2016. december 10., szombat

Ismertető: The K2

Sajnos azt kell mondjam engem is sokszor elcsábít egy-egy színész neve és muszáj megnéznem az épp aktuális sorozatukat. Ilyen Ji Chang Wook is, és mivel Yoona volt a partnere nem is volt volt kérdés, hogy a megnézendők listájára raktam a sorozatot. Azt hogy végül megérte-e belefognom az ismertetőből kiderül. :D

Cím: The K2 (더 케이투)
Műfaj: melodráma, romantikus, akció
Epizódok száma: 16
Év: 2016
Csatorna: tvN

Szereplők:
Ji Chang Wook - Kim Je Ha
Yoona - Ko An Na
Song Yoon A - Choi Yoo Jin
Cho Seong Ha - Jang Se Joon

Történet:
Kim Je Ha Barcelonában nagy sérüléseket elszenvedve próbál bujkálni üldözői elöl, miközben Go An Na börtönének szánt zárdából menekül, hogy megkeresse apját. Je Ha mit sem sejtve kisegíti a lányt, azonban üldözői a spanyol rendőrség, így Je Ha lemond a lányról és saját magát menti.
Pár évvel később Je Ha már Dél-Koreában éli magányos és elszigetelt életét azonban egy véletlen folytán belekeveredik az elnökválasztási játszmába, mely nem kispályás versenyzők között zajlik és akik bárki kiiktatására képesek a jó hírük érdekében.
 

Whalemény:
A sorozat alaphangulata elég borús és melodrámai műfaj besorolásától nagyon tartottam az elején, mert átlagban a koreai melodrámák súlyosan drámaiak és a legkisebb fájdalom is általában 5 percig szívszorító zenével kísérve van prezentálva, hogy a gyorsan WC-re kislattyogó néző is kapjon egy kicsit abból, hogy éppen nagyon fáj valami a főszereplőnek.
Nos ilyeneket az elején kaptunk is sok esetben, sok fölött néha szemet tudtam hunyni. Szerencsére a műfajtól (ebből a szempontból) talán picit elrugaszkodva folytatták, ami jót tett az alapvetően tényleg borongós történetnek.
Ami sokaknak lehet a megnézés mellett visszafogó erő, hogy elég sok verekedés van benne és ha úgy tetszik "véres jelenet". Ez a sorozat sajátja, bár semmi komolyabb durvaság (telibe csonttörés, valami megszúrása, tehát nagyon nyersen bemutatva) nem társul hozzá, mindenki aki belefog készüljön rá, hogy látni fog pár bunyót és piros festéket.
Nagyon sokáig Song YooNa által alakított Yoo Jin miatt találtam igazán érdekesnek a sorozatot, akkoriban An Na erősen a háttérbe szorult még betegsége miatt, így Yoo Jin erősen lerakta a sorozat alapját az elején. Egy igazán komplex karaktert kaptunk vele, amit sajnáltam hogy nem lett minden mélységében megmutatva. De nyilván Je Ha és An Na romantikázásai jobban eladhatóak (én is vártam már őket) mint egyetlen karakter. Kár érte. Mert bármennyire is mellé akarunk beszélni, durván elvitte a színésznő az egész sorozatot úgy ahogy van Yoo Jin megformálásával, amiért már innen megadom neki az összes díjátadón a legjobb női mellék díjat.
 
Ugyan akkor Je Ha és An Na románca sem merült ki a megveszünk egymásért oszt jól van kategóriában. Mindig valami picit mérgezte a kapcsolatuk. Titkolózni voltak kénytelenek egymás előtt és mivel sokáig más érdekek mozgatták őket (plusz An Na nagyon befolyásolható volt) így nem kaptunk egy felhő mentes eget. Ami sokáig nagyon is jót tett a történetnek.
Igaz nagyon-nagyon lassan bontódott ki minden az elején és olyan gyorsan került is lezárásra a vége. Mégis én kedveltem ezt a sorozatot. Hangyányit Healer érzésem támadt Chang Wook miatt a romantikus jelenetekben, de nyilván elő kellett nála húzni az erős, de belül juhászkutya karaktert, ami korábban is bevált és jól állt neki. Ugyan akkor kétségeim támadtak emiatt, remélem nem esik abba a hibába mint Jang Keun Suk, aki évekig hozta ugyan azt míg végül a Jackpottal idén kitört ebből.
Meg kell még említenem az iszonyatosan sok reklámot a sorozatban. A legváratlanabb helyzetekben képesek voltak az orrunk elé dugni a különböző "rejtett" termékeket. A lehető legpocsékabb termék megjelenítés díjat el is vitte a 14.rész, amikor Je Ha újraélesztése közben arról ábrándozik milyen boldogan rendelnek An Nával a Subway-ben pár szendvicset és azt utána szintén milyen szörnyen boldogan nyammogják el egy réten... Horror. Mindent kiölt a sorozatból ez a pár pillanat, mindent... az utolsó részben lévő Subway blokk pedig az utolsó rúgás volt.
Nagyon bosszantott, mert az utolsó pár részre erősen felpörögtek az események és egy igazán feszültségekkel teli zárást kaptunk. A feszültségkeltést tekintve majdnem hibátlanra vizsgázott a vége, azonban az összecsapottságot nem tudták a gyorsaság miatt elkerülni.

Kim Je Ha
A saját feje után megy és főként az érzelmei vezénylik tetteit. Kiváló képességekkel rendelkezik, amik tökéletes testőrré teszik. Egy trauma miatt képtelen ölni, ami kicsit visszavesz a karakter "brutalitásából" és végeredményben egy cuki papucsot kreálnak azért belőle. Biztos ami tuti, hogy mindenki megszeresse. Mint ahogy írtam is fentebb picit visszajött a Healer életérzés, főleg az Annával közös jelenetekben. Amivel nem igen volt sok gondom, hisz direkt a női nézőknek kreálták a szuper erős, de ugyan akkor a párjára hiperérzékeny Je Hát. Mindenkinek egy Je Hát! De hát nah, ettől nekem picit ő felemás lett, épp úgy mint párja An Na.
Chang Wook ezzel a szereppel maradt a megszokott vizeken, és semmilyen nagyobb erőfeszítést nem láttam teljesítményében. Hozta nekünk a Healer 2.0-át, semmi többet.
Go An Na
Anna karaktere számomra nagyon furcsa volt, az elején alig láttuk, annyira komolynak tűnt szociofóbiája, ami mellé az erős villásoktól  egyfajta "rohamokat" kap, illetve múltjában éli újra nap mint nap gyerekkori traumáját édesanyja halála miatt.
Szerintem a készítők rájöttek az első pár rész után, hogy ha főhősnőt akarnak belőle faragni gyorsan ki kell szedniük a szobájából, amit gyorsan meg is tettek és An Na csodák csodájára sokkal enyhébb tüneteket kezdett el produkálni.
Arról információt hogy milyen körülmények között nőtt fel nem kaptunk, azon kívül, hogy egy zárdában tartózkodott, így emberekkel kötött kapcsolataiban sem tudtam megítélni, hogy reális-e viselkedése. Bármennyire is szerették volna komplexé varázsolni An Nát ez közel sem sikerült, mert Yoo Jin teljesen elvitte az egész sorozatot.
Yoona nagyon más oldalát hozta ezzel a szereppel, és én őt alapvetően kedvelem, így nagyon vártam mit fog kihozni belőle. Én egy erős közepesre értékelném a teljesítményét, a karakter mélységeiről javarészt nem őt tehet, amit amit tudott kihozott belőle.

Yoo Jin
A sorozat nagy nyertese ahogy már kb. ezerszer leírtam Yoo Jin volt, karaktere tényleg elvitt mindent. Nagyon úgy tűnik az íróknak is ő lehetett a kedvence, de ő rá sem tudtam azt mondani, hogy nem lett felemás. A színésznő kiváló választás volt, minden mélységében hozta a karaktert, én az okai mélységében kételkedtem, miért is vált valójában ilyenné, és ennyire kiégetté. Voltak utalások és kijelentések, de számomra nem eléggé hangsúlyosan bemutatva. Én többet vártam volna az okairól, és a karakter akkor teljes képet kapott volna.
Nem emlékszem rá, hogy korábban bármiben láttam volna a színésznőt, de jelenleg durván zseniálisnak gondolom őt. Még keresni fogom egyéb alkotásokban is, hogy ez valóban így is van-e, mert egy film nem film. :D

Összességében azoknak tudom csak ajánlani a sorozatot, akik szeretik a durva intrikát, kevesebb humorral találkozni és picit romantikázni. Melodráma rajongók ismételten előre! :D Akadnak benne bunyós jelenetek dögivel, így az erre kevésbé fogékonyabbnak nem ajánlom, mert bizony nehéz dolog egy testőr élete, főleg ha egy politikai harc közepén találja magát.
A sorozat összképileg mondjuk úgy rendben van, mégis nem kevés hiányérzetem támadt, és a ritmusa hol lassú hol pörgős volt. Én teljesen elvoltam vele és leültetett a maga módján.

Trailer

Magyar Felirat
Pontozás:
Cselekmény: 7/10
Színészek: 9/10
Zene: 8/10

2 megjegyzés:

  1. Sziasztok!

    Köszönöm az ismertetőt :)
    Jó kis sorozat volt, csak azt sajnálom, hogy a végét ennyire elrontották. Legalábbis nekem nem tetszett. Spoiler - a jók bosszút állnak a gonoszokon, majd boldogan élnek, míg meg nem halnak. Az még oké, hogy Yoo Jin meghal a Tükörrel együtt, de hogy a férje is... :) Egész idő alatt szerintem gyűlölte a feleségét. Nem tudom, érzelmi hullám fogta el, és megsajnálta volna? Ezt még úgy ahogy kibírtam. De a másik elnökjelölt és Yoo Jin öccse. Számomra az ő végzetük durva volt. Lehetett volna akár 24 részes is, amelyekben Yoo Jin halála után, a többi bűnös hajtóvadászata és elkapása történhetett volna. Spoiler vége

    Chang Wook-ban, mint színészben azt kedvelem, hogy számomra ő olyan lazán el tudja játszani a karakterét, mintha valóban a karaktert látnánk a valóságban megtestesülni, s nem pedig a színész kiváló játékát. Igen, én is éreztem a Healer-ös beütést. :)

    Yoona-val most találkoztam először, s meg kell, hogy mondjam, ügyes színésznő (is). Ami plusz piros pont neki, hogy amikor a haja a képébe ment (például az elején, amikor menekült), nem azzal volt elfoglalva közben, hogy eltávolítsa az arcáról, mintha az lenne a legfontosabb dolga, hanem tette a dolgát, és menekült, mit sem törődve azzal, hogy alig lát a hajától valamit. Tehát, ezek a kényszercselekvések, amelyeket nem kellene megtennie egy színésznőnek, de mégis megtesz, nála nem tapasztaltam. Az egyedüli furcsa az ő szerepében nekem is az volt, hogy kb a 6. részig icipici falatokat kapunk belőle, majd hirtelen ő válik a főhősnővé... Komolyan mondom, az ötödik résznél már kezdtem azt gondolni, hogy Je Ha, Yoo Jin-nel jön össze :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. S Yoo Jin. Nagy kedvencem lett, akármilyen utálatos személyt is alakított. Azok a nevetések nála... Nem lennék rá képes. Tényleg szuperül alakított, s már-már szinte csak róla szólt, engem nem zavart.
      Kedves Amy, írtad, hogy vajon miért válhatott ilyen kiégetté, s ha nem gond, megosztanám gondolataimat, mert én is elgondolkodtam rajta. Spoilert is tartalmaz, tehát, aki még nem látta a sorozatot, innentől inkább ne olvassa.
      Szóval, azt megtudjuk a múltjából, hogy - ha jól emlékszem - az apja nem igazán törődött vele, ráadásul megcsalta az anyját a titkárnőjével, ami nagyon rosszul esett Yoo Jinnek, lett egy nem kívánatos öccse is, s ha ez mind nem lenne elég, örökös harc volt az élete, harc a féltestvérével, annak szüleivel, nagynénjével. Apja után habár szép vagyont örökölt, sikerült magától is befolyást szereznie, ráadásul élete szerelmét is megszerzi magának, akiről tudjuk, hogy számára Yoo Jin csak egy nő volt a sok közül, de hát a vagyon, a hatalom... Nos, Yoo Jin-nek meg kellett védenie a befolyását, a vagyonát, s tudta, mindezt csak úgy érheti el és szerezheti meg a többitől is a hatalmat, ha férjét elnökké teszi. Aki mellesleg megcsalta az akkori ünnepelt színésznővel, s akitől gyereke is lett. Tehát duplán szívatja a sors: az apja megcsalja az anyját, kap egy mostohatestvért, a férje megcsalja őt, s kap egy "koloncot". Az ilyen gazdag nők, akiknek nem elég az, amijük van, még többet akarnak, úgy gondolják, bármit megtehetnek, hogy megvédjék, ami az övék, legyen az tárgyi érték vagy egy élő ember. S ha az ember egyszer rálép a gonoszság útjára, onnantól nem számít milyen mocsokságokat kell újra és újra megtennie, csak megteszi, mert a körülmények erre késztetik. Nem is akar barátságosabb, emberibb megoldást, csak olyat, amiben másoknak árthat. Így nőtt fel, ezeket a negatív ingereket kapta, csalódott mindenben és mindenkiben, ezért vették körbe őt olyan emberek, akik vagy behódoltak neki, vagy nem, de ő maga a rabszolgáinak tekintette őket. Ezt ismerte fel Je Ha, s ebből nem kért sem ő, sem pedig An Na. S amikor végre valahára rájött, hogy ő is csak egy halandó, mit számít mennyi pénze, mennyi hatalma van, egyszer úgyis vége van, megértette, hogy felesleges túlélnie. Nincs miért vagy kiért harcolnia tovább.
      Én ezt gondolom, hogy a körülmények tették azzá, amivé. Nézd meg a társadalmunkat, aki egyszer lop, az újra fog, aki egyszer megcsalja a párját, úgyis újra megfogja csalni. Mert az emberek sajnos úgy vannak vele, hogy az aljasaknak áll a világ, s könnyebb és egyszerűbb a durvább megoldáshoz folyamodni, még akkor is, ha másokon ezzel átgázolunk, mert ez a dzsungel törvénye. Az erősebb győz. Erősnek kellett lennie, hogy túlélje. De lehet tévedek, s más oka van. Mindenesetre én is kíváncsi lennék rá, ha nem ez, mégis mi volt az igazi oka :))
      Sp vége.

      S az újabb novellám után, még egy apró megjegyzés: nem tudom, hogy tetszen-e vagy sem, hogy Dél-Koreában is kezdik elhinteni a terrorizmus magvait, illetve a menekülthullám ábrázolását. Bevallom őszintén, kínombanjót nevettem, amikor lazán közli Je Ha, hogy a menekültek között megbújva jutott el Spanyolországba :)
      Mindenesetre remélem, hogy csak egyszeri eset a terrorizmus, s nem válnak a megszállottjukká, mint Amerika.

      Üdv,
      GTO

      Törlés