2015. június 26., péntek

Ismertető: Reply 1997


Lassan érkezik a tvN negyedik Reply sorozata. Így időszerűnek láttuk végre bele nézni az egyikbe. Az időrend kedvéért az elsőbe a Reply 1997-be.


Cím: Reply 1997 (Answer me 1997, 응답하라 1997)
Műfaj: romantikus, vígjáték
Epizódok száma: 16
Év: 2012
Csatorna: tvN

Szereplők:
Jung Eun Ji - Sung Shi Won
Seo In Guk - Yoon Yoon Jae
Shin So Yool - Mo Yoo Jung
Hoya - Kang Joon Hee
Eun Ji Won - Do Hak Chan
Lee Shi Un - Bang Sung Jae



Történet:
Hat középiskolás mindennapjait/barátságukat/szerelmi háromszögeiket követhetjük végig a sorozat során. H.O.T iránti rajongás, 1997-es korrajz, felnőtt videó, női hiszti, tanulás, családi kapcsolatok, mi leszek ha nagy leszek, szerelmi sokszögek, reménytelen vagy viszonzott szerelem, sikeres/sikertelen élet és busani akcentus szavakkal tudnám leginkább jellemzi a sorozatot.

Whalemény:
Shi Won és Yoo Jung nagy H.O.T fan, olyan annyira, hogy nagyjából csak erről szólnak a hétköznapjaik. Sokszor megdöbbentő látni, hogy mekkora hisztit csap Shi Won egy-egy fantárgy miatt, de valószínűleg sokan lehettek a bőrében fiatalon, akik rajongtak egy-egy bandáért. Bár tény és való ez nem 18 évesen a legjellemzőbb az emberre, hanem kicsit fiatalabb korban, de lépjünk túl ezen az apróságon.
Leginkább a School 2013-hoz  tudom hasonlítani, mert ez is tinikről szól, az aprócseprő problémáikról és arról, hogy ezek számukra mekkora fájdalommal is járnak.
Kapunk a sorozatban négy fiút és két lányt, akik teljesen átlagos hétköznapjait láthatjuk. Közben pedig időről időre beköszön a jövőjük, elhintve egy-egy morzsát, hogy izguljunk vajon mely páros is fogja bejelenteni, hogy együtt vannak. Szerkesztésileg emiatt nagyon jól van összerakva a sorozat, mert nem igazán lehetett sejteni, hogy kik is lesznek a nyerőpáros, maximum csak favoritnak lehetett drukkolni.
Tetszett a sorozatban, hogy nem volt semmilyen más szándéka, csak végig megmutatni nekünk a 6 ember boldogságát, szomorúságát, barátságát és életét, ugyan akkor kicsit el is fáradtam a végére. Nem a sorozat viszonylagos lassúsága miatt, hanem azért mert kicsit, de tényleg csak kicsit sok volt a részek száma. Mondjuk a részek száma igencsak becsapós, mert hiába 16 részesként van feltüntetve, a mai mérték alapján ez egy 8 részes sorozat.
Nagyon tudtam értékelni a sorozatban, hogy ügyesen visszarepítettek minket 1997-be, amitől kicsit többet kaptam Dél-Koreából, mint egy szokvány puccos, márkákkal telepakolt dorama nézése közben.
Mégis a végére nagyon azt éreztem, hogy elfáradtam és alig bírtam kiszenvedni magamból az utolsó részeket. Egyáltalán nem érdekelt, hogy Yoon Jae és Shi Won vajon összejönnek-e, mert nem tudtam nekik szurkolni. Yoon Jae a kapcsolatukban olyan szinten van elnyomva, ami számomra kicsit már komikus volt és Shi Won nulla iránta érzelmileg (legalábbis kívülről).

Yoon Yoon Jae

Reménytelenül és titokban szerelmes Shi Wonba, aki csak egy legjobb barátot lát benne semmi többet. Yoon Jae egy nagyon okos és helyes srác, aki bármelyik lányt megkaphatná, de ő mégis inkább átmegy papucsba Shi Won igényeit kielégítve ezzel.
In Gukot mindig is kedveltem. Egy ha nem is kimagasló, de nagyon jó színész, aki mindig hozzáillő szerepeket vállal és azokban maximálisan teljesít is.

Sung Shi Won
Életét semmi erőfeszítés megtétele nélküli éli. Sem a suli sem pedig más nem érdekli az H.O.T. néven futó Kpop formációt leszámítva. Miattuk hajlandó vérrel írt üzenetet írni, éjszakákon át várakozni és idegrohamot kapni, ha elszakítják kedvenceiről készült poszterét. A suliban az utolsó helyen kullog és nem is akar előrébb kerülni, viszont egy írói pályázat miatt sikerül bekerülnie egy egyetemre. Mindenkivel felszínesen és bunkón viselkedik, igazi érzéseit (ha vannak is) sosem mutatja meg. Ez a jellemzés akár a legtöbb kamaszlányra jellemző lehet, így teljesen nem tudom elítélni őt, mégis személyisége és elképesztő rajongása nekem őt egyáltalán tette szimpatikussá, sőt felraktam a legrosszabb női karakterek listámra a BOF-os Jan Di mellé.
EunJit nagyon kedvelem, de ebben a szerepben igyekeztem őt nem megutálni, mert nagyon jól hozta a karaktert.

Összegezve:
Nem tudom azt mondani rá, hogy rossz, mert tényleg nagyon ötletesen építgették fel és utalgattak a történet közben. Az időben való visszarepítés is nagyon hitelesre sikerült. Viszont sajnos a vége nekem semmi izgalmat nem adott. Egyszer mindenképp érdemes megnézni, mert rosszul nem járhat vele senki. :)
Trailer:
Magyar felirat
Nekem nem kevés agybajt okozott a felirat utólagos időzítése, mert nem igen találtam sok videóletöltési lehetőséget, amit meg leszedtem végül nem passzolt a felirathoz... de ilyen problémákra tudom ajánlani Dorama kalauzunkból az Útmutató, hogyan illesszük egy nem passzoló feliratot doramához! (kezdőknek) bejegyzésünket.

Pontozás:
Cselekmény: 6/10
Színészek: 8/10
Zene: 8/10

15 megjegyzés:

  1. Nekem ez az egyik kedvenc sorozatom, nagyon tetszik benne, hogy nincs semmi hatalmas csavar, hanem tényleg csak a mindennapi életet mutatja be a 90-es években.
    Elsőre minden főszereplő szimpatikus volt, még Shi Won is a nagy rajongásával (Pedig EunJi-t kifejezetten nem kedvelem), de a végére már kicsit szenvedős lett a történetük, úgyhogy számomra onnantól a mellékszereplők vitték el a sorozatot.

    Csodálkoztam, hogy nem említetted meg legalább Joon Hee karakterét, hiszen (legalábbis számomra) ő egy elég érdekes szereplő volt. Nem mindennap találkozik az ember ázsiai sorozatban meleg karakterrel. És persze érdekes volt, hogy itt ő volt a harmadik kerék. (Hoya pedig szerintem nagyszerű színész, nagyon jól játszotta el).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így most hogy felhoztad valóban megkellet volna említenem őt, hisz nem egy szokványos karakter, aki mindenképp érdemelt volna pár szót. :D

      És valóban szenvedős lett a vége, én is már csak a többi mellékszál miatt néztem.

      Törlés
  2. Szia!

    Ti honnan tudtátok letölteni a sorozatot és a feliratot? Vagy talán online néztétek?
    Már nagyon régóta szemezek vele, de sajnos nem találtam.
    Előre is köszönöm a választ :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Helló!

      A magyar feliratot megtalálod linként a bejegyzés végén. :) A videót pedig ha jól emlékszem asiatorrentről szedtem le. https://www.asiatorrents.me/

      Törlés
  3. Én személy szerint imádtam ezt a sorozatot, meg a spinoffot, az 1994-et is. Életszerű, életszagú, nincs benne felesleges ripacskodás, gazdagok fényűzése, meg hasonlók. Egyszerű emberek hétköznapjai, retróban. :)
    Brigi

    VálaszTörlés
  4. Szia!:)
    A sorozatban végig rosszul van időzítve a felirat? Nagyon zavaró tud lenni. Főleg ha rosszul időzítem...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. igen sajnos amit én kifogtam az is ilyen volt. folyamatosan át kellett időzítenem... :/

      Törlés
  5. Szia!:)
    Az utolsó résznél hiába töltöm be a feliratot nem jelenik meg. Mit lehetne ilyenkor csinálni? Nálad is merült fel ilyen probléma?

    VálaszTörlés
  6. Nekem is ez a problémám! Tudsz segíteni?:)

    VálaszTörlés
  7. Furcsa, hogy nem jelenik meg... velem ilyen nem volt, vagy ha igen azért mert nem volt jó az időzítés és vagy 10 perccel el volt csúszva.
    Milyen formátumú a felirat? Bárhova tekertek a videóban jelenik meg?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A felirat srt formátumú. Akár belepörgetek a közepéig vagy a végénél állok meg, hogy megnézzem van felirat, nem jelenik meg!

      Törlés
    2. Ilyennel még nem igazán találkoztam, talán érdemes elmenti más formátumban, hátha úgy elindul.

      Itt találsz hozzá programot, melyikkel tudod elmenteni:
      http://amyolvas.blogspot.hu/2014/07/utmutato-hogyan-illesszuk-egy-nem.html

      Törlés
  8. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  9. Kedves Amy!

    Már én is jó ideje tervezem, hogy megnézem ezt a doramát, már jó ideje a listámon van és mikor végre eldöntöttem, hogy ezt fogom megnézni, azzal a ténnyel találtam szemben magamat, hogy a magyar felirat elérhetetlen, merthogy a neten található egyetlen videóhoz sem illeszkedik, ráadásul a dupla részes megoldás igaz, hogy feliratként letölthető, de videóként aligha. Ezért annyira dühös lettem, hogy nekiestem a sorozat fordításának, merthogy nagyon meg szeretném nézni. A véleményed alapján csak még kíváncsibb lettem :) Remélem, nem fogok csalódni bár a videók alapján jó kis sorozat ez

    VálaszTörlés