2014. május 22., csütörtök

Ismertető: God's Gift - 14 Days

Cím: God's Gift - 14 days
Műfaj: krimi, akció, thriller
Epizódok száma: 16
Év: 2014
Csatorna: SBS
Szereplők:
Lee Bo Young - Kim Soo Hyun
Jo Seung Woo - Ki Dong Chan
Yang Ohn Yoo - child Dong Chan
Jung Gyeo Woon - Hyun Woo Jin
Kim Tae Woo - Han Ji Hoon
Kim Yoo Bin - Han Saet Byul

Történet:
Soo Hyun férjével és gyermekével élik mindennapi/hétköznapi életüket. Soo Hyun egy bűnügyekkel foglalkozó tvműsor írója, ezért rengeteg bűnténnyel foglalkozott már. Egy nap élő adásban elrabolják lányát Saet Byult, majd pár napra rá holtan találják a kislányt egy folyóban. Nem bírván elviselni lánya elvesztését Soo Hyun is megpróbálja magát vízbe fojtani, de megmentője (Ki Dong Chan) és ő valamilyen furcsa ok folytán 14 nappal korábbra térnek vissza, ezzel mindketten esélyt kapva, hogy megmentsék egy szerettüket a haláltól, így közösen nyomozni kezdenek az el rabló után, de a szálak egyre jobban keresztezik egymás és kiderül a kérdéseiket a másik múltjában találják meg.

Whalemény:
Eléggé izgalmas történet lett a God's Giftből, ami bennem nagyon sok mindent megmozgatott. Az első rész szárnypróbálgatásai és sokszor teljességgel fölösleges feszültségkeltései a későbbiek során rendeződtek és csak akkor voltunk feszültek, amikor kellett, viszont akkor nagyon. :D
Akikben egy hangyányi nyomozó ösztön bujkál, azok imádni fogják ezt a sorozatot. Maga a bűncselekmény és a tettes körüli misztérium zseniálisan volt felépítve. Mindig volt folytatás, mindig voltak plusz jelek/szálak, és mindig kicsúszott a tettes a főszereplők keze közül. (igaz, a sokadik alkalom után már kicsit bosszantó volt, hogy sose a megfelelő embert üldözik) Ez a része bosszantóan jól volt kigondolva. Viszont sajnos ez az összetettség igencsak a sorozat közepe fele a bűntett oka alá rakott. Lassan mindenki benne volt vagy kapcsolódott Saet Byul elrablásához és kicsit már ott tartottunk, hogy egy világméretű összeesküvés része a szerencsétlen gyerek elrablása, aminek nincs különösebb oka, csak az anyját kergetik az őrületbe. Mint mindenhol csak a legvégén kristályosodott ki az ok, és nyert értelmet a más igencsak hosszúra húzódott nyomozás.
Kicsit megmosolyogtató, hogy eddig az ezen kívül egyetlen sorozatot maga mögött tudó Choi Ran író hogy a sárba tiporta ezzel a sztorival a régi motoros dorama írókat. Viszont talán kezdősége miatt sok helyen elég béna megoldásokkal élt:
Például a kocsiban ülő karakterek előtt megáll két autónyi verőlegény, erre nem elhajtanak, hanem az egyetlen verekedésre alkalmas férfi inkább kiszáll a kocsiból bunyózni. Naná, hogy elkapják őket. Vagy az egyik üldözött egy autóelgázolás és két félholtra verés után is úgy szalad mintha képes lenne leszaladni a maratont, és ennek éppen ellenkezője: mindenkit akkor ölnek meg, amikor pont elvált a többiektől és valami fontos titkot kellene elmondania. Utóbbi opció nem lenne zavaró, de ezt annyiszor elsütik, hogy már fárasztó lesz.
Egy diagramon könnyen le lehetne írni a sorozatot. Talán a 11. rész környékéig próbál a néző is nyomozni, és élvezi a történéseket, utána én feladtam, hogy megértsem annyira belebonyolódtak, az utolsó pár részre pedig ahogy végre kezdjük megkapni a kirakós normális és értékelhető darabjait feléled újra a nyomozó énünk.
A sorozat nem burkoltan az anyaság köré épült föl, ezen belül is arra, hogy egy anya mi mindenre képes a gyermekéért. Ezt a sorozat megoldása és zárása is szépen megerősítette. Ugye a legvégén kiderül mi volt a motiváció, ami naná hogy visszavezethető az anyaságra.
De az biztos borzalmasan borzalmas (igen, így duplán) a legvége a történetnek, és nem azért mert nem olyan befejezést kapunk, amire nem számítunk vagy amit ne tudnánk elfogadni, hanem egyszerűen kivitelezhetetlent tuszkolnak le a torkunkon. Nem tudom máshogy spoiler nélkül megfogalmazni. És hogy ne lőjek le semmi poént:

SPOILER (ezt a kis részt csak az olvassa el, aki végig nézte): 
Maga a rejtély és annak megoldása rendben volt és szuper volt. Viszont Dong Chan vízbefúlását, hogy kivitelezte, amikor térdig állt a vízben, Saet Byulal a kezében? Oda szólt a kétségbeesésben elveszett Soo Hyunnak, hogy "Jaj, fogd már meg Seat Byult, mert belefojtom magam a tóba". Nem értem. Meg igazából azt se, hogy miért lett volna vége a világnak, ha kisétál a gyerekkel a tóból és mindketten életben maradnak.

Soo Hyun
Kétféle véleményt hallottam Soo Hyunról, az egyik az hogy ments meg uram tőle, totál megszállott. A másik pedig egy két gyerekes anyuka véleménye, hogy együtt tud vele érezni. Én a kettő közé helyezném magam. Megértem Soo Hyun próbálkozását, bátorságát, megszállottságát és már-már az őrületszélére sodortságát is egy bizonyosom mértékig. Egy-két alkalommal viszont nekem sok volt már, és ez az pár alkalom rámutatott, hogy nem igazán sikerült pont jóra a karakter, hanem csak simán jó. Sherlock Holmes, Poirot és Columbo elbujdokolhat nyomozó képességeit látva, és az összes TEK-es (Terrorelhárítási Központ) sírva fakadna és könyörögne, hogy tanítsa a bátorságát látva.
Bo Young tavaly is és most is jól választott. A nézettség többségében 10% felett volt, de ez messze lemarad a tavalyi I Hear Your Voice 20% fölötti nézettségével szemben. Mivel nem rég házasodott a színésznő én örülnék, ha babázás előtt még bevállalna egy sorozatot. :)

Ki Dong Chan
A számomra totál ismeretlen színész, aki eddig leginkább a filmekből lehet ismert. Ezzel a fura humorú, beszédstílusú és bőbeszédű karakterrel szerintem sokaknak felhívta a figyelmét. Végig elnyomta Soo Hyun karakterét, ami nem is volt baj, mert nem süllyedtünk ezáltal mi sem az őrület határára.

Összegezvén: nagyon izgalmas, nagyon (és túl) bonyolult és tényleg nem lehet tudni a végét. A történet zárása szerintem totál értelmetlen/megvalósíthatatlan. Mindenképp nézd meg, de kiakadós a vége. Én szóltam! :D

Magyar felirat

Pontozás:
Cselekmény: 7/10
Színészek: 7/10
Zene: 8/10

3 megjegyzés:

  1. Sziaaa
    Nem lehetne meg oldani hogy hozzá linkeled hogy honnan lehet letölteni a filmet ? Mert egy csomó filmnek csak a felirata van de magát a filmet nem tudom meg keresni mert nem vagyok jó angolos meg stb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Videót azért nem linkelek sose, mert azok mindig törlődnek, vagy torrent esetében nem seedelik. Ha kér valaki linket szívesen adok, de a bejegyzésekbe nem teszek bele sose, mert utólag végig nézegetni melyik halott link nem lenne idegem.

      Innen torrenttel tudod leszedni: http://www.d-addicts.com/forum/torrents.php?search=god%27s+gift&type=&sub=View+all&sort=

      Remélem segítettem. :)

      Törlés
  2. Szia :)
    Köszönöm az ismertetőt a sorozatról, nagyon jó lett! :)
    Először bevallom nem akartam megnézni a sorozatot, mert nem igazán tudom követni a nyomozós sorozatok logikáját/nyomozását..(természetesen itt is elvesztettem a fonalat egy idő után..xd)
    De aztán írtad, hogy milyen borzalmasan borzalmas a történet befejezése (és még spoiler részt is írtál, amit el akartam olvasni, de nem mertem, nehogy lelőjek valami poént..), ezért megnéztem.. és hát..
    Igazából a végére már minden világos lett, csak az nem hogy akkor a gyereket miért is rabolták el? o.O Mert minden mást megértettem (Dong Chan bátyja miért került börtönbe stb..) csak ezt nem. o.O
    Meg persze a legvégén, ez a vízbefúlás... az minek kellett? Kinek lett ezzel jobb, hogy a csávó meghalt..(próbáltam keresni a logikát, hogy kit mentett meg a saját halálával, de nem ment..), meg persze, hogy mit csinált/ hova rakta a gyereket, amíg megölte magát...
    Röviden nekem ez a sorozat egy kiakadás volt..
    Ja és elnézést ha ez most egy kcsit idegbajos komment lett, de ki kellett adnom magamból. xD
    (Viszont már korábban is akartam kommentelni, de valamiért eddig nem engedte o.O)

    VálaszTörlés