2013. október 23., szerda

Ismertető: Hana Yori Dango vs. Boys Over Flowers

Elég régóta halogatom ezt az összehasonlító bejegyzést, mert hossza és tartalma miatt sose mertem bele vágni, meg már nem most láttam egyik sorozatot sem. A Hana Yori Dango volt életem első ázsiai sorozata és tetszett is, így talán kicsit elfogult vagyok, de igyekszem pártatlanra csinálni a bejegyzést, ahogy a Hanakimi és To the beautiful you esetében is próbáltam.

Japán sorozat:

Cím: Hana Yori Dango
Műfaj: iskola, romantikus, vígjáték
Epizódok száma: 9 + 11(a második évad)
Év: 2005
Csatorna: TBS
Opening: Arashi -WISH
Ending: Otsuka Ai - Planetarium
Szereplők:
Inoue Mao - Makino Tsukushi
Matsumoto Jun - Domyoji Tsukasa
Oguri Shun - Hanazawa Rui
Matsuda Shota - Nishikado Sojiro
Abe Tsuyoshi - Mimasaka Akira
Sato Megumi - Sanjo Sakurako

Koreai sorozat:
Cím: Boys over flowers
Műfaj: iskola, romantikus, vígjáték
Epizódok száma: 25
Év: 2009
Csatorna: KBS2
Szereplők:
Koo Hye Sun - Geum Jan Di
Lee Min Ho - Goo Joon Pyo
Kang Han Byul - young Joon Pyo
Kim Hyun Joong - Yoon Ji Hoo
Nam Da Reum - young Ji Hoo
Kim Bum - So Yi Jung
Kim Joon - Song Woo Bin

Történet:
Makino egy elit iskolába jár, bár szülei alig keresnek valamit, mindent megtesznek azért hogy lányuk neves iskolában tanuljon és később jó munkahelye legyen. Az összes tanulónak a szülei valamilyen nemzetközi cég vezetője, így Makino eleve kilóg a sorból. Az iskolában a négy leghelyesebb (és leggazdagabb) fiúnak (akit mindenki csak F4-nak hív) egyik könnyed szórakozása, hogy kiszemelnek egy szerencsétlent az iskolából, akinek egy piros lapot hagynak a szekrényében. Innentől kezdve az iskola tanulói úgy bánnak ezzel a diákkal ahogy akarnak, a legtöbbször megalázzák, bántalmazzák. Makinónak sem sikerül észrevétlen maradnia, ő is piros lapot kap, ám a  lány egyáltalán nem bizonyul könnyű esetnek, ami megtetszik nem csak az F4-os Ruinak, hanem a négyes vezetőjének is Tsukasának.

Összehasonlítás és Whalemény:
Doramás körökben két kultsorozatról van szó, tehát mindenki látta, a többség oda van érte, vagy legalább hallott róla. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy taiwani verzió is született és előkészületben van az amerikai (!!!) verzió is. Mindkettőt eléggé rég láttam, viszont sok-sok jelenet és pillanat az agyamba égett, meg egy kicsit vissza is néztem őket, hogy teljes legyen a kép a bejegyzés megírásakor.
A sorozatok alapja egy 1992-2003 között futó (huh, jó régi) manga mely 241(!) fejezetet számlál. Az akkori rajzolási stílus számomra nem bejövős, de aki megszállottja ennek a történeknek javallom ennek elolvasását is vagy az ebből készült anime megnézését. :D
A történet vicces, tipikus és könnyed mindkét sorozat esetében, így ebben sok különbséget nem látok. Mindkettő ugyan azt akarta megmutatni és egyik sem variált túl sokat a sztorin. A párbeszédek ugyan olyan viccesek és pörgősek, a szereplők jelleme sem különbözik.
A koreai sorozat epizód számánál kicsit megijedtem, mert a japán sorozat 20*45 részét dolgozták fel 25*1 órás részekben. A fő eseménysorozaton ténylegesen semmit nem variáltak, viszont rengeteg kiegészítő és töltelék szálat fűztek hozzá (például a véget nem érő verseny) amitől számomra a koreai verzió vontatott lett, és sokat vesztett a lendületéből.
A sorozatok nem túlságosan nagy évkülönbséggel készültek, így díszlet téren nem éreztem hatalmas távolságot a kettő között. Csillogás és fényűzés terén egyik dorama sem marad el a másiktól, bár érdekes, hogy mennyire mást jelent a "csinos lány" kifejezés a két sorozatban. Jan Di leginkább egy ízlésficamos csöves nénire hasonlított, vagy csak simán elment a fiúk stylistjára a dorama büdzséje és Jan Dinak már nem jutott egy sem.
Szerintetek melyik a nyerő?

A színészválasztást mindkét oldalon tudom becsmérelni, de lássuk is a különbségeket:

Tsukasa/Goo Joon Pyo
Ha a helyességi versenyen kéne indítani őket akkor Min Ho induláskor a földbe taposná MatsuJunt és röhögve sétálna a célig, mégis erre az önző, bugyuta, és nagyszájú elkényeztetett kölyök szerepre MatsuJun alkata az ideális. Alacsony, vézna, málészájú, tökéletes elkényeztetett fejjel. Kell ennél több ehhez a karakterhez? MinHo teljesen rosszul választott, amikor erre a szerepre szerződött, bár ha a karrierjét nézzük, akkor talán mégsem. Rebegjünk el egy köszönömöt, azért mert ő játszotta ezt a szerepet, amivel elindult a karrierje és jobbnál jobb sorozatokat kap. :D
Makino/Geum Jan Di
Úristen! Jan Di-t én képtelen voltam elviselni, akárhányszor visszagondolok rá libabőrös leszek. Borzalmas ez a lány, a színésznő megjelenése is förtelmes, beszédstílusa pedig pofonért kiállt. Nem tudom hogy voltak képesek cukiság versenyben őt megválasztani elsőnek. Biztos, hogy van a színésznőnek egy sajátos bája, de azt valahol az előző életében hagyta. Egyszerűen trampli a csaj. Nem tudok rá jobb szót. Egyértelműen Inoue Mao a nyerő választás!
 
Hanazawa Rui/Yoon Ji Hoo
Nehéz kérdés. :D Oguri Shun hiába jó színész, ebben a szerepben tetszik a lehető legkevésbé. Kettőjük közül egyértelműn Kim Hyun Joongnak áll jobban a melankolikus hegedű virtuóz.

Mindkét sorozatban kellően magabiztosra és kizsigerelőre sikerült a főhős anyukája:

Sokáig vívódtam melyik öcsi felé billenjen a mérleg, de végül a BOF-os kissrác mellett döntöttem, mert ő fele olyan buta, mint Susumu a korához képest.

Ami egyáltalán nem hiányzott: Jan Di, amikor azt mondja F4. -_-
Hasonlóságok:
Néhány ruha darab
A sütik
A jegyes támadása :D

Apró eltérés: az a bizonyos ékszer tök máshogy nézett ki (szerintem a BOF-os szebb, azt még hordanám is :D)
Összkép:

Így a legvégén összegzésnek csak annyit tudnék még írni, ha választanom kéne, hogy én a kettő közül melyiket nézzem meg újra, akkor a Hana Yori Dangóra szavazok. A nosztalgia élmény miatt, és mert a koreai sorozatban hiába sokkal nézhetőbbek a fiúk, a történetvezetés ott kevésbé tetszett.

Néhány képet erről az oldalról szedtem le, ahol angolul sok bejegyzésen keresztül elemzik a hasonlóságokat és különbségeket: http://hydandbbfanalyst.wordpress.com/

Felirat: Hana Yori Dango és Boys Over Flowers

Boys Over Flowers OST

Nem tudom kihagyni a legjobb videót. Én még életben láttam hogy ember képes 40 különféle érzelmet átadni egy Ash!-al. :D Zseniális. xD
Pontozás:
Japán sorozat:                                                                    Koreai sorozat:
Cselekmény: 10/10                                                            Cselekmény: 9/10
Színészek: 8/10                                                                   Színészek: 8/10
Zene: 10/10                                                                         Zene: 7/10

27 megjegyzés:

  1. A manga rajzstílusa azért sokat fejlődött a harmincvalahány kötet alatt. Az elején még nagyon bugyuta, de annyit változik, hogy csak kapkodod a fejed, Doumyouji milyen szép lett :)
    A tajvani verzió (Meteor Garden) jóval korábbi, mint a japán/koreai, lehet hogy mai fejjel már nem lenne olyan élvezetes végignézni mindkét sorozatát, de én azt is nagyon szerettem régen.
    Egyébként szerintem a japán verzió jobb, elsőre mondjuk nem voltam vele kibékülve, de annyira HYD-s (az animéhez/mangához hasonlítva) az összes szereplő, hogy végül mindenkit nagyon megszerettem. Koreaiban már a főszereplő lányzót sem sikerült megszoknom, így egy kicsit veszített nálam az élvezeti értékéből :/

    VálaszTörlés
  2. jó, persze, tény hogy sokat fejlődik, de nekem elég rémisztőek sokáig a karakterek :D
    a tajvani verziót még nem láttam, és nem igen néztem utána, hogy eszik-e vagy isszák, de lehet belelesek majd, hogyan is fest Tsukasa és Makino :D

    VálaszTörlés
  3. Én a BOF-t láttam előbb (tulajdonképpen az volt az első drámám. :D), de a HYD egyértelműen jobb volt. Több szempontból is. :)
    Viszont amin most "sírok": http://www.viki.com/videos/1027039v-boys-before-friends-episode-1
    Komolyan? Amerikai verzió? Én nyitott vagyok, de érzem, hogy ez egy csőd lesz. :D:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még nem mertem belenézni az amcsi verzióba, félek egy kicsit azok után amilyen kommenteket láttam róla. xD Nekem a trailer is elég volt, hogy tudjam soha az életben nem fogom ezt végig nézni. :D

      Törlés
    2. Én azóta se vettem rá magam. xD De azt hiszem lassan ideje lesz a kultúrsokknak. :D

      Törlés
    3. Jézusom, olyan mintha paródia lenne. Ezt nem gondolhatták komolyan. :D:D

      Törlés
  4. Körülbelül a kezdődés végéig jutottam el, és rájöttem, nem hiszek benne, hogy valaha is végignézem az amcsi verziót...egyáltalán nem tetszenek a színészek (hm...elfogultság lenne?) Meg ,egyébként is, van egy olyan érzésem, szappanoperát csinálnak egy jó történetből (mert azért annyira nem folyik a nyál a két fenti ázsiai verzióban sem...) XD

    VálaszTörlés
  5. Szia!
    Elkezdtem nézni ezt a sorozatot az ajánlásodra, és nagyon tetszik!! :)) Bár lehet, hogy nem kellett volna iskolaidőben elkezdeni... :/ Mindenesetre már majdnem az összes véleményedet végigolvasgattam, és hát.. mostanában lesz mit néznem, az biztos:)
    Köszönöm a munkádat! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. azta! mindet? én köszönöm! :)
      kitartást a sulihoz!

      Törlés
  6. Szia!
    Most olvasom először a bogodat és tetszik eddig (nagyon is).
    Teljesen egy véleményben vagyok veled mindenféle szempontból. De leginkább Geum Jan-di részben van az, hogy egy az egyben ugyan azt gondoltam, amit te is. Nem tudom, hogy a szerep válogatáson mit néztek, de az tény és igaz, hogy jól játssza el a szerepét, de akkor is. A megjelenése számomra borzalmas. A ruhákat megértem, hogy miért ilyeneket adtak rá (hisz szegény ezért nincs szebb cucca), de a haja...valahányszor rá nézek egy gomba jut az eszembe.
    So Yi Jung és Geul (nem tudom pontosan leírni a nevét) páros volt a kedvencem. Mindig rájuk voltam kíváncsi meg minden.
    További jó munkát :D
    Up

    VálaszTörlés
  7. Én még nem láttam a japán verziót, de nekem nagyon tetszik a koreai és ami hibákat írtok rá nekem azok egyáltalán nem tűnnek fel még sokadik nézésre sem. Nekem tetszik, hogy a csaj ilyen, mind a kinézete mind a viselkedése. Még mondja is benne, hogy tudja, hogy ő nem szép akkor meg miért kellene egy szép lány? A viselkedése meg... nekem nincs vele bajom. És szerintem Lee Min Ho is tökéletes a szerepre, amit játszik, nekem mindegyik karakter tetszik. Bár nem vagyok szakértő az ilyenekben én csak azt tudom elmondani, hogy nekem mi tetszik és mi nem :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor legalább egy embert nem bosszantott Jan Di :D Egy barátnőm utólag nézte meg a japán verziót és neki az volt nagy csalódás. Ízlések és pofonok. :D

      Törlés
    2. Egyetértek veled "Névtelen".

      Törlés
  8. Lehet, hogy én vagyok a hülye, de sok-sok koreai sorozat után ez a sztori engem nem fogott meg. Illetve az alaptörténet igen, de számomra az egész olyan semmitmondó. Az tény és való, hogy LMH a fura hajviselete ellenére is, nagyon karizmatikus, illetve szexi volt, de például a főhősnőnk nem, hogy szép se volt, de cserébe (szerintem) csúnya. Az egész sorozat alatt alig tudtam megszokni. Lehet, hogy a hülye én vagyok..... Egyébként azt is hozzá kell tenni, hogy a színésznő nagyon jól játszotta a szerepét, de akkor is. Nálam ilyen még a Marry me, Mary-ben volt. Hiába vagyok hatalmas Sukkie (Jang Keun Suk) fan, a csajt ott se tudtam megszokni. Ezt leszámítva szerintem jó kis sorozat lenne a BOF , de mint, hogy láttam már ennél sokkal jobbakat is, nem igazán tudtam élvezni. Persze ez csak az én véleményem... :)

    Egyébként a férfi főszereplők nagyon helyesek voltak. Kajak

    VálaszTörlés
  9. Szia én teljesen egyetértek! :D És én is a Japán változatot választottam pedig azt nem láttam végig csak pár részt. Mégis jobban tetszett (Koreait láttam végig.). Jan Di-t én se bírtam egyáltalán! O_O Kiborító... és én sem értem mit szeretnek rajta annyira én őt nem bírom legjobban koreai színésznők közül.. Szval a Japán! :D Pedig én Korea fan vok de hát :\ És Lee Min Ho egyik kedvenc színészem. :) Többi sorozatát nagyon szeretem 1 kivétel van a Heirs.. "Szörnyű" vok nem bírom ezeket a csajokat :"D Na de szval mindenképp a Japán :)

    VálaszTörlés
  10. Uram Isten! Hát én kajak kiköptem a vizet miközben a kritikádat olvastam xd...
    Én csak a BOF-et láttam (valahogy nem bírom rávenni magam a Japán sorozatokra), de Jan Di...
    Oh te jó ég... Nem a legszebb lány, de szerencsétlenben nincsen semmi! HOGY VILÁG KÉT LEGHELYESEBB PASIJA HOGY TUDOTT BELE SZERETNI? Hát... Azt hiszem erre mondják azt, hogy a szerelem vak, de totálisan.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vak és kiszámíthatatlan. Azért jól esne, ha erre felé is vak lenne két ilyen lovag :D :D

      Törlés
  11. Én csak a Hana yori dango-t láttam. A koreai sorozatot soha nem fogom megnézni. Szerintem Matsumoto Jun simán a földbe tapossa azt a ronda Min Ho-t. Nem tudom hogy mi az olyan jó Min Hoban. Szerintem borzasztó csúnya.Szerintem hülyeség megnézni mind a kettőt mert akkor keveredik az egész. Nekem elég hogy az egyiket láttam.Én a Hana yori dango-t őszintén szeretem és soha nem fogom egy lapon említeni a koreai sorozattal. De ez csak az én véleményem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet azért sokan vannak, így mint te. :) Meg tényleg sokszor nem éri meg hasonlítani egyik a másikhoz.

      Törlés
  12. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  13. Most újra elolvasva és megnézve a japán változatot a koreai után, azt kell mondanom, valóban jobb a japán. Talán azért, mert pörgősebb és nem húzzák el úgy a sztorit, mint a koreaiban... hiába helyesebbek ot a fiúk. :S Engem is idegesített az elején Jan Di és nehéz volt megszokni. Inoue Mao jobb volt a HYD-ban. Jobban ráillett a szerep. :)) Lee Min Ho pedig sokkal jobban néz ki és jobban ráillik a mangabeli változat, de ha magát a karaktert nézzük... akkor egyértelműen MatsuJun a nyerő. Nálam 60/40 a HYD javára! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyetértünk :) :) Valahogy mindig jobb lesz egy sorozat, ha követik az eredeti történet vezetését és kicsit örültebbre veszik a figurát. Mondjuk itt tényleg nagy ellentét volt a színészek között.

      Törlés
  14. Nekem csupán annyi bajom volt Jan Di-val, hogy bátor és talpraesett lányként indul, de a közepére már mindez kiveszik belőle, a végére pedig csak a könnyes hüppögés marad. Viszont neki van a legszebb szeme a koreai színészek közül, amit eddig láttam. Tény, hogy nem egy nádszálvékony alkat, izmos és erős, de hogy gazdag emberek stylist-jai (a filmben) folyton muffint csináltak belőle, az nagyon erős.

    Mellé Ji Hoo a műmosolyával és a ruháival úgy nézett ki félidőig, mint egy gyerek, akire az apja ruháját adták, és Hernádi Judit kereszteződése. Többször elgondolkodtam azon is, meleg-e, mert nagyon nyálas volt nekem. A tehetsége sem kirobbanó szerintem.

    Lee Min Ho egyértelműen röhögve sétál a célig kinézet tekintetében, még akkor is, ha focistának néz ki, a maga nyers testiségében, de az azóta látott szerepei megkérdőjelezik számomra a színészi kvalitását, ez a szerep testhezállt, az biztos. Egy tapló, gazdag bunkó, Jan Di akárhogy nézett ki, pozitív jellemvonásokban fölötte állt.

    Ami a legjobban zavart a Boys over Flowers-ben: soha nem volt visszacsatolás, hogy mi történt mellékszereplőkkel, pl. a modell sráccal, aki elrabolta Jan Di-t, vagy a kekec iskolatársnőkkel, akik ellopták a nyakláncot, stb. A sok szenvedés helyett ezeket jobb lett volna megnézni, hogy ki intézte el őket, és hogy, vagy bármi, tovább röhögtek-e a háttérben.

    A japán sorozatot később meg fogom nézni, bár amit eddig láttam a nációtól nekem nem jött be annyira.

    VálaszTörlés
  15. Úristen, úristen!!! Kim Hyun Joong, Kim Bom és Lee Min Ho a kedvenceim egy helyen*~* Itt kezdtek el amúgy híresebbé válni, nem? Mostmár ők híres színészek:D Kim Hyun Joong-ot és Kim Bom-ot egyből felismertem, de Lee Min Ho-t már annyira nem... Én jellemzően egyből a történetet kezdtem el olvasni és az összehasonlítgatós képeket nézegettem, a stáblistát meg úgy soha nem nézem, csak akkor mikor egy adott doramaban nagyon megtetszik egy szereplő akkor is csak a végén nézem meg, hogy mi a neve... Kezdjük ott, hogy én a The Heirs-ből ismerem Lee Min Ho-t és ott egyáltalán nem ilyen haja van, ezért nem esett le hogy ez kicsoda..:D de miután láttam azt a képet ahol sapka van a fején és a haja nem látszódik ott már nagyon gyanús volt, hogy én láttam már őt valahol.... aztán megnzétem a stáblistát és "jéééé ez Lee Min Ho" :"D Mikor megláttam a stáblistában a nevét akkor is nehezen akartam elhinni, hogy ez tényleg ő, mert hát akkor még fiatal volt és az ember sokat változik...még akár egyik napról a másikra is nem hogy 4 év alatt (mert asszem' a The Heirs az 2013-mas^^)

    Nagyon, nagyon köszönöm ezt az ismertetőt is ahogy még sok másikat is!!! Ez itt az első kommentem, de már előtte is írni akartam, de reflexből mindig a kilépés gombra nyomtam, hiába kékkel van a közzététel gomb és kiszúrja a szemem is, mindig a kilépés gombot nyomtam, és törlődött minden... így hát sosem volt kedvem újra írni....>_<
    Na de térjünk vissza, ne arról beszéljünk milyen kis szerencsétlen vagyok:D, hanem hogy nagyon jók az ismertetőid tényleg a véleményedről írsz, a tartalmáról is röviden és lényegre törően, kisebb spoiler-ek nélkül is, de vannak akik mintha az egészet lespoilereznék....:) Nagyon szépen és összeszedetten írsz... Mégegyszer köszönöm a rengeteg ismertetőt amit írsz, mindig itt nézem meg először, hogy az adott sorozatról amihez éppen ismertetőt kersek írtál-e már ismertetőt..:-)
    Szóval csak fighting(?) az elkövetkezendőkben is!!!:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves RoseCastle!

      Nagyon köszönjük az elismerő szavakat! ^^ Így reggel nagyon feldobtad a napom! Köszönöm, hogy olvasol minket! :)

      ~Amy~

      Törlés
  16. Hali :)
    Szerintem a 2001-es Meteor Garden messze a legjobb változat.
    Először a koreait láttam ,majd a japánt és csak nemrég akadtam rá a taiwanira...tehát elfogulatlan vagyok :)

    VálaszTörlés