2015. április 10., péntek

Anime: Tokyo Ghoul

Nos néha napján eltévedünk mi is az animék világába, mint anno a Shingeki no Kyojin esetében, és néha bizony bizony muszáj leírni egy-két gondolatot a látott animéről. Így most szakítva kicsit az blog profiljával és előkészületként a Mondocon kapcsán lássuk milyen is volt számomra a nagyon sokak által kedvelt Tokyo Ghoul.

Tokyo Ghoul
Év: 2014
Epizódok: 12

Tokyo Ghoul √A
Év: 2015
Epizódok: 12

Történet:
Kaneki-kun csendes, jólelkű egyetemista srác. Olyannyira csendes hogy össz egy gyerekkori barátja van, a zajos és bolondozós Hide. Kaneki-kunnak megtetszik egy lány, akivel véletlenül ugyan azt a hobbit űzik. Mindketten szeretnek olvasni. Elmennek egy randira, ám a randi végén kiderül, hogy a bájosnak hitt lány valójában egy ghoul, és éppen Kanekit nézte ki aznapi vacsorájának. Egy baleset következtében azonban a lány meghal, szerveit pedig át ültetik Kanekibe, hogy legalább egyiküket megmentsék az orvosok. Azonban Kaneki számára csakhamar kiderül, hogy a szervátültetés hatására félig ghoullá változott, ami azt jelenti, ő sem képes már rendes emberi ételt fogyasztani. Viszont egy embernek, hogy embereket egyen nem megy olyan könnyen. Hamarosan találkozik más ghoulokkal is, így talál rá az Anteiku, a 20-as körzetben élő ghoulok egy csoportja, aki a békéért küzd, de az embereket leigázni akaró ghoulok lassan-lassan mozgolódni kezdenek.
Whalemény:
A sorozatot Sora lelte és azt mondta ez is olyan egy ülésben végig darálós lesz annyira izgalmas. No részben valóban igaza is volt. A legelső pár rész után nagyon nagyon sokáig forgott és kavargott a gyomrom a "látottak" miatt és szidtam az összes megveszekedett őrült japán elmét, aki ki tud ilyet találni. Végül valamelyest, ha elfogadni nem is, de megszokni sikerült az "emberek" esznek embereket dolgot.
Ha azt nézzük ez is egyfajta újdonság. Vagy legalábbis én még nem találkoztam ehhez hasonló történettel. Az anime ínyencek legtöbbje maximum válogatósnak titulál fentebbi fenntartásaim miatt, de azért a többség remélem, ugyan olyan elkerekedett szemmel nézte az első pár epizódot, mint én. No, de viszem is tovább az elvesztett fonalat.
Szóval sikerült elfogadnom a ghoulok étkezi szokásait, hiszen ők mást képtelenek enni, csak ember húst, így ha azt vesszük öngyilkosságra kényszerülnek, ha kihagyják havi egy étkezésüket. 
Ez morális kérdések tömkelegét indítja el. Többek között azért is, mert több ghoul magasabb rendű fajnak gondolja magát és az embert prédájának tekinti. Amit ha megnézünk közelebbről valamennyire természetes állati ösztön, hisz az oroszlán se fog lepacsizni a zebrával. (bár az ember agya kicsit magasabb szinten lépdel egy oroszlánhoz képest) 
A baj igazából ott kezdődik, hogy sok ghoul annak ellenére is embert öl/eszik hogy nincs erre feltétlenül szüksége az életben maradáshoz.
De ez egy újabb kérdést vett fel. (remélem nem unod el az ismertetőt xD) Akkor mit és hogyan egyenek, hogy mindenkinek jó legyen? Kiszámolt mennyiséget? És kiket, öngyilkosokat, halálra ítélteket vagy természetes módon elhunytakat?
Ha tényleg őszinték akarunk lenni, akkor valójában nincs megoldás erre. Az emberek érzelmi alapon ragaszkodnak, ahhoz hogy eltemessék szerettüket. Ha megnézünk bármilyen katasztrófát több milliót feccölnek holtestek felkutatására a legérthetőbb okokból. Talán csak tényleg páran lennének arra képesek, (biztos, hogy akadna ilyen) hogy azt mondják rendben, menjen a közösbe.
Ennél fogva nem igen van megoldása a történetnek sem. Legalábbis anime szinten nincs. De ilyen és ehhez hasonló súlyos kérdéseket boncolgat (micsoda szóvicc) Ishida Sui mangaka története.
A sorozat első évada ha néha kicsit egy helyben is toporgott, nagyon jó felvezetője volt a másodiknak. Sajnos nekem mégsem hozta a várt élményt a Tokyo Ghoul √A néven futó második évad. Főként a CCG nyomozóit ismerhettük meg benne, az előző évadban megismert szereplők szinte teljesen háttérbe szorultak, amit nem értettem, tekintve, hogy a nyomozó bagázs tagjait se sikerült nagyon nagy mélységekben megismernünk. Mindenkinél csak a felszínt kapargattuk az animében.
A befejezés is elég hirtelen volt (bár hatásos és szomorú) és rengeteg válaszra nem kaptunk kérdést, ami nem igazán lenne hátrány egy évad befejezésénél. Ezt a békát kicsit nehezen nyeltem le, bár talán ha végig olvasom teljesen a mangát kevesebb kérdőjel marad bennem.
"Szerencsére" a tavaly lezárt manga után, idén útjának indult a Tokyo Ghoul:Re címre keresztelt manga, ami valahonnan felvéve a fonalat mintegy folytatja a régen megismert és még életben maradt karakterek történetét. Gondolom ennek főként anyagi okai voltak, mert tényleg hatalmas népszerűségnek örvend az anime és manga, ami gondolom erős késztetés volt a mangakának a folytatáshoz, akárcsak mint most nem rég kiderül Kishimotonak a Naruto folytatásához. (igen, tudom, de képtelen voltam nem megemlíteni...)

Ajánlom bárkinek megnézésre, aki erősen anime fan, annak mennyei csemege lesz ez a sorozat és azoknak, akik valami igazán újra és brutálisra vágynak.
Őszintén nagyon kíváncsi vagyok a whaleményetekre.
Mit gondoltok a fentebb feltett kérdésekről? El kell fogadnia az emberiségnek a ghoulokat? Van megoldás? Milyen szabályozást vezetnél be?

1 megjegyzés: