2015. február 6., péntek

Ismertető: Dr. Frost

Apró űr támadt a lelkemben a Liar Game sorozat után, így kapóra jött a Dr. Frost, mert a leírtak alapján hasonló világra számítottam. Ugyan alapjaiban véve valóban hasonlóak voltak, mégis rengeteg mindenben eltértek.

Cím: Dr. Frost (닥터 프로스트)
Epizódok száma: 10
Év: 2015
Csatorna: OCN

Szereplők:
Song Chang Eui - Dr. Frost
Jung Eun Chae - Yoon Sung Ah
Lee Yoon Ji - Song Sun
Song Ji Ru - Nam Tae Bong

Történet
Dr. Frost professzor régi egyetemén újra munkába áll. Egy gyermekkori tragédia miatt teljesen érzelemmentesen éli az életét, amit az emberek viselkedésének megfigyelésével és annak megértésével tölt. A tanácsadó irodában asszisztense lesz Sung Ah , akivel közösen a nyomozókkal karöltve oldanak meg gyilkosságokat és bűnügyeket. Dr. Frost az elméjét, Sung Ah az érzelmeit használja ezek megoldására, ám egy gyilkos furcsa módszerrel próbálja bosszúját beteljesíteni.

Whalemény
A történet alapját egy 2011-es koreai webcomic (webképregény) adja. Ha bárkit érdekel az eredeti képregény (igaz csak koreaiul) itt találja meg. A sorozat során minden részben egy adott mentális betegség kerül úgymond középpontba és minden részben más ügyet old meg a tanácsadó irodában dolgozó Frost és életvidám asszisztense. De közben lassan-lassan haladunk Frost múltja felé és megtudjuk az okát érzelemmentességének és annak is miért haltak meg a szülei.
Igazán jó választás ez a dorama, ha egy kis krimire és pszichológiára vágyunk. Meg kell mondjam nőiesen a teaser videók láttán nem dobtam el az agyam. Furcsa volt az ősz haj a főszereplőn, nem igazán értem, hogy miért is sikerült őszre. Végül sikerült meggyőznöm Amyt, hogy látni kell, amiből lett egy pozitív sorozat élményünk.
Visszagondolva eddigi ismertetőimre, talán most írom le először, hogy kevés volt a részek száma. 10 részbe tömöríteni ennyi mindent nem egy egyszerű dolog, mégis valahogy ez a rövidség és a tempó adta az egyik varázsát a sorozatnak. A szereplők kellően szerethetőek, a részenkénti ügyeket mindig izgalmasan tálalva kapjuk, habbal és cseresznyével. Kicsit hagynak minket is nyomozni, de mindig két lépéssel igyekeznek előttünk járni, így sok nyomozási sikerélményt nem tudtunk elkönyvelni. (bár akadt egy-kettő, ami csak csak sikerült) 
Hangulatában egy kellemesen introvertált érzetű, néha kinyíló érzelmet sugároz végig a sorozat. Kicsit sajnáltam, hogy kevesebb idő jutott Frost és Sung Ah kapcsolatára és Frost és a nyomozó kapcsolatára, mert nagyon az éppen aktuális nyomozásra volt kiélezve a legtöbb rész vagy pedig Frost múlja köszönt be pár pillanatra.
Pár jelenetnél egyik pillanatról a másikra történtek az események vagyis inkább döntések. Talán az utóbbi leginkább az utolsó rész utolsó 20 percére vonatkozik. Ripsz ropsz lezárták nekünk. Nem mondhatni szokványos koreai befejezésnek amit kaptunk, ezért számomra kifejezetten üdítő volt.

Dr. Frost
Igazi nevén Baek Nam Bong egy pszichológiát tanult professzor, aki rendkívüli ügyességgel olvas az emberek viselkedéséből, nonverbális jeleiből. Látja az emberek érzelmeit, azoknak ok-okozati összefüggéseit, mégis saját érzelmeivel hadilábon áll, mert mondjuk ki tisztán alig vannak neki. Egy poker arc az egész ember, amire rásegít különleges ősz haja is, amit nem festet (elvileg).
Kifejezetten örültem, hogy most nem forgatták ki a történet során önmagából a férfifőszereplőt és vált érzelmes férfiúvá egy nő hatására. Naaaagy piros pont!
Ennek ellenére furcsa látni egy ennyire érzelemmentes karaktert, de cserébe eszével mindenben kárpótol minket. A színész első látásra olyan elmegy kategória volt számomra, de a második részre már elképzelhetetlen lett számomra, hogy ne ő játssza Frostot.
Sung Ah
Pszichológia szakos hallgató, aki az egyetem tanácsadóirodájának asszisztense. Frost dokinak a teljes ellentéte, így kapcsolatuk az első pár napban nem mondható felhőtlennek. Egy friss arc volt számomra a színésznő, valahogy minden nagy sztár mentes attitűdöt képviselt. Egész ügyes is volt, így figyelni fogom mindenképp a fejlődését.

Trailer:

Nem tudnám azt írni, hogy kiemelkedő történet, kiemelkedő színészi alakítás, mert egyik se lenne pontos megfogalmazás. Egyszerűen egy nagyon jól összepakolt krimi sorozatot láthattok, ha belevágtok. Márpedig gyorsan vegyétek elő a vágódeszkát, mert érdemes 10 részt szánni rá. ;-)

Magyar felirat

Pontozás
Cselekmény: 8/10
Színészek: 8/10
Zene: 7/10

9 megjegyzés:

  1. Az angol verzióját is el tudjátok olvasni a manhwa-nak! Mégpedig itt: http://mangafox.me/manga/dr_frost/

    VálaszTörlés
  2. A Bad Guys mellett ez volt az a "krimi" sorozat, amelyet néztem és hétről-hétre vártam a folytatást. :] Tetszett, bár először meglepődtem, hogy itt is megjelent egy "fő gonosz", de a végén volt néhány pillanat, amikor együtt éreztem vele, bár a tetteit nem tudtam elfogadni, mint következményt.
    A doki és az asszisztense is aranyos volt - jó párost alkottak és annak ellenére, hogy teljesen kontrasztjai voltak egymásnak, határozottan jól passzoltak egymáshoz.
    Mindig vigyorognom kellett, ahogy száguldoztak a "kisautóval". :D

    VálaszTörlés
  3. Ezt az ismertetőt alig lehetett érteni. Elnézést, de annyira rosszul lett fogalmazva, hogy szenvedés volt végigolvasni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnálom, hogy ennyire rossz volt :/
      Megtudod mondani pontosan, hogy mi a probléma vele?
      A jó felé szeretnénk közelíteni vagy mi a szösz :))

      Törlés
    2. Becsület szóra nem kötözködni akarok, de olyan mondatokkkal gyűlt meg a bajom, mint pl. :

      "Hangulatában egy kellemesen introvertált érzetű, néha kinyíló érzelmet sugároz végig a sorozat. "

      "Hangulatában egy kellemesen introvertált érzetű, néha kinyíló érzelmű sorozat" vagy "Hangulatában egy kellemesen introvertált érzetű sorozat, ami néha kinyíló érzelmet sugároz", de azt nekem nehezen jön össze, hogy "néha" kinyíló érzelmet sugároz "végig" a sorozat.

      Meg ez az és halmozás: "Frost és Sung Ah kapcsolatára és Frost és a nyomozó kapcsolatára". Értem én, de valahogy jobban meg lehetne fogalmazni. Pl. "Frost / Sung Ah valamint Frost és a nyomozó kapcsolatára". Vagy nem tudom...

      "nagyon az éppen aktuális nyomozásra volt kiélezve a legtöbb rész vagy pedig Frost múlja köszönt be pár pillanatra. Pár jelenetnél egyik pillanatról a másikra történtek az események vagyis inkább döntések. Talán az utóbbi leginkább az utolsó rész utolsó 20 percére vonatkozik."

      Ezt nem tudtam értelmezni. A két mondat között mi az összefüggés? Azt akartad mondani, hogy az utolsó rész utolsó húsz perce előzmények nélküli, és ad hoc módon volt összerakva? Őszintén nem értem.

      Még egyszer elnézést, nem öncélúan kötözködök, csak nehezen értettem amiket írtál, de így is felkeltetted az érdeklődésemet a sorozat iránt, mert a Liar Game nekem nagyon tetszett.

      Törlés
    3. Köszi a pontos leírást, azért örülök, hogy a szenvedést csak ez a pár mondat okozta :)
      Sajnos, vannak hiányosságok, de igyekszik az ember ;)

      Törlés
  4. Egyik legunalmasabb sorozat volt, amit eddig láttam. Semmi sem fogott meg belőle. Lehet túl sok jót és érdekeset néztem előtte? Lehet, hogy egyszerűen ez nem az én műfajom?

    VálaszTörlés