak elég egy-egy megszokott arc vagy sztár ahhoz, hogy végig nézzenek 16 vagy 20 részes sorozatokat. Velem ilyen nagyon ritkán fordul elő, de erre a pár alkalomra alapozva fogtam bele, hogyha rossz is lesz, de a fiúk miatt képes leszek végig nézni. Az első két rész után kicsit így is éreztem, de a harmadik rész után nagyon megváltozott a véleményem. Elkezdett érdekelni az osztály, és a gyerekek problémái. A tanárok pedig eléggé szimpatikusak voltak, és jó párost is alakítottak ahhoz, hogy úgy érezzem érdemes folytatnom.
Ha a problémák, amik a diákokkal történtek mindennaposak, (verekedés, lopás, továbbtanulási problémák, barátnők rivalizálása, tanítási módszerek harca, ki a főnök az osztályban csatározás, a szülők "félre nevelése" és ennek következményei ) megoldásuk sokszor tűnt doramásan közhelyesnek azaz nem hétköznapinak. Lásd: amikor Heung Soo az utolsó órán bement, és így nem lett igazolatlanja és maradhatott a suliban, de utána még temérdek alkalommal hiányzott, vagy hogy Jung Hónak mindig akadt egy utolsó utáni esélye, de valahogy Nam Soonnak és Heung Soo-nak sose. Ilyen apróságok akadtak a történetben, amik kicsit zavaróak voltak, de ezektől eltekintve hibátlan volt az egész.
Szerencsére nem a bevált koncepciót követték a történetvezetés során: egy rész egy diák és annak problémájának gyors megoldása, hanem folyamatosan váltakozott, hogy éppen ki kerül kicsit jobban előtérbe, így ha a maga módján is, de dinamikusnak mondható a... a... sehogy se jövök ki szóismétlés nélkül. :D Az! :D
Az elején kicsit sokat elidőztünk Oh Jung Ho problémáin, (majd a végén is) de mivel ő az osztály fekete báránya ez talán érthető is. Nam Soon és Heung Soo története szépen fejlődött egy bizonyos pontig, úgy a 10 vagy 11. résznél éreztem azt, hogyha ezt tovább csavarják, már ki fog fulladni, de szerencsére nem tették.
A két osztályfőnök totál ellentéte egymásnak és ez nagyon érdekes párbeszédeket és megoldásokat szült sokszor. Én személy szerint vártam mikor hozzák őket össze, de a sorozat első pár része után tudtam, hogy ebben senki nem fog összejönni senkivel. Valamilyen szinten sajnáltam és valahogy nem is, hogy kihagyják belőle a nagy betűs romantikát. Azért kaptunk egy két elejtett morzsát, amin nyammoghattunk, nem csak a tanárok kapcsolatában, hanem Nam Soon, Ha Kyung és Kang Joo részéről is. Míg Heung Soo észre vesz bizonyos jeleket, addig Nam Soon annyira el van saját világában, hogy fel sem fogja, hogy ő kinek tetszik, vagy hogy neki éppen bejön egy lány.

Go Nam Soon
Sose készül az órákra, mindig csöndben elvan a helyén, a legtöbbször alszik. Az elején mindenki azt gondolhatná róla, hogy ő a tipikus balfék, akit csak szívatnak az osztálytársai. Nos, ez nem teljesen így van, de sok mindent lelőnék, ha tovább írnám a jellemzését. :D Sok kivetnivalót nem találtam Nam Soonban, viszont a tanuláshoz való hozzáállása és jegyei alapján nem tudom milyen jövője lesz.
Jong Suk ebben a szerepben is kiválóan teljesített, Woo Binnal közös jeleneteik is nagyon jól működtek, de igaz, ami igaz ez a karakter erősen hajaz Park Soo Ha-ra az I hear your voiceból. Talán nem hiába kérték fel arra a szerepre ezek után. :)

Park Heung Soo
Heung Soo kicsit karót nyelt, mogorva srác, aki új diákként érkezik a 2. osztályba. Megjelenésével teljesen felborul a fiúk közötti erő viszony, mert simán földhöz vágja a mindenkit terrorban tartó Jung Ho ételét az ebédlőben, ha az kekeckedik vele.
Heung Soo sokkal érettebb Nam Soonál, de kettőjük közül mégis Nam Soon a húzó ember, jelleme és vérmérséklete miatt.
Nam Soon és Heung Soo barátsága kellően hitelesre és mélyre sikerült. Néhányszor kicsit too much volt a múlton való sírás (volt hogy elpityeredtek a fiúk) és emiatt kicsit a Túl a barátságon érzés kerülgetett (mondjuk ez a bromance dolog több rajongónak nagyon bejön, nekem annyira nem) de nem elviselhetetlen mértékben. Sok-sok közös pillanatuk lett számomra emlékezetes.
 

Kang Se Chan
Tipikus showman tanár. Az online óráiról híressé vált seonsaengnim (koreaiul a tanár) munkaélete nem makulátlan, így kénytelen egy darabig az Seungri iskolában meghúznia magát, amit utál. Vagyis nem utál, ennél kicsit komplexebb a problémája. 
Hiába a nagy népszerűség, mégis diákjaival felszínes kapcsolatot ápol, leadja az anyagot és szevasztok. Hiányzik neki az igazi tanár-diák kapcsolat, de nem tud felelősséget vállalni semmiért és senkiért, aminek megvan a múltbéli oka. Az okot nem fogom leírni, mert akkor nem lenne izgi, de Kang tanár úr karaktere, amilyen szellemes és szexi, ugyanannyira érdekes. Az ellentét, amit Jung tanárnővel alkot, úgy tűnhet túlzás, mégis a sorozatban nem volt az. Emellett nagyon szívpasszírozó, ahogy minden lépését figyeli Jung tanár nőnek, hogy ott legyen és segítsen.

Jung In Jae
Az első osztályát vezető Jung tanárnő kifogta Amerikát. A lehető legösszetettebb diákokból álló osztályt kapott a lehető legfelelősségteljesebb tanár.
A dolgát nehezíti az osztályfőnök társa, Kang tanár úr, akire próbál támaszkodni, de mindinkább összetűzésbe kerülnek. Jung tanár nő, amilyen alacsony, annyira szerethető is, és annyira kikezdi mindenki a sorozatban. Speciel én is örültem volna egy ilyen tanár nőnek, de ilyen nincs a világon. Vagy van, de nem a közelben, az biztos.



Összegzésként csak annyit tudnék írni:
Ez egy egyértelműen és szigorúan iskolai sorozat, a diákok és tanárok gondjaival. Semmi több, és ne is számít másra. Ennek ellenére én nagyon élveztem, tehát meleg szívvel ajánlom figyelmedbe. Mindenképp érdemes belefogni, még ha nincs is a színészek között egyetlen kedvenced sem. :)

Felirat: d-addicts
Sokszor volt számomra kicsit zavaros a fordítás, és nem értettem pontosan, hogy most akkor miről is beszélnek a szereplők, szóval ha nem muszáj ne nézd ezzel a felirattal. Tudom, első fordítása volt az egyik fordítónak és elnézést a készítőktől a lehúzásért, de zavaró volt sokszor, hogy érezni, hogy totál nem ezt mondja a szereplő, mint ami magyarul le van írva.

Pontozás:
Cselekmény: 9/10
Színészek: 10/10
Zene: 9/10

9 megjegyzés:

  1. szia, meg szeretném nézni ezt a dramat de nem tudom hól letölteni a részeit. Te honnan szedted öket le?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Mi amikor néztük d-addicts-ról szedtük le :)

      Egyébként összeszedtük mi honnan szoktunk letölteni itt tudsz böngészni és keresgélni :)
      http://amyolvas.blogspot.hu/2014/06/letoltesi-segedlet-doramakhoz.html

      Törlés
  2. Hali azt szeretném kérdezni, hogy mivel a d-addicts-ot nem tudjátok honnan lehetne le szedni a feliratot magyarul?? :O mert szeretnén meg nézni de nem találom hozzá az összes feliratot :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. *meg szünették (ez kimaradt bocsi xDD)

      Törlés
    2. Szia!
      Mi is keressük még, hogy honnan máshonnan lehetne leszedni, de eddig nem jártunk sikerrel :( Amint lesz frissítés, szólunk.

      Törlés
    3. 9-ig meg talláltam őket de nem a többi nem igazán akar előkerülni :/ :D

      Törlés
  3. „Az első osztályát vezető Jung tanárnő kifogta Amerikát.” Az első részeket nézve az jutott eszembe, hogy a záróvizsga mellett ezt is megnézetném a tanárhallgatókkal, ha nem futnak el, akkor megkaphatják a diplomát.:)

    Igazi iskolai sorozat, annak is a javából. Bár lehet érezni bizonyos jelekből, hogy Kang Se Chan vonzódik kedvenc Tanárnőnkhöz, de a romantikus szál talán azért nem fért már bele, mert ő tényleg a diákjaival törődik, érzelmileg elsősorban feléjük elkötelezett… persze azért nyitott maradt ez a kérdés, hiszen Kang Se Chan is sokat változik, a hűvös, önző tartózkodó felállásából fokozatosan lép ki, így érezzük, hogy az egyre harmonikusabb osztályfőnöki partnerségből más is lehet …. majd.:)

    üdv, edimir

    VálaszTörlés
  4. Én végig fangörcsöltem az egészet mit ne mondjak. Emlékszem mikor régebben megláttam h van egy ilyen sorozat. Hiába láttam hogy kik szerepelnek benne féltem megnézni már a címe miatt is. Mármint hogy unni fogom mivel én még nem bírtam egy sorozatot sem végignézni ami csak erről szól. De aztán mindent eldobva belekezdtem. És ez volt szerintem életem egyik legjobb döntése ilyen téren. Nem túlzok. Az első pár részben még nem voltam annyira oda érte, bele kellett rázkódnom. És lám amint Heungsoo megjelent egyszerűen magával ragadott az egész történet és csak néztem és néztem. Ez sori benne van az "örök kedvenc és sosem felejtem el" listámban. Aztán ajánlottam egy barátnőmnek is aki még sosem látott hasonlókat és teljesen új volt neki, de imádta. Azóta ha matek órán vagyunk és aludni szeretnénk pontosan úgy fekszünk le a padba mint Namsoon és Heungsoo. :3

    VálaszTörlés