2014. október 31., péntek

Ismertető: The Night Watchman's Journal

Most egy nagyon nehéz feladat elé állítottam magam ezzel az ismertetővel kapcsolatban, mivel ennyire felemás érzelmekkel még nem álltam fel a képernyő elől...

Cím: The Night Watchman's Journal (야경꾼일지)
Műfaj: misztikus, tradicionális
Epizódok száma: 24
Év: 2014
Csatorna: MBC

Szereplők:
Jung Il Woo - Lee Rin / Wolgang herceg
Ko Sung Hee - Do Ha
Jung Yoon Ho (U-Know) - Moo Seok
Kim Sung Oh - Sadam
Kim Heung Soo - KiSan herceg / király
Lee Jae Yong - Park Soo Jong
Yoon Tae Young - Jo Sang Heon

Történet:
Történetünk alapja, hogy a királyi udvaron belül létezik egy csoport, mely célja, hogy erejük segítségével távol tartsák az udvartól illetve a néptől az ártó, gonosz szellemeket. Ők az Éjjeliőrök. A mindenkori Király nagy becsben tatja őket, személyes testőrségeként bánik velük, de ahogy haladnak a korral, kezd kettészakadni az udvar, és a miniszterek jó része már nem hisz sem a szellemekben, sem ennek a csoportnak a létjogosultságában. Azonban amikor a herceg egy rejtélyes betegség miatt életveszélybe kerül, mégis útnak indulnak, megkeresni azt a sámánt, aki egy varázslatos növény segítségével meggyógyíthatná. Azonban egy nem várt ellenséggel találják szembe magukat, melynek köszönhetően az egész királyi család élete felborul, és a kisherceget gyógyulása után száműzik, és féltestvére kapja így meg a trónt . Majd mikor a herceg már felnő, ez az ellenség újra feltűnik a palotában, és az egy évtizede dédelgetett tervét most minden áron végbe akarja vinni.
Whalemény:
Nagyobb volt a füstje, mint a lángja. Röviden ennyit mondhatnék róla. Első 2-3 részben a herceg apját láthatjuk főszerepben, és az éjjeliőrök munkájába is betekintést kapunk, amit elsőre egész jól megoldottak. Füstszerű árnyak jelzik a gonosz szellemeket, a hegyekbe vezető út során kövekből feltámadó csontváz harcosok támadják meg a királyt és katonáit....így elsőre friss, még szokatlan, és érdeklődéssel teli reakciókat váltott ki. (Habár a CGI technológiáról most inkább ne ejtsünk szót...) De aztán jött a maradék 22 rész, aminek szívesen leírnám a történetét...ha lenne. Konkrétan max 10 részbe tudnám belesűríteni azt a hatalmas sebességű cselekményvezetést amit kapott ez a sorozat. Tökéletes bizonyítéka ez a forgatókönyv, a "Hogyan írjunk a nagy semmiről annyit, hogy egy újabb esőerdőnyi papír kelljen hozzá".
Körülbelül a sorozat felénél történt ez a jelenet, melynél kellett egy lélegzetvételnyi szünetet tartanom, mert annyira nem sikerült keménynek beállítaniuk, hogy egyszerre jutott eszembe a Tini nindzsa teknőcök, meg a Bolygó Kapitánya :D
Jung Il Woo-t kettős érzelmekkel vártam, mivel a Flower Boy Ramyeon Shop-ban a végére meggyőzött, hogy nem rossz, viszont itt féltem, hogy milyen lesz újra tradicionális köntösben (vagyis PINK "köntösben"...de elnézzük, mert az anyukája csinálta neki...). És sajnos beigazolódott az aggódásom. Egyszerűen fájt már nézni, ahogy szerencsétlenkedi végig ezt a 22 részt, és csak minden egyes jelenetben halálosan megfenyeget valakit, de semmit nem lép, hogy valóra is váltsa.... És sajnos sorozatbeli partnere, aki DoHa-t alakította....semmi kémia nem volt köztük. Erőltetett egymás utáni epekedés volt az utolsó 10-12 részben, amikor már tényleg azt kívántam, hogy inkább Sadam terve sikerüljön, és szépen legyen ennek vége.
Viszont, hogy ne csak a negatívumokat soroljam, voltak egészen ügyes, és értékelhető szereplők/karakterek is. A sorozatban uralkodó király egyszerűen zseniálisan hozta a Gollam-szerű skizofréniát, minden részben vártam, hogy legyen egy ilyen jelenet, ahol magával beszéli meg a dolgokat.
Továbbá az ex-éjjeliőr kapitány, aki most kovácsként tengeti napjait, egyszerűen napsugár volt a sorozatban. Sajnos sokat ő sem tudott hozzátenni a cselekményhez, de mentorként és egyszerűen csak simán pasiként is jó volt nézni. Kovácsunk mellett meg kell említenem YoonHo-t (TVXQ), akit most láttam először sorozatban, viszont azonnal a szívembe lopta magát. Nagyon szépen hozta a támogató karaktert, és sikerült rávennie, hogy ne adjam fel ezt a sorozatot.
Végezetül szurkolásom tárgya, Sadam...Zseniális :D Ideális főgonosz, nagyszerű alakítással, és kellő mennyiségű varázslással tette "élvezhetővé" számomra a történetet.
Ezek után nézzük egy kicsit közelebbről a szereplőinket:

Lee Rin / Wolgang herceg:
Gyermekként végig kellett néznie, ahogy apja, a király, megmagyarázhatatlan módon megőrül, és megöli édesanyját is, és személyes testőrét/eunuchját is. Apja bűne miatt az anyakirályné száműzte a palotából, és féltestvérét, az ágyasoktól született Kisan Herceget tették a trónra. Mivel minden felelősséget levettek a válláról, így csak az élvezeteinek él. Azonban miután megbízzák egy udvari pozícióval, kénytelen lesz újra hozzászokni a felelősséghez, és ha csak egy kicsit is, de belelátni a politikába. Azonban fényderül élete nagy titkára is, miszerint képes látni a szellemeket. Emiatt nem vonhatja ki magát abból sem, hogy az új udvari sámán, Sadam ügyködéseit ne kísérje figyelemmel.
Jung Il Woo amikor az elején a nagyvilági oldalát mutatta be, akkor még teljesen a megszokott karaktert hozta. Viszont amikor már bele kellett mennie a lelki részekbe, ott valami nekem nagyon nem jött át. Vagy a karakter volt ennyire pocsékul létrehozva/megírva, vagy ő maga nem tette bele magát. Mint ahogy fentebb is írtam, egyáltalán nem éreztem a partnerével való összhangot, ennyi erővel egy aranyhörcsög is lehetett volna mellette, kb azt is ennyire féltheti.

Do Ha, a mago sámán:
Még egészen kicsi korában szemtanúja volt annak, ahogy a YongShin törzs feje, Sadam elrabolja nővérét azon célból, hogy feláldozva őt feltámaszthassa a hatalmas Sárkány Istent. Miután nővérét mindenki halottnak vélte, felnőve elhatározza, hogy megkeresi őt, így a hegyekbeli törzsét elhagyva a fővárosba utazik. Itt találkozik a kováccsal, aki egy fogadóhoz kíséri, ahol is szállást talál magának, és a sors azonnal össze is hozza Wolgang herceggel.
A színésznőt másban még nem láttam, de mivel itt sem tudott meggyőzni, valószínűleg nem fogom most azonnal megkeresni a többi produkcióját. Semmi kapcsolat nem alakult ki szerintem köztük, Sadam többfajta érzelmet mutatott szerintem irányába, pedig ő csak fel akarta áldozni.

Moo Seok:

A miniszterelnök unokaöccse, és szinte nevelt fia, aki hatalmas hűséggel viseltetik a jelenlegi királyhoz. Bármit megtesz azért, hogy a királyi család biztonságban legyen. Nem hisz a szellemekben, és mivel fiatal húgát elveszítette, nem is akar hinni bennük. Mégis úgy hozza a sors, hogy ő is megismeri az Éjjeliőrök történetét, és a végére más ő maga is azzá válik.
YoonHo, mint már említettem, pozitív csalódást okozott. Üdítő része volt a sorozatnak, mivel egy teljesen szerethető karaktert sikerült felvázolnia. Egyenes, mint a karó, viszont emiatt makacs is, viszont csupaszív, és felelősségtudatos szereplőt köszönhetünk neki. Csak így tovább ;)

Sadam:
A YongShin törzs feje, vezetője, kinek életkorát sosem tudjuk meg. Életerejét mások életének kiszívásával újítja meg, így örökifjú is marad. Világmegváltó tervéhez csak a Magó törzs sámánjának feláldozása kell, így ezért bármire képes. A királyhoz közel kerülve személyes sámánja lesz, így az uralkodót felhasználva az egész országot romba akarja dönteni.
Sung Oh az Inspiring Generation óta belopta magát a szívembe, és itt is sikerült neki. Nagyon jól játszotta a főgonoszt, ráadásul olyannyira, hogy a végén már neki is szurkoltam :D

Összegezve: MAX 1X nézős....de lehet, hogy azt is tekerve. Valami miatt én úgy véltem, hogy csak 20 részes, így a hideg is végigfutott rajtam, amikor a 18. résznél rádöbbentem, hogy még 6 rész van hátra, nem 2 :D Ez a "történet" kb egy 9-10 részbe tökéletesen belefért volna, és akkor még teljesen vállalható is lett volna.
Trailer:

Magyar felirat (9/24, a további feliratokért keressétek meg Deák Lídiát facebook-on, vagy viki.com-on)

Pontozás:
Cselekmény: 4/10
Színészek: 6/10
Zene: 7/10

8 megjegyzés:

  1. A koreai és japán sorozatok csoportban hozsannákat zengtek erről a filmről, nekem valahogy mégsem volt kedvem neki kezdeni. Írásotok csak megerősített, hogy jól döntöttem. Ugyanis eddig a látott sorik 90 %-ban megegyezett a véleményünk, miért lenne most másképp? :D :D :D
    Persze előfordulhat, hogy ínséges időkben jobb híján megnézem, egyelőre azonban hagyom! Különben imádom az oldalatokat!
    Ja! és szívesen olvasnék itt ellenvéleményeket, (gondolom Ti is) hogy másokat miért fogott meg annyira ez a sorozat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük!!! Jó olvasni, hogy segítettünk választani. ^^ :3
      Ellen véleményre én is kíváncsi lennék, kifejetve :)

      Törlés
  2. 5 rész elég lett volna...nagyon vérszegény a forgatókönyv

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, itt is az öreg hiba jött elő :/

      Törlés
  3. nekem sem tetszett egyszerűen nem jó nem értem hogy azoknak akiknek tetszik mi tetszik egyáltalán nekik??...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt én se tudom. De azért mindig sokat számít ilyenkor mennyire rajongunk a főszereplőért. A többi örök kérdés marad :D

      Törlés
  4. "zseniálisan hozta a Gollam-szerű skizofréniát" a skizofrénia teljesen más dolog, össze kevertétek. A legtöbb ember rosszul tudja, a királynak személyiségzavara volt, nem volt skizofrén.

    "A skizofréniát övező téveszmék széles körben elterjedtek, a betegség azonban nem azonos a hasadt vagy többes személyiséggel, illetve a hangok hallásával."

    "A skizofrénia kezelése A skizofrénia (schizophrenia) egy krónikus és nagyon gyakran rokkantsághoz vezető pszichés betegség. A betegség miatt a beteg visszahúzódik az emberektől, elfordul a korábban végzett tevékenységeitől és egy téveszmékkel teli, vagy valóságtól elszakadt külön világába húzódik vissza. A schizophrenia a pszichózis egyik formája, azaz úgy károsul a gondolkodás, hogy a betegek a valóságot érzékelik rendellenesnek. A pszichózis a zavart agyi működés egyik tünete."

    azért nem árt utána nézni, mielőtt használjátok a szót

    VálaszTörlés
  5. Én nem bírtam a harmadik vagy negyedik részt sem befejezni, gratula mindenkinek, aki végignézte.

    (Viszont ez után akadtam rá egy kínai sorozatra - Princess Weiyoung aminek ez eleje egész jó, olyan majdnem Empress Ki-sen jó, aztán a jött Lang ya Ba (Nirvana in fire), amit nehéz überelni, és nem volt megállás, a kínaiak elvittek Koreából)

    VálaszTörlés