2016. október 30., vasárnap

Útmutató sorozatok letöltéséhez, avagy mi a rák az a torrent?

A nagy igazság az, hogy a UTorrent magyar oldalán minden torrenthez, letöltéshez szükséges elméleti és gyakorlati tudás le van írva, igen terjedelmesen és roppantul közérthetően. Nem igazán gondoltuk, hogy ehhez sokban mi hozzátudnánk tenni, bármilyen formában.
Azonban azoknak, akik nem hívei annak, hogy terjedelmesebb időt szánjanak az autodidakta tanulásnak, úgy gondoltuk, kissé összesűrítjük az ott felhalmozott tudást, levetítve az ázsiai sorozatokra. Bár a fentebb linkelt oldal ettől eltekintve is nagyon ajánlatos minden kezdő torrentezőnek.

Megtudod tanulni!
Ám, aki ezen a rövidített segítségen sem szeretné végigrágni magát, annak javasoljuk az online videókat, vagy ismerős segítségét, aki gyakorlatba megtudja mutatni, esetleg letölti és átadja a videókat.
A torrent fájl használatához először telepítsétek a uTorrent klienset, ami segítségével a videó le fog töltődni. Amihez ezeket a beállításokat ajánlatos elvégezni:
1. "µTorrent indítása a rendszerrel – a program automatikusan elindul, amint a Windows betöltődött, így automatikusan folytatja a le és feltöltési folyamatokat."
2. "Új letöltések helye – Itt adhatod meg, hogy hova töltse le a torrenteket a program."
Ne add fel!
3. "Nem érdemes 7-10 feladatnál többet futtatni egyszerre, mert megterhelheti a merevlemezt és a processzort."
A példában az egyik kedvenc torrent letöltő oldalunkat (tracker) a KickAss-t fogom bemutatni. (FRISSÍTÉS: Sajnos időközben beszüntették ezt az oldalt, de az elv minden ilyen torrent oldalnál azonos)

Torrent maga egy apró méretű fájl, amit különböző összegyűjtő oldalakról (tracker) tudtok letölteni. Ezek az weboldalak lehetnek regisztrációhoz kötöttek (Pl: nCore, Asiatorrent) vagy nyíltak (Pl: KickAss). A KickAss oldalán rákerestem a D-day sorozatra. A feldobott listából kiválasztottam a részt, ami nekem kell. Sok mást is feldob ez az oldal, de mivel elég árulkodó, hogy ez lesz a 3. rész, ami nekem kell, így ezt szedem le a kis nyilacskával.

Pár pillanat alatt le is töltött a torrent fájlom, amiből majd a videó fájl lesz. Ehhez csak rá kell kattintsak a torrent fájlra. Ha magától a gép nem adja ki a torrent fájl társítását az utorrent klienssel érdemes beállítani, mert ha ezt megtettük, akkor már a továbbiakban csak rá kell kattintsak kétszer.
Miután kétszer rákattintottam a torrent fájlra egy felugró ablak jelenik meg sok okossággal. Itt láthatom, mit is szedek le éppen, mekkora a videó fájl, választhatok más letöltési helyet/mappát, sőt ha több rész is van egy torrent fájlban (pl. nem csak a 3. rész, hanem 1-től a 16-ig minden sorozat rész benne van, kipipálhatom melyik részt szedje le nekem. Ha megvan már az első két rész fölösleges leszednem azokat is. Onnan csak kiveszem a pipát.). Ha minden oké, akkor csak megnyomom az OK gombot.

Ezután a videó fájl letöltése elindul. Az ablakban, amelyben láthatóak az éppen aktív fájlok szintén sok okosság leolvasható. Hány százalékon áll a letöltésetek. Mekkora sebességgel jön le az adott rész. Mennyi idő telt el azóta, hogy a letöltést elindítottátok. Például nézzétek meg 44 másodperce indítottam el a D-day 2. részét, míg az egész My unfortunate boyfriend sorozat letöltésével már több, mint két napja "szenvedek". A letöltési sebesség leginkább attól függ, hogy az adott torrent fájlnak hány seed(er)-e és leech(er)-e van, Azaz hány feltöltője és letöltője van. Mint látjátok most nulla, így nagyon lassan jön le. Néha fel fel bukkan egy seed és akkor halad kicsit.
Aki letölt az egyben meg is ossza mással a már letöltött szeleteket a videóból (látjátok a képen a zöld és bordó színkavalkád sávot? a zöld jelzi, hogy mely része/szelete van meg annak a résznek/videónak. Ha teljesen zöld lesz, akkor megtudom nézni a videót).
Miután teljesen zöld lesz a fájl, megjelenik a seedelés felirat. A zárt oldalak általában megadják meddig kötelező az utorrentben seedelésre tartani egy adott torrent fájlt. A nyílt oldalakon nem szokott lenni ilyen megkötés, de legyünk jók magunkhoz és embertársainkhoz. Egy pár napot, hetet hagyjuk csak ott és csak utána töröljük. Ehhez viszont az szükséges, hogy a letöltött videóval ne babráljunk. Tehát ne nevezzük át, illetve ne rakjuk át másik mappába addig, amíg a seedelést tartani akarjuk.

Ha lejött a videó (ami lehet avi, mp4 és egyéb formátumú) vadászni kell hozzá egy épkézláb feliratot. Ha ügyesek vagyunk passzolni fog a videóhoz a felirat, miután a videó fájlnak és a felirat fájlnak ( ami lehet srt és ass formátumú) ugyan azt a nevet adtuk. (seedelés esetén a felirat nevét módosítsuk a videó nevére)
Az eltérő formátumok, miatt a felirat nem megfelelő időben jelenhet meg. Ha nem akkor látod a magyar mondatot, amikor épp elhangzik ezen is könnyen tudtok segíteni.

Nincs más dolgod, mint örülni a csodálatos teljesítményednek!


4 megjegyzés:

  1. Sziasztok! Nekem sajnos egy ideje már nem működik a kickass, nem is lehet már onnan letölteni, pedig régen sokat használtam. :( (mondjuk azt tudni kell, hogy az üzemeltetőjét letartóztatták és akkor omlott össze az oldal).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, sajnos időközben elkapták őket... :(

      Törlés
  2. Szia,azt szeretném kérdezni,hogy te honnan szoktad letölteni a doramákat?
    Azt nagyjából értem hogyan kell csak oldalt nem találok,ncore-ral próbálkoztam de azt se tudom honnan lehet meghívót igényelni,amilyen oldalakat meg találok,félek rákattintani, mert lehet ,hogy vírusos lesz a gép.Kérlek segíts ,mert már nagyon kétségbe vagyok esve. Minden engem érdeklő doramát megnéztem ami fent van az interneten.Ami ugye nincs fent azt meg le kell tölteni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Én az Avistaz oldalt ajánlanám ázsiai doramák/filmek torrent oldalaként. Érdeklődj körbe, hogy kinek lenne hozzá meghívója, mert az ncore-ra is csak külön, neked küldött meghívóval lehet csatlakozni. Megbízható mindkét oldal, nincsenek reklámok, felugró ablakok, simán beírod a keresőbe, hogy mit keresel és azonnal töltheted is le a torrent file-t, majd azzal meg magát a keresett tartalmat.
      Az ncore-on inkább a hollywoodi alkotások vannak fent. Kifejezetten az ázsiai doramákra szakosodott oldal az Avistaz.
      Bővebb infó még a lehetséges helyekről itt:
      http://amyolvas.blogspot.hu/2014/06/letoltesi-segedlet-doramakhoz.html

      Törlés