2014. április 16., szerda

Ismertető: Inspiring Generation


Cím: Inspiring Generation (감격시대 : 투신의 탄생)
Műfaj: akció, melodráma, romantikus,
Epizódok száma: 24
Év: 2014
Csatorna: KBS2
Szereplők:
Kim Hyun Joong - Shin Jung Tae
Im Soo Hyang - Tekuchi Gaya
Jin Se Yun - Kim Ok Ryun

Történet:
1930-as évekbeli Kínában játszódik.(javarészt) A történet Shin Jung Taet és sorsát lenne hivatott követni, aki egyedül próbál összespórolni testvére műtétjére. Ehhez azonban arra van szükség, hogy csatlakozzon a helyi csempész bandához, ahol megtanul vonatot ugrani, csempészni és még jobban bunyózni. Eközben két hölgyemény pályázik a szívére, de egyikük (Gaya) apja halála miatt elhagyja Koreát és egy Japán banda élére állva tér vissza, hogy elfoglaljon mindent. Nagyon lerövidítve és rengeteg dolgot kihagyva ez lenne az első pár rész.

Whalemény:
A történet alapja egy manhwa ami Bang Hak Gi nevéhez fűződik és azonos néven futott. A sorozat (és itt most dobj egy hátast) 14 millió dolláros költségvetéssel készült el, ami a díszleten, ruhákon sok helyütt meg is látszik és amiért az elején adtam neki egy 10/10-est. (később már nem...)
A történet, ha nem lenne tiszta a fentebbi leírásból igazából bandák háborúja az 1930-as évek Shanghai-jában. (meg egyéb más helyeken, de Shanghai mégis csak jobban hangzik, nem? :D) Ekkor Korea Japán uralom alatt állt, ami egész Koreára és Kínára hatott. A csempész és más ügyelmekkel foglalkozó hálózatok és szervezetek minél több hatalmat akarnak kiépíteni. Igazából ez adja a történet gerincét. Szóljatok, ha a tévedek, (azok akik látták) mert számomra egy idő után már annyira szövevényes és túl sok karakterrel dolgozó volt a sorozat, hogy kerestem rendesen a fonalat (ezt még sokszor le fogom írni). Adósság, tartozás, bosszú, bosszú hátán, és talán túl sok a becsület kérdésről szóló elmélkedés a bűnözők/csempészek között.
Nah, de vegyük fel a történet fonalát (valahogy). Lőn Jung Tae, aki fiatalon eltartván beteg kistestvérét riksahúzóként dolgozik. Elég sokáig látjuk a szereplőket fiatalon, amit én őszintén nem igazán bántam, sőt egyáltalán nem vártam Hyung Joong-ot, annyira megvett a fiatal Jung Tae-t játszó színész. Elképesztően hasonlítanak egymásra, nagyon jó választás volt a szerepre. Aztán persze beüt a crack és húga Chun Ah eltűnik/meghal. Higgyétek el nem nagy spoiler, de igencsak bosszantó momentuma a sorozat egészének ugyanis totál nem lehet még csak sejteni sem, hogy él vagy meghalt... o.O (csak a legeslegvégén)
Ugye az elején Shanghai-ról volt szó, nos az első 10 részben egy kockát sem látni Shanghai-ból és úgy a hatodik rész környékén leadtam egy tippet, hogy lesz egy kisebb lezárás megspékelve egy time jump-al és Shanghai-ban gyűlnek majd össze újra a szétszéledt karakterek, hogy összejöjjenek egy csoportos bunyóra, és nagyon nem meglepő módon igazam lett. Innentől lesz majd még izgalmasabb a sztori. Elvileg. Gyakorlatilag nekem itt kezdődött az unalom.
De miért is nem lett egy: "Úristen, mekkora istenkirály sorozat" az Inspiring Generation? Mint említettem a díszlet, a ruhák jók voltak, (bár néha azért örültem volna, ha Shanghai-ról nem sír, hogy díszlet, és 30 embernél többet mozgatnak egy nagy városban) a zene is tökéletes volt, izgalmas, akció dús, (rohadt sok verekedés van benne) szerelemmel fűszerezve (egy pasi és két nő) mi kellhetne ugye? Az is pozitív, hogy ennyi kultúra összefut Kína, Japán és Korea. (de mi a jó életért tud mindenki folyékonyan koreaiul? :D Tudom koreai sorozat, de azért ez kicsit szembe bökő.)
A sok pozitívuma ellenére mégis egy idő után, már annyi érdek ütközött, és annyi szereplőt mozgatott a történet, hogy nem tudta a néző eldönteni kinek drukkoljon. Az elején nem volt teljesen tiszta ki a jó és ki a rossz. Vagy nektek igen? Nyilván csúnya gonosz Japánok jönnek területet foglalni, meg a gonosz Hwanbang ópiumot terjeszt, de nagyon sokáig tényleg nem tudtuk állásfoglalni. A szerencsétlen Jung Taenak drukkoljunk, akinek jószerivel fogalma sincs mi van körülötte? Ráadásul csak a történet végén kezdi el használni a nyakán lévő agynak nevezett szervet és végre kicsit kitűnni a többi szereplő közül.
Mint már írtam vagy kétszer. Túl sok szereplőt volt, de egyiket se ismertük meg igazán, mindenkiből csak felületesen kaptunk és összevissza ugrálva. Tipikusan a mindent bele akarok pakolni, de végül semmi se sikerül jól. A három főszereplőnek szánt karaktert meg végképp nem ismerjük meg mélyebben. Jószerivel Jung Tae csak sodródott az árral, Gayát két lépés távolságból figyeltük, (a végén pedig egyszerűen csak úgy van, funkció nélkül és ritkán) egyedül talán Ok Ryeon adott egy kis kapaszkodót.

Shin Jung Tae
A fiatalkorában beteg kishúgával egyedül marad Jung Tae-nak meg kellett tanulnia túlélni és közben testvérét ellátni (plusz gyűjteni annak műtétjére). Mivel elég nagy igazságérzettel áldotta meg a forgatókönyvíró, így folyton bunyókba keveredik, amikből, ha többnyire győztesen, de jól szétverve kerül ki. Ok Ryeon egyszer meg is jegyzi, hogy már nagyon rég látta tisztának (seb nélkülinek) az arcát. (szép volt kislány, kimondtad, amire mindannyian gondoltunk) Mi is úgy az ötödik rész környékén (amikor megjelenik KHJ) mondtuk, hogy most láttuk utoljára tisztán az arcán. Valljuk be, nem sokat tévedtünk. :D
Sajnáltam, hogy Jung Tae karaktere a rengeteg és érdekes mellékszereplő között elveszett. Kinézete egy rossz fiúéra emlékeztet, a megnyilvánulásai egy juhászkutyára, de a cél amit mindenki szán neki, hogy bandavezéré váljon. A történet során szinte mindenki megakarja menteni, emiatt szinte minden helyzetből kimászik. Mások segítségével, nem pedig a tehetségének köszönhetően (második Harry Potter! a sebhelyei meg is voltak hozzá). Ugyanakkor szinte minden harci stílust elsajátít a végére, mert mindig mással kerül összetűzésbe és a harcok során. Kb. mint Vadóc az X-Menből elszívja az ellenfél tudását, emellett többen tanítják is, hogy még jobb Pokémon váljék belőle. És általában pár nap alatt képes abszolválni minden technikát, amit más 20-30 évig tanul. A történet legvégére rengeteget javult a karakter, de koránt sem annyit, hogy ez dicséretes legyen.
Jung Tae egyáltalán nem sikerült kiemelkedőre, de ez nem feltétlenül a színész hibája. Hyun Joong ezzel a szereppel nagyot ugrott magához képest(!!!) és eddigi szerepeit nézve nagyon sokat dolgozott ezért, ez látszik is. Viszont engem nem győzött meg. Kevésbé képes árnyalni a karaktereit és a mimikáján is dolgozhatna, mert az apró finomságok nem az erősségei. Ez nem azt jelenti, hogy rossz színész, csak nem kiemelkedő, ennyi. De végre(!!!) levetkőzte kisfiús bájosságát és szerzett magának annyi tököt, hogy ő is tökös legyen. :D Sok rajongó bírálta ezért, (mer hát még mindig a flower boy-ok a menők, ki tudja miért) de valljuk be egy pasinak jól áll, ha pasis. :D

Gaya
Én nem ütném, de több barátnőm szívesen adna szívlapáttal egyet a kimonóban tipegő és fancsali fejet vágó Gayának. Apja egyedül nevelte fel, elég csóringer körülmények között a félig japán félig koreai kislányt, aki erejéhez képest egész szókimondóra sikeredett és tizenkevés évesen csempészként segített be a napi
betevőbe. Később kiderül, hogy egy japán szervezet (SZUPER TITKOS!!!) örököse, és nem mellesleg a valamilyen harci technika őstehetsége (ezért 3 év gyakorlás után mindenkit simán a sárba tipor) csak eddig nem tudott róla. (WTF? :D) Miután jól kitanulta a csúnyán nézést, kimérten beszélést és a szépen kiöltözést, útjára eresztik, hogy a Japán szervezetnek minél több területet hódítson meg. Ezt az elején elég bénán csinálja, de később egészen belejön, a végén pedig olyan szinten háttérbe pakolja az író, hogy nem is értjük, hogy minek van. Gaya nekem gyerekkorához képest 180-as fordulatot vett és szerintem ő maga se érti mit miért tesz. Össz. két dolog biztos róla: 1. szereti az apját és Jung Taet. Sok mi? :D


Ok Ryeon
A giseng anyától született Ok Ryeon éli a naiv, álmodozó lányok mindennapjait, szerelmesen gyerekkori szerelmébe Junt Taeba, akinek minden adandó alkalommal megbocsát. Énekes nő szeretne lenni és a plakát alapján gondoltuk az is lesz, de csak a történet vége fele válik ez az álom valóra, addig meg semmi más dolga sincs, mint megbocsátani és támogatnia Jung Taet, aki tűzbe menne érte. Van még másvalami? Hmmm... nem nincs, tényleg csak ennyi... Pff. :D
Még az volt fura, hogy maga a karakter egy törékeny, ártatlan lány, akinek rohadtul nem áll jól az énekesnői pálya. Komolyan nézzetek bele és mondjátok teljes szívvel, hogy eltudjátok képzelni csilli-villi ruhában, vörös rúzzsal, ahogy illeg a színpadon és hatalmas showt csinál. Én egyszerűen nem tudtam és a (SPOILER) készítők sem, nem is láttuk a színpadon. De ezt okosan megoldották: Megkérdezik tőle, tegnap este is volt nagy sikerű fellépésed? Igen, volt! -_-"
Ez a kis rész itt spoiler lesz:
Ok Ryeon kapcsán meg kell említenem Jae Wookot, aki ugyan ott virít a stáblista élén, szerep viszont kb. négy részt sem ér meg és csak említés szintjén tudjuk meg, hogy meghalt. Röhej, de komolyan...

Rajtuk kívül két szereplőt még ki szeretnék emelni, akik minden kétséget kizáróan a történet kiemelkedő karakterei voltak:

Mo mester
A The moon embraces the sunból ismerős színész ott nem igazán fogott meg, de itt a tiszteletteljes, de mellette állandóan jókedvű és vicces Mo mester szerepében egy kis üde színfoltot jelentett a gyér és egyáltalán nem vicces poénok mellett. (lásd a halottakat szállító úr szarral kapcsolatos "poénjait" -_-)
Jung Jae Hwa
A Secret Garden után felismerhetetlenségig operáltatta magát Kim Sung-Oh, de még így az egyik legizgalmasabb karaktert szedte össze Jae Hwa-val. :D

Tudom, sok hibáját felsoroltam, de bennem nagyon erős kettősség van a milyenségét illetően. (asszem ezért is lett ilyen hosszú ez a bejegyzés) Jó dorama, de ugyan akkor rengeteg fontos dolog elszikkadt benne, és a történet pedig olyan hullámzó volt mint egy viharos tenger. Félre raktak szereplőket, ha nem kellettek, majd később visszahozták őket. Az eleje nagyon ígéretes volt, majd totál apátia uralkodott el rajtam, végén pedig újra beletudtam vonódni. De az egészre tekintve káoszt látok.
Ajánlom megnézésre, de csalódni lehet páran fogtok, mert például én a promó és látvány alapján is sokkal többre számítottam. Nagyon jó kikapcsolódás, de akárhogy nézem nekem nem lett 10/10... Kár érte.

Magyar felirat

Pontozás:
Cselekmény: 6/10
Színészek: 6/10
Zene: 10/10

2 megjegyzés:

  1. Ahogy facebookon is írtam, majdhogynem teljes mértékben azt írtad, ami az én véleményem is, nem is nagyon tudok hozzátenni...
    Nálam is ott állt be az unalom, ahonnan elméletileg izgalmasabbá válik a sztori... Barátnőmmel néztük és állandóan egymást kérdeztük, hogy "Te érted? Akkor most mi is van, kié ez a Shanghai klub és mit is keres ott Gaya. Meg akkor most ki is ez az alak és mit akar...?" stb. Jó pont, ha egy sorozat nem teljesen kiszámítható, de ha lehet csak az érthetőség határain belül legyen szövevényes, hogy a néző tartani tudja a fonalat, nos ez nekem nem mindig jött össze. Szerencsére a vége felé sok minden kitisztult (de néha túl későn és ez rontott az élvezhetőségén), és voltak jó kis részek, pl a telefonos támadás valami zseniális volt véleményem szerint. Az mindenesetre igaz, hogy ha sokat akar a szarka, nem bírja a farka, vagyis a kevesebb néha több elv itt nagyon megállta volna a helyét.
    Chung Ah karaktere abszolút feleslegesnek tűnt számomra... értem én, hogy ha a végén nem kerül elő, akkor az a rész ott csak úgy lóg a levegőben, de annyira nem volt jelentősége, hogy talán több értelme lett volna bele se rakni.
    Jae Wook által játszott karakter ködbeveszését még el tudom fogadni és nem hibaként felróni, mert bár konkrétabb információim nincsenek, de tudtommal a színész hagyta ott a sorozatot és nem csak úgy kiírták... amúgy is Jang Tae mellett nagyon fontos szerepe lett volna. Lehet nem volt egyszerű pótolni, ezért ezen a ponton én is átsiklottam és nem háborogtam rajta sokat.

    A gyerekszínészekkel kapcsolatban nagyon meg voltam lepve, mert szerintem nem csak Kim Hyun Joonghoz (de hozzá különösképpen) találtak jó és rá nagyon hasonlító gyerekszínészt, de Gayához és Ok Ryeonhoz is. Pedig nem egy drámában van, hogy én csak lesek, hogy ezek ketten meg hol hasonlítanak?

    Kim Hyun Joongra nagyon büszke vagyok, ledöbbentett mennyit fejlődött színészkedés terén korábbi szerepeihez képest (mondjuk tény, hogy volt honnan fejlődnie az én kritikus szememben), és már nem csak azért fogom nézni a drámáit, mert mint ember szeretem, hanem mert már mint színész is megállja a helyét előttem még ha nem is sorolandó a kiemelkedők közé.

    Továbbá az minket is borzasztóan zavart barátnőmmel és nem is csak kicsit bökte a szemünk, hogy állandóan koreaiul beszéltek és nem igazán értettük, hogy a nyelvi határokkal hogy nincs senkinek gondja, meg ha volt is 1-2 utalás arra, hogy milyen nyelven folyt a társalgás a különböző közmondások révén az csak még inkább zavarta a képet. Szerintem 2, de lehet még 1 kezemen is meg tudnám számolni hány kínai és hány japán mondat hangzott el egész idő alatt. Szóval kissé furcsálltam, hogy erre nem tudtak értelmesebb megoldást kiagyalni... .__.

    A hallottakat szállító öreg szarral kapcsolatos "poénjait", amik még a szereplőknek sem voltak poénosak (de egyiknek sem!) nekem nem voltak zavaróak. Egy idő után már kínomban röhögtem el magam rajta, és fejeltem le a klaviatúrát, és szerintem ennél többet nem is szándékoztak elérni vele, legalábbis józan gondolkodású mai ember nem nagyon szándékozhat. Minden estre korhűnek ezek a poénok szerintem korhűek voltak és kellően színvonalasak, vagyis inkább színvonal aluliak/színvonaltalanak.

    Sok jó mellékszereplőt rejtettek el a sorozatban és szó szerinte elrejtettek, ami igazán sajnálatos, jó lett volna ha jobban kibontakozhatnak...

    Összességében örülök, hogy végignéztem a számos zavaró és szembetűnő hiány és hiba ellenére is. Nem mondtam utána hogy soha többé még egyszer, sőt lehet hogy hosszú-hosszú idő után ráveszem magam, hogy újra megnézzem, hátha akkor már más szempontból látom, ha nem lesz minden új és zavaros. Elképzelhetőnek tartom, hogy másodjára jobban csúszik, még ha ismerős is lesz a sztori.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A másodjára nézéssel egyet tudok érteni, viszont én felállítottam magamnak egy szabályt dorama téren: Nem ismétlünk, csak ha tényleg über kedvenc. :D Viszont másodjára megnézve lehet több dolog világosabb lenne.

      A kínai mondásoktól néha én is falra másztam, Jae Wook eltűnése meg ha ő is hagyta ott a stábot továbbra is a bah.. kategória, anno a Faithben az orvost játszó színész balesete miatt megcsonkult az a vonal is, az kész vicc lett. Nyilván ez nem a készítők szándékos hibája és ilyenek bárhol előfordulhatnak, de annyira rosszul tud mutatni... @_@

      Chung Ah-t, ahogy írtad tényleg vagy jobban ki kellett volna fejteni, vagy tényleg elhagyni. Oké, hogy kapott a boldogságra egy újabb esélyt Jung Tae, de így lerendezni egy szerintem meghatározó dolgot Jung Tae életében...

      Örülök, hogy írtál és hogy nem vagyok egyedül a véleményemmel. :D

      Törlés