2015. május 1., péntek

Ismertető: Sword and Flower

Most egy nagyon megosztó ismertető fog következni, mert akitől csak hallottam, hogy elkezdte nézni, az szívből utálta és unta ezt a doramát (Amyék külön kis komment bejegyzést szántak ehhez ;) ), pedig szerintem ha átlendülünk az első pár részen, és megszokjuk a rendező "fogásait" akkor egy egész jó kis történelmi doramát kapunk.

Cím: Sword and Flower/ Blade and Petal (칼과 꽃)
Műfaj: történelmi, dráma
Epizódok száma: 20
Év: 2013
Csatorna: KBS2

Szereplők:
Yeon Choong - Uhm Tae Woong
Moo Young - Kim Ok Vin
Yeon Gaesomun - Choi Min Soo
Yeon Nam Saeng - No Min Woo
Shi Woo - Lee Jung Shin
és még nagyon sokan mások.... ASIANWIKI


Történet:
Goguryeo időszak alatt kezdődik a történet, mikor is a jelenlegi király trónfosztással szerezte meg hatalmát, így persze ő is tart mindenkitől, legfőképp a tábornokától, Yeon Gaesomun-tól, aki nem éppen leplezve szándékát egyre jobban előtör. A királynak egy szerencsétlen koronahercege és egy lánya van, ám a lány több erőt mutat a kormányzásra, mint a koronaherceg, és ezt az egész udvar érzi. Mikor a belső árulások után a király unokaöccse (aki a jogos előző király fia) átveszi az irányítást, a hercegnő - bátyja halála után - elmenekül egy maréknyi támogatójával, és elkezdik az évekig tartó felkészülést arra, hogy visszavegyék a trónt.
Másik szálon egy szegény férfi életét követhetjük, aki titkon a Tábornok fia, ám anyjával együtt el lettek űzve, mégis Yeon Choong vissza akar kerülni apja mellé. Évek megfeszített munkájával apja "befogadja", ám ekkor feltűnik öccse, Yeon Nam Saeng, aki még apjánál is álnokabb, mindezt azonban bárányi arca mögé rejti.
Mikor ezen két szál összeér, elkezdődik a végső harc a hatalomért, és az igazságért.
Whalemény:
Nem színezem nagyon a történetet, mert tényleg az első pár részhez annyi kitartás kellett, amennyinél azért megfordul az ember fejében, hogy ez most tényleg jó-e :D Lassú, vontatott, és eszméletlen képi megoldásokkal nyújtják még jobban a sztorit, mégis azt vettem észre magamon, hogy ezen túllendülve mégis érdekelt a szereplők sorsa, meg az egész végkifejlet. A sorozat felénél aztán beindul a gépezet (miért kellett ezért 10 részt várni?....oh..tudom...No Min Woo-nak kellett a megfelelő felvezetés), minden a helyére került, elkezdődött a tényleg izgalmas belső/külső harc, és egészen a végéig fenntartotta ezt a légkört.
Minthogy történelmi dorama, sejtettem, hogy nem lesz egy nagy happy end, sőt a dorama történet szerintem egyik legértelmetlenebb, mégis leghihetőbb, és legigazságosabb befejezése lett, aminek személy szerint én már örültem is :D
Ezt az egész sorozatot igazából CNBLUE Jungshin miatt néztem ki, aki nagyon aranyos módon igazából csak biodíszlet volt a sztoriban, mert nagyon nem erőltette meg magát. Elején féltem is, hogy most mi lesz, mert nem mutattak annyit belőle, hogy feldobja az eseményeket, aztán egyszer csak a semmiből előlépett MinWoo, és úgy megkavarta a történetet, hogy (szerintem) egy teljesen más sori kezdődött akkor el. (És tényleg a semmiből lépett elő, mivel előtte a szereplők közt sem volt feltűntetve..szerintem az alkotók is belátták, hogy így nem lesz élhető a produkció, kell egy extra szereplő bele, aki felgyújtja a szálakat).
No de akkor nézzük is csak az említett szereplőinket:

Yeon Choong:
Anyja szolgáló volt a Tábornok mellett, és erre ugyan sosem adott egyenes választ, de valószínüleg tényleg szerették egymást, viszont sem az udvar sem maga az asszony nem tartotta ezt helyesnek, így egyszerűen elhagyták az udvart, és onnantól a sima köznép közt éltek. Yeon Choong igazi harcos, fejlett képességeit azonban csak cirkuszi mutatványokban és megbízott feladatokban kamatoztatta, és napról napra élt. Mindig is vissza akart jutni apjához, de tudta, hogy sosem fogadná őt fiaként. Egy váratlan fordulatnak köszönhetően elhatározta, hogy megkeményíti lelkét, és soha többet nem fog mások bajával foglalkozni, így kemény munkával apja mellé kerül, és még igazgatói posztot is kap az új Információszerzési központban. Ott a legjobb kémeket képezi nap mint nap, és egyre jobban belesüllyed a semmiségbe. Ám a Hercegnő feltűnése kizökkenti elhatározásából, és teljesen összezavarodik. Átértékeli magában egész eddigi életét, és gyökeres változásokon megy keresztül.
Uhm Tae Woong-ot én ebben láttam először, és azonnal ledöbbentett, mennyire kiskutya szeme van, és erre hogy rájátszottak minden egyes kameraképnél. Nem alakított hű de nagyot, viszont amennyit ki lehetett a karakteréből hozni, azt szerintem kihozta, és tényleg egy olyan embert mutatott be nekünk, akivel lehetett azonosulni, illetve akinek lehetett szurkolni.

Moo Young:
Harcos Hercegnő...nem, nem Xéna :D Valahogy mindig is jobban érdekelte őt a harcművészet, mint a könyvek vagy a teaszertartások, így apja féltette is lányát, mert már az udvarban is arról beszéltek, hogy a lány már most jobb uralkodó lenne, mint a kiszemelt Koronaherceg (aki mellesleg még egy lovat sem tud megülni).Családja elvesztése mérhetetlen dühöt váltott ki belőle, melynek köszönhetően egész életét felteszi arra, hogy visszaszerezze jussát, és tisztázza családja nevét. Yeon Choonggal való találkozása neki is nem várt fordulatot hoz, ami aztán egész életére elkíséri.
A színésznőt nagyon még nem láttam másban, viszont azonnal valami miatt szimpatikus lett, és máig sem tudom, hogy miért :) Karaktere sajnos kicsit idegesítőre sikeredett, de nem hiszem, hogy ez a színésznő miatt lett.

Yeon Nam Saeng:
A Tábornok igazi fia, akiről mindenki tud, és aki ránézésre csak egy selyemfiú, viszont túl tesz apján is gonoszságában, és hataloméhségében. Míg apja racionális gondolkodással tervez meg mindent, addig Nam Saeng csak tör előre, néha fejjel a falnak, és mindent és mindenkit képes feláldozni célja eléréséhez. Yeon Choong megjelenése felborította kis világuralmi terveit, ezért szívből gyűlöli újdonsült testvérét, és ennek nem győz hangot is adni...persze mindezt csak szépen Yeon Choong háta mögött.
(Itt említeném meg, hogy a történelem szerint Yeon Nam Saeng volt korának egyik legjobb tábornoka, szóval itt szépen hozzátettek egy adag gonoszságot ;) )
No Min Woo...mit is mondjak, egyszerűen undorítóan gonosz és helyes volt egyszerre :D Az a tipikus addig ütnéd míg csak lélegzik, de csak finoman, hogy a szép kis pofija meg ne sérüljön. Szerintem nagyon jót alakított, egyszerűen csak a nézései elég voltak ahhoz, hogy le tudja szűrni az ember, hogy most éppen mire is gondolhat, illetve hogy mi is lesz a következő lépése. És sikerült tényleg egy olyan karaktert hoznia a sorozatba, akit végig gyűlölhetünk, közben meg mégis sajnáljuk, hogy ilyenné vált.
Yeon Gaesomun:
Végezetül történetünk fő mozgatószála, a Tábornok :) Nagyon sokat  nem tudunk meg róla, igazából egy teljesen logikus, higgadt, vezetésre született ember, aki alatt tényleg tudna működni egy ország, ám furcsa nézetei miatt sokfelől támadható. Békés időkben egyszerűen használhatatlan lenne, mivel csak a harcokhoz ért, így mindenkivel szembe menne. Fő ismertetője a sorozatban a beszéd nélküli semmibe merengés, ami olyan feszültséget szül az emberben, hogy magát sem érti.
A színész nagyon jól hozta ezt a karaktert, elejétől a végéig fel volt építve, és nem tudok rá rosszat mondani.

Összegezve: Nem tudom rá teljes nyugalommal azt mondani, hogy nézzétek meg, mivel tényleg egy olyan állapotba kell jutni hozzá, ami lehetővé teszi, hogy a sorozat első felét túléljétek (és kell hozzá ez a felvezető, csak mondjuk fele ennyi részben is le lehetett volna rendezni). Viszont a második felét tényleg bátran ajánlom, mert van benne minden. Ármány, csaták, kémek, titkok. És minden részben izgulhatunk valakiért.

Trailer:

Pontozás:
Cselekmény: 6/10 (első 10 rész: 4/10, második 10 rész: 8/10)
Színészek: 7/10
Zene: 8/10 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése