2016. szeptember 2., péntek

21 nap Koreában - 10. rész~ Damyang, bambuszerdő~

2015. július 30. csütörtök

Mai utunk Damyang megyébe (담양군) vezet. Hegyek és hegyek között haladunk megszakítva egy-egy csodálatos völggyel, mezőgazdasági területtel.  






Damyang fő szimbóluma a bambusz. Csodálatos bambuszerdőben sétálhatnak a látogatók. Mi is ebbe az erdőbe megyünk…
De előtte reggeli. Olyan kis „egyszerű, koreai” XD.  


Damyang híres szülöttje Han Hye-Jin (Friends-ben, The Thorn Birds-ben látható).
Damyangi látnivalók pl.: 
Yongso  (가마골용소 - Gamagol) vízesés egyedi formájú kövekkel. Legendák, mesék mindenhol vannak. Állítólag régen a kormány minisztere Damyangba látogatott. Azon az éjszakán megjelent álmában egy taoista remete, és azt mondta neki, hogy nem nézhet körbe, mert ő aznap fog felmenni a mennybe. A miniszter azonban figyelmen kívül hagyta a kérést és másnap Gamagolba ment. Ott elbűvölte őt a tó titokzatos látványa. Egyszercsak a víz forrt, kavargott, és sűrű köd jelent meg. Aztán egy sárga sárkány emelkedett fel a levegőbe. De a sárkány nem fejezte be a felemelkedést, a völgybe zuhant és elpusztult. Ezt látván a miniszter elvesztette eszméletét és ő is meghalt. Akkor az emberek a tavat, ahol megjelent a sárkány, elnevezték Yongso-nak, a völgyet pedig, ahol elpusztult, Pijetgol-nak, a közeli völgyeket pedig Gamagok-nak, mivel sok égetőkemence volt ott. Egy idő múlva a Gamagok elnevezés Gamagolra változott.  (kép a netről)

Samjicheon falu (삼지천), ami 2008-ban megkapta a Slow City címet . A kicsi, alig 500 fős falut elkerülték / elkerülik a turisták, pedig gyönyörű hanok falu, borostyánnal futatott kőkerítésekkel.(kép a netről) 
Slow and the city – Az élhető város mozgalom, ami Olaszországból indult és ma már 160 ország 140 városa csatlakozott (nálunk Hódmezővásárhely).  A cél a felgyorsulás, globalizáció lassítása, helyi értékek, kultúrák, termékek megőrzése. „Lassíts egy kicsit, és lásd meg a valódi értékeket, melyek mellett nap, mint nap elmész.” (kép a netről) 

Chuwolsan (추월산) 731 méter magas hegycsodás tóval. Különféle gyógynövények, orchideák, azáleák nyílnak itt. (kép a netről)

Sok nemzeti kincs is található itt.
Pl.: Yongheungsa templom (용흥사)bronz harangja (1555. számú) Injo király uralkodásának 22. évéből (1644).  A templomba nem csak a harang miatt érdemes ellátogatni, hanem a nyugodt légkör miatt is, amit áraszt a környék. (kép a netről)  

Buljoyeokdaetongjae könyv (불조역대통재)Seongjong király idejéből (1470 ~ 1494), amely a szerzetesek életéről szól, amit egy Yuan dinasztiabeli szerzetes állított össze, amelyben magas rangú papok életét jegyzi fel Buddha születésétől időrendi sorrendben. A könyv különlegessége, hogy eperfából készített papírból készült. (kép a netről)


Kedvelt turisztikai célpontként megemlíthető Geumseungsangseong (금성산성)Damyang déli határán található, legmagasabb csúcsa 603m, teljes hossza 7345m. Mivel az erőd sziklákkal volt körülvéve, lehetetlen volt belépni a 4 kapun kívül. A történészek úgy tartják, hogy a 3 Királyság ideje alatt épülhetett. A várat 1409-ben átépítették, majd az Imjin háború (1592-1598) után kijavították.(képek a netről)  

Az utat szegélyező mamutfenyők (Metasequoia -메타세쿼이아길) alatt is sétálhatunk. A 10-20 méter magas fák övezte út kb. 4 km hosszú. 2002-ben Korea egyik legszebb útjának választották. Ősszel különösen szépek a sárgásbarna színek. Nagy népszerűségének köszönhetően természetesen a doramaforgatás alól sem menekülhetett a helyszín XD  (képek a netről)


Soswaewon (소쇄원), mely körülbelül 30 percre van Gwangjutól. Csendes kicsi, de nagyon szép kert a Joseon dinasztiából. Híres meditációs hely. Harmonizál a természettel. A házat, kertet egy száműzött konfuciánus Yang San Bo (양산보) építette 1520-ban . Bár a kert egy része a japán invázió alatt leégett, az utódok felújították. Sokan úgy tartják, hogy az áthaladó patak hangja megnyugtató.
  (kép a netről) 

Bambusz Múzeumot (한국대나무박물관)  is érdemes felkeresni. A múzeumban 5 kiállítóteremben közel 2600 bambuszterméket nézhetünk meg egészen a korai Joseon dinasztia idejéig. Itt akár élőben is megcsodálhatjuk a kézművesmesterek munkáját. (kép a netről)  

És Juknokwon (죽녹원) , a bambusz erdő, egy mesterségesen ültetett erdő, egy csodálatos mesterséges vízeséssel, pavilonokkal, nevesített sétautakkal. Lámpáknak köszönhetően esti sétára is van lehetőség. 
Kedvelt filmforgatási helyszín. Többek között itt forgattak egy katonai horrorfilmet (R-Point – A halálzóna - 알포인트) 2004-ben. 
Az Iljimaet 2008-banLee JoonGival. 

8 főbb út van, amelyik nevet is kapott:
- tudományok útja (선비의길)
- a filozófia, gondolkodás útja (철학자의길)
- felnőtté válás útja (életerő megnövekedésének útja) (성인산오름길)
- szemlélődés, meditáció útja (사색의길)
- emlékek útja (추억의샛길)
- (nem változó – örök) szerelem útja (사랑이변치않는길)
- szerencse útja (운수대통길)
- barátság útja (죽마고우길)
Úgy tartották (tartják), hogy amelyik úton végigmész, abban leszel jó, erős, szerencsés. (Menet közben azért kiderült, hogy a kapott térkép nem sikerült tökéletesre, nem mindig sikerült oda kilyukadni, ahova szerettünk volna. A területet ettől függetlenül bejártuk, csak nem abban a rendszerben, ahogy elképzeltük. XD Ez persze semmit nem von le az élményből.)




Akkor neki is vághatunk   
Csodálatos területen sétáltunk. Mindenféle bambuszt láttunk. Fiatal csemetétől
az öreg fákig.
A fák tetején keresztül a besütő nap hol sejtelmesen világította meg az utat, hol erősen tűzött.    




A bambuszok között hagyományos épületek sorai rejtőztek. 
Az obszervatóriumot ép felújították, így csak kivülről láttuk. De elég magasan voltunk, hogy kicsit a fák felett átnézzünk. 



A pihenő mellett akár portrét is rajzoltathat magának a turista XD.

És ha bambuszerdő, akkor a „pandák” sem hiányozhatnak (beállított pandákkal több helyen is találkoztunk). 
Vízesésnél, 
pihenőknél .
Bambusz bambusz hátán. A pihenők  , 
a padok  ,
elkerített kis menedék a szerelmeseknek , 
magas kilátók  . 
Mesterséges tavakat is lehetett látni    

Az ismerősnek tűnő tó közepén a pihenő pavilonnal, hozzá vezető fahíddal  
Még egy kis bambusz, ha még nem unjátok, mielőtt tovább indulunk. XD 

A juharfa mintha már őszre készülne. Színes levelei néhol már a földet díszítik.


Az erdő csodás volt. Elfáradtunk, ráadásul kicsit becsapós volt az egész, mert azt hittük, hogy hűvös erdőn sétálunk majd. Ez nem így volt. Nagyon meleg és párás volt minden. Nem csoda, ha örömmel sétáltunk kicsit bele a parkoló melletti szökőkútba a gyerekek mellé XD 
Az utcán vásározók, akik közül az egyiknél sárgadinnyét lehetett kapni jégbehűtve 1000 wonért. Mekkora ötlet már. És bizony nagyon jól esett, ez csodás érzés volt XD.
Rövid felüdülés után majdnem indultunk is továbbBoseong(보성) felé. De a parkolóban megint meg kellett állnunk, hiszen eredeti bambuszból készített pecsétet egy bácsi. A kért nevet, stílust aztán a kiválasztott alappecsétbe vájta.


Most már tényleg viszlát Juknokwon..

Irány Boseong ,
ami majdnem 80 km-re van, ezért biztos, ami biztos útközben megálltunk egy röpke pihire, csak azért, hogy a melegben a már jól ismert és finom, hideg pingszut együnk XD

Igazi vidéki környezetben van a szállásunk.  

Csend, béke és nyugalom. A könnyű vacsora után
egy kis esti séta levezetőnek. (Úgy is keveset sétáltunk ma XD ).Körülöttünk minden zöld. Apró tó és vízben álló rizsföld mellettmentünk el,a távolban az autópályát is látni.




  
És az útszéli pihenő még vidéken is csodás, tradicionális  . 
Lassan a nap is lebukik, szürkül.  
Mi is haza indulunk, mielőtt teljesen besötétedik.   

És még mindig nincs vége a napnak. „Altatónak” megkóstolhattuk a maggeollit(막걸리), azaz az erjesztett rizsbort.  

Nekem továbbra sem lesz a kedvencem XD . Vidéken vagyunk , korán fekszünk (még nincs éjfél XD), de muszáj halkan még suttogni, hiszen élménydús volt a mai nap is.

További képeket és videókat láthattok ezen a  >> Drive link <<-en :) (folyamatosan frissül majd, csak várjatok egy kicsit, hogy betöltődjenek a mappák)



Írta: ~msandingo~

5 megjegyzés:

  1. Megint jót kirándultam, ettem, ittam.
    Várom a folytatást.

    VálaszTörlés
  2. Jól néz ki az a pecsét :)

    Nagyon szép a táj, a természet ott is. Az olvasottak alapján azt vettem ki, hogy ismét jól éreztétek magatokat :)

    Kedves andingo, már múltkor is meg akartam kérdezni, hogy a hínárt bármilyen formában megkóstoltátok-e? Leves, vagy szárított formában vmilyen rizses töltelékkel? Nem éppen a most bemutatott napokon, hanem a 21 nap alatt? Érdekel, milyen lehet. Köszönöm.

    Jó volt a folytatás, türelemmel várom a következőt :)

    Üdv,
    GTO

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia GTO!
      Igen ettem már hínárt. Én semmilyen extra ízt nem érzek, bár egyszerre nagy mennyiségűt nem szabad bekapni, mert olyan nyálkás fű íze lesz - szerintem. Kicsit így ellentmondásos azzal, hogy mégis jó.
      Köszönöm a türelmedet, készül a folytatás.
      andingo

      Törlés
  3. "Damyang híres szülöttje Han Hye-Jin (Friends-ben, The Thorn Birds-ben látható)."

    Salgótarjáné meg Győzike. :-)

    VálaszTörlés