2015. január 5., hétfő

Ismertető: Nobunaga Concerto

Mangából adaptáció? Szamurájok? ...  Oguri Shun? Kötelező darab!!!
Kezdjük egy őrült sorozattal 2015-öt. :)

Cím: Nobunaga concerto
Műfaj: tradicionális, humor, szamurájok
Epizódok száma: 11
Év: 2014
Csatorna: Fuji TV

Szereplők:
Oguri Shun - Oda Nobunaga/Saburo/Mitsuhide Akechi
Kou Shibasaki - Kicho
Mukai Osamu - Tsuneoki Ikeda
Yamada Takayuki - Denjiro Tahara

Történet:
Saburo egy középiskolás srác. Egy osztálykirándulás keretében ismerkedik meg a szamurájokkal. Ám nem túl jó történelemből, így a szerelmi vallomásával telik a kirándulás. Miután viszonzatlan érzéseivel csalódottan hagyja el a helyszínt egy esés következtében a japán középkorban találja magát, ahol kiderül megszólalásig hasonlít a híres vezér Oda Nobunagára. A középkori vezetőnek már elege van szerepéből, így Saburónak kell helyettesítenie őt.

Whalemény:
Nem tököltek a kezdéssel, pikkpakk az eseményekben találjuk magunkat a középiskolás szerephez kicsit idősnek tűnő Oguri Shun vezetésében (bár rettentő aranyosra vette a figurát, így majdnem sikerült eladnia magát 16 évesnek). Japán sorozatokhoz hűen nincs időhúzás vagy unalmas jelenetek, fölösleges párbeszédek. Végig pörög a sorozat, egyik baj a másikat éri, ki se tudsz menni egy kávéért, mert minden perc számít.
Nyilván ez abból is adódik, hogy nem egy rossz feldolgozást szerettek volna a mangából készíteni, így több fejezet tartalmát zsúfoltak bele egy-egy részbe. Ez a zsúfolás adta az alapját a sorozat lendületének, na meg a szórakoztató pinpong szerű párbeszédek.
A jelmezek tökéletesek és itt kiemelném Oguri ruházatát, mert zseniálisan ötvözték a modern laza srác stílusát a hakamával. Ennek a fószernek minden jól áll, talán a telihold stílusú hajat is divatba hozná, azaz bocsánat copfos tekegolyó stílust :D
11 rész tömör gyönyör ez a sorozat, az idióta karaktereivel, japán mentalitással, humorral és tradicionális zenére táncolt moonwalk-al. Sajnos a manga történetét nem tudták végig feldolgozni, ezért rengeteg elvarratlan szál, kérdés és új fordulat fogad majd a végén, de remélem, ez csak a folytatás előkészítése.

Oda Nobunaga
Egy kissé önző nagyúr, aki nagyon zárkózott, bizalmatlan és állítása szerint egészsége gyenge. Szokás szerint azért idővel ő is kimutatja foga fehérjét, és amennyire nem kedveltem az elején, úgy a végén se sikerült megszeretnem.

Saburo
Minden nehézség elől szó szerint megfutamodó középiskolás kamasz, aki hirtelen válik egy nép vezetőjévé. Ahogy haladunk a történésekben úgy nő fel a feladathoz ő is. A sorozat kezdetén aranyosan hozta a középiskolás fiú karakterét, nem éreztem furának ezt a kettősséget, hogy azért ő már bőven túl van a kamasz koron. Talán a film felénél kezdett motoszkálni bennem a gondolat, hogy a karakter egyes tettei nem passzolnak egy középiskoláshoz, ráadásul ott egy ránc az arcán. De ez valahogy el is tűnt. Oguri a tőle megszokott minőséget adja nekünk. Nem tudom eleget dicsérni a képességeit és a játékát. Nézzétek meg!
 
Kicho
Az elején kicsit furcsa benyomást tett rám a színésznő, mert a fontos monológ részeinél egysíkúnak találtam a beszédmodorát. Valahogy a japán színésznők kevésbé tudnak lenyűgözni színészi teljesítményükkel. Végül Kicho karaktere nagy fejlődésen esik át, a színésznő bátrabban tud mozogni a karakterben, így egészen jó párjává válik Shunnak. És piros pont a készítőknek, hogy nem egy 12 évesnek tűnő színésznőt választottak a szerepre.

Tsuneoki
Nobunaga mellett felnövő szamuráj, aki a végsőkig védelmezi "gazdáját". Nem a tipikus elborult pozitív karakter, meg meg inog a rögös úton, ám mindig segítséget kap társaitól.
Mukai Osamu előtt is le a kalappal, jól játszotta a megfontolt, komoly, de hűséges figurát Oguri mellett, úgy tűnik nem csak a szépfiú szerep áll neki jól, mint a Paradise Kissben George.

Denjiro
Nagyon vártam a betoppanását, de valahogy túl sokáig szorult szegény a háttérben. A bosszúálló karakter, aki mindent elkövet, hogy Nobunaga elnyerje méltó büntetését a múltbéli sebei miatt. Beépül az Oda házhoz, ahol ügyesen kavarja a kavarni valót. A színészhez csak annyi kérdésem lenne: Miért kellett azt a szép szakállat levágni? Miért? :D
Nálam a Crows Zero óta tart a Yamada Takayuki láz és amíg ugyan ilyen jó színész marad tartani is fog. :D

Ahogy a szereplők kapkodták a fejüket egy-egy párbeszédnél úgy kapkodjuk mi is a fejünket ennek a sorozatnak a láttán hol a hasfájós nevetés, hol a tragikus tartalom miatt.
Egy igazán jól sikerült sorozat a Nobunaga Concerto. Szóval ha van hely a kilométeres sorozatlistátokon, akkor valahova passzírozzátok be ezt az őrült doramát, mert garantált a jó kikapcsolódás. Aki imádta a HanaKimi humorát, ezt is nagyon szeretni fogja. :D

Értékelés:
Cselekmény: 8/10
Színészek: 9/10
Zene: 8/10

10 megjegyzés:

  1. Nagyon kivácsivá tett ez a blogbejegyzésed.
    Végre most egy japán sorozat is felkerült a listámra, mert eddig inkább koreait néztem.
    Oguri Shun-t már régen láttam egy szerepben.

    ÉÉÉs nem utolsó sorban köszi!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valahogy nálam is kicsit háttérbe szorultak a japánok, de Oguri minden sorozatát megnézem. :) Ha komolyabb sorozatra vágysz még a 2014-es Border című sorozatát tudom javasolni. Sajnos, még a sorozat bejegyzése félkészen várja a befejezést, de nekem 2014-ből az egyik (a sok közül) kedvenc sorozatom volt :)
      És Nagyon szívesen ^^

      Törlés
  2. Még csak a közepén vagyok a sorozatnak, de igazán tetszik. Valóban időnként móka és kacagás, majd jön egy olyan mondat, mint pl. az értetlenség az "öngyilkossággal" szemben : ... mi bajotok van? Ti őrültek! ..." és gombóc nő a néző torkában.
    Oguri Shun-t régóta kedvelem, akár szívtipró, szellemlátó (remélem folytatják a fordítást), akár űrhajós, vagy sárga virággal a fején él egy híd alatt! :D
    Mukai Osamu szintén egy érdekes színfoltja a japán filmeknek - hála Isten nem láttam még harsány szerepben, hanem mindig visszafogottnak tűnik és sok színe van. A Beck-ben a szőke hajával is helyes volt - nagy kedvenc! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, a Beckben kicsit fura volt a sárga a haja :D De megbocsátottam neki :DD

      Törlés
  3. Oguri miatt kezdtem el nézni, de lehet, hogy én leszek az egyetlen, aki már 1,5 rész után dobja? Pedig szeretem a japánok túlzásait. Kifejezetten felüdít a humoruk. De én itt nagyon szenvedek. Oguri a rendezővel, íróval együtt most ott tart nálam: csak addig verném, míg lélegzik - már bocsánat az erős kifejezésért.

    VálaszTörlés
  4. Kellett hozzá jó pár rész, míg képes voltam élvezni ezt a sorozatot. Egy idő után megszoktam a stílusát, de az egyszer biztos, hogy Oda Nobunaga, Tokugawa Ieyasu és Toyotomi Hideyoshi forognak a sírjukban. Ieyasuból pl. hogy lehetett ekkora szerencsétlen bohócot csinálni? Ezeket félretéve, a végére egész élvezhető lett. Na meg a véééége.... sikerült úgy nyitva hagyniuk a végét, hogy még mindezek ellenére is várom a filmet. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, elég beteg az egész és a karakterek is. :D

      Kíváncsi vagyok mivel fogják majd ezek után zárni. :D

      Törlés
  5. Elvileg lesz (vagy már van is belőle egy film) de sehol nem tudom megszrezni ... valaki tipp?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, elvileg már kint van, de a Japán filmeknél néha eltelik egy év is mire bárhol felelhető lesz.

      Őszintén még én se kutattam nagyon utána megtalálható-e bárhol.

      Ha meglesz, linkelem ide. :)

      Törlés
  6. Itt Oguri Shun már bőven a túl járt a harmadik X-en is, így bár a dorama tetszett, a karakterét kissé hiteltelennek éreztem. Látszik is rajta, hogy már nem tizenéves, meg huszonéves. Ettől eltekintve remek dorama volt, Oguri hozta a tőle megszokott profizmust.

    VálaszTörlés