2018. október 29., hétfő

Filmajánló: Along With The Gods: The Two Worlds

Cím: Along With the Gods: The Two Worlds  (신과함께-죄와 벌)
Rendező: Kim Yong Hwa
Műfaj: fantázia, akció, túlvilág
Bemutató: 2017.12.20.
Játékidő: 139 perc

Szereplők:
Ha Jung Woo - Gang Rim
Cha Tae Hyun - Kim Ja Hong
Ju Ji Hoon - Hae Won Maek
Kim Hyang Gi - Duk Choon
Kim Dong Wook - Soo Hong
Do Kyung Soo (D.O) - Won Il Byung


Történet:
Kim Ja Hong tűzoltóként mentés közben életét veszti. Halála pillanatában megjelennek előtte őrzőangyalai, akik arra hivatottak, hogy a reinkarnálódás felé vezessék lelkét a hét túlvilági tárgyalás során, ami közel sem ígérkezik oly zökkenőmentesnek, mint azt az angyalok gondolták az elején.


Whalemény:
Nagyon nagy izgalommal vártam a filmet, mert az előzetes alapján egy igazán izgalmas "világba" csöppenhetünk a filmmel, ahol a különböző büntetések (avagy bugyrok vagy poklok) nagyon látványosan kerültek kialakításra. Ez a filmben olyan szempontból okozott pici csalódást, hogy hiába volt a hozzájuk tartozó Istenek, az őrzőangyalok munkája, minden egy komplex rendszer része, ebből sajnos tényleg falatnyit kapunk az egész mozi során. Én mégis olyannyira belemerültem az egészbe, hogy sorozatként nagyon szívesen látnám az angyalok történetét, vagy szívesen láttam volna a tárgyalások között megtett út valódi viszontagságait. (mert így csak egyik tárgyalásról a másikra ugrottunk nagy hirtelenjében) Azonban erre a magas költségvetés miatt vajmi kevés esély lesz a jövőben. Ennek pótlására a történet alapjául szolgáló webtoont érdemes lehet forgatni, ami alapvetően három részre tagolódik és ez a film a túlvilágot dolgozza fel az élet és a mítosz részek kimaradnak.
A felületesség ellenére még amellett is hajlandó vagyok elmenni, hogy számomra nagyon érthetetlen volt, miért kerítenek a legapróbb bűnöknek is ekkora feneket. Minden apróbb hibát felrónak a lelkeknek a túlvilági ügyészek. Így ha fiatalon életed csínyeként kisétáltál fizetés nélkül egy rágóval a boltból, akkor itt tuti visszaköszön majd. Az angyalok feladata ügyvédként megvédeni a lelkeket és elérni, hogy mind a hét bűn alól felmentés kapjon, ezáltal reinkarnálódhasson a lélek. Ám azt nem teljesen értem, hogy Istenekként látniuk kell az elhunyt teljes életét, így miért is kell külön tárgyalni minden egyes rágólopást, megindokolva, hogy nagy kárt nem tett senkiben az illető, vagy vezekelt bűneiért holott Istenként ezt elvileg már tudniuk kéne, vagy legalábbis a tárgyalás előtt "utána nézni". :) De nyilván ez a lélek számára út igazán, hogy megbánja tetteit, még ha sokra nem is emlékezett igazán, vagy önhibáján kívül következett be a történés.
Illetve arra is legyintettem a végén már, hogy a főszereplőnk fő motivációja az volt, hogy beszélhessen édesanyjával, ami spoiler: "nem olyan formában valósult meg, mint ahogy gondoltam"

Roppantul sajnáltam, hogy nem lett jobban kibontva az koreai hitvilág a túlvilággal kapcsolatosan, mert így hiába hozták be a történet közepén izgalomfokozóként a rossz lélek szálat, nem értettem és nem tudtam mit kezdeni vele, mert nem volt meg hozzá tudásban az alapom. Viszont a film tényleg izgalmasabbá vált tőle, és így picit felszínre került az egyik angyal múltja is. (ami kellő alapot ad a második filmhez, amit a látottak alapján nagyon várok hogy láthassam) És aminél picit előtört belőlem a Goblin sorozat közbeni érzés, amit nyilván okkal alakítottak így a készítők.

A végén nagyon az érzelmekre ható zárást kaptunk, ami számomra tökéletes zárás adott, a főszereplő lélek útjának. Ugyanakkor nem tudok elmenni a tény mellett, hogy főszereplők édesanyjának innentől mindennel egyedül kell majd megbirkóznia. A szívem szakadt le az előzetesben is megjelenő táblás jelenet közben és a fia helyében én is mindenkit porrá zúztam volna.

A film mögöttes mondanivalójáért pedig külön hálás vagyok. Igaz, zavaró volt minden fentebb említett módon pellengérre állítani bűneinket, de elszámolással mindenért tartozunk(még ha úgy is gondoljuk, hogy valójában mi nem) és döntéseink nemcsak a mi, hanem mások életére hatással van.

Összefoglalva:
Az Along With The Gods egy nagyon látványos, ötletes, jó alapgondolattal rendelkező film, emellett a színészek is zseniálisak voltak, ezek miatt én mindenkinek tudom ajánlani. Mélységében ugyan a felszínt kapargattuk, mégis elröpít egy izgalmas és látványos világba, ami fantasztikus élményt adhat az erre fogékonyak számára.

Trailer



Magyar Felirat

Pontozás:
Cselekmény: 8/10
Színészek: 10/10
Zene: 10/10

1 megjegyzés:

  1. Kedves Amy,
    köszönöm a filmajánlódat, meghozta a kedvemet ahhoz, hogy megnézzem a filmet. Nem is csalódtam benne, izgalmas volt, de tényleg nem ártana többet tudni a koreai hitvilágról. Az angyalokat nagyon bírtam :)

    VálaszTörlés