2017. május 31., szerda

Filmajánló: A Nagy Fal / The Great Wall

Kicsit rendhagyó filmajánló következik, ugyanis egy hollywoodi film kerül most az étlapra azonban mivel egy amerikai-kínai koprodukció, így nem tudtam csak úgy elsuhanni mellette. Lássuk csak, mire is jutottak Kína egyik leghíresebb nevezetességével és a marsi számkivetettel, Matt Damonnal (pluszként egy kis exEXO Lu Hannal fűszerezve)


Cím: The Great Wall
Rendező: Zhang Yimou
Műfaj: akció, fantasy
Bemutató:  2017. január 5. (Magyarországon)
Játékidő: 103 perc


Szereplők:
Matt Damon - William
Jing Tian - Lin Mae parancsnok
Pedro Pascal - Tovar
Andy Lau - Wang
Lu Han - Peng Yong



Történet:
A Song Dinasztiában járunk, amikor is két kereskedő, William és Tovar kis csapatával a fekete por legendája után kutat. Miután kitaj hordák szinte végigüldözik őket útjuk során, már épp feladnák, mikor is egyik éjjel valami furcsa lény támad rájuk és csak ketten maradnak. Williamnek sikerül levágni a lény mancsát így el is rakja, hátha valaki majd tud magyarázatot adni arra, hogy mihez is tartozik. Miután reggel újra rájuk talál a horda, menekülésük közben belefutnak a Nagy Falba, amivel még a hordák sem húznak ujjat. Itt azonnal el is fogja őket a Névtelen Rend katonái, viszont a mancs láttán kérdés merül fel még bennük is a lényeket illetően. Ezen lények a Tao Tei, mely egy földönkívüli faj, akik a legenda szerint azért kerültek a Földre, mert Kína régi uralkodója már olyan kapzsi lett, hogy átokként onnantól minden 60. évben ki kell állniuk a Tao Tei támadását. Csak a Fal és katonái azok, akik védelmi vonalat képeznek a világ és a lények közt, így ha ők bármikor is elesnének, a világ egy hatalmas veszéllyel nézne szembe. William ekkor olyan szituációba kerül, melyben mérlegelnie kell eddigi kereskedő/zsoldos életét és szembenézni élete talán egyik legnehezebb kihívásával.
Whalemény:
Őszintén, nem erre számítottam. Már az első trailerekben is látható volt, hogy valami azért persze lesz, de max sárkányokra és a hozzájuk kapcsolódó legendákra számítottam. (további trailereket is meg kellett volna néznem) Végülis ezek is majdnem azok voltak, de azért elég erősen átcsaptunk fantasyba. Viszont minden figyelmemet azonnal lekötötte a látvány. Egyszerűen lebilincselő. Gyönyörűek a helyszín felvételek, a ruhák, a sereg. Az egész koncepció nagyon látványosra sikeredett. A lények azok azért elég CGI, de a többi része ezt is feledtette velem.
Először féltem, hogy megint hogyan fogják az amerikai vonalat belerakni az egyik legősibb nemzetről szóló filmbe, de elég jól megoldották és még az sem volt annyira erőltetett, hogy azért volt 1-2 ember ezen titkos rendben, akik tudtak angolul. Szerencsére ennek is adtak egy hátteret, hogy hogyan is lehetséges, így át lehetett siklani felette. Persze a fantasy nem csak a lények miatt jelent meg. A nők elég erős szerepet kaptak ebben a filmben, ráadásul elég magas pozíciókat is töltenek be, így azért ez a része is kicsit mesésebbre sikeredett, de jó volt látni, ahogy kicsit őket kiemelve, fontosabb pozícióba helyezve mutatják be. Persze nem maradhat el a szokásos amerikai világmegmentés kliséje sem: a nő és a férfi karöltve száll szembe a több milliónyi ellenséggel...De hát ezért szeretjük ezeket a filmeket, nem? :) (és legalább most nem egy műmellű, festett szőke volt a heroine)
Szerencsére nem húzták a filmet, így egy laza 1.5 órás kikapcsolódást nyújt, ami pont elég. Nincsen így semmi sem agyonmagyarázva, épp annyit kapunk mindenből amennyit kell. Jók a karakterek, bár sok idő persze nincs a kibontásra, így korlátozzuk figyelmünket inkább a sztorira mint az egyes karakterek életére.
Pár szót azért ejtenék a főszereplőinkről, mert mégiscsak ők vitték a hátukon az alkotást:

William:
Kiskorától kezdve a seregben volt, legalulról kezdve egészen a zsoldos munkákig. Megtanulta, hogy csak magában bízzon, mivel csak így élheti túl. Mindig az éppen fizető félnek szolgált, így nem volt hű senkihez, csak magához. Mikor bekerül ebbe az új közegbe, ahol szinte vakon követnek minden parancsot, óramű pontossággal még ő is elcsodálkozik. Lin Parancsnok személyében megismeri, milyen is az igazi hűség. És nem a pénzhez, hanem magához az elvhez és a társaihoz.


Lin Parancsnok:
Ő is kis korától kezdve már csak a harcnak élt majd ő kapta meg a "Daru Alakulat" csoportját, amiben csakis nők szolgáltak és férfiakat megszégyenítő bátorsággal harcoltak a lények ellen. Egy másik utazótól tanult meg angolul, így ő volt a közvetítő William és a sereg parancsnokai között, majd ő is mentorálta.

Két főszereplőnk szépen hozta a két kultúra találkozását. Mindegyik adott valamit a másikhoz, így pont kiegészítették egymást.


Szeretnék pár szót ejteni azért a kpop oldalról is, mivel igaz, Lu Han már kivált és visszatért Kínába, azért mégiscsak szép szerepet kapott ebben a filmben. Ő volt ugyanis a "kiskutya" akiért végig izgulunk és akiért megszakad a szívünk. Üde színfoltja volt a sztorinak és ugyan nem voltak shakespeare-i szövegei, de azért mégiscsak hozzátett valamit az alkotáshoz. Úgyhogy *taps-taps*

Összefoglalva: Nem kell hatalmas extázisra készülni, de egyszer mindenképpen érdemes megnézni. Szerintem egy jó egész estés kikapcsolódás és még aki nem is bírja annyira a fantasy-t, az is szerintem el tud majd merülni benne.

Trailer



Magyar Felirat - szinkronos verzió is elérhető


Pontozás:
Cselekmény: 7/10
Színészek: 7/10
Zene: 8/10

2 megjegyzés:

  1. Én moziban láttam nagyon jó volt ! ;) Nekem a zene nagyon jó youtubon találtam meg wang leehom számát amit a filmhez készítettek nagyon illik hozzá !

    VálaszTörlés
  2. Nemrég néztem meg én is, egyátalán nem tudtam azonosulni a filmmel, holott szeretem a keleti témájuakat....

    VálaszTörlés