2017. március 25., szombat

Filmajánló: Coin Locker Girl (16+)

Kim Go Eun a Goblin óta elég nagy figyelmet kapott, így gondoltam belenézek filmes munkáiba is, mivel abból több áll rendelkezésre, mint doramáiból. Elsőre ezt dobta fel a rendszer és azonnal örvendezésbe is kezdtem, mivel elég ütős stáblista jelent meg szemem előtt. Persze a tartalmi része még hátra volt, ami aztán fenekestül fel is forgatta hétvégi lelki világomat. 

Cím: Coin Locker Girl / Chinatown (차이나타운)
Rendező: Han Jun Hee
Műfaj: alvilág, akció, dráma, bűnügyi
Dátum: 2015. április 30.
Játékidő: 110 perc


Szereplők:
Il Young - Kim Go Eun
Mother/Mama - Kim Hye Soo
Woo Gon - Um Tae Goo
Seok Hyun - Park Bo Gum
Chi Do - Ko Gyung Pyo



Történet:
Az egyik metró aluljáróban található csomagmegörző egy csecsemőt rejtett és mivel épp a 10-es számúban találtak rá, így a kislányt el is nevezték Il (1) Young (0) -nak. Hajléktalanok közt töltötte élete első éveit, míg egy razzia során el nem hurcolták onnan. Így került a Mamához, aki a helyi embercsempészek/alvilág egyik vezetője. Gyermekeket küld az utcára koldulni, majd mikor már nagyobbak lesznek és számára már használhatatlanok, kiteszi őket egy ismeretlen helyen. Azonban Il Young már gyerekkért olyan szintű kitartást és érzelemmentességet tanúsított, hogy Mama kivételt tett vele és "sajátjaként" befogadta.
Felnőve már ő intézi az egyes uzsora behajtásokat, azonban az egyik ügyfele nem várt hatást gyakorol rá, melynél rájön, hogy talán még neki is lehetne egy normális élete. Ezzel azonban egy olyan hurkot indít el, mely mindenkire hatással lesz.

Whalemény:
Már az első jelenettől érezhető volt, hogy ez egy sötétséggel operáló alkotás lesz. Ahogy telt-múlt az idő, ez egyre keményebben jelenik meg (*szerk.: <SPOILER> igazán nem volt szép állatot is bevonni a jelenetbe ahhoz, hogy érzékeltessék a brutalitást....) és elérkezik egy pont amikor végső megsemmisítést mér a nézőre (brutális kivégzések). Ritkán látott erőszakkal dolgozik a film, mely persze abból a szempontból érthető, hogy az alvilág sosem egy rózsaszín vattacukor. Azonban itt még a remény utolsó szikráját is kiölik a nézőből így a végére tényleg már csak az marad, hogy reméljük, ennél lejjebb már nincs. És lesz...
De ne szaladjunk ennyire előre. Felemelkedve azon, hogy minden karakterünknek kilátástalan élete van, hogy az igazságszolgáltatás is csak álarc és minden és mindenki megfizethető, azért feltűnik egy kis napsugár, mely reményt ébreszt bennünk, hogy talán legalább egy karakternek sikerül kiemelekednie ebből a mocsokból...De itt követjük el nézőként a legnagyobb hibát. Ez a film nem arra készült, hogy reménykedve nézzünk előre. Ez csakis a kőkemény "valóság"ról szól, mely nem engedheti meg magának azon luxust, hogy egy picit is jó legyen valakinek. És mikor elérkezik a pillanat, hogy ezt a képünkbe tolva be is bizonyítsa....na ott van az, hogy valami megszakad bennünk. És talán pont emiatt tudunk abban a pillanatban a főszereplő helyzetébe kerülni. Mi is bosszút akarunk, mi is elkeseredve akarunk legalább egy kis revansot venni a helyzeten...Azonban itt jön a film végső arcon csapása...Mindezt hiába. Nem léphetünk ki az életünkből, és aki egyszer már ezen az úton van, az nem hagyhatja mindezt a háta mögött.
Így leírva rájöttem, hogy még jó, hogy megfelelő idegállapotban találtam meg ezt a filmet, mert ha valaki pont egy mélyhullámban találkozik vele, nos....eléggé le tudja rántani ez még jobban. Szóval senkinek sem ajánlom ezt úgy megnézni, hogy nincs legalább gyönyörű napsütés kint, vagy épp egy doromboló cica az ölében.

Úgyhogy nézzük is inkább szereplőinket.

Il Young:
Sosem volt normális élete, családja. Senki nem mutatott neki példát. Mindent az utcáról tanult a túlélése érdekében és rájött, hogy csak úgy élheti túl napról-napra, ha bezárkózik és teljes érzelemmentességet mutat. Mindent egy következő teljesítendő feladatnak tekint, főleg ügyfeleit. Nem engedheti meg magának, hogy egyszer is akár egy kis időre emberként tekintsen rájuk, mert ez az ő szakmájában kizárt és tiltott. Bizalom és szeretet nem létezik, csak a félelem tartja egyben a csoportokat. Ez az ő vallása. Azonban ahogy egyre nő, néha-néha megérinti egy érzés, hogy mégiscsak lehet más is a világon, mint ezek az "érzelmek". Ezért mikor találkozik Seok Hyunnal egy teljesen más világ nyílik ki előtte, mely ha még csak egy rövid időre is, de jó érzéssel tölti el.
Go Eun szépen hozza a szívtelen és kőkemény karaktert akiben azért mégiscsak egy tini fiatal lány él, így nem tudok semmi rosszat sem felhozni.

Seok Hyun:
Tehetséges szakács-jelölt, aki éjjel-nappal dolgozik, hogy összekuporgassa azt az összeget, mely hiányzik még repülőjegyéhez. Felvették egy elit francia séf iskolába, azonban neki kell állnia a kiutazás költségét, így mindent belead. Azonban apja lelép külföldre, így az ő nyakába szakad felhalmozódott adóssága, melynek köszönhetően a jegyén felül még a havi részleteket is ki kellene perkálnia. Elvakultan hisz abban, hogy apja csak azért ment külföldre, hogy az ottani munkával keresett pénzét haza tudja majd küldeni, azonban nála is elérkezik egy pont, mikor feladja ezen határtalan bizalmát. Légynek sem tudna ártani, csak éppen rossz családba született.
Bo Gum mindig üde színfoltot hoz bármibe. Sajnos ez a szerep pont hozzá illett. Ő az, akit szerintem mindenki első látásra szívébe fogad, ezzel érve el a későbbi hatásokat.

Mama:
Kegyetlen. Ráadásul nőként kell helyt állnia egy férfi centrikus világban, így ezért talán még szörnyűbb dolgokhoz is nyúl. Sosem beszél magáról vagy családjáról, azonban neki is szüksége van állandó emberekre akik mellette állnak. Il Young-ot szinte sajátjaként neveli, így persze az ő lelkét is meg akarja acélozni. Mikor észreveszi, hogy jelenlegi ügyfelével nem úgy mennek a dolgok, mint ahogy eddig mentek, drasztikus lépésre szánja rá magát, mely szerinte csakis Il Young érdekét szolgálja.


Woo Gun és Chi Do: Mama "fiai". Chi Do már saját terepet is kapott, azonban gőgös és hűtlen lett, így kivált. Mama gyenge pontja lett pont ezen árulása miatt. Woo Gun hűségesen Mama mellett áll, azonban szereti Il Young-ot, így érte bármire képes lenne.



Összefoglalva: Lélekzúzó. Megzuhan egy kicsit tőle az ember az biztos. Ráadásul nagyon nem fair, hogy alapvetően szimpatikus szereplőkkel töltötték fel a filmet, mivel így minden mozzanata fájhat a nézőnek. Azonban mégis adhat valami tanító pluszt, bár ezt szerintem mindenki máshogy fogja értelmezni magában (amennyiben sikerül végignézni)

Trailer

Magyar Felirat


Pontozás:
Cselekmény: 7/10
Színészek: 8/10
Zene: 6/10

1 megjegyzés:

  1. Ősszel láttam ezt a filmet - teljesen lesokkolt, annak ellenére, hogy nem ez volt az első a hasonló típusú alkotások között. ... de ez az abszolút reménytelenség... és a "minden eladó, még a szerveid és a családod is..." rátett néhány lapáttal. Anno "A nyakörv" című film jutott eszembe, de abban megvolt az új élet lehetősége, ami itt teljesen lehetetlen, csak a halál hoz "megváltást". Nem bántam meg, hogy megnéztem - köszönöm az ajánlót.

    VálaszTörlés