2015. április 21., kedd

Recept: Dakgangjeong (닭강정)

Már régóta pihenőpályán van a recept rovatunk, mert eddig nem volt se affinitásom, sem pedig időm más különlegességet kipróbálni. Viszont a minap rábukkantam egy olyan receptre, amihez szinte nem is kell elmászni egy ázsiaboltba sem.

A receptet a dramafever oldalán találtam, majd később a jó öreg maangchi videóblogján lévő receptet is megnéztem. Én végül a csirkemelles verziónál maradtam, mert azzal evés közben nem kell sokat szenvedni. :D Sajnos, a képek most se lettek olyan szépek mint a fentebb említett két oldalon, de igyekeztem. :D


Hozzávalók: (az eredeti recept szerint 4-6 főre szól a lenti adag. De én ennek dupláját csináltam meg és így lett kb. 6 főnek elég mennyiség, de ez étvágytól is függ) 

Húsgolyókhoz:
2 darab filézett csirkemell fele (tehát egy egész csirkemell)
3 evőkanál kukorica keményítő (desszert dekorációs részlegen találod, pl a tescóban)
1 evőkanál liszt
1/2 evőkanál gyömbér (mehet bele több is ;D )
1/2 evőkanál só
olaj a sütéshez
és tetszés szerint pörkölt sótlan földimogyoró

Szószhoz:
1 evőkanál növényi olaj (kókuszolajat használtam, de rendes olajjal is működik a dolog)
2 gerezd fokhagyma apróra vágva (én átnyomtam nyomóval és többet raktam bele)
2 evőkanál chilipaszta (gochujang) (1 evőkanál bőven sok, hacsak nem akarsz tüzet köpni, illetve tekintve, hogy ez az egyetlen normál boltban nem kapható hozzávaló, így ha valaki szeretné erős vagy haragos pistával is lehet helyettesíteni)
1 evőkanál ketchup
1/2 evőkanál majonéz
3 evőkanál méz (ebből is mehet csak 2 kanál)

A csirkemellet csíkokra kell vágni, majd azokat is még kisebb darabokra. Nem kell darálni, de a lehető legkisebb méretre kell vágni őket.
Ezután hozzáadjuk a kukorica keményítőt, lisztet, gyömbért és sót és állni hagyjuk. Közben elkészítjük a szószt.
Olajban kicsit süssük meg egy kicsit. De vigyázat, mert a fokhagyma hamar megég és nagyon keserű tud lenni. Ezért miután kicsit hagytam megpirítottam az olajban, lekapcsoltam alatta a lángot és úgy raktam bele a chilipasztát, ketchupot, majonézt és mézet.
Ezt keverjük jól össze majd pedig egy percen keresztül kavarás nélkül hagyjuk a tűzön, buborékos lesz és hasonlók, de nem kell megijedni. 1 perc után csak rakjuk félre.
Fagyis kanállal (vagy sima evőkanállal) készítsünk kisebb golyókat. Érdemes akkorákat, amiket pont egy harapásra megtudunk enni.
Majd lassú tűzön, lassan pirítsuk barnára.
Ha kész az összes golyó forgassuk meg a félrerakott szószban, szórjunk rá földimogyorót és kész is a mennyei manna. :D
Én mellé csak zöldséget ettem, de önmagában vagy rizzsel is fogyasztható.
Jó étvágyat hozzá. :)

6 megjegyzés:

  1. Kipróbálom :)! Remélem nem szalad el a család, mint a múltkori chiggémtől...mivel nincs a hozzávalók között szójababpaszta és füstölt apró hal, mint a legutóbbi "elkövetményemben" (és amitől mereven elhatárolódnak) belevágok. Köszönet a receptért!

    VálaszTörlés
  2. Elkészítettem ebédre - nagyon bejött mindenkinek (bár én a chiliből még ennyit sem tettem bele)!
    Finom recept - köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy ízlett! ^^ Köszönjük, hogy megírtad milyen lett. :)

      Törlés
  3. Kipróbáltam nagyon finom lett. Köszi a receptet :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy sikerült és hogy finom lett! ^^ Egészségedre!

      Törlés