2017. január 6., péntek

Ismertető: White Christmas (15+)

Mikor is jusson eszembe megnézni egy ilyen sorozatot, ha nem pont Karácsonykor :) Így 2016 Karácsonya most ezen a 8 részes mini dorama égisze alatt telt el. Nos, mint is mondjak előre, vegyes érzelmekkel zártam le az utolsó részt, így nem lesz egyszerű most ezen átrágnom magam, hogy érthető is legyen, de vágjunk bele.


Cím: White Christmas (화이트 크리스마스)
Műfaj: thriller, bűnügyi, iskolai élet
Epizódok száma: 8
Év: 2011
Csatorna: KBS2


Szereplők:
Park Moo Yeol - Baek Sung Hyun
Choi Chi Hoon - Sung Joon
Jo Young Jae - Kim Young Kwang
Kang Mi Reu - Kim Woo Bin
Yoon Soo - Lee Soo Hyuk
Kim Yo Han - Kim Sang Kyung
Yoon Eun Sung - Lee Som
Yang Kang Mo - Kwak Jung Wook
Lee Jae Kyu - Hong Jong Hyun

Történet:
Az elit Soo Shin gimnázium a hegyek között, teljesen elszigetelve csakis azért jött létre, hogy Korea legokosabb és legtehetségesebb felső 0,1%-át itt képezzék ki, akik persze a legjobb egyetemekre kerülhetnek így be. Hogy bent maradjanak éjjel-nappal tanulniuk kell, kivétel december 24-től az Újév első napjáig, amikor is 8 napra kvázi "szabadságra" mehetnek. 
Ám nem minden diák él a lehetőséggel hogy a szünetre hazamenjen családjához, így akik úgy döntenek, hogy inkább maradnak, azok egy felügyelő tanár mellett tölthetik el az Ünnepeket. Most 7 tanuló élt ezzel a lehetőséggel, akikre a testnevelés tanár vigyáz, amikor is pont Szenteste, egy közúti balesetben megsérült pszichológus jelenik meg a suli kapujánál. Kint hatalmas hóvihar van, így lehetetlen a közlekedés. Az így összezárt emberek ezáltal csak abban biztosak, hogy leghamarabb 8 nap múlva néz rájuk egyáltalán valaki. Mindeközben titokzatos módon minden diák és még a tanár is kap egy fekete borítékot, melyben egy kis versike található, mely 8 bűnről szól és a 8. nap után a halálukról. Míg ezen levél feladóját keresik, egy még veszélyesebb ellenféllel kell szembeszállniuk, akik akár önmaguk is lehetnek.

Whalemény:
Elsőre hatalmas potenciál mutatkozott a történeten, mégha kicsit lassabb tempóban is kezdik a felvezetést. Szépen mindenki kezd a levélre és feladójára koncentrálni, amikor is elszabadul egy másik szál, mely szép csavart hoz a történetbe. Így persze nagy reményekkel vártam minden egyes újabb csavart, mivel ez a Liar Game-es helyzet sok-sok izgalmat tartogathat. Azonban mindig valami közbeszólt, sosem lehetett teljesen átadni magam a történetnek. Nem azt mondom, hogy rossz volt maga a cselekményszál, csak túl lassan haladtak a történetek, így egy idő után minden résznél rá kellett néznem az órámra, hogy mennyi is van még hátra. Hiába tudott egy csavar leszögezni, mégis ez az időhúzás kidobott a történetből. Nagyon jó sztorit találtak ki, ami hatalmas lehetőségeket tartogatott volna, de valahogy hagyták mindig kihúnyni a lángot, ami dobott volna az egész történeten. Viszont a diákok - főleg ezen minizseni, elszigetelet diákok - kapcsolati problémáinak bemutatása nagyon a helyén volt. Ezen srácok, akiknek tényleg folyton csak a jövőjük lebeg a szemük előtt egyszerűen képtelenek a jelent élvezni. A folytonos megfelelési kényszer miatt szinte gépekké válnak, hatalmas belső sérelmekkel és elnyomott dühvel. Így érdekes volt nézni, hogy kinek mennyi elég egy kis szikra bepattintásához. 
Aztán szerencsére a forgatókönyvesek azért nem akarták olyan könnyen adni magukat, és betettek még egy igen hatásos csavart, így egy újabb bonyodalomba futva már csak a lezárásra tudunk gondolni, hogy egy csapat fiatalkorú hogyan is tudna kikerülni a börtönükből. Mivel senkinek nem szeretnék lelőni semmit, így most ennél mélyebben nem megyek bele ezen csavarok hátterébe, úgyhogy nézzük is csak meg inkább az egyes diákjaink hátterét.

Park Moo Yeol: Mintadiák, minden szülő ilyen tisztességes fiút szeretne magának, azonban nem a suli első. Folyton egy lépéssel lemarad az első helyről, ráadásul folytonos megfelelési kényszere miatt az igazságérzete is az egekben van. Született vezető, ám képes saját életét is kockáratenni azért, akit meg akar védeni. Kiskorában anyja feláldozta magát az ő életéért, ezért mély sebet hagyott ez a lelkében, emiatt folyton mindenkinek csak segíteni akar.

Choi Chi Hoon: Az örök suli első. Hideg, rideg csakis az ész a fontos nála. Képtelen az érzelmek megélésére, így mint egy élő robot, úgy viselkedik az iskolában. Soha senki nem érdekli, így a saját osztálytársai nevét sem tudja, sőt még azt sem ismeri fel, akivel egy osztályba jár. Az Ő képe van kitéve az iskola folyosójára is, mint követendő példa, így nem kis nyomást gyakorolva társaira.

Jo Young Jae: Az iskola nagyszájú szépfiúja, aki előszeretettel veri el iskolatársait és tartja őket rettegésben. Folytonos feltűnési viszketegése mellett hatalmas félelem és bátortalanság van benne, mely az éles helyzetekben azonnal előjön, így ő a folytonos gyenge láncszem. Iskolatársai csak úgy nevezik, hogy a "Pestis".

Kang Mi Reu: Az iskola feketebáránya, aki csak a csínyeivel akart bekerülni az iskola történetébe. Pedig volt egy év, mikor még Chi Hoon-nál is jobb volt. Egy általa el nem követett csíny miatt azonban felfüggesztik, így az is kérdéses, hogy az iskolában maradhat-e. Merész tettei miatt mindenki az "Őrült" jelzőt használja rá és mivel ő sem rest használni az öklét, még Young Jae is fél tőle.

Yoon Soo: Az iskolában mindenki csak "Angyal"nak hívja, mivel a szülei a fő adományozói az iskolának, így lehetséges az is, hogy ő köztük tanuljon. Tanárai pont emiatt kivételeznek vele és elnézik kártékony életét is, mely már a drogokig vezette. Gyermekkorában elrabolták és azóta egy megrögzött tévképzete van egy szörnyről, aki folyton eljön hozzá. Lelkileg ő a leglabilisabb mind a drogok miatt mind az eddigi sérelmei miatt.

Yoon Eun Sung:  Az iskola legszebb és legmenőbb lánya...volt. Mindenki csodálta mosolyát, mely teljesen a bennsőjéből jött, ezzel téve őt a legszebbnek. Azonban az ő életében is történt egy olyan esemény, melytől magába fordult, és mindenkit eltaszított magától. Park Moo Yeollal is megszakította kapcsolatát mely után szinte csak idegenekként tanultak egymás mellett.

Yang Kang Mo: Az iskola fogyatékos tanulója. Nagyothallóként született így folyton egy készülék biztosítja neki a rendes kommunikációt, anélkül nem hallana semmit. Ő lett a suli operatőre, minden eseményt feljegyez és megörökít. Fogyatékosséga miatt ő is sokszor zaklatás áldozata lesz - főként Young Jae által - így neki is meg kell békülnie saját magával.

Lee Jae Kyu: Az iskola legfrissebb tanulója. Ő talán a legtitokzatosabb mivel alig hallatja a hangját és szinte észre sem venni, hogy ott van. Pont emiatt alakul ki benne is egy hatalmas düh, mivel régi iskolájában ő volt a kiemelkedő tanuló, itt meg szinte a legaljára került a hierarchiának és semmivel nem tud kitűnni.

Összegezve: Mindenképpen ajánlom, ha van 1-2 szabad napotok, amikor éppen nincs mit nézni, mert ad egy fajta pluszt, amit más sorozat nem, viszont vannak benne véres részek is, így egy 15-ös karikát én mindenképpen adnék rá. Feles érzelmeim vannak így a befejezés után, mert nem mondhatnám, hogy lenyűgözően zseniális lett és odabilincselt a székhez, viszont ilyen tartalommal is kevés sorozat van, így engem valamilyen szinten mégis lekötött. Lassú, néha eléggé döcögős, de kell is idő átgondolni és megemészteni a lelki bajokat és ok-okozatokat.

Trailer:


Magyar felirat >>ITT<<

Pontozás:
Cselekmény: 6/10
Szereplők: 7/10
Zene: 6/10


5 megjegyzés:

  1. Köszönöm szépen az ismertetőt! Már egy ideje én is "szemezek" ezzel a minisorozattal, éppen karácsony előtt jutott az eszembe, de sajnos letöltési lehetőséget (a DA-n megadott linkek már nem élnek) nem találtam a felirathoz...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ibolya! Az ismertetőben a trailer alatt található a link a magyar felirathoz, de közvetlenül az azsiaekkovei.hu oldalról is megtalálható :) Én is onnan szedtem le hozzá.
      Ázsia ékkövein ha rákattintasz az első részre, és egy "Az Ön kapcsolata nem Privát" oldal jönne fel, akkor meg az oldal alján balra lesz nagyon pici betűvel, hogy "Speciális", majd arra kattintva megjelenik még pár sor, és a legalján egy aláhúzott hosszú sor: "Tovább a(z) www.d-addicts.com webhelyre (nem biztonságos)" erre rákattintva azonnal megjelenik a letöltési opció :) Remélem sikerül! :)

      Törlés
    2. Kedves Sophie! Letöltési lehetőséget (videót)nem találtam :D a felirathoz.A felirat már régen a gépemen csücsül sajna.

      Törlés
  2. A sorozat-barat-on fenn van ez a sorozat. Vicces, hogy pont karácsonykor kezdtem nézni, gondolván, hogy ez majd egy jó kis téli, meg hangulatos karácsonyi film lesz. Hát... A legkevesebb az, hogy nyomasztó. Az érdeklődésemet sem tudta fenntartani az első rész, és akkor szakadt meg a lendületem, amikor a csaj a sötét folyosón ment az italautomatához vagy hova, és "valami" ment utána... Én nem bírom az ilyet. :) Pedig a leírás alapján, ha nem is komédia, de azt hittem, hogy egy remek fordulatos, izgalmas lesz.

    VálaszTörlés
  3. Ma próbáltam megnézni a Sorozatbaráton. Sajnos ott csak egy linket találtam. Három felugró ablak után elindult. Azonban feliratot sehogy sem sikerült beállítani. Aztán a Videán találtam arab felirattal, de hát mit tegyünk, aramul sem tudok. Tud nekem valaki segíteni?

    VálaszTörlés