2016. július 16., szombat

Ismertető: Jackpot (Daebak)

Akik követik a blogot tudják, hogy én Jang Keun Suk-al, ha első pillantásra nem is, de sokadikra erősen elkezdtem hadilábon állni. Valamiért egyszerűen nem begyere ő nekem és mégis rávettem magam erre a sorozatra több okból is. Nézzük is egy kisebb kihagyás és pár botrány után hogy tér vissza Ázsia hercege (alias Jang Keun Suk) a doramák világába.

Cím: The Royal Gambler (대박)
Műfaj: romantikus, vígjáték, történelmi
Epizódok száma: 24
Év: 2016
Csatorna: SBS

Szereplők:
Jang Keun Suk - Baek Dae Gil
Yeo Jin Goo - King Yeongjo
Jeon Kwang Leol - Lee In Jwa
Choi Min Soo - King Sookjong
Lim Ji Yeon - Dam Seo


Történet:
Baek Man Geum és rabszolgából lett felesége (Sookbin) szenvedve élik életük. Man Geum hatalmas szerencsejáték lázban ég, és nagyjából mindenét képes eljátszani a különböző játékbarlangokban, ami kikészíti feleségét.
Sookbin a palotában dolgozik mint szolgáló. Lee In Jwa (a király ellensége) tervei következtében megakad a király szeme a nőn. A király nem ismervén nemet ha az akarata érvényesítéséről van szó, elmegy egy játékbarlangba és eléri, hogy Man Geum feltegye tétnek feleségét. A király nyer és elviszi ágyasnak a nőt.
Sookbin menten teherbe is esik, de fia 6 hónapra születik és életben marad. Előélete (előző férje) miatt pedig elindul a találgatás vajon tényleg a király fia-e a kisfiú, emiatt hogy megóvja Sookbin önszántából úgy dönt Man Geumhoz küldi. Időközben újra teherbe esik és megszületik fia Yeongjo, aki első szülött fiával ellentétben jogos várományosa a trónnak.
Man Geum nevelése alatt Dae Gil fiatal férfivá nő, aki tele van naivitással és egyszerűséggel, így érkezik meg több év elteltével a fővárosba, ahol Lee In Jwaval történt találkozása után rájön fejlődnie és tanulnia kell, mert az a szerencse ami születése óta végig kíséri kevés lesz útja során.
Whalemény:
Az első két rész egy nagyon hosszú felvezető volt, és még a harmadik részben is főhőseink előtörténetét láthattuk, ami talán kicsit hosszúra sikeredett, mégis valamiért ültem és vártam a folytatást.

Megmondom őszintén az első két rész után nem kicsit kezdtem el parázni, hogy most itt kapunk majd egy szerelmi háromszöget és ezen fogunk majd rágódni 24 részen át a trónért vívott elhanyagolható csata mellett. De nagyon nagy szerencsére nem így lett, sokkal nagyobb jelentőséget kapott az uralkodás körüli mizéria és Lee In Jwa legyőzése.
Az elején ennek ellenére én nagyon élveztem a sorozatot, hétről hétre vártam és sokkal jobban lekötött, mint első pillantásra gondoltam volna. A színészek többsége igencsak jól teljesített, a történet izgalmas és fordulatokban gazdag volt, a zene pluszban adott egy felfokozott hangulatot és a szerelmi szálak sem kerültek sokat szenvedősen előtérbe, inkább csak mint apróbb színfoltok jelentek meg a történet során.

 
Kövezzetek meg, de én a királyért ha nem is fangörcs sikolyos módon, de oda voltam. Ő egy tipikus nagybetűs KIRÁLY. Akinek akarata megkérdőjelezhetetlen, legyen az bármilyen gyarló, vagy körmönfont is. Nem próbálták se nem tökéletes gonosznak vagy pedig ideális királynak beállítani, nem erőlködtek túlzó ideákkal és magasztos szövegekkel. Ő egy olyan király akinek nagy tudása mellett rengeteg hibája van, de megjelenése rögtön térdre kényszerít mindenkit. Senki sosem tudja mi járhat a fejében és milyen lépést tesz legközelebb. Még a trón ellen fordulók is csak félve és hosszú tervezgetés mellett képesek csak ellene tenni, mert titkon ők is tartanak tőle.

És épp ezért én a történet közepe táján nem tudtam elájulni Baek Dae Gil-től és Yeongjo-tól sem. Mindketten jogosultak a trónra és apjuk szemében méltóak is rá, bár sokat kell még fejlődniük, én mégsem éreztem sem külön-külön sem pedig együtt bennük a potenciált. Általában sodródtak a történésekkel és igaz néha kiterveltek jó kis cselszövéseket, de ellenségük mindig egy lépéssel előttük járt. Plusz értelmetlenséget adott számomra a tény, hogy a király tudása és hatalma ellenére semmit nem tett élete során ... ellen és hagyta, hogy fiai fussák a köröket sok-sok hoppon maradás közepette, majd amikor már megunta a sok játszadozást oda csapott és egy pillanat alatt "eltörölte" a fiúk számára hosszú ideig fejtörést okozó problémát.
Lee In Jwa személye számomra az elviselhetetlen kategória volt, nagyon tudtam utálni amikor mindig valamilyen bagatell dolog miatt siklott ki a fiúk kezéből. Ugyan akkor a végén lévő "gyors" felemelkedése számomra túl gyors volt. Olyan arcok álltak mellé hirtelen a semmiből... a nép nyilván afelé hajlik aki jobb létet kínál nekik, de ezt régebben is ugyanígy megajánlhatta volna, és ugyan így mellé álltak volna. Akkoriban csak cicázott az akkori királlyal, mert tartott tőle.
Ennek ellenére eszméi nem voltak rosszak, sőt... így elég kétes érzéseim voltak a két főszereplő sikeréért való "szurkolásban", mert nem voltam meggyőzve. Ugyan akkor Lee In Jwa hiába volt ekkora eszmék megálmodója, mint a társadalmi különbségek eltörlése (az idő múlásával ez sehol sem alakul valódi egyenlőséggé. Mindig lesznek olyanok, akik sokkal gazdagabbak mint a "nép" többsége) eszméit cselekedetei, személye és a sok kisebb történés tették hiteltelenné.

Baek Dae Gil
Dae Gil nagyon szerencsés csillag alatt született (bár tekintve, hogy egyik szülője se ismeri el létezését és porban nevelkedett, azért ezt megcáfolnám) és uralkodásra termett. Legalábbis ez a jóslat kering róla, amit folyamatosan be akarnak bizonyítani a sorozat alatt. Az elején egy totál tudatlan a világról és annak működéséről semmi sem sejtő a Kutyasz*r "nevet" viselő embert látunk, aki durván két év alatt válik szuper érzékekkel megáldott profikat megszégyenítő harcossá és legyőzhetetlen szerencsejátékossá. Ez a része számomra totál hiteltelenre sikeredett, de annak örültem, hogy a sok változás ellenére néha visszaköszönt az a picit játékos Dae Gil, aki az elején volt.
Dae Gil és valódi szerencséje szépen és lassan lett felépítve a sorozatban és tudattalanul építette ki az útját afelé, hogy a nép szeresse.
Azt kell mondjam határozottan jót tett a lelkemnek, hogy végre nem egy kikent kifent metroszexuális pasit látok magam előtt, aki a You are beautiful lezárása után valahogy mindig otthon hagyta a színészi tudását. Illetve pontosabban fogalmazva inkább nem tudott újat hozni, mert folyamatosan ugyan olyan karaktereket vállalt be, nulla rizikóval. Dae Gil karaktere azért tartogatott kihívásokat Keun Suk-nak, és ez az amire vártam már évek óta. Keun Suk egyáltalán nem béna színész, sőt! És itt végre valamit mutatott is ebből. Túl sokat kellett erre várni sajnos...

Yeongjo
Sook Bin ágyas második fia, Dae Gil öccse. Anyja tanácsára elvonultan él a politikától és jobbára szerencsejátékokkal, nőkkel és ivással tölti idejét, míg az idő úgy nem kívánja, hogy kilépjen ebből a szerepből. Lee In Jwa elleni megszállottsága kissé nagy mértéket öltött a sorozat során, és a herceget ez az egyetlen motiváció hajtja előre.
Néha úgy éreztem, hogy a fiatalabb létére sokkalta öregebb, mint Dae Gil, viszont sok esetben nagyon "elesettnek" bizonyult apja belé vetett hite ellenére is. És hiába van meg az esze és pozíciója sokszor az indulatai irányítják, ami sosem jó tanácsadó és sokszor ezen indulatok miatt veszített tekintélyéből.
Értékeltem jellemében azt hogy másik bátyja ellen sosem fordult, pedig apja egyértelműen inkább felé hajlik az utódlást illetően. Annak ellenére, hogy sem egészségi állapota sem pedig jelleme nem tette alkalmassá bátyját az uralkodásra.
Yeo Jin Goo-t pici korától kezdve végig kísértem a különböző filmekben és sorozatokban és tehetségnek tartom. Magához képest ebben a szerepében is hozott egy kicsi újat, amit azért is tudtam értékelni, mert tehetségébe vetett hitem nem kellett a kukába kidobnom. De azért igazán adhatnának neki valami keményebb szerepet, mert mindig ezekkel a lagymatag karakterekkel találják meg.

Dam Seo
Első pillantásra egy bús képű világbaját cipelő lánynak tűnik. (második blikkre is) És nem tudok elmenni a párhuzam mellett a The King's Face sorozatbeli Ga Hee karakterével, de nagyon nagy szerencsémre nem vert az ég még egy olyan borzalmas női főszereplővel. :D
Dam Seo ha első pillantásra egy erős harcos típusnak is tűnik, legbelül egy törékeny lány és karaktere csúfosan félre is lett rakva a sorozat legnagyobb részében, aminek én kifejezetten örültem. A két főszereplő mindent megtett a lányért, de ő továbbra is bús és inkább magányos maradt, így talán jobb is volt karakterét hanyagolni, amikor csak lehetett.
Illetve semmilyen spoilert nem szeretnék lelőni róla, ezért inkább csak röviden annyit írnék karaktere és annak sok-sok ellentmondása miatt nem vártam, hogy ennél többet kihozzanak belőle. Több értelmetlen pillanata is akadt, de Dam Seo ennyit rejtett magában sajnálatosan. Nem hiába került a későbbiekben más előtérbe helyette, valószínűleg a nézők sem kedvelték meg.

Összességében: Tudom ajánlani, a közepén és végén lévő hullámvölgyem ellenére én élveztem a sorozatot és még csak megjósolni sem tudtam a végét. A gonosz idegesítő és okos ahhoz, hogy bőven okozzon az érzelmileg felfokozott főhősöknek kellemetlen pillanatokat és ezzel nekünk sok sok izgalmat. A vége pedig nem egy szokványos zárás, ami kifejezetten tetszett, hiába merült az az elem a sorozat vége felé minden készítőben.
Ajánlom. :)

Trailer
Magyar Felirat
Viki.com-on online végig fent van a felirat. Ezúton köszönöm a feliratozóknak, mert tényleg pár nap elteltével már el is készültek az éppen aktuális részekkel.

Pontozás:
Cselekmény: 8/10
Színészek: 8/10
Zene: 9/10

3 megjegyzés:

  1. Az első részét néztem meg kíváncsiságból, de hiába fantasztikus a képi világ, a bevezető tele van sablonos közhelyekkel, amit magasztos köntösbe akartak bújtatni. Geun Suk feje meg tök kövérnek nézett ki a kalap alatt. :) Legfeljebb akkor folytatom, ha nem lesz más sorozat, ami érdekel, valahogy nem tudta felkelteni az érdeklődésem.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Névtelen. Én is igy voltam először vele, hogy belenéztem, elolvastam a véleményeket, majd annak ellenére, hogy JKS a kedvencem félre tettem. Aztán olyan hangulatom volt, és elkezdtem nézni. Nem bántam meg, szerintem jó sorozat volt, jó szinészi játékokkal. A legjobban Lee In Jwa -t megformázó színész játéka tetszett, de király játéka sem volt rossz, és hát a kedvenckémről ne is beszéljek. Talán egy kicsit túl hosszú volt, 16-18 részből is kijött volna, sok sorozatnál érzem azt, hogy a közepén pár részt kihagyhatták volna, az csak időhúzás. Itt köszönöm meg Amy véleményeit a filmekről, nagyon szeretem olvasgatni őket. Üdv. Edit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Edit!

      Én köszönöm, hogy olvasol minket! :)

      Üdv
      Amy

      Törlés