2014. február 12., szerda

Ismertető: Nobuta wo produce

Ha a nosztalgia vonat beindul, nincs megállás! Régen látott sorozat No.2
Mondjuk úgy, hatalmas Kame fan voltam (lehet titokban még most is), ezért kötelező volt ezt újra megnéznem, úgy ahogy Kame-chan összes sorozatát. Bár ez az összes csak több kevesebb sikerrel jött csak össze.


Cím: Nobuta wo produce
Műfaj: iskolai, dráma
Epizódok száma: 10
Év: 2005
Csatorna: NTV
Szereplők:
Kamenashi Kazuya - Shuji Kiritani
Yamashita Tomohisa - Akira Kusano
Horikita Maki - Nobuko (Nobuta) Kotani

Történet:
Shuji egy japán középiskola népszerű tanulója, akinek a társaival való kapcsolata csak egy játék, amit játszani kell. Shuji jól is játszik, hisz mindenki ismeri, elhívják mindenhova és a suli legnépszerűbb lánya a barátnője. De neki még a barátnő dolog is egy színjáték.
Az iskolába új tanuló érkezik, Nobuko, aki kicsit szakad, kicsit introvertált és totál nem népszerű és amint belépett az osztályba már szívatni kezdték a többiek. Ám Akira, az osztály milliomos bolondja és Shuji, aki az elején ezt is játéknak fogja fel, a lány "producerei" lesznek és azon kezdenek el együtt dolgozni, hogy Nobuta hogyan legyen népszerű.
Whalemény:
Számomra ez egy különleges sorozat, mert nem a megszokott "jaj, szeretem, tipródjunk még rajta pár részt" történetek közé tartozik. Ugyan itt is megvan a drámai csavar ronda lány (nem tudom, hova tették a szemüket, Maki igen is szép. Bár divat a szép lányokat rondának titulálni) mellé adnak pár idolt. Itt szám szerint kettőt. Igen, van benne szerelmi szál, hisz mégis csak középiskolások. Ha akarjuk, ha nem, tombolnak a hormonok, de a legnagyobb hangsúly nem Nobuta népszerűvé válásán van, hanem Shujin, aki eddig egy nagy játéknak fogta fel az életet, amit az irányít ki mit gondol a másikról. Ezért egyes mellékszereplők személyiségét annyira nem tudjuk megismerni, de egyszer kétszer belőlük is kapunk falatokat.
Szokásos módon a lehető legtöbb csutkáig rágott japán iskolai rendezvényen végigvisznek minket,(iskola nap, Valentin nap, klubtevékenység) amik generálják a problémákat és lehetőséget ad arra, hogy a fiúk terveket kovácsoljanak Nobutának.
A sorozat tele van japán humorral, amit legtöbb esetben Kame és Yamapi szolgáltat, mégis legtöbbször Kame gondolatvilágával találkozunk. Minden rész megoldásokat ad neki, hol a tanáraitól, hol a szüleitől adódó a problémáira. A sorozat közepe felé, már várjuk a záró gondolatokat, ami egy sokkal sötétebb jövőt vetít felénk, amit csak nem akarnak megmutatni nekünk.
Kicsit benne van a középiskolások túlzása, de nagy gondolatokat próbál a sorozat átadni, azoknak akik nem találják a helyüket a világban, akik még nem tudták eldönteni agysebész vagy fodrász lesz a jövőben. Legtöbbet, így a japán nézőknek tud nyújtani, de európai szemmel is sok érdekes dolgot letudunk szűrni belőle, meg persze simán csak szórakoztató is tud lenni.
A végével valahogy nem tudok kibékülni. Elég sokat gondolkoztam rajta, vajon miért, de asszem ez már túl sok lenne ide :D

Shuji Kiritani
Nehéz lesz elfogulatlanul írni róla, de minden erőmmel azon leszek, hogy ne egy fangörlnyáltól csöpögő jellemzést kapjatok. :D Shuji karaktere az elején felszínesnek tűnik, népszerű, felvágós, akire mindenki hallgat. Aztán, ahogy telnek a részek rájövünk, hogy talán neki van a legtöbb problémája saját magával. Ahogy Nobutát, engem is megvett a karakter jelleme. Egyszerűen jól kitalálták, meg végre nem egy népszerű srác, akinek a népszerűségen és az ebből fakadó meg nem értettségen van a legnagyobb probléma. Ugyan kicsit szájbarágósan, túl sok példával fűszerezve mutatják be a fejlődését (keveset gondolkodóknak, egyszerű lesz feldolgozni a látottakat) mégis kéne egy ilyen jó barátot valahonnan keríteni. Szerintem Kame nagyon passzolt a szerephez meg hát elég jól is működött a kamera előtt. 

Akira Kusano
kon
Sokáig nem értettem miért pont őt választották erre a szerepre. Akira jelleme a tipikus bogaras srác, aki ostoba szokásaival és dolgaival az őrületbe kergeti a körülötte lévőket. Kicsit, gyerekes, kicsit felnőttes, nem találja a határokat az emberhez fűződő kapcsolataiban. Yamapi nekem túl "kigyúrt", túl szépfiús Akirának. Viszont nem akarom teljesen elásni a karakter meg a színészt sem, mert voltak azért emlékezetes pillanatai pl.: Nobuta Power, kon, Akira shock és társai. Önmagában szórakoztató jellem, de hangyányit el lett túlozva, így nálam vesztett a sorozat első 3 részében a hitelességéből. Később már szoktatva vagyunk a karakterhez, de valahogy too much-ra sikerült. Mondjuk, ha úgy nézzük ez egy jó pont a készítőknek, mert sikerült Akirát úgy adagolni nekünk, mint ahogy Shuji látta, először idegesítő, ostoba ember, aztán már csak egy fura fazon, aki nélkül nincs is értelme suliba menni.
Bocsi, Yamapi.

Nobuta
smile
A gyermekkorában sokat bántott, szekált lány, aki felsőbb suliba egy igen depresszív jellemmel lépett. Szerencséjére a lelkében dúló sok sötétség között, ott a változásra való hajlam, meg persze a két segítő hím egyed, akik épp unatkoznak szabadidejükben és meglátják benne a kihívást és a csekély fényt. 
Nyilván, ahogy haladunk előre jobban megismerjük Nobuta jellemét, aki a maga nemében kedves, ám gyomorrontásos fájdalmat tükröző mosolyával eléggé kilóg a sorból.
Makit kellően nem sminkelték erre a szerepre, bár azért voltak szép pillanatai is. Igazából a merev tartáson és a dadogós beszéden kívül, nagy kihívást nem okozhatott neki a karakter, de azért elég megterhelő lehetett 0-24-ben, így viselkedni. Jó választás volt, mert lehet más túljátszotta volna a depigyár lányt.

Összességében Kame, Yamapi vagy Maki fanoknak ajánlom a sorozatot, illetve azoknak, akiknek már elege van a romcsi sorozatokból és szeretne egy jó kis középiskolai japán humorú kikapcsolódást, életről gondolkodással fűszerezve.
A következő posztig:
bye - byecycle
Magyar felirat

Pontozás:
Cselekmény: 9/10
Színészek: 9/10
Zene: 6/10 (bocs, fiúk, de nem tudom megbocsátani a flittereket)

9 megjegyzés:

  1. Ez valóban egy jó sorozatnak tűnik.

    VálaszTörlés
  2. Imádtam ezt a sorozatot. Jó volt nézni, ahogy a srácok fejlődnek, főleg Shuji Kiritani. Tetszett, ahogy Akira nem szállt el gazdagságától. Igaz kezdetben engem is idegesített a háromtujjas jele (brrr), Bár Yamapiért amúgy is rajongok. nagyon örültem, h nem vitték el a szerelem felé az egészet, épp csak megpendítették, de annyi elég is volt. Hát én nagy rajongója vok a Nobutának.

    VálaszTörlés
  3. A szerelem vonalnak én is nagyon örültem, meg hogy nem azt a tipikus gazdag srác szerepet kellett domborítania :) Jól sikerült ez :)

    A végével ki hogy áll? Tetszett?

    VálaszTörlés
  4. kiegészítem / újraírom magam :D Hát gyorsan lezavartam ezt a sorozatot :-).az első 5 részt egyszerre, a maradékot még 2 nap:-) Először azt hittem, hogy megint egy laza sulis film, ahol sok vidámság mellett, meglesz a szerelmi háromszög, nem így lett és ennek nagyon örültem. A szerelmi szálat éppen csak megpendítették, ennyi elég is volt.Yamashita játéka nagyon tetszett, ahogy nem az elkényeztetett gazdag fiút játsza és még az "ellenségért" is kiáll, bár az ujjösszecsippentésével néha az agyamra ment:-). Tetszett, ahogy Nobuta rájött, jó ha változik az ember, de ha nem önmaga, akkor igazán nem is jó: amikor Aoi két nap alatt megváltoztatja: húzd ki magad, emelt fejjel beszélj, ne ilyen taglejtéssel.... és bár szebbnek, jobbnak tűnsz, ha nem adhatod azt, ami vagy, nem fogod jól érezni magad a bőrödben. Mégis a legnagyobb változáson szerintem Shuji ment át: "ahhoz, hogy mások elfogadjanak, egy bnőre volt szükségem..." (vmi ilyesmit mond). Mindenkinek meg akart felelni, hogy népszerű legyen és ezzel gyakran hazudnia kellett. Taninál jött talán erre rá, amikor a srác megmdta neki: csak kifogásokat keresel, mint mindig....
    Az ig.helyettes menő volt. Bírom az olyan figurákat, akik nem azt mondják, hogy ezt-meg ezt csináld, hanem rámutatnak és magadnak kell rájöjjél, mi a helyes. A könyvárus...állati jó fej: csak a szépek jöhetnek be...és akkor Nobuta? Igen , ő belül szép

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, az igazgatóhelyettes nagyon jó segéd volt abban, hogy Shuji megtalálja önmagát.
      Teljesen egyetértek :)

      Törlés
  5. hol tudom megnézni magyar felirattal? @.@

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Ha letöltötted, akkor itt van hozzá felirat:
      http://www.d-addicts.com/forum/viewtopic_78264.htm

      Online nem tudom, hogy fent van-e valahol :S Majd keresgélek ;)

      Törlés
  6. Sziasztok!
    Tudna nekem segíteni valaki, hogy a videót, hogyan töltöttétek le? Mármint a feliratot már letöltöttem, de a videót sehol sem találom.. :/ Előre is köszi! :)

    VálaszTörlés
  7. Egyik kedvenc sorozatom főleg a Kame-YamaPi-Maki hármas miatt. Maki és YamaPi egyébként a Kurosagiban is együtt játszottak.

    VálaszTörlés